ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι μαθητές

Πολυπληθή, δυναμικά, ευρηματικά στις μορφές τα χτεσινά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα έδωσαν την απάντηση που απαιτούσαν οι καιροί. Στις 16 του μήνα οι μαθητές βγαίνουν πάλι στο δρόμο

«Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία». Δε γίνεται Παιδεία σε όφελος του λαού, Παιδεία όπως οι νέοι τη διεκδικούν - μέσα από ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. «Με ΜΑΤ και βία» επιβάλλεται μόνο η Παιδεία των ταξικών φραγμών και η πολιτική των «απασχολήσιμων». Τα μαθητικά ποτάμια της οργής που ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους, με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, την αποφασιστικότητα, την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια, σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, αψηφώντας τις απειλές, ξεμπροστιάζοντας το κράτος καταστολής έδωσαν για μια ακόμα φορά μαθήματα αγώνα. Στα πρώτα, μετά την επιβολή κράτους αστυνομοκρατίας στα σχολεία, μαχητικά μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και με πολύμορφες κινητοποιήσεις απέδειξαν και στην πράξη ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι μαθητές δεν ήταν μόνοι τους. Γύρω τους, πλάι τους είχε απλωθεί ένα πλατύ λαϊκό δίχτυ αλληλεγγύης.

Ως προς τον αυταρχισμό - που συναντά πλέον έντονη αντίδραση και στο εσωτερικό υπηρεσιών του κράτους -το σκηνικό χτες επαναλήφθηκε απαράλλαχτο σε όλη τη χώρα. Εισαγγελείς και αστυνομία «επισκέπτονταν» τα σχολεία με λυμένα τα χέρια ύστερα από την πρωτοφανή και αυταρχικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία το «ιδιώνυμο», οι μαθητές ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με απειλές ενώ το σκηνικό συμπλήρωσαν οι κάθε λογής «αγανακτισμένοι» που ανέλαβαν να «επιβάλλουν την τάξη». Η αστυνομία έφτασε σε σημείο να συλλάβει έναν μαθητή και έναν καθηγητή στην Καλαμάτα οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από την πίεση των μαθητών, ενώ απόπειρα για συλλήψεις έγιναν και στο Βόλο. Στην Πτολεμαϊδα επιχειρήθηκαν επίσης συλλήψεις. Στην Αρτα «αγανακτισμένος» οδηγός τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, μία μαθήτρια στη διάρκεια μπλόκου στην Εθνική Οδό. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμμένει στην επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στην Παιδεία και δηλώνει ότι το «ιδιώνυμο» είναι νόμος του κράτους.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές, ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, βγήκαν στους δρόμους και περιφρούρησαν τον αγώνα τους ακόμα και αφού, με τη βία, «έσπασαν» καταλήψεις σχολείων. Απέδειξαν στην πράξη ότι οι προσπάθειες να μπει το μαθητικό κίνημα «σε γύψο», πέφτουν στο κενό. Παράλληλα, σε πείσμα της κυβερνητικής επιμονής στην εφαρμογή πάση θυσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που πετά τα παιδιά των εργαζομένων έξω από το ελιτίστικο «ενιαίο» λύκειο, χτες, εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις, με μαζικές καταλήψεις σχολείων και με σταθμό το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η νεολαία έχει δικαίωμα να επιλέγει τις μορφές πάλης της

Δήλωση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ  για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν χτες η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξής της δήλωσε:

Οπως έλεγε ο Γληνός, «ο δρόμος προς την αλήθεια είναι ο δρόμος του Γολγοθά». Ισχύει και για τη γνώση, που είναι μέρος της αλήθειας. Ας σταματήσει αυτή η ακατάσχετη φλυαρία περί των μορφών πάλης - κατάληψη ή όχι κατάληψη -, γιατί μια τέτοια φλυαρία, νομιμοποιεί το ιδιώνυμο της κυβέρνησης, το οποίο δεν επιβλήθηκε τυχαία. Σας θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες είχε κάνει νύξη για το ιδιώνυμο και για τον «509» ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι αν οι πανελλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οργανώσεις γενικότερα οι πανελλαδικές, και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, αν όλος ο λαός έγκαιρα ήταν στο πόδι με όλες τις μορφές πάλης, ίσως δε θα χρειαζόταν σήμερα η νεολαία να κλείνει κάποιες μέρες τα σχολεία. Και αυτό το λέω, γιατί περίσσεψε η υποκρισία αυτές τις μέρες. Ολοι όσοι αρνούνται στους νεολαίους το δικαίωμα της μάθησης και το δικαίωμα του αγώνα τότε είναι σαν να νομιμοποιούν την πολιτική του αυταρχισμού. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις παρεμβάσεις όταν γίνονται αγώνες. Η ίδια η νεολαία θα κατακτήσει την πιο ολοκληρωμένη πείρα, όπως έκαναν οι μητέρες και οι πατεράδες τους. Και ας μην ξεχνάμε, ιδιαίτερα η γενιά του 1-1-4, η γενιά των Λαμπράκηδων, πόση ζημιά έκανε στο μαθητικό κίνημα η εγκύκλιος 1010 του Γ. Παπανδρέου, που τότε μιλούσε για κομμουνιστική δράση στα σχολεία, σε μια μάλιστα περίοδο, που οι νέες ηλικίες δεν είχαν, δυστυχώς, τη δυνατότητα τότε να έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ, αφού δεν ήταν νόμιμο στην Ελλάδα και δεν είχε οργανώσεις.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το χάπι είναι πάντα για την ίδια ασθένεια, δήθεν τον κομμουνιστικό δάκτυλο. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται είναι γιατί δε θέλουν να χειραφετηθεί η νεολαία. Τη θέλουν ψηφοφόρο, τη θέλουν ως πελατεία σε ψήφους, τη θέλουν περιθωριοποιημένη και μέσα στο Κοινοβούλιο να γίνονται μόνο μεγάλες ομιλίες, να γίνονται οι κομματικοί διαξιφισμοί και η επίδειξη ευγλωττίας και τίποτα παραπάνω.

Δεν μπορεί κανένας αγώνας να σταματάει με τη βία. Ομως δε φταίει μόνο η κυβέρνηση. Φταίνε και όλοι εκείνοι, οι οποίοι αρχίζουν και συμβουλεύουν τη νεολαία «ναι, έχεις δίκιο αλλά δεν πρέπει να αγωνίζεσαι».

Είναι δεδομένος ο κατήφορος της κυβέρνησης, αλλά εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι πάντες, και τα άλλα κόμματα. Εάν έχει η νεολαία το δικαίωμα να επιλέγει τις μορφές πάλης. Ιδιαίτερα η νεολαία, η οποία έχει και ένα πρόσθετο επιχείρημα. Λέει «αγωνίζομαι γιατί θέλω να συγκεντρώσω την προσοχή, να με προσέξουν». Που σημαίνει ότι κάποιοι δεν την πρόσεξαν. Την προσέχουν κάθε 4 χρόνια όταν είναι να ψηφίσει.


Ο φόβος είναι δικός τους

Σίγουρα θα 'τριβαν τα μάτια τους στο υπουργείο Παιδείας και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας το ατέλειωτο νεανικό ποτάμι της οργής και της ελπίδας να πλημμυρίζει το κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα να βλέπουν στην τηλεόραση ότι η ίδια και χειρότερη εικόνα υπήρχε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας. Αν είχαν πέσει οι ίδιοι θύματα της γκρίζας προπαγάνδας τους και είχαν πιστέψει ότι ο αγώνας των μαθητών εκφυλίστηκε και έχουν απομείνει «μερικοί πυρήνες», τότε θα ένιωσαν σοκ. Οι χτεσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις είχαν το άρωμα των περσινών ηρωικών αγώνων και είναι αντάξια συνέχειά τους. Ηταν πραγματικά μία γερή δόση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας τα χτεσινά συλλαλητήρια, που ήρθαν «πάνω στην ώρα», τη στιγμή, δηλαδή, που η κυβερνητική προπαγάνδα κόντευε να επιβάλει τη γραμμή της, πως δηλαδή «τελειώσαμε τους μαθητές». Δεν έχουν όμως υπολογίσει καλά - ούτε μπορούν - ότι ο αγώνας των μαθητών είναι συνειδητός, υποκινείται από τη δίψα για τη μόρφωση και τη ζωή και έχει σαφή και συγκεκριμένο όραμα και στόχο: Το σπάσιμο των ταξικών και φασιστικών φραγμών. Εχουν το ολέθριο σφάλμα να πιστεύουν ότι μπορούν να τα βάλουν με το δίκιο των 16άρηδων και το μέλλον τους. Ο φόβος θα είναι όλος δικός τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Δεν είμαστε φορείς καταστολής

Παράνομες οι εντολές που παίρνουν οι πυροσβέστες «διαρρήκτες»

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση των πυροσβεστών της Αττικής, χτες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση των πυροσβεστών και του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το σπάσιμο των κλειδαριών σε υπό κατάληψη σχολεία. Με έγγραφό της προς τις περιφερειακές ενώσεις η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ανατίθενται ευθέως στο Πυροσβεστικό Σώμα αστυνομικά καθήκοντα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δε σχετίζονται με την κοινωνική αποστολή του, που είναι η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους της φωτιάς και των φυσικών καταστροφών.

Η Ομοσπονδία κοινοποιεί το ίδιο έγγραφο στις ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνοντας επίσης ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ουσιαστικά τέθηκε ιεραρχικά υπό τις διαταγές των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.

«Θεωρούμε, σημειώνεται στη συνέχεια, ότι τα παραπάνω στερούνται νομιμότητας και ρητά επιφυλασσόμαστε. Επίσης επί της ουσίας αποτελούν υποβάθμιση του ρόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων του, οι οποίοι καλούνται να σπάνε κλειδαριές λες και η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει εργαλεία κοπής. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν σοβαρό ολίσθημα από πλευράς φυσικής και πολιτικής ηγεσίας και ζητάμε την άμεση απεμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος από ανάλογες πρακτικές».

Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της, σε περίπτωση που κληθούν να εκτελέσουν τέτοιου είδους παράνομες διαταγές, να υποβάλουν αμέσως έγγραφη αναφορά. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στους αξιωματικούς που καλούνται να δώσουν παράνομες διαταγές, ότι αναλαμβάνουν με τον τρόπο αυτό κάθε ευθύνη για τις πράξεις τους. Τους προειδοποιεί μάλιστα ότι εφόσον η εντολή που δίνουν είναι προφορική, στην πραγματικότητα μένουν νομικά ακάλυπτοι και οι ίδιοι.

Οπως έγινε εξάλλου γνωστό χτες από στελέχη της Ομοσπονδίας, εκπρόσωποί της αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τον αρχηγό του Σώματος, Ανδρέα Γκέκα, και να ζητήσουν διευκρινίσεις. Ανάλογη συνάντηση ενδέχεται να γίνει και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, εφόσον τους δεχτεί μετά το αίτημα που υπέβαλαν στο γραφείο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ