ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι πρώτες κουβέρτες συγκεντρώθηκαν...

...για να μπορούν ζεσταμένα τα παιδιά να πετάνε πέτρες στα τανκς

Οι πρώτες κουβέρτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Οι πρώτες κουβέρτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Οι πρώτες κουβέρτες που θα ζεστάνουν τα κορμιά και τις καρδιές των άστεγων Παλαιστινίων, που δίνουν μάχη ζωής για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, άρχισαν να συγκεντρώνονται. Οι κουβέρτες, που θα ζεστάνουν τα παιδιά των Παλαιστινίων για να μπορούν με μεγαλύτερη δύναμη να πετούν πέτρες στο σιδερόφραχτο στρατό κατοχής, άρχισαν να συγκεντρώνονται. Η επείγουσα έκκληση που απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους, στα συνδικάτα, στους φορείς η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, βρήκε άμεση ανταπόκριση. Ετσι, χτες δεκάδες κουβέρτες κατέφτασαν στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχη έκκληση απευθύνει και η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενώ αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάζεται και από άλλους φορείς.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ είναι μια ακόμη σημαντική βοήθεια στο λαό της Παλαιστίνης. Είναι μια ακόμα έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνει ο λαός της Παλαιστίνης. Η ΕΕ του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους «τη μέρα που θα πάμε στην αγορά να ψωνίσουμε για το σπίτι μας, για τα παιδιά μας, για τους δικούς μας, ας δώσουμε 20 ευρώ να αγοράσουμε μια κουβέρτα. Αξίζει το κόστος». Οι κουβέρτες συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμ. Μπενάκη 28, 1ος όροφος) και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

«Η παροχή βοήθειας κάθε Ελληνα εργαζόμενου, κάθε εργατικού σωματείου στους άστεγους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας είναι απαραίτητη και πάνω από όλα επείγουσα», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, οι κουβέρτες συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο, στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων 5ος όροφος, τηλέφωνο: 2310286673.

Αντίστοιχη έκκληση απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας. Οι κουβέρτες συγκεντρώνονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 - 2ος όροφος, τηλέφωνο: 2410250708).

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να αγοραστεί η κουβέρτα, μπορεί να κατατεθεί το ποσό των 20 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό ΕΤΕ 129/592366 - 26.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Πλώρη για ακόμα πιο ισχυρό ταξικό πόλο

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απομονώσουν όσους υπηρετούν την ταξική ειρήνη και να ενισχύσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, με στόχο την ανάπτυξη των αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Σύσκεψη που αποτελεί μια σημαντική επιτυχία, καθώς σε αυτή την περίοδο έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, οι εργαζόμενοι συντονίζουν τον αγώνα τους και απαιτούν λύσεις. Αυτό ακριβώς εκφράστηκε χτες από τους πάνω από 30 εκπροσώπους σωματείων στους ΟΤΑ, ανάμεσα σε αυτούς και σωματεία που ανταποκρίθηκαν για πρώτη φορά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στη σύσκεψη καταλήχτηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο δίμηνο με βασικό κορμό αιτημάτων τη μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ένταξη των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αιτήματα που θα αναδειχτούν μέσα από περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις, παραστάσεις, εκφράσεις αλληλεγγύης και το συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους.

Ο Γ. Στρατηγός, μέλος της Συντονιστικής, στην εισήγησή του τόνισε ότι η προ δύο ετών συγκρότηση της Συντονιστικής οφείλεται στην αναγκαιότητα «να προβληθούν και να διεκδικηθούν αγωνιστικά τα αιτήματα των εργαζομένων», κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης, εργοδοτών, ΕΕ, αλλά και δημάρχων που υιοθετούν την ίδια πολιτική. Αλλά και κόντρα «στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα, συνέχισε, που βγαίνει και από την τελευταία απεργία του κλάδου είναι ότι αν δεν αμφισβητείται η κυρίαρχη πολιτική δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και επιμέρους αιτήματα όσο δίκαια και αν είναι. Κατά συνέπεια «είμαστε "υποχρεωμένοι" να συνεχίσουμε την αντιπαράθεσή μας και τη ρήξη με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί το κεφάλαιο και τα μονοπώλια». Επίσης, τόνισε, ότι η αποτελεσματικότητα της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος εξαρτάται από την ενδυνάμωση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, που θα στηρίζεται στην ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, στην αλληλεγγύη μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εργατικής τάξης. Οσο πιο πολλά σωματεία, επιτροπές αγώνα ενισχύουν τη Συντονιστική τόσο πιο πολύ μπορούμε να ελπίζουμε πως τελικά θα έχουμε νίκες προς όφελός μας. Και αυτές οι νίκες περνάνε μέσα από την καταδίκη των «οραμάτων» της ΕΕ που πλασάρουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΝ. Την αποδυνάμωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής, στην παρέμβασή του του επισήμανε ότι οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά παίρνονται μια σειρά μέτρα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ όπως η μερική απασχόληση, η εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών του Δημοσίου κ.ά. Τόνισε ότι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας και προωθεί ακόμα περισσότερο τη χειραγώγηση και τον πειθαναγκασμό των εργαζομένων. Ενώ το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση στόχο έχει να γίνει πιο αποτελεσματική στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Στα ίδια πλαίσια, τόνισε, κινείται και η αναθεώρηση των Κωδικών για τους Δήμους και τους εργαζόμενους σε αυτούς. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απορρίψουν αυτή την πολιτική, κάνοντας μαζική δουλιά στα Σωματεία τους, και ισχυροποιώντας την αντίληψη της ταξικής σύγκρουσης για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της πάλης και των αγώνων.

Παλεύουν για τις ... περσινές αυξήσεις

Ντροπή και αίσχος. Μόνον αυτές οι λέξεις μπορούν να αποδώσουν τη συμπεριφορά κυβέρνησης και διοίκησης ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων της εταιρίας. Πρόκειται για την πλέον χαμηλόμισθη κατηγορία εργαζομένων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με 1.000 έως 1.100 ευρώ μηνιαίες αποδοχές και υπηρεσία από 16 χρόνια και πάνω! Οι εργαζόμενοι αυτοί, λοιπόν, διεκδικούν εδώ και τρεις μήνες τώρα, την υπογραφή ΣΣΕ, όχι για τη χρονιά που έρχεται, αλλά γι' αυτήν που έχει ήδη φύγει, για το 2003! Ειδικότερα, διεκδικούν για τη χρονιά, που «φεύγει» σε λίγες μέρες, αύξηση περί τα 100 ευρώ. Και όμως. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ για το 2003, αλλά παραπέμπονται κιόλας από τη διοίκηση ΗΛΠΑΠ στη διαιτησία, αν και οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις!

Οι υπάλληλοι ΗΛΠΑΠ, που σήμερα κατέρχονται σε 3ωρη στάση εργασίας (9.30 π.μ. - 12.30 μ.μ.), με ταυτόχρονη σύγκληση γενικής συνέλευσης, καταγγέλλουν ότι «δεν μπορούν να αποδεχτούν αυξήσεις εμπαιγμού, που δε φτάνουν ούτε για τα μισά διόδια της Αττικής Οδού». Επίσης, καταγγέλλουν ότι την ίδια ώρα που η διοίκηση ΗΛΠΑΠ προφασίζεται τα ...πενιχρά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, έχει έτοιμες μεγάλες αυξήσεις στα ήδη υψηλά επιδόματα θέσης διευθυντών - προϊσταμένων κλπ.

Τρίτη βδομάδα απεργίας στα Ανω Λιόσια

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων, απαιτώντας να ανακληθούν οι περίπου 600 απολύσεις που έχει εξαγγείλει το δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Παπαδήμας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ενδέκατη ημέρα απεργίας θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο και αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάληψη της οδού Ασπροπύργου, του δρόμου που οδηγεί στη χωματερή. Αλλωστε οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι σε περίπτωση που ο δήμαρχος και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της χωματερής.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Αρχισαν και συνεχίζουν...

Ανοιξε χτες ο κύκλος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, με τη συγκέντρωση, νωρίς το πρωί, των εργαζομένων στην καθαριότητα για τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν στο χώρο. Συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν και σε άλλες διευθύνσεις του Δήμου, όπως έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων.

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν καλή, ενώ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκφράστηκε η διάθεση των εργαζομένων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα προβλήματα στο χώρο της καθαριότητας, όπως η συνεχής μείωση του προσωπικού, η έλλειψη σταθμού αυτοκινήτων απορριμματοφόρων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, η απουσία μόνιμου γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφάλειας, κλπ.

Προβλήματα, τα οποία, όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση από τους εκπροσώπους του συλλόγου, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη γενικότερη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει σοβαρά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη στήριξη και των δημάρχων. Να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι απειλές προς τους εργαζόμενους από τη Διευθύντρια της καθαριότητας, η οποία τους καλούσε να πάνε για δουλιά, γιατί διαφορετικά θα τους έκοβε το μεροκάματο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ