ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανυπότακτα και δυναμικά

Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές, έχοντας στο πλάι τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους, πραγματοποίησαν την πιο μαχητική και αποφασιστική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, σπάζοντας στην πράξη τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που με εισαγγελείς, ασφαλίτες και αστυνομικούς, μέσα και έξω από τα σχολεία, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα.

Ανυπότακτοι οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ύψωσαν τις γροθιές τους και μαζί με το λαό βροντοφώναξαν πως δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι, όσους εισαγγελείς και ΜΑΤ, όση βία και αν εξαπολύσουν, όσα διατάγματα και αν εκδοθούν από την κυβέρνηση. Με πορείες, που ξεκίνησαν από τα σχολεία τους, προσπερνώντας τους αστυνομικούς και τους ασφαλίτες που τις τελευταίες μέρες περιπολούν, άρχισαν να καταφθάνουν στο άγαλμα του Βενιζέλου από όπου ξετυλίχτηκε η μαζικότερη φετινή πανεκπαιδευτική πορεία με κατεύθυνση προς τα Δικαστήρια. Εκεί όπου λίγη ώρα πριν δικάζονταν 4 συμμαθητές τους από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Χαριλάου για τις περσινές κινητοποιήσεις του σχολείου τους. Οι μαθητές αθωώθηκαν και λίγο αργότερα μπήκαν στη μεγάλη πορεία για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη ζωή, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Προπομπός, το πανό με το σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Η πορεία ξεχύθηκε στους δρόμους. Λίγο πριν το Δικαστικό Μέγαρο, μπήκε σε λειτουργία ο μηχανισμός των προβοκατόρων προκειμένου να αμαυρωθεί η ειρηνική διαδήλωση των μαθητών. Με πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν οι «γνωστοί» και όχι άγνωστοι πλέον δράστες, εναντίον των μαθητών του Συντονιστικού προκειμένου να προκαλέσουν «σύρραξη» με τους μαθητές, αφού προηγουμένως πέταξαν πέτρες και οπωροκηπευτικά προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Η περιφρούρηση κατάφερε να τους απωθήσει και τελικά η μεγάλη διαδήλωση συνεχίστηκε και κατέληξε στο χώρο από όπου ξεκίνησε, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Εκεί οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Δεκέμβρη, στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, και πήραν το δρόμο της επιστροφής για τα σχολεία τους. Οι μαθητές στο 3ο και 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, στα σχολεία του 4ου Διαμερίσματος, στα ΤΕΕ της Σταυρούπολης και στο σχολικό συγκρότημα του «Δημόκριτου» ξαναμπήκαν σε καταλήψεις, ενώ τις επόμενες μέρες οι μαθητές σε όλη τη Θεσσαλονίκη θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μπλόκα, αποχές και τοπικές πορείες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Βγήκαν όλοι στο δρόμο

Χιλιάδες μαθητές σε Μακεδονία και Θράκη με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες χθες, απάντησαν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τους τραμπουκισμούς των εντεταλμένων της. Δεκάδες σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ σε ακόμη περισσότερα, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στην ουσιαστική μόρφωση. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στις μεγάλες κωμοπόλεις.

Στην Κομοτηνή, όπου τα κρούσματα αυταρχισμού εκ μέρους της τοπικής εισαγγελίας δεν είχαν προηγούμενο, αφού διά στόματος εισαγγελέα κ.Ιωαννίδη είχαν απαγορευτεί και οι διαδηλώσεις, χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους της πόλης και έδωσαν αποστομωτική απάντηση. Στην Κομοτηνή από τα μαθήματά τους απέχουν σύσσωμοι οι μαθητές του 1ου, 2ου, 3ου Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ και του ΟΑΕΔ.

Αποφασιστική και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση και των μαθητών της Αλεξανδρούπολης όπου βροντοφώναξαν «Τρέξτε φέρτε τον εισαγγελέα το στόμα δεν το κλείνετε σ' αυτήν τη νεολαία». Στο μεταξύ επιφυλακτική στάση κρατά το Συντονιστικό Αγώνα απέναντι στην πρόσκληση του Δημάρχου προς τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια της πόλης να πραγματοποιήσουν σήμερα κοινή σύσκεψη.

Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν και οι μαθητές της Ορεστιάδας, όπου κατά εκατοντάδες βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους, καταγγέλλοντας τους δύο αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και την επιχείρηση τρομοκράτησης της μαθητικής κοινότητας.

Στην πόλη της Καβάλας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τοπικού Συντονιστικού, παίρνοντας ενεργά μέρος στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη και επί ώρες διαδήλωναν στους κεντρικούς δρόμους την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στην Ξάνθη κατάληψη και αποχές πραγματοποιούν σχεδόν όλα τα Λύκεια της πόλης, ενώ στη μία και μοναδική προσπάθεια της τοπικής εισαγγελίας να θέσει τέρμα στους αγώνες αντιπαρατάχτηκαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζητώντας να αποχωρήσει από το σχολείο τόσο ο ίδιος όσο και αστυνομικές δυνάμεις που τον συνόδευαν. Δυναμική ήταν και η απάντηση των ίδιων των μαθητών που διαδήλωσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους.

Μαχητική ήταν η πορεία και των εκατοντάδων μαθητών της Δράμας που απαίτησαν την κατάργηση των δύο νόμων και κατήγγειλαν την κυβερνητική τρομοκρατία που επιχειρείται να επιβληθεί στα σχολεία.

Στην Κατερίνη εκατοντάδες μαθητές ξεκίνησαν με πορεία από τα ΤΕΕ της πόλης και κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, αφού προηγουμένως πέρασαν έξω από το 1ο, 4ο, Ενιαίο και το παλιό ΕΠΛ, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Στο μεταξύ ο διευθυντής του 4ου Ενιαίου απέβαλε δύο μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, προκειμένου να ανακόψει την αναμενόμενη κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Βέροια χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης διαδήλωσαν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ενώ ήδη φαίνεται πως η εισαγγελία λαμβάνει τα μηνύματα πολύμορφα. Ετσι οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου που καθημερινά επιχειρούν να μπουν σε κατάληψη, όταν εμφανίζεται ο εισαγγελέας, προχωρούν σε αποχή. Αντίστοιχα μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξάνδρεια, στην Εδεσσα και τα Γιαννιτσά, στις Σέρρες και τη Χαλκιδική, όπου παράλληλα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες λύκεια Ενιαία και ΤΕΕ.

Στην πορεία της Φλώρινας 4 ασφαλίτες συγκέντρωσαν τα ονόματα 20 μαθητών που συμμετείχαν στη μαζικότατη πορεία που πραγματοποίησαν από κοινού με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας γνωστού τύπου τρομοκράτηση. Στη Φλώρινα σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 2ο ΤΕΕ και το 1ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Δεν το βάζουν κάτω

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Χιλιάδες μαθητές στη Στερεά και στην Εύβοια διέψευσαν τις ελπίδες όσων πίστεψαν ότι με την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων θα ξεμπέρδευαν με το κίνημα των μαθητών, ότι με την καταστολή θα υπέτασσαν το νεανικό αυθορμητισμό, για να περάσει το κυβερνητικό εκπαιδευτικό έκτρωμα.

Παρά τα εισαγγελικά και αστυνομικά μέτρα, το «αλώνισμα» ασφαλιστών έξω απ' τα σχολεία, πάνω από 2.000 μαθητές στη Χαλκίδα, πάνω από 1.500 στη Λαμία, αρκετές εκατοντάδες στη Λιβαδειά, στο Αλιβέρι, στο Μαντούδι της ανεργίας και της κυβερνητικής εγκατάλειψης, οι σπουδαστές των υποβαθμισμένων ΤΕΙ Αμφισσας απέδειξαν ότι η νέα γενιά διαθέτει «τσαγανό» για να αντιπαλέψει και να απορρίψει αυτούς που αποφασίζουν γι' αυτή, χωρίς αυτή.

«Σιγανό ποτάμι», έδειχναν οι μαθητές της Χαλκίδας, μέχρι χθες, που ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτησή τους. Σε όλα τα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν ΓΣ και αποχή από τα μαθήματα. Οι προσυγκεντρώσεις που έγιναν συνέκλιναν στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης. Μαθητές από τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Λύκειο, απ' τα Λύκεια Αρτάνης και Κανήδου, απ' τα 1ο και 3ο ΤΕΕ «ξεχύθηκαν» σαν ένα ορμητικό ποτάμι που σταμάτησε στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αντιπροσωπεία των 15μελών συναντήθηκε με τον διευθυντή - απολογητή της «μεταρρύθμισης» και του επέδωσε το ψήφισμα.

Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και στη Νομαρχία, όπου ο νομάρχης N. Παπανδρέου δήλωσε αναρμόδιος ως προς τα αιτήματα των μαθητών για την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», όμως, κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε για την καταστολή των αγώνων των μαθητών. Εξω από τη Νομαρχία, οι μαθητές αποφάσισαν συγκέντρωση των 15μελών την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο για να συζητήσουν τη μεθόδευση του αγώνα τους.

Μαζική και μαχητική πορεία μαθητών των λυκείων και του ΤΕΕ έγινε και στο Αλιβέρι. Οταν η πορεία πέρναγε μπροστά από το γυμνάσιο, ο διευθυντής του κλείδωσε την πόρτα, απαγορεύοντας στους μαθητές να συμμετέχουν.

Το Μαντούδι της ανεργίας «βρήκε» ο εισαγγελέας να παρέμβει για να σταματήσει η κατάληψη των μαθητών του λυκείου. Ομως, οι μαθητές, όπως και οι γονείς τους, γνωρίζουν ότι μόνο με αγώνα θα πετύχουν «μόρφωση - δουλιά» και σ' αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουν.

Στη Φθιώτιδα, «βούλιαξε» η Πλατεία Διάκου χτες, στις 11 το πρωί, όταν πάνω από 1.500 μαθητές των πέντε λυκείων, των δύο ΤΕΕ, με τη συμμετοχή των Λυκείων Στυλίδας και Μώλου, κάνοντας αποχή, έδωσαν μαχητικό «παρών», στέλνοντας μήνυμα ότι «τούτα τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω, θα τους καταργήσουν τους νόμους της κυβέρνησης», όπως σχολιάζουν διάφοροι.

Επίσης συγκέντρωση πραγματοποίησαν μαθητικοί σύλλογοι στην Αταλάντη, ενώ στο Καρπενήσι έγινε συγκέντρωση από τους μαθητές του 2ου Λυκείου και του ΤΕΕ.

Στη Βοιωτία, εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Λιβαδειάς διαδήλωσαν την απόφασή τους, με τον αγώνα τους να καταργήσουν τους αντιδημοκρατικούς και αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης. Το μέτρο της καταστολής που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε τη μαθητική οργή και κατέληξε στη Νομαρχία με την έκδοση ψηφίσματος.

Στη Φωκίδα, το «λόγο» είχαν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αμφισσας (παράρτημα του ΤΕΙ Λαμίας), που παλεύουν κατά της εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν έχει λύσει ακόμα ούτε το στεγαστικό (συστεγάζεται σε διώροφο κτίριο με τον ΕΟΜΜΕΧ), χωρίς επαρκές μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και με στέγαση - σίτιση που δεν καλύπτει τις ανάγκες των σπουδαστών. Εάν προστεθεί σε αυτά και η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τότε ποιος μπορεί να αρνηθεί το δίκιο των σπουδαστών, που έστησαν μπλόκο στον κεντρικό δρόμο της Αμφισσας, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουν την κατάληψη της μοναδικής σχολής;

Εκτός από γελοίοι είναι και επικίνδυνοι

Η κυβέρνηση ρίχνει πλέον στη μάχη και τις Σχολικές Επιτροπές με προαναγγελίες για ζημιές στα σχολεία και απειλές για πρόστιμα στους γονείς

Δεν έχουν το θεό τους! Κι ίσως γι' αυτό δεν κατανοούν ότι ορισμένες πράξεις τους ξεπερνούν και τα όρια του γελοίου. Ετσι, μετά τους εισαγγελείς και αστυνόμους, έριξαν στη μάχη, κόντρα στους αγωνιζόμενους μαθητές, τις σχολικές επιτροπές. Η επιστολή που έφτασε στα χέρια μας και στάλθηκε από την 8η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Γαλατσίου, προς τον πατέρα της Δώρας Μοντσενίγου, μαθήτριας του 2ου ΕΛ Γκράβας και μέλους του Συντονιστικού Αγώνα, είναι αποκαλυπτικότατη. Την έστειλαν ως απειλή. Και αποκαλύπτει όχι μόνο το μέγεθος της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας τους, αλλά και το βαθμό επικινδυνότητάς τους. Ετσι αφού εκτιμούν ότι όλα βαίνουν καλώς στην εκπαίδευση κι ότι η κυβέρνηση δημοκρατικότατα λύνει τα προβλήματα, ανακοινώνουν επίσης την εκτίμησή τους για το «ποιόν» των μαθητών που αγωνίζονται και προεκτιμούν ότι ήδη στα σχολειά γίνονται ζημιές. Για τις οποίες ενημερώνεται ο γονιός ότι θα πληρώσει, αφού τολμά να αφήνει το παιδί του να περπατά με ψηλά το κεφάλι!

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

«Αγαπητέ κ. Μοντσενίγο Λεωνίδα,

Με αφορμή το φαινόμενο των καταλήψεων των σχολείων από μαθητές, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειές τους, κρίνουμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολικά συγκροτήματα και ιδιαίτερα στην Γκράβα, λόγω κατασκευαστικών ατελειών, επισημαίνουμε όμως τις ενέργειες που γίνονται από τον ΟΣΚ και το Δήμο Γαλατσίου, ο οποίος κατά το έτος 1999 έχει διαθέσει αυξημένα κονδύλια για τη συντήρηση των σχολείων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Τα περισσότερα αιτήματα των μαθητών έχουν επιλυθεί και άλλα έχουν δρομολογηθεί, όπως η διαμόρφωση σχολικού περιβάλλοντος, ιατρείο, θέρμανση, καθαριότητα.

Διαφωνούμε όμως, με τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων, καταλήψεις στη μεγάλη πλειοψηφία τους, που θέτουν τους μαθητές στο περιθώριο, αφού απειροελάχιστος αριθμός μαθητών, σε συνεργασία με εξωσχολικούς παράγοντες, κινεί τέτοιου είδους διαδικασίες, προσφέροντας τα σχολικά κτίρια στους επιτήδειους και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των παιδιών, αφαιρώντας παράλληλα τη δυνατότητά τους πρόσβασης στη γνώση και παρεμποδίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Ως τώρα έχουν καταβληθεί επανειλημμένες προσπάθειες, όπως συναντήσεις ενημερωτικές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ΥΠΕΠΘ, ΟΣΚ κλπ. και έχουν δρομολογηθεί λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Η Σχολική Επιτροπή του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου, έχει αποφασίσει ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη και το έγγραφο 1870/13-3-96 του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τον καταλογισμό ζημιάς σε βάρος όσων προκαλούν καταστροφές στη δημόσια περιουσία, ότι, μετά το τέλος των καταλήψεων να πραγματοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου καταγραφή των καταστροφών που προκαλούνται αναίτια σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου από διάφορες ομάδες ατόμων και μετά τη διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών να προβούμε σε καταλογισμό του ανάλογου χρηματικού ποσού σε βάρος των υπεύθυνων και στην προκειμένη περίπτωση ένας από αυτούς είναι το παιδί σας, λόγω της συμμετοχής του στο 15μελές Σχολικό Συμβούλιο. Η είσπραξη αυτών των χρημάτων θα γίνει όπως ορίζει ο Νόμος, για την είσπραξη Δημόσιων Εσόδων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι «συνεπείς» κατά των κινητοποιήσεων

Εκστρατεία, για να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που με συνέπεια και αρχές... είναι αντίθετο με τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που είναι ευκαιριακά και υποκριτικά εναντίον τους, ξεκίνησε η Ρηγίλλης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος παρουσίασε χθες «λίστα» με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανάμεσά τους και του Κ. Σημίτη την περίοδο 1990 -1991, προκειμένου να καταγγείλει την κυβέρνηση για «φαρισαϊσμό και συνεχιζόμενη υποκρισία» και να την κατακεραυνώσει γιατί «τις καταλήψεις και τις ακραίες κινητοποιήσεις τις δίδαξαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το λόγο τους και τη συμπεριφορά τους». Ανεξάρτητα, πάντως, από τις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΝΔ αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κ. Σημίτης στις 12 Γενάρη του 1991 κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για τη στάση της απέναντι στους αγώνες στην παιδεία (μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα) με τα εξής λόγια: «Εγώ θέλω να σας ρωτήσω ποιος έδωσε την εντολή, οι καταλήψεις να αντιμετωπιστούν με ανακαταλήψεις; Η Παιδεία δε γίνεται με σιδηρολοστούς. Η Παιδεία χρειάζεται πειθώ. Χρειάζεται να δώσουμε το παράδειγμα και εσείς δε δίνετε το παράδειγμα. Δίνετε το παράδειγμα που θα έδινε μια φασιστική κυβέρνηση... Μήπως οδηγείται πάλι στη δημιουργία του παρακράτους και στον σκοταδισμό;» (σ.σ. Λες και προφήτευε τη στάση της κυβέρνησήςτου...). Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της ΝΔ «εναντίον των κινητοποιήσεων και των ακραίων αντιδράσεων» των μαθητών και ζήτησε διάλογο για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία με ορίζοντα 20ετίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύμπλευσή του στην εφαρμοζόμενη «μεταρρύθμιση». Επίσης, συμφώνησε για πρώτη φορά επίσημα και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας ότι «για να φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να είχε ληφθεί κατά την περίοδο της ύφεσης και όχι κατά την περίοδο της όξυνσης»!

ΒΟΥΛΗ
Ξεσάλωσαν κατά των μαθητών
  • Ευάγγελος Γιαννόπουλος: Είμαι περήφανος για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
  • Δημήτρης Σιούφας: Είμαστε κατά των καταλήψεων

Σε επιχείρηση κατασυκοφάντησης των μαθητικών αγώνων, αλλά και σε αντικομμουνισμό επιδόθηκε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένταση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στην αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Τασούλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο οποίος ζήτησε την ανάκλησή της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ότι «είμαι υπερήφανος για αυτή την πράξη. Την κάναμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την οποία γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια». Πιο νωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης εξεμάνη και επιδόθηκε κατά την προσφιλή του τακτική σε υψηλούς τόνους, όταν ο Απόστολος Τασούλας επισήμανε πως με τις αποφάσεις του για διώξεις εναντίον των μαθητών «θέλετε να δικαιώσετε όσα σας λέει ο κ. Κεδίκογλου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «τα υιοθετήσατε και τα βάλατε και στο "Ριζοσπάστη" και είναι ντροπή για σας», απειλώντας ταυτόχρονα ότι «θα σας πάω στα δικαστήρια»! Παίρνοντας το λόγο, ο Απόστολος Τασούλας είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης να «μην απειλεί ούτε το ΚΚΕ ούτε εμένα. Το τι έκανε ο κ.υπουργός στα νιάτα του και τι του λέει ο κ.Κεδίκογλου τώρα, ας το λύσουνε μόνοι τους». Πρόσθεσε, μάλιστα αναφερόμενος στην «αντιστασιακή δράση» του Ευ. Γιαννόπουλου, το αρχαίο ρητό «προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον το πριν υπάρξοντο κρίνεται», διευκρινίζοντας ότι «στην απλή γλώσσα αυτό σημαίνει πως με τα στερνά κρίνονται τα πρώτα». Στην κόντρα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος αποσαφήνισε ότι «είμαστε εναντίον των καταλήψεων», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άλλαξε θέση σε σχέση με αντίστοιχα φαινόμενα το 1991. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέτεινε, συκοφαντώντας τους μαθητικούς αγώνες, ότι το 1991 ήταν ολόκληρη η μαθητική κοινότητα στο πόδι. Τώρα είναι το 4,5%! Ο Απόστολος Τασούλας, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των μαθητών σήμερα ήταν στους δρόμους και αντιτάσσεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» και σε δήλωσή του σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες που αποφασίζει και πραγματοποιεί η νεολαία και ο λαός και χαίρομαι που η ΝΔ αποσαφήνισε τη θέση της».

Επιχείρηση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου

Μία συντονισμένη επιχείρηση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου εκτυλίχτηκε χτες το μεσημέρι, μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Ομάδα «αγνώστων» εισέβαλε στο κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος, απειλώντας φοιτητές. Οι ΠΚΣ καταδικάζουν το γεγονός και καλούν το φοιτητικό κίνημα να απαντήσει με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Μ. Πέτσας, εκπρόσωπος των ΠΚΣ Νομικής, «όλο το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα, ποινικοποιώντας τους αγώνες, ασκώντας κλίμα βίας και τρομοκρατίας με Αστυνομία και εισαγγελείς. Φάνηκε με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών στο συλλαλητήριο ότι αυτό το κλίμα όχι μόνο δεν περνάει, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση βρίσκει απέναντι της χιλιάδες κόσμο που παλεύουν για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην Παιδεία. Οι προσπάθειες των γνωστών μηχανισμών να δημιουργήσουν κλίμα επεισοδίων και τρομοκρατίας και να δικαιολογήσουν την επέμβαση των ΜΑΤ στην πορεία δεν πέτυχαν, έτσι αυτές οι ομάδες επέλεξαν να στήσουν με τα ΜΑΤ άλλο σκηνικό, στη Νομική Σχολή. Εκαναν επιδρομή μέσα στη σχολή και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, τα οποία έφτασαν να ρίξουν δακρυγόνα στο χώρο της σχολής και να δημιουργηθεί πανικός».

Οπως τονίζει ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ, «αυτά τα γεγονότα εντάσσονται στα πλαίσια σχεδίου, που έχει βάλει προφανώς στο στόχαστρό του κάθε δημοκρατικό δικαίωμα. Ετσι πέρα από την ποινικοποίηση των αγώνων, στο στόχαστρο μπαίνει και το πανεπιστημιακό άσυλο, δεδομένου ότι τα ΜΑΤ έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο της σχολής». Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν αυτά τα σχέδια και τις προσπάθειες και δηλώνουν ότι οι φοιτητές, μέσα από τις δικές τους μαζικές διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις, θα δώσουν απάντηση στους κάθε λογής εντεταλμένους, τις προβοκατόρικες ομάδες και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

ΝΑΟΥΣΑ
Μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής

Χτες εκατοντάδες μαθητές των δύο ΤΕΕ της Νάουσας που τελούν υπό κατάληψη, πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία, αψηφώντας τις απειλές. Εστειλαν μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής σε όσους τους θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι. Στο πλευρό τους βρίσκεται σύσσωμη η κοινωνία της πόλης. Ετσι σήμερα στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, πραγματοποιείται σύσκεψη για τη διοργάνωση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου για την Παιδεία στις 16 του Δεκέμβρη. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η διοίκηση του ΕΚ, προκειμένου συντονισμένα εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να καταγγείλουν τη βία, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και να απαιτήσουν κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ