ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα, αν...

Νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα 2/3 των εκλογικών τμημάτων ζητά το ΚΚΡΟ για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας

Associated Press

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δε θα αναγνωρίσει τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Κρατική Δούμα, εάν δε γίνει επανακαταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε μια σειρά περιοχές της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και άλλα στελέχη του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Οπως σημειώθηκε η παράλληλη καταμέτρηση που πραγματοποίησε το ΚΚΡΟ στο 93,1% των εκλογικών τμημάτων και συγκεκριμένα στα 87.643 πρωτόκολλα εκλογικών τμημάτων (σε σύνολο 94.000), τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταχωρηθεί στα στοιχεία που δίνει το ηλεκτρονικό σύστημα «Γκας - Βίμπορι» της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, περίπου 60 χιλιάδες δεν έχουν νομική ισχύ. Κι αυτό γιατί το σύνολο των ψήφων προς τα διάφορα πολιτικά κόμματα δεν είναι ίσο με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που δόθηκαν στους ψηφοφόρους (σημ. στις ρωσικές εκλογές δε χρησιμοποιούνται φάκελοι και στο ψηφοδέλτιο, που έχει ειδική επεξεργασία ασφαλείας, είναι καταχωρημένα όλα τα κόμματα). Το ΚΚΡΟ λοιπόν δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα σε αυτά τα εκλογικά τμήματα και ζητά νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τις περιοχές της Μπασκίριας, του Ταταρτσάν, του Νταγκεστάν, της Καμπαρντίνο-Μπαλκάριας, των περιοχών του Σαράτοφ, του Αμούρ, του Οριόλ, του Ροστόφ, της Σαμάρας και της Πένζας. Πρόκειται για 45.584.674 ψηφοδέλτια.

Πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν πως με βάση τα στοιχεία της παράλληλης καταμέτρησης του ΚΚΡΟ εμφανίζονται στοιχεία νοθείας, κυρίως σε βάρος των κομμάτων, που με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το 5%.

Οι ηγέτες του ΚΚΡΟ δήλωσαν επίσης ότι το κόμμα δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές. Να σημειωθεί πως μέχρι τις 6 Γενάρη 2004 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Το ζήτημα θα συζητήσει τόσο το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και η Ολομέλεια της ΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, ενώ τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

«Προτάσεις υπάρχουν διάφορες - από το πλήρες μποϊκοτάρισμα των εκλογών, έως την κάθοδο δικού μας υποψηφίου. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που προτείνονται είναι τόσο του Προέδρου της ΚΕ, όσο και νεαρών ανθρώπων, που έχουν λαμπρό μέλλον», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το ρωσικό εκλογικό νόμο οι προεδρικές εκλογές για να είναι έγκυρες πρέπει σ' αυτές να συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από αυτά τα επίπεδα.

Εντυπώσεις της Σάρας Βάγκενκνεχτ από τη Βενεζουέλα

Μετά από δωδεκαήμερη παραμονή στη Βενεζουέλα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης του ΚΟΔΗΣΟ και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας σ' αυτό το κόμμα, δήλωσε σε αντίστοιχες ερωτήσεις της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (17 Δεκέμβρη), ανάμεσα σε άλλα:

Σύμφωνα με δικές της δηλώσεις, η αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει 3,8 εκατομμύρια υπογραφές (κατά του προέδρου Χούγκο Σαβέζ), αλλά ως τώρα έχει στείλει στην εκλογική επιτροπή μόνο ένα πολλοστημόριο. Και αυτές είναι γεμάτες λάθη: Σε μερικές λίστες ήταν γραμμένο το ίδιο όνομα πολλές φορές, αναφέρονταν αριθμοί τηλεφώνων που δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα κ.λπ...

Υπάρχει πόλωση στη χώρα, είπε, αλλά οι πόλοι είναι μονοσήμαντα φανεροί. Η συγκέντρωση υπογραφών από την αντιπολίτευση έγινε στις καλύτερες και άριστες συνοικίες, ενώ στις φτωχές συνοικίες τα κέντρα ήταν άδεια. Πήγα η ίδια σε φτωχές συνοικίες του Καράκας και μίλησα με ανθρώπους. Η υποστήριξη του Σαβέζ είναι πολύ μεγάλη, είναι η πρώτη κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά τα προβλήματα της φτωχής πλειοψηφίας του πληθυσμού και στρατεύεται γι' αυτά.

Εχουν εφαρμοστεί στην πράξη πολλές μεταρρυθμίσεις. Μόνο η καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού έδωσε αυτό το έτος τη δυνατότητα σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, που προηγούμενα δεν είχαν τη δυνατότητα μόρφωσης. Ο Σαβέζ επένδυσε πολλά χρήματα στη συμπλήρωση του σχολικού συστήματος και στη δωρεάν ανώτερη μόρφωση. Τώρα έχουν είσοδο στα πανεπιστήμια και τα φτωχότερα στρώματα. Σε φτωχές συνοικίες προσφέρεται με τη βοήθεια Κουβανών γιατρών για πρώτη φορά ιατρική περίθαλψη.

«Φυσικά, η απεργία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, που σε πρώτη γραμμή ήταν οργανωμένη από την αντιπολίτευση και τους συνδέσμους των εργοδοτών, κλόνισε την οικονομία ως το μεδούλι και δυσκόλεψε την εφαρμογή στην πράξη αυτών των μεταρρυθμιστικών έργων».

Η Βενεζουέλα, όπως και η Κούβα, δήλωσε η Γερμανίδα σοσιαλίστρια, ανήκει στις χώρες που χρειάζονται πολύ επειγόντως διεθνή αλληλεγγύη. Γι' αυτό και το Γενάρη θα ανακοινωθεί τι θα γίνει σχετικά στη Γερμανία τόσο για την υλική βοήθεια, όσο και για την πολιτική υποστήριξη μέσω της διαφώτισης και της ενημέρωσης.

Στην ερώτηση, αν η υπόθεση Σαβέζ βρίσκεται προς το τέλος, η Βάγκενκνεχτ απάντησε: «Τώρα αρχίζει σωστά. Ακριβώς αυτό το έτος άρχισαν πολλά μεγάλα έργα μεταρρύθμισης. Η "Βολιβιανή Επανάσταση" του Σαβέζ είναι μια σοβαρή εναλλαγή στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και στις καπιταλιστικές επιταγές εκμετάλλευσης. Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας για να έχει η Βενεζουέλα τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό το έργο».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΡΩΣΙΑ
360 χιλιάδες οικονομικά εγκλήματα το 2003

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει τόσο η διαφθορά, όσο και το οικονομικό έγκλημα στην καπιταλιστική Ρωσία. Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ περίπου 360 χιλιάδες οικονομικά εγκλήματα αποκαλύφτηκαν στη Ρωσία στους 11 πρώτους μήνες του 2003. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά κάμποσες φορές τους ανάλογους δείκτες της περσινής χρονιάς.

Μεταξύ αυτών, τα 135.000 χαρακτηρίζονται σοβαρά ή πολύ σοβαρά, 34.000 εγκλήματα αφορούν εξαιρετικά μεγάλα ποσά, πάνω από 8.000 εγκλήματα αφορούν τις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες. Εκτός αυτού, στη δεδομένη περίοδο στη χώρα καταγράφτηκαν 2,5 χιλιάδες περιπτώσεις λαθρεμπορίου, περίπου 24 χιλιάδες περιπτώσεις πλαστογραφίας χρημάτων, ενώ 591 εγκλήματα συνδέονται με το ξέπλυμα εισοδημάτων που αποκτήθηκαν παράνομα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναπάντητο το αίτημα των «θυμάτων της Πολιτικής Δικαιοσύνης»

Από τις 10 Ιούνη αυτού του έτους περιμένει απάντηση στην επιστολή της στο Μπούντεσταγκ η «Πρωτοβουλία για την Αποκατάσταση των θυμάτων του Ψυχρού Πολέμου» (1951-1968) του Εσεν. Εκτός από τις δύο βουλευτίνες του ΚΟΔΗΣΟ και μια βουλευτίνα των Πράσινων, όλοι οι άλλοι τηρούν ως τώρα σιγή. Αυτό ανακοίνωσε αυτές τις μέρες η «Πρωτοβουλία», που ιδρύθηκε στην προαναφερόμενη πόλη πριν 15 χρόνια και επανειλημμένα έχει απευθύνει έκκληση με το αίτημα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης.

Στην ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι από το 1951-1968 σημειώθηκαν στην τότε ΟΔΓ «250.000 διαδικασίες έρευνας, στις οποίες περιλήφθηκαν 500.000 πρόσωπα. Γύρω στους 10.000 πολίτες της Ομοσπονδίας, κυρίως κομμουνιστές, αλλά και άλλοι αντίπαλοι της επίσημης εξοπλιστικής ή της γερμανο-γερμανικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καταδικάστηκαν εν μέρει σε βαριές ποινές φυλάκισης».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ