ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση υπέρ των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Eurokinissi

Διατηρητέες θα πρέπει να χαρακτηριστούν και οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα με την εισήγηση της συμβούλου επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, που θα κάνει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν πολιτιστικοί σύλλογοι και οι ιδιοκτήτες των προσφυγικών πολυκατοικιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε διατηρητέες μοναχά δύο από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Στη σημαντική εισήγησή της η Αικ. Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι οι συγκεκριμένες οκτώ πολυκατοικίες αποτελούν πρότυπο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας, μαρτυρία για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας και πάνω απ' όλα, μια από τις τελευταίες μαρτυρίες της ιστορικής μνήμης που απέμεινε στην πόλη της Αθήνας.

Μάλιστα, η εισηγήτρια καταρρίπτει τους βασικούς ισχυρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού για δήθεν κακή κατάσταση των πολυκατοικιών, αναφέροντας ότι η επίκληση τέτοιων λόγων δεν αποτελεί κατά τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομολογία, νόμιμο κριτήριο για να αιτιολογηθεί η διατήρηση μόνο δύο εκ των οκτώ πολυκατοικιών.

Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να κατεδαφιστούν οι έξι από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες και να σβήσει η μνήμη με τα προσφυγικά.

Παράλληλα, η εισηγήτρια θα αναφέρει ότι:

  • Δεν αποτελεί νόμιμη αιτιολογία η επίκληση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού του κόστους των επισκευών, τη στιγμή που πολλά από τα 228 συνολικά διαμερίσματα έχουν περιέλθει στην ΚΕΔ, γεγονός που διευκολύνει την πολιτεία την ορθή άσκηση του ρόλου της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Οι οκτώ πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν ξανά στη ζωή της πόλης όχι ως προσφυγικές (δεν είναι υποχρεωτική η διατήρηση της ίδιας χρήσης σε όλα τα κτίσματα), αλλά μπορούν να προταθούν χρήσεις εναρμονισμένες με το χαρακτήρα του μνημείου ή της περιοχής, όπως πολιτιστικές χρήσεις, κάλυψη αναγκών του «Αγίου Σάββα» κλπ.
  • Οι επίμαχες πολυκατοικίες μπορούν να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους ως μνημείο, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
Συσσώρευση κυβερνητικής αδιαφορίας

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή του Πηλίου, «επιφυλάσσει» η κυβερνητική αδιαφορία όχι μόνο για τις ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και για αποζημιώσεις που εκκρεμούν από το 2002! Τα παραπάνω επισημαίνουν σε Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, ζητώντας να αναλάβει η κυβέρνηση, επιτέλους, τις ευθύνες της.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Μουρεσίου παρά τις εκτενείς καταστροφές που σημειώθηκαν το 2002 στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και τις επικίνδυνες κατολισθήσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, «έως τώρα δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση από τη μεριά της κυβέρνησης στο αίτημα κατοίκων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των στοιχειωδών έργων υποδομής».

Στις παλιότερες ζημιές, ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες των σφοδρών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ανήμερα των Χριστουγέννων καταστράφηκε η λιθόκτιστη προκυμαία του παραθαλάσσιου οικισμού του Αϊ- Γιάννη σε μήκος 150 μέτρων, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο οδόστρωμα του δρόμου που καταλήγει στην παραλία. Οι πρωτοχρονιάτικες βροχές κατάστρεψαν ό,τι είχε απομείνει. Στον Κισσό πλημμύρισαν σπίτια, προκλήθηκαν νέες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, το εσωτερικό και αγροτικό οδικό δίκτυο καταστράφηκε σε συντριπτικό ποσοστό. «Το γεγονός ότι τα Δημοτικά Διαμερίσματα και οι κάτοικοι του Κισσού, του Αϊ-Γιάννη και του Αγ. Δημητρίου βρίσκονται σε αυτή την τραγική κατάσταση τρεις μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημαίνει ότι αν δε χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Δήμος Μουρεσίου για την αποκατάσταση στοιχειωδών έργων υποδομής, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων και πολλαπλάσιες οι δαπάνες για την ανόρθωση της υποδομής των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Π.χ. αν δεν παρθούν μέτρα οι κατολισθήσεις στον Κισσό, θα παρασύρουν την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας και τα παρακείμενα σπίτια», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς, γιατί δεν ενισχύθηκε ο Δήμος Μουρεσίου για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες - χιονοπτώσεις του 2002 και τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος, προκειμένου να αποκατασταθούν το γρηγορότερο οι καταστροφές.

Επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς του 2004, σε 23χρονο ασθενή από το Βόλο, που έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Το δώρο ζωής προήλθε από 23χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου ατυχήματος που νοσηλευόταν στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Τρίπολης.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνέχισαν και χτες την απεργία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των μηχανικών που εργάζονται στο δημόσιο στους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο νομό Βοιωτίας, με αίτημα την εφαρμογή της Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση μαζί τους από το 2002 και αρνείται επίμονα να υλοποιήσει.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στους προαναφερόμενους νομούς δε λειτούργησαν οι Πολεοδομίες και οι άλλες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, ενώ ματαιώθηκαν διαγωνισμοί δημοσίων έργων συνολικού προϋπολογισμού 41,13 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Οκτώβρη 2003 που οι μηχανικοί του δημοσίου ξεκίνησαν να κλιμακώνουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις τους, ματαιώθηκαν διαγωνισμοί διαφόρων μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 557,10 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, να μείνουν τελικά χωρίς χρηματοδότηση και να ματαιωθούν οριστικά...

ΠΟΑΟ
Η πίτα των Αντιστασιακών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), εξ ονόματος όλων των οργανώσεων μελών της(ΠΕΑΕΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, ΠΣΑΜΑ, ΠΕΕΠ, ΑΣΑΥΠΑ, ΠΕΣΣΑΘΕΑ, ΠΟΣΣΑΘΕΑ, ΚΜΙΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ, ΚΑΕ) καλεί όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλους τους Φίλους της στην κοπή της πίτας, που θα γίνει το Σάββατο 10 Γενάρη 2004, στις 11 πμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων(Βερανζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος).

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Παράνομη η οικοδομική άδεια

Πρυτάνευσαν τα ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα και αγνοήθηκαν τα πολεοδομικά κριτήρια στην περίπτωση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας για το πρώην κτήμα Θων. Την άποψη αυτή θα υποστηρίξει η σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει να ακυρωθεί το από 12.8.2002 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η από 31.1.2002 οικοδομική άδεια με την οποία επιτράπηκε στην Ανώνυμη Εταιρία «Μπάμπης Βωβός Τεχνική» να αναγείρει το οκταώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, η Αικ. Σακελλαροπούλου θα υποστηρίξει ότι το ΠΔ που τροποποιεί το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο θα πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν τροποποιήθηκε νόμιμα. Μάλιστα, θα επισημάνει ότι μεταξύ των συμφερόντων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας 5 και εκείνων της τεχνικής εταιρίας, επελέγη η εξυπηρέτηση του Μπάμπη Βωβού κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και χωρίς ιδιαίτερο λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα έπρεπε να συντρέχει.

Τέλος, σχετικά με την οικοδομική άδεια για την ανέγερση του κτιρίου του Μπάμπη Βωβού, η σύμβουλος Επικρατείας θα προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή των κατοίκων και να αναιρεθεί, ως εσφαλμένη, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας που έκρινε τα αντίθετα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η ανέγερση του 8ώροφου κτιρίου του Μπ. Βωβού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ