ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εισπρακτικά μαντάτα φέρνει ο ΕΛΓΑ

Με το ξεκίνημα του 2004 καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις εκτροφής και να πληρώσουν «κεφαλικές» εισφορές ανά ζώο

Νέου τύπου εισφορές επιφυλάσσει ο ΕΛΓΑ στους κτηνοτρόφους με την έναρξη του 2004. Οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν υποχρεωτικά να συμπληρώσουν δηλώσεις εκτροφής, που θα είναι μαζί και εντολή - εξουσιοδότηση για την είσπραξη των νέων ασφαλίστρων από την ΑΤΕ. Τα νέα ασφάλιστρα θα είναι ανά κεφάλι ζώου, ενώ η μέχρι τώρα παρακράτηση του 0,5% επί των τιμολογίων καταργείται.

Ο ΕΛΓΑ ετοιμάστηκε και αποστέλλει ονομαστικές επιστολές στους αιγοπροβατοτρόφους και στους βοοτρόφους, με τις οποίες γίνεται το σχετικό προπαγανδιστικό «ψηστήρι» αποδοχής των νέων «εκσυγχρονιστικών» σχεδιασμών, ενώ μέσα στους φακέλους θα υπάρχουν και οι νέες δηλώσεις εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, καθώς και ένας απαντητικός φάκελος. Οι νέοι αυτοί σχεδιασμοί μπορεί στην αρχή να μη δείχνουν πόσο αρνητικοί είναι, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια θα φανεί το αρνητικό περιεχόμενό τους και πόσο ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα βρίσκονται. Οι επιστολές αυτές θα λένε στους παραλήπτες ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν τις δηλώσεις εκτροφής, οι οποίες θα είναι ξεχωριστές για τους αιγοπροβατοτρόφους, ξεχωριστές για τους βοοτρόφους και τους μελισσοκόμους. Για τα υπόλοιπα ζωικά είδη θα υπάρχει δήλωση εκτροφής προαιρετικής ασφάλισης και αυτή θα αφορά, βασικά, χοιρομητέρες και πτηνά και την οποία θα πρέπει να ζητούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι υποχρεούνται με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης του ΕΛΓΑ, να συμπληρώσουν τις δηλώσεις εκτροφής ζωικού κεφαλαίου μέχρι 15/2/2004 με βάση το τι αριθμό ζώων δήλωσαν στο ΟΣΔΕ το 2003 και να τις ταχυδρομήσουν με τους απαντητικούς φακέλους. Η είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς θα γίνει από τον ΕΛΓΑ στις 15/4/2004, μέσω της πάγιας εντολής - εξουσιοδότησης και της ΑΤΕ. Στην περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι δεν υπογράψουν και δεν αποστείλουν τις δηλώσεις, θα πρέπει να πάνε να πληρώσουν τη νέα εισφορά μέχρι 30/4/2004. Διαφορετικά, δε θα δικαιούνται αποζημιώσεων από το 2004, ούτε από τον ΕΛΓΑ, αλλά ούτε και από τα ΠΣΕΑ.

Το ύψος των νέων εισφορών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι, θα είναι μέχρι 12 ευρώ το κεφάλι στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, μέχρι 7 ευρώ για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής και 0,85 ευρώ στα αιγοπρόβατα. Για τα μελισσοσμήνη (ελαχ. αρ. 10 μελ./σμήνη) 0,35 ευρώ. Βέβαια, μπορεί στην αρχή ο τιμοκατάλογος να μη φαίνεται πολύ αυξημένος, για να δεχτούν οι κτηνοτρόφοι να περάσει το νέο σύστημα χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις. Είναι όμως σίγουρο, πως στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι θα δοκιμάσουν νέες οδυνηρές εισπρακτικές εκπλήξεις. Γιατί, όπως ορίζεται διά νόμου, οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, με βάση τον αριθμό των ζώων, θα μπορούν να αυξάνονται κάθε χρόνο, όσο θέλουν η εκάστοτε κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ, με Υπουργική Απόφαση.

Το ζήτημα, όμως, και για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, όπως και για τους αγρότες, είναι πως όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν τις νέες εισφορές, δε θα έχουν πλέον την όποια ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ. Κι όπως φαίνεται, σε πολύ λίγα χρόνια θα γίνει κι εδώ του ΟΓΑ!..


Κ. Δ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα αγρότες - κτηνοτρόφοι

Θα γίνει στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία που πήραν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σοφικού στην Κορινθία

Με συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Γενάρη, στην καρδιά του Μοριά, στην Τρίπολη, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, με αιχμή τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αντιστεκόμενοι στα απανωτά αντιαγροτικά χτυπήματα της κυβέρνησης, η οποία, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, εξοβελίζει τη μικρομεσαία αγροτιά προς όφελος των μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων, διεκδικώντας, παράλληλα, λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η Επιτροπή Αγώνα Ελαιοπαραγωγών καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο στο Αίγιο, μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του λαδιού χωρίς όρους και προϋποθέσεις με βάση τις δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών.

Το συλλαλητήριο των αγροτοκτηνοτρόφων στην Τρίπολη διοργανώνουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ σε Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία, Μεσσηνία, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σοφικού στην Κορινθία.

Η κυβέρνηση, στα ήδη υπάρχοντα και σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων, πρόσθεσε και αυτά που συνδέονται με τις μετεγκαταστάσεις των «μαντριών» και τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας τους. Ετσι, οι ήδη καταχρεωμένοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερο από 10.000 ευρώ, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα κυβερνητικά μέτρα. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε βίαιο ξεκλήρισμά τους, αφού αδυνατούν, λόγω και της υπερχρέωσής τους στην ΑΤΕ, να ανταποκριθούν σ' αυτές τις απαιτήσεις.

Κεντρικά αιτήματα των κτηνοτρόφων αποτελούν οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα ήδη υπάρχοντα ποιμνιοστάσια που λειτουργούν εκτός οικισμού, ανεξάρτητα της ημερομηνίας κατασκευής τους και ανάληψη του κόστους ύδρευσης και ηλεκτροδότησης από την πολιτεία, κατάργηση των «ενωτίων» (ειδικά σκουλαρίκια ελέγχου των ζώων), λόγω του ότι δεν είναι εφικτό στα αιγοπρόβατα, επειδή έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ζώων, αλλά και πρόσθετου κόστους στην εκμετάλλευση, δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών σε κάθε δήμο με επιδότηση στο κόστος μετεγκατάστασης των ήδη υπαρχόντων «μαντριών», να σταματήσει το «καθεστώς» εισαγωγής ζώντων ζώων και σφάγιων ανεξέλεγκτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υγεία του πληθυσμού και στην εθνική και οικιακή οικονομία.

  • Μεγάλο συλλαλητήριο ελαιοπαραγωγών έγινε χθες βράδυ στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του λαδιού με βάση τις δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών. Οι ελαιοπαραγωγοί αποφάσισαν, στα πλαίσια των συντονισμένων κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων στο Μοριά, να συμμετάσχουν στο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 12 Γενάρη, στην Τρίπολη.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Η κυβέρνηση στην... καταστροφή χαίρεται

Στην καταστροφή χαίρεται η κυβέρνηση... Αυτό ισχύει στην περίπτωση της βαμβακοκαλλιέργειας, που λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και του «πράσινου σκουληκιού» και φυσικά και των δραστικών διοικητικών μέτρων περιορισμού, η περσινή παραγωγή ήταν από τις χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε μια ανακοίνωση για τα πανηγύρια και για τις ψευτοεντυπώσεις, προκειμένου να διαλαλήσει ότι η τιμή στο βαμβάκι θα φτάσει και θα ξεπεράσει τις 350 δραχμές το κιλό. Κόψε κάτι Ευάγγελε... Πάντως, με βάση τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας φέρεται να παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 974.000 τόνοι περίπου, μέχρι 31/12/2003. Αυτό σημαίνει πως από 255 δρχ./κιλό που είναι τώρα η προσωρινή ελάχιστη τιμή, θα φτάσει τις 293 δρχ./κιλό περίπου στις αρχές του καλοκαιριού. Με άλλα λόγια, από Ιούλη και μετά οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να λαμβάνουν πάνω κάτω, άλλες 38 δρχ./κιλό ως εξόφληση της επιδότησης.

Πάντως, πέρσι σπάρθηκαν με βάση το ΟΣΔΕ 3.675.000 στρέμματα και η τελική παραγωγή έφτασε τους 974.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι η μέση στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή, δηλαδή μόλις 266,5 κιλά ανά στρέμμα. Μοιραία λοιπόν οι βαμβακοπαραγωγοί βγαίνουν πάλι χαμένοι στο συνολικό εισόδημά τους. Κι επειδή τα πράγματα έτσι έχουν, ποιους θέλει να κοροϊδέψει τελικά η κυβέρνηση; Τους βαμβακοπαραγωγούς, που ξέρουν τι τους μένει στην τσέπη; 'Η μήπως θέλει να πει στους υπόλοιπους αγρότες και στην κοινή γνώμη ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής οι βαμβακοπαραγωγοί τα κονόμησαν χοντρά... Κάτι τέτοιες παραπλανητικές ανακοινώσεις, δίνουν το δικαίωμα στη ΝΔ να βγάζει τις δικές της παραπλανητικές ανακοινώσεις, σαν και αυτή που έβγαλε προχτές ο Ευαγγ. Μπασιάκος, υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ, όπου πρωτίστως «ψέλνεται» πάλι το γνωστό γαλάζιο τροπάρι περί ανικανότητας της κυβέρνησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ