ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 1.2

Κώστας Λουλές
Κώστας Λουλές
Φωτ.

Στις 28 Γενάρη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύντροφος, πατέρας και παππούς Κώστας Λουλές, από τα παλιά στελέχη του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

Η συντρόφισσά του Μαρία

* * *

ΦΩΤ.

Ο Αλέκος Μητρόπουλος, ο αξέχαστος Αρης της Σπουδάζουσας:

Αξέχαστη θα μένει πάντα για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όσους έζησαν κι αγωνίστηκαν στα ΑΕΙ στη Σπουδάζουσα, η μορφή του Αλέκου Μητρόπουλου, πασίγνωστου με το ψευδώνυμο Αρης. Από μαθητής Γυμνασίου (Ε΄ Αρρένων, Εξαρχείων) είχε ενταχθεί στις γραμμές της ΟΚΝΕ. Στα 18 χρόνια του, φοιτητής της Νομικής, πήρε ενεργό μέρος στον αντιστασιακό αγώνα της Σπουδάζουσας και αναδείχτηκε από τα κορυφαία στελέχη της ΕΠΟΝ. Ο Αρης ήταν συγχρόνως και γραμματέας της 10ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με πλούσια δράση σ' όλη την κατοχική περίοδο.

Επεσε ηρωικά, πολεμώντας στην Πελοπόννησο.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου Αρη, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 200 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ.

* * *

ΦΩΤ.

Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η μεγάλη κυρία του θεάτρου και της Εθνικής Αντίστασης Καίτη Οικονόμου (Ντιριντάουα).

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη της Μαριλένα

Και ο συναγωνιστής της Στέλιος Κασαπαλόγλου

* * *

Φωτ.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1985 στη Σκήτη Κοζάνης. Τελείωσε το Λύκειο και το καλοκαίρι πέρασε στο ΤΕΙ Κοζάνης, στο Τμήμα Λογιστικής. Εύθυμος, ανοιχτόκαρδος, φιλότιμος, μετρημένος, γεμάτος νιάτα και όνειρα για τη ζωή. Δυστυχώς, όμως, το νήμα της ζωής του κόπηκε βίαια στις 9 Γενάρη 2004. Αφησε όνειρα ανεκπλήρωτα και έναν βαρύ πόνο στους συγγενείς του.

Χρήστος Κοσμίδης
Χρήστος Κοσμίδης
Στ' άγουρα νιάτα του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η οικογένεια Απόστολου Γρηγοριάδη προσφέρει 110 ευρώ στην ΚΟ Καστοριάς.

* * *

Φωτ.

Στις 5 Φλεβάρη συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Γιώργου Τσάμη.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις εκλογές και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η Νίκη Τσιόρμπατζη, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και καπνεργάτρια, συμμετείχε δραστήρια στο γυναικείο και λαϊκό κίνημα, ως μέλος του ΚΚΕ και ήταν πρωτοπόρα σε κάθε Οικονομική Εξόρμηση. Παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του Κόμματός της έως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της ο γιος της Δάνος Τσιόρμπατζης πρόσφερε για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μυτιλήνης.

* * *

Φωτ. 3

Σήμερα 1η Φλεβάρη στο χωριό Απηδεώνα Αχαΐας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του Νικόλα Δημητριάδη, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων.

Ο Ν. Δημητριάδης από μικρός γνώρισε την προσφυγιά. Οταν χρειάστηκε, έδωσε το «παρών» στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, πολεμώντας τους κατακτητές ως αντάρτης του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου. Μετά την Απελευθέρωση γνώρισε όλες τις ταλαιπωρίες της μετεμφυλιακής περιόδου. Παρέμεινε, όμως, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και ήταν «μάχιμος» έως το τέλος της ζωής του.

Γιώργος Τσάμης
Γιώργος Τσάμης
Ο μεγαλύτερος αδελφός του Παντελής Δημητριάδης, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1905 και πέθανε σε ηλικία 73 χρόνων. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας το '40-'41. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Ο τρίτος αδελφός τους Γιώργος Δημητριάδης, μέλος της ΟΚΝΕ, από το 1935 συμμετείχε και αυτός στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με όλες τις συνέπειες και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα του έως το τέλος της ζωής του.

Ο μικρότερος αδελφός τους Χρήστος Δημητριάδης, αντάρτης του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, εξορίστηκε και αυτός στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη των τεσσάρων αδελφών Δημητριάδη, η οικογένεια του Παντελή, προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δήμου Λαρίσσου Αχαΐας.

* * *

Φωτ.

Η αγαπημένη αδελφή μου Νίνα Βασιμπόση, μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Εδωσε μάχη για τη ζωή, αλλά νικήθηκε. «Εφυγε» στις 6 Γενάρη 2004, πιστή στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Κατίνα Ζαχαράτου

* * *

Φωτ.

Στις 28 Γενάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο σύζυγός μου Χρήστος Κοσμίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Ντίνος Κάτσιος
Ντίνος Κάτσιος
Στις 16 Γενάρη 2004 πέθανε ο αδελφός μου Μυρώδης Καλαϊτζίδης.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών και 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Μάρθα Κοσμίδη

Τα παιδιά Δέσποινα, Αλέξανδρος, Πάνος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Θρασκιά, μέλους του ΚΚΕ από τη μεταξική δικτατορία και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του Ελένη Θρασκιά και οι κόρες του Αριστέα και Ειρήνη, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας Χαράλαμπου Τσιάμη προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών, 150 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Αθηνά Τσιάμη

Τα παιδιά Νίνα και Γιώργος

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων γονιών μου Νίκου Μαραγκάκη (Σωτήρη) και Φρόσως Δημητριάδου - Μαραγκάκη (Γεωργίας), καθώς και στη μνήμη του παππού μου Δημοσθένη Δημητριάδη (γέρο - Δήμου) και των θείων μου Αλέκου Δημητριάδη γιατρού, Διονύση Δημητριάδη (Νύσου) και Λάζαρου Τσαμπάζη, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Ηλιούπολης, 70 ευρώ.

Ρούλα Μαραγκάκη

* * *

Φωτ.

Η Θεοδώρα Μπιμπίκη από τη Μυρίνη Σερρών γεννήθηκε το 1923, στέλεχος της ΕΠΟΝ, του χωριού της και μαχήτρια του ΔΣΕ, το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη στα Κερδύλλια.

Θεοδώρα Μπιμπίκη
Θεοδώρα Μπιμπίκη
Πέθανε στις 18 Φλεβάρη στους Τρεις Κάμπους Νιγρίτας.

Στη μνήμη της, η αδελφή της Ευπραξία, προσφέρει, μέσω ΑΕ Ροδολείβους 90 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής Γιώργος Εφραιμίδης, μέλος του ΚΚΕ, για την πατριωτική δράση του κρατήθηκε 13 χρόνια στις φυλακές.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες της δεκαετίας του 1960 από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Υπήρξε πρόεδρος του σωματείου μηχανοξυλουργών και δραστήριος συνδικαλιστής.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Παρασκευούλα Εφραιμίδη προσφέρει 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις αρχές Γενάρη 2004, φεύγοντας ο λαϊκός αγωνιστής Στέλιος Τάταρης για το τελευταίο του ταξίδι, ρώτησε τον εκπρόσωπο της ΝΕ Φθιώτιδας και παλαίμαχο αντιστασιακό, που τον νεκρολόγησε, «πώς πάει το Κόμμα: πώς πάει η Οικονομική Εξόρμηση;»

Γεννήθηκε στο χωριό Κομποτάδες το 1923. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρός στη βιοπάλη. Και φύση ατίθαση. Και τις πρώτες μέρες της χιτλεροφασιστικής Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜικό κίνημα. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αμέσως κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Ανέπτυξε πλούσια δράση κοντά στον Αρη. Ατρόμητος και ριψοκίνδυνος. Κι από τους πρώτους στις μάχες. Με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση ποτέ δε λογάριασε τη ζωή του. Ασυμβίβαστος με το φασισμό και το δοσιλογισμό. «Φωτιά και τσεκούρι!» το σύνθημά του στη δράση.

Φρόσω Μαραγκάκη
Φρόσω Μαραγκάκη
Υστερα από την απελευθέρωση και στην αγγλική κατοχή «άνοιξε η τύχη»! Με τις χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ρίχτηκε στα δεσμά. Και κρατήθηκε 17 ολόκληρα χρόνια σε διάφορες φυλακές. Και τι δεν τράβηξε αυτή την περίοδο. Ιδιαίτερα στα Γιούρα βασανίστηκε άγρια από τους κτηνανθρώπους τύπου Γλάστρα. Αφέθηκε ελεύθερος το 1964. Και αφοσιώθηκε πάλι ολόψυχα στον αγώνα, από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Πιάστηκε ξανά το 1967 και πέρασε τη σκληρή δοκιμασία της δικτατορίας της χούντας.

Με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ το 1974 ήταν ανάμεσα στους πρώτους που άνοιξαν στη Λαμία τα γραφεία του Κόμματος. Και μέχρι την τελευταία πνοή του αγωνίστηκε για τα μεγάλα ιδανικά της Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Οι φίλοι, οι συναγωνιστές, οι σύντροφοι, οι πατριώτες του θα τον θυμούνται πάντα!

Στις 8 Φλεβάρη στο χωριό του θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Αθηνά και ο γιος του Θανάσης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου Λόλου και Ελπιδοφόρου, αγωνιστών από τη Χαλκίδα και του συζύγου μου Γιώργου Καρούνη, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ συνοικίας «Αγ. Βαρβάρας»..

Ελένη Καρούνη

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «χάσαμε» τη λατρεμένη Ελλη Παπαπαναγιώτου - Μηταφτσή. Ως Δήμαρχος Πολίχνης επί 12 χρόνια έκανε το Δήμο κυψέλη εργασίας και λαϊκών αγώνων. Ηταν πάντα παρούσα σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις για τη βελτίωση της ζωής. Αλλωστε, είχε την εμπειρία των αγώνων ως μέλος της ΕΠΟΝ της Φιλοσοφικής Σχολής στην Κατοχή.

Η Ελλη Παπαπαναγιώτου αγωνίστηκε με αυταπάρνηση ως το τέλος της ζωής της για το λαό και τα προβλήματά του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδανικών.

Νίκος Μαραγκάκης
Νίκος Μαραγκάκης
Στη μνήμη της προσφέρουμε 150 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης.

Η αδελφή της Μελανία Παπαπαναγιώτου

Η ανιψιά της Λαζαρίδου

* * *

Φωτ.

Στις 31 Γενάρη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Περήφανου.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου της ζωής μου Μιχάλη Δρακακίδη, ο οποίος εδώ και 6 μήνες είναι μακριά μου, προσφέρω 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λόφου, για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Λαμπρινή Δρακακίδη

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της μάνας μου Διαμαντούλας Τσώνη και του πατέρα μου Παναγιώτη Τσώνη από το Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων, προσφέρω 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου, στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Ο γιος τους Β. Τσώνης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 7 μήνες αβάσταχτου πόνου στις 16 Γενάρη, από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ακριβός σύντροφός μου Πάκης Ανθούλης οδοντίατρος, από τα Λαγκάδια Αρκαδίας, ύστερα από βασανιστική μακρόχρονη αρρώστια. Με σθένος και καρτερία αντιμετώπισε την αρρώστια του, όπως με σθένος είχε αντιμετωπίσει τις δοκιμασίας με τις οποίες «πλήρωσε» τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, από τα εφηβικά χρόνια του. Αταλάντευτα στάθηκε πλάι και μέσα στο ΚΚΕ σε όλους τους μακροχρόνιους αγώνες του για την εθνική απελευθέρωση την ανεξαρτησία της πατρίδας, και το σοσιαλισμό.

Χαράλαμπος Τσιάμης
Χαράλαμπος Τσιάμης
Δε θα είναι παρών στη μάχη του Κόμματός μας για τις επόμενες εκλογές. Ολοι όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε την απουσία του.

Πιστεύουμε στη νίκη.

Για την επιτυχή προεκλογική μάχη και την επιτυχία στις εκλογές, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου άλλα 200 ευρώ.

Η γυναίκα του Βούλα Ανθούλη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου Κώστα Σχοινά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ρέντη.

Δήμητρα Σχοινά

* * *

Στις 29 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας Στέργιου Χαριζανίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης -ΕΛΑΣ -, ο οποίος πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Η αδελφή του Δήμητρα Χαριζανίδου

Η ανιψιά του Σταυρούλα Τσίρου

* * *

Φωτ.

Στις 29 του περασμένου Νοέμβρη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας Μαλαματένια Βασιλείου Μαδεμλή, το γένος Διαμαντάκη, μέλος του ΚΚΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, όπου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, συμμετείχε δραστήρια στις εκδηλώσεις ως υπεύθυνη Γυναικών επί πολλά χρόνια στην οργάνωση των Πολ. Προσφύγων της πόλης Πύργος (Μπουργάς).

ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1982.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ανω Τούμπας, 120 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Βασίλης Μαδεμλής

Τα παιδιά και τα εγγόνια της.

* * *

ΦΩΤ.

Η αδελφή μου Ελένη Κούρτη, η οποία πέθανε το 1975, στην Κατοχή ήταν στέλεχος του ΕΑΜ. Το 1944 διατέλεσε γραμματέας του Λαϊκού Δικαστηρίου Εγκλουβής Λευκάδας, μαζί με τους Πάνο Θερμό, Χαρίλαο Κούρτη, Αριστοτέλη Θερμό, Εδισον Φραγκούλη και Ξενοφώντα Κοντογιώργη.

Στη μνήμη της και στη μνήμη των συναγωνιστών της, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ.

Δημήτριος Κούρτης

* * *

Φωτ.

Στις 2 Φλεβάρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του Ντίνου Κάτσιου, μέλους της ΚΟ Θεσπρωτίας. Παρά το πέρασμα του χρόνου η μνήμη του παραμένει άσβεστη τόσο για την οικογένειά του, όσο και για τους συντρόφους του.

Τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ Θεσπρωτίας 300 ευρώ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

* * *

Φωτ.

Στις 12 του Γενάρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ Φώτη Κυπριώτη, Δασκάλου. Στη μνήμη του οι κόρες του Δέσποινα και Ελένη προσφέρουν 150 ευρώ, για την οικονομική εξόρμηση, στη ΝΕ Ρόδου του Ρόδου του ΚΚΕ.

Νίκος Περήφανος
Νίκος Περήφανος
* * *

Φωτ.

Στις 29 Γενάρη συμπληρώθηκε 1 χρόνος από το θάνατο του πατέρα μας και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Νικολακάκου. Στη μνήμη του τα παιδιά του Γιώργος και Ρούλα προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Καισαριανής.


Κωνσταντίνος Θρασκιάς
Κωνσταντίνος Θρασκιάς

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Πάκης Ανθούλης
Πάκης Ανθούλης

Νίκη Τσιορμπατζή
Νίκη Τσιορμπατζή

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ