ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

Στην περιοχή του Ρέντη βρέθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου πραγματοποίησε περιοδεία. Η περιοδεία ξεκίνησε από το Ε' ΤΕΕ Πειραιά (ΣΚΥΠ), όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Οι συνδικαλιστές στη διάρκεια της συζήτησης επέδωσαν στη ΓΓ του Κόμματος υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στο αμφιθέατρο της σχολής, όπου οι μαθητές τής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με το μαζικό τους «παρών». Εκεί ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία, ενώ ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα πλούσιος.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Δημαρχείο του Ρέντη όπου η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Ιωακειμίδη. Ο δήμαρχός της εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, κυρίως από το γεγονός ότι έχουν «παγώσει» μια σειρά έργων στο δήμο, επειδή σταμάτησε η χρηματοδότησή τους από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάθε τόσο η πόλη να πλημμυρίζει.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, η Ελπίδα Παντελάκη μέλος της ΚΕ και νομαρχιακής σύμβουλος της ΝΑΣ,ι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Ρέντη Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και Μαρία Σοάνη κ.ά. Στις 7.30 το απόγευμα η Γενική Γραμματέας του Κόμματος μίλησε σε μαζική συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ρέντη στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.


Με όλες μας τις δυνάμεις για να μειωθεί ο δικομματισμός

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου του Ρέντη μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα προς τους κομμουνιστές, σε κάθε φίλο και οπαδό του Κόμματος, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να «πιάσει τόπο η ψήφος του λαού στις επερχόμενες εκλογές, να μειωθεί δραστικά η δύναμη των κομμάτων του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ», απηύθυνε χτες το βράδυ από το Ρέντη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του δημαρχείου της πόλης, στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ρέντη του ΚΚΕ. Αρχίζοντας την ομιλία της στη συγκέντρωση επισήμανε: «Εχει ευρύτερη αξία να ξεκινήσει κανείς από τη σημασία των εκλογών, τι έχει να περιμένει ο λαός από τις εκλογές, τι έχει να κερδίσει, από την ενίσχυση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι από τις κορυφαίες πολιτικές αναμετρήσεις, ότι η εκλογική διαδικασία είναι μια από τις πιο μαζικές πολιτικές διαδικασίες καθώς παίρνει μέρος η πλειοψηφία του λαού. Είναι μια μορφή πάλης διότι με την ψήφο μπορείς να καταγγείλεις, να καταδικάσεις, να ανοίξεις ένα δρόμο για να φέρεις κάτι καινούριο».

Αναφερόμενη στα εκλογικά αποτελέσματα από το 1989 έως τις τελευταίες εκλογές και την ενίσχυση του δικομματισμού επισήμανε ότι μπορούν να εξηγηθούν καθώς σε αυτό το διάστημα συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές με τις ανατροπές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπήρξε μια θεαματική αλλαγή των συσχετισμών και ακραία συντηρητικοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας, που αδυνάτισαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, συμπαρέσυραν σημαντικές κατακτήσεις και προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο. «Σήμερα όμως - συνέχισε - υπάρχουν καινούρια ζητήματα που επιτρέπουν στους κομμουνιστές να διεκδικούν κάτι διαφορετικό από την κάλπη. Γι' αυτό συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από το δικομματισμό. Για το ΚΚΕ δεν είναι απλά θέμα ψήφων. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ο κόσμος να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να δει μέσα από την ενίσχυσή του την αλλαγή του κλίματος, την άνοδο του λαϊκού, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί εάν δεν ανασυνταχτεί το κίνημα στην Ελλάδα μην περιμένουμε απόσπαση κατακτήσεων».


«Θέλουμε την ψήφο - συνέχισε - γιατί θα σηματοδοτήσει τη συσπείρωση, τη συμμαχία δυνάμεων για να χτίσουμε το μέτωπο, τη συμμαχία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα είναι ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό και στην πορεία θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία».

Η ομιλήτρια επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο των εργαζομένων, του λαού και για έναν δεύτερο λόγο: «Για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό που αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Ο αντίπαλος επιδιώκει την περιθωριοποίηση του ΚΚΕ. Γι' αυτό πρέπει να πάρει τη σωστή απάντηση και αυτή είναι μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο «ναυάγιο» για το «Ευρωσύνταγμα» επισήμανε αρχικά πως οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώθηκαν, ότι πρόκειται δηλαδή για λυκοσυμμαχία, για ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που σήμερα επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς, «να πάρει πίσω κατακτήσεις από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς ελιγμούς. Τώρα διαφωνούν ποια θα είναι η ηγετική δύναμη και όχι επί της ουσίας».

Οσον αφορά στην υπόθεση της διαδοχολογίας σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι. «Με Σημίτη ή Γιώργο Παπανδρέου η πολιτική θα είναι η ίδια». Και η ψήφος είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ θα είναι επιβράβευση αυτής της πολιτικής. Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στα κόμματα όπως ο ΣΥΝ που συνέβαλαν στη σύγχυση του λαού στηρίζοντας σε κρίσιμες στιγμές το δικομματισμό.

Με ιδιαίτερη έμφαση ανέφερε ότι οι κομμουνιστές πρέπει να τσακίσουν σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο τη μοιρολατρία, που είναι από τα βασικά όπλα του αντιπάλου, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η ψήφος της νεολαίας καθώς αποτελεί μεγάλη επένδυση για το ΚΚΕ.


Περισσεύουν τα προβλήματα στα σχολεία του Πειραιά

Με τους φοιτητές της ΣΚΥΠ
Με τους φοιτητές της ΣΚΥΠ
Τα σοβαρότατα προβλήματα των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών παρουσίασαν χτες το απόγευμα οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά στη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της επίσκεψής της στο 5ο ΤΕΕ Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία του Πειραιά σύμφωνα και με σχετικό υπόμνημα της ΕΛΜΕ που παρέδωσαν οι εκπρόσωποί της στη Γενική Γραμματέα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα, με αποτέλεσμα δεκάδες αίθουσες να είναι διασκορπισμένες και να στεγάζονται ακόμα και σε υπόγεια ή σε ισόγεια πολυκατοικιών. Οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών είναι μεγάλες, αλλά το Υπουργείο Παιδείας αντί να καλύψει τα κενά με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό προσλαμβάνει ωρομίσθιους, καταργώντας έτσι κεκτημένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και καθιερώνοντας και σ' αυτό το χώρο ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν από την προηγούμενη σχολική χρονιά απλήρωτοι για υπηρεσίες τους εκτός διδακτικού ωραρίου, η επιμόρφωσή τους είναι πρόχειρη, ενώ η περίθαλψη που τους παρέχεται δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι έρχονται πολύ χειρότερα μετά και πρέπει να ανοίξει το θέμα της Παιδείας μέσα στο λαό και να αναπτυχθεί ενιαίο μέτωπο, για να διεκδικηθεί δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Παιδεία.

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε με τους ίδιους τους μαθητές του 5ου ΤΕΕ στη συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο του σχολείου, όπου άκουσε τις αγωνίες τους για την ανεργία που απειλεί το μέλλον τους, την αξία που έχουν τα ΤΕΕ στη σημερινή αγορά εργασίας και μια σειρά άλλα ζητήματα που έθεσαν. «Ολοι οι νέοι άνθρωποι, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα έχουν δικαίωμα σε μια υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι τα 18 τους χρόνια να έχουν ελεύθερο χρόνο, να είναι έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα που να αγαπήσουν τη γνώση και να μαθαίνουν να διαβάζουν, να σκέφτονται και να δημιουργούν.

Αφού επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ πως η Παιδεία πρέπει να είναι εντελώς δωρεάν, δημόσια και σύγχρονη, αναφερόμενη στα ΤΕΕ δήλωσε πως τα έκαναν για να διοχετεύσουν εκεί τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Ο,τι καλύτερο στο χώρο της Παιδείας, τόνισε, θα έρθει από τη δράση των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ ο τομέας της Παιδείας, πρόσθεσε, είναι ένα ιδιαίτερο μέτωπο ταυτόχρονα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να προβληματιστούν και να δουν πού πάει η κατάσταση. Εσείς πρέπει να γίνετε μπροστάρηδες και να διεκδικήσετε περισσότερα. Μη συμβιβαστείτε. Να διεκδικήσετε δραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Σκεφτείτε και απορρίψτε τη μοιρολατρία. Είστε η ελπίδα για κάτι καλύτερο και μπορείτε να το διεκδικήσετε.


85 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αφιερωμένες στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ είναι δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες διοργανώνονται:

Σήμερα, Τετάρτη
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο μεγάλο παιδαγωγό κομμουνιστή Δημήτρη Γληνό, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Μεταξουργείου, από την ΚΟΒ Παιδείας και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση από την ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ και την ΤΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού της ΚΝΕ στις 7 μ.μ. στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών και Μπελογιάννη στη Νίκαια). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ. Θα προβληθεί ταινία και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.
  • Εκδήλωση από την ΚΟΒ Δικηγόρων Πειραιά του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
  • Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Στρατή Τσαμπή: «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής», από την ΚΟ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Χριστού, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας.
Αύριο, Πέμπτη
  • Εκδήλωση - συζήτηση από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΛΟΥΣΥ» στη Χαλκίδα, με θέμα: «Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην πάλη για τη λαϊκή συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία, οικονομία». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, στις 8.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο», από τη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
Την Παρασκευή, 19/12
  • Εκδήλωση στο Ζάρκο Τρικάλων, στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Νταφούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στη Γαβριά με ομιλητή τον Γ. Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Τομεακή Οργάνωση Εργατικού της ΚΝΕ και την Εργατική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της ΚΟΠ και θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση από την ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ στις 8.30 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο «Κακάγης» (δρόμος Αλεποχωρίου).
Το Σάββατο, 20/12
  • Συγκέντρωση στον Αγιο Σπυρίδωνα, με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη, μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στην Περάνθη με ομιλητή τον Γρ. Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟΠ του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση μαθητών Πειραιά της ΚΝΕ στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της ΚΟΠ Πειραιά.
  • Εκδήλωση - συνεστίαση από τις ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ στις 8 μ.μ. στο κέντρο «ΑΣΤΡΑ».
  • Συνεστίαση από τη ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Κάστρο», στις 8 μ.μ.
Την Κυριακή, 21/12
  • Εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, στις 11.30 π.μ., με θέμα: «Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού». Θα μιλήσει ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στην Καλαμιά, με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη, μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση από ΚΟ του Δήμου Ανακτορίου του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Αρης» στη Βόνιτσα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ