ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προεκλογικές πλάτες στο ΠΑΣΟΚ

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία  της Ενωσης συγκάλεσε  νέο ΔΣ πριν τη γενική συνέλευση, ώστε να  άρει την απόφαση για κινητοποιήσεις

Με την απογοήτευση φορτωμένη στις βαλίτσες τους, αναχώρησαν από την Αθήνα οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών της χώρας, όπου είχαν έρθει για να συμμετάσχουν στην προχθεσινή γενική συνέλευση του ανώτατου οργάνου τους για τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι ανέμεναν την επικύρωση της απόφασης, που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, για κινητοποιήσεις ενάντια στην ασφυκτική οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και σε δημοτικό επίπεδο. Αντ' αυτού, «είδαν» την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ να συγκαλεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, πριν τη γενική συνέλευση, και να αίρει την απόφαση για τις κινητοποιήσεις.

Το πρόσχημα που επιστράτευσε η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν πως η υπουργός απάντησε θετικά στα οικονομικά αιτήματα που της έθεσαν. Η πραγματική, ωστόσο, αιτία, «βρίσκεται» σε κάποιες κομματικές συσκέψεις του κυβερνώντος κόμματος, όπου οι επιτελάρχες του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν από τους «ημετέρους» τους στην ΚΕΔΚΕ να μην ανοίξουν οποιοδήποτε μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ενόψει εκλογών. Ετσι, οι τελευταίοι προχώρησαν στην ακύρωση, ουσιαστικά, των αποφάσεων, που πάρθηκαν, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο.

Η απόφαση αυτή πρέπει να σημειώσουμε ότι καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, που δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγγέλθηκε έντονα από πολλούς αιρετούς. Χαρακτηριστικά, έκαναν λόγο για αόριστες υποσχέσεις από την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, που δε λύνουν καν τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων. Συγκεκριμένα, η υπουργός δεν απάντησε για το πότε θα περιληφθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα, υποτίθεται, στήριξης των «Καποδιστριακών» Δήμων) τα κονδύλια των υπουργείων, όπως αυτό προκύπτει από το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Για τους πόρους από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, που παρακρατούνται από την ΤΑ, η υπουργός παρέπεμψε σε ρύθμιση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ώστε να αποδίδονται από το ...2001. Ενώ άφησε μετέωρο το πότε θα κατανεμηθούν στους Δήμους τα 75 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 75 δισ. δραχμές είναι χρήματα της ΤΑ, που έπρεπε να της έχουν αποδοθεί και προκύπτουν από τις διαφορές προϋπολογισθέντων και πραγματοποιηθέντων εσόδων των οικονομικών ετών 1997, 1998 και 1999. Δεν είναι, δηλαδή, επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα, χρωστούν στην ΤΑ παραπάνω από 1,2 τρισ. δραχμές.

Πέρα απ' την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, αρκετοί ήταν αυτοί που στηλίτευσαν την παρέμβαση της υπουργού Εσωτερικών, στην προχθεσινή γενική συνέλευση, καταγγέλλοντας ότι τους αντιμετώπισε σαν «κακούς μαθητές», που πρέπει να μάθουν το νέο ρόλο της ΤΑ. Κατά την υπουργό, «η ΤΑ δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένη, αλλά να "δει" πώς θα συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου, που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ»...

Στις χωματερές αυτού του κόσμου...

Το Σάββατο θα «γιορταστεί» η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αλλά στις χωματερές του κόσμου, εκτός από τα σκουπίδια, θα υπάρχουν και κάποια όνειρα θαμμένα...

Μέσα στις πλαστικές σακούλες της υπερκατανάλωσης, της αφθονίας και της ευημερούσας πολυεθνικής, τέσσερα αθώα χέρια μαζεύουν τα αποφάγια, τα περισσεύματα και τα σκουπίδια αυτού του κόσμου. Δυνατά δένεται ο κόμπος, μην τυχόν και ξεφύγει κανένα «δώρο» της απληστίας. Χωρίς παπούτσια θα γίνει κι αυτή η διαδρομή, γιατί αυτά τα πέλματα μπορούν να μετρούν το έκτο ή έβδομο έτος της ηλικίας τους, αλλά είναι συνηθισμένα και στις πέτρες, και στις λάσπες, και στα αγκάθια των δρόμων μας.

Σε τρεις μέρες - σύμφωνα με τα παγκόσμια εορταστικά ημερολόγια - τα παιδιά όλου του κόσμου «γιορτάζουν». Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, λένε. Μόνο, που στις χωματερές αυτού του πλανήτη, και αυτό το Σάββατο, θα υπάρχουν όνειρα θαμμένα. Ονειρα, που δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν. Και γι' αυτό το έγκλημα πρέπει, κάποτε, κάποιοι να πληρώσουν...

Η καμπάνα του Σιάτλ

«Τι τρέχει; Τι συμβαίνει, τέλος πάντων, εκεί στο Σιάτλ;», αναρωτιόταν ανήσυχη, στην πρωινή εκπομπή της Κρατικής ΝΕΤ, η γνωστή κυρία με το άσπρο τσουλούφι. Απορούσε, μάλιστα, πώς έγινε και οι δυνάμεις της τάξεως άφησαν εκεί τον όχλο να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον Πρόεδρο, ενώ εδώ, οι δικές μας δυνάμεις δεν άφησαν αυτόν τον όχλο να πλησιάσει τον υψηλό μας ξένο σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων.

Για την πιστή και αφοσιωμένη θεραπαινίδα της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης (της καθεστηκυίας τάξεώς μας γενικότερα), είναι πρωτάκουστα και ανεξήγητα αυτά που συνέβησαν εκεί στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου, με πρόσκληση του ίδιου του πλανητάρχη, συγκεντρώθηκαν, στα πλαίσια της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όλοι οι μέντορες της Υφηλίου, η αφρόκρεμα των εγκεφάλων της Παγκόσμιας Οικονομίας(από τους υπουργούς Εμπορίου των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ιαπωνίας, μέχρι και τη «δική» μας, την κυρία Ροδούλα Ζήση), για να συσκεφθούν και να βάλουν σε τάξη τα μεγάλα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου.

Είναι, όντως, απαράδεκτα πράγματα, να βγαίνουν στους δρόμους κάποιοι ταραξίες, να πολιορκούν μέσα στο ξενοδοχείο τους, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ(!!) και τους καλεσμένους του, που μοχθούν νυχθημερόν, για το καλό της παγκόσμιας δημοκρατικής μας κοινότητας. Γι' αυτό, πολύ καλά έκανε ο Πρόεδρος, που κάλεσε όχι μόνο την τοπική αστυνομία, αλλά και άλλες «Ομοσπονδιακές Δυνάμεις», για να επιβάλουν την τάξη.

Και είδαμε όλοι, μέσα στην καρδιά της Μητρόπολης του «ελεύθερου κόσμου» σε πλήρη δράση και σε όλο του το μεγαλείο, το σιδερένιο χέρι της εξουσίας, να προσπαθεί με χημικά και δακρυγόνα, αλλά και με σπρέι πιπεριού (!!), να πνίξει τη φωνή του αγανακτισμένου λαού, να αποτρέψει την «αμαύρωση», της εικόνας της ωραίας κοινωνίας μας,(όπως θα έλεγε και ο «δικός» μας κυβερνητικός εκπρόσωπος). Ομως εκείνη η λεπτοκαμωμένη κοπέλα, που οι τέσσερις ογκώδεις (και κτηνώδεις) «φρουροί της τάξεως» την έσερναν από τα χέρια και τα πόδια κάτω στην άσφαλτο,«αμαύρωσε», πράγματι, την εικόνα του «εκλεκτού έθνους» των ΗΠΑ, ειδικά όταν δήλωνε: «Είχα ακούσει παλιότερα ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν η αυτοκρατορία του κακού. Τώρα έμαθα από «πρώτο χέρι» και ξέρω ποια είναι η αυτοκρατορία του κακού»... Εκείνο το νέο παλικάρι, με τη φόρμα της δουλιάς, που το είδαμε να στέκεται ατάραχο και να κοιτάζει στα μάτια τον πάνοπλο «ράμπο» που σημάδευε κατάστηθα με το πολυβόλο του, είναι ένα σημάδι τρανταχτό, ότι η δύναμη των όπλων δεν είναι ικανή να νικήσει τη λαϊκή οργή και να εδραιώσει για πάντα και σε παγκόσμια κλίμακα το απάνθρωπο καθεστώς της τυραννίας και της εκμετάλλευσης, που προσπαθεί να επιβάλλει στους λαούς η «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Ας τείνουν, λοιπόν, το «ους» οι ιθύνοντες του Παγκόσμιου Συνδικάτου Εγκλήματος και ας ακούσουν αυτό το μήνυμα της καμπάνας του Σιάτλ. Ακούστε το όλοι σας εσείς οι άφρονες και υπερφίαλοι «κοσμοκράτορες»... Ακουσέ το εσύ, διεφθαρμένε και θρασύτατε Μπιλ. Κι εσύ, γριά γερακομύτα Μαντλίν, που το κίτρινο ράμφος σου στάζει δηλητήριο. Κι εσύ, χαζοχαρούμενε Τόνι, κι όλοι οι άλλοι «εταίροι» της ΝΑΤΟικής συμμορίας. Ακούστε αυτή την καμπάνα, που χτύπησε ακριβώς στην καρδιά της φασιστικής σας μητρόπολης. Ακου με προσοχή, εσύ, σάπιο και ετοιμόρροπο «σύστημα» της αδικίας και του αίματος, το χτύπο της καμπάνας του Σιάτλ. Και μη ρωτήσεις, για ποιον χτυπάει αυτή η καμπάνα. Χτυπάει για σένα!

Με τα χημικά και τα δακρυγόνα,(αλλά και με σφαίρες, πλαστικές ή πραγματικές), δε θα μπορέσετε να σταματήσετε τη ζωή, που, θέλετε δε θέλετε, θα τραβήξει την ανηφόρα «με σημαίες και με ταμπούρλα». Η «ιδέα-σπαθί» του ποιητή θα ξεπηδήσει από παντού ακράτητη, σαν το νερό απ' τη φλέβα της νερομάνας, για να ποτίσει το διψασμένο στόμα της ανθρωπότητας. Παρά την απεγνωσμένη προσπάθειά σας να την «τελειώσετε», η ιστορία θα τραβήξει, σταθερά και νομοτελειακά, το δρόμο της προς «τα ύψη και το φως» του Σοσιαλισμού.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ