ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εκεί που τους χρωστάγανε...

Καλαμάτα: Από πρόσφατο συλλαλητήριο για την επιδότηση στο λάδι
Καλαμάτα: Από πρόσφατο συλλαλητήριο για την επιδότηση στο λάδι
Εκεί που τους χρωστάγανε, τους πήραν και το ...λάδι. Παραλλάξαμε λίγο μια γνωστή λαϊκή ρήση, για να τονίζουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος πολλών δεκάδων χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, με ευθύνη πάντα της κυβέρνησης. Στην προκειμένη περίπτωση, το πράγμα αποκτά ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις, γιατί υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ έσφαξαν στο γόνατο τις επιδοτούμενες ποσότητες σε περισσότερους από 100.000 ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να βγουν τα νούμερα... Δηλαδή, οι 458.000 τόνοι που δηλώθηκαν στην ΕΕ ως επιλέξιμη ποσότητα, τον Σεπτέμβρη του 2003. Ομως οι επιδοτούμενες ποσότητες που δηλώθηκαν μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, φτάνουν συνολικά τους 605.000 τόνους.

Το πράγμα έχει αποκτήσει πλέον εξοργιστικές διαστάσεις, για τους παθόντες και τους γνωρίζοντες. Για να υλοποιηθούν τα σχετικά κυβερνητικά σχέδια, συνεχίζεται μια θλιβερή πολιτική υποκρισίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Και σε όσους διεκδικούν το δίκιο τους αγωνιστικά, ασκείται αστυνομική βία και κρατική τρομοκρατία, με κλασικό παράδειγμα τους ελαιοπαραγωγούς του Αιγίου. Τη βδομάδα που πέρασε, οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου γνώρισαν μια πρωτόγνωρη αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στις περιοχές που έγιναν συλλαλητήρια ελαιοπαραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έσπευδε την παραμονή να βγάλει ανακοινώσεις κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 18/2, παραμονή του συλλαλητηρίου των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Αναφερόταν σε αυτή την ανακοίνωση πως δικαιώθηκαν 2.500 ελαιοπαραγωγοί, ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι «κομμένοι» ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου είναι 5.500 περίπου.

Ελαιοπαραγωγοί Αιγίου: Κινητοποιήσεις 2004. Μπλόκο αγροτών

ICON

Ελαιοπαραγωγοί Αιγίου: Κινητοποιήσεις 2004. Μπλόκο αγροτών
Από την άλλη, «παίζεται» το παραπλανητικό χαρτί της δικαίωσης των ενστάσεων. Πάντως, το σίγουρο είναι πως ελάχιστες ενστάσεις θα έχουν εξεταστεί και... δικαιωθεί πριν τις εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι χιλιάδες τίμιοι ελαιοπαραγωγοί που εξαναγκάστηκαν να κάνουν ενστάσεις, να δικαιωθούν μετά από ένα - δύο χρόνια κι ενδεχομένως να τρέχουν και στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους. Αλλωστε, αυτό έγινε και με τα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση το 2001. Μέχρι τώρα, όπως λέγεται, έχουν κατατεθεί γύρω στις 70.000 ενστάσεις και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 100.000!

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους και να παλέψουν, για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που γεννά προβλήματα και αδιέξοδα σαν κι αυτό. Ηδη μέχρι τώρα έγιναν πάμπολλα συλλαλητήρια για το πρόβλημα αυτό από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, μαζικά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωση. Κι ενόψει εκλογών να πέσει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης, για ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά και στην πολιτική της ΝΔ, που αρκείται σε αντιπολίτευση δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων, ενώ δεν αποκλείεται, αν ήταν κυβέρνηση, να έκανε ακριβώς τα ίδια!


Κ.Δ.


ΚΑΠΝΟΣ - ΒΑΜΒΑΚΙ - ΛΑΔΙ
Χρειάζεται ανατροπή πολιτικής!

Βαμβακοπαραγωγοί από παλιότερο μπλόκο

Eurokinissi

Βαμβακοπαραγωγοί από παλιότερο μπλόκο
Η πρόταση της εισηγήτριας, όπως και οι 346 τροπολογίες που κατατέθηκαν προς έγκριση στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τις προηγούμενες μέρες, για τα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, λάδι - ελιές, καπνό, καθώς και για το λυκίσκο), ενόψει της γνωμοδότησης της Ολομέλειας 8 με 11 Μάρτη, κινούνται όλες σχεδόν, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, στη λογική των σχετικών αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η έκθεση και οι όποιες βελτιώσεις προτάθηκαν και ψηφίστηκαν μαζί, κατά πλειοψηφία, την Πέμπτη 19 Φλεβάρη στην Επιτροπή Γεωργίας, δεν αλλάζουν την ουσία της αναθεώρησης, που κύριο στόχο της έχει την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, τη μείωση της χρηματοδότησης και την επίτευξη στόχων που εξυπηρετούν άλλες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλά είναι καμιά φορά τα «φτιασιδώματα», αλλά δυστυχώς δε θα έχουν να ωφεληθούν και πάρα πολλά οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί, ακόμα κι αν γίνουν δεκτές κάποιες από τις βελτιωτικές τροπολογίες.

Για το βαμβάκι υπάρχουν τροπολογίες που δε δέχονται την αποσύνδεση επικαλούμενες το Πρωτόκολλο 4 της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας. Αυτό είναι θετικό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις τροπολογίες που ζητάνε αλλαγή των ποσοστών αποσύνδεσης λες και η μικρότερη ή μεγαλύτερη αποσύνδεση και μεταφορά του ποσοστού στο στρέμμα, για το βαμβάκι, ή στο δέντρο, για το λάδι, θα αλλάξει την ουσία της μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της αποσύνδεσης και της στρεμματικής ενίσχυσης είναι ένας: η εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Στον κόπο να κάνουν τροπολογίες στην πρόταση της Κομισιόν μπήκαν και κάποιοι Ελληνες ευρωβουλευτές, κάποιοι μόνοι τους, όπως ο Χ. Φωλιάς, και κάποιοι από κοινού όπως ο Αλ. Μπαλτάς (ΠΑΣΟΚ) και ο Γ. Αβέρωφ (ΝΔ) (!!!) κινούμενοι όλοι στη λογική της προτεινόμενης αναθεώρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τροπολογία (αρ. 207) για το βαμβάκι όπου οι δύο ευρωβουλευτές προτείνουν το ποσοστό εθνικής βασικής έκτασης για τη στρεμματική ενίσχυση να είναι 3.800.000 στρέμματα. Με άλλα λόγια πρότειναν λιγότερα στρέμματα κι από αυτά που προτείνει η Ισπανίδα εισηγήτρια για την Ελλάδα, δηλαδή 4.000.000!

Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να σταματήσει η ΝΔ, διά στόματος του Κ. Καραμανλή, να λέει ότι έχει διαφορετικές απόψεις για την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική και ότι, όταν γίνει κυβέρνηση, θα βάλει ζήτημα αύξησης του πλαφόν των αγροτικών προϊόντων που παράγει η χώρα μας, όπως το βαμβάκι, το λάδι, ο καπνός. Βέβαια όλα αυτά λέγονται ελαφρά τη καρδία ενόψει εκλογών και για να υφαρπάξουν την ψήφο των αγροτών προκειμένου να γίνουν κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται στους αγρότες «καλύτερες μέρες» - «αποτασσόμενος» τη μέχρι τώρα αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία και ο ίδιος στήριζε και συνυπέγραφε - υποστηρίζοντας ότι η νέα αναθεώρηση διασφαλίζει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα ποιότητας και να προσαρμοστούν στις αγορές.

Να τους γυρίσουν την πλάτη

Ολα όσα λέγονται από τους δύο «μονομάχους» είναι τα προεκλογικά, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που μόνο ψηφοθηρικούς σκοπούς εξυπηρετούν.

Γι' αυτό και οι αγρότες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη!

Να αναλογιστούν τα δεινά που τους έφερε η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη ΚΑΠ, με τις μειώσεις των τιμών, με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που είχαν σαν αποτέλεσμα 200.000 μικρομεσαίοι αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα χωριά τους και 660.000 αγρότες να χρωστάνε στην ΑΤΕ 6 τρισ. δρχ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε και η ΝΔ στήριζε!

Είναι στο χέρι των αγροτών, στις 7 του Μάρτη, να καταδικάσουν την πολιτική τους, να τους καταψηφίσουν, να μειώσουν τα ποσοστά τους και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Επειδή γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που τους λέει πάντα την αλήθεια, που στηρίζει τα αιτήματά τους και παλεύει μαζί τους, σε όλους τους μεγάλους και δυναμικούς αγώνες τους, όλα αυτά τα χρόνια.

Στις 8 του Μάρτη όποιο από τα δύο κόμματα και αν κερδίσει τις εκλογές την ίδια πικρή γεύση θα επιφυλάξει για τους μικρομεσαίους αγρότες, διογκώνοντας τα οξυμένα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν. Είτε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την αναθεωρημένη ΚΑΠ που στόχο έχει το ξεκλήρισμά τους και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και εταιριών.

Το μόνο κόμμα που θα σταθεί κοντά στη μικρομεσαία αγροτιά με όλες του τις δυνάμεις, είναι το ΚΚΕ. Με όλα του τα αγροτικά στελέχη και μέσα από την ΠΑΣΥ θα δώσουν τη μάχη για την ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών, την προστασία των προϊόντων χωρίς ποσοστώσεις και συνυπευθυνότητες, με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον αγρότη, με στήριξη της κτηνοτροφίας και κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, με έργα υποδομής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη της γεωργίας, και όχι μόνο, προς όφελος των πολλών και όχι των ελαχίστων.


Του Γιάννη ΠΑΤΑΚΗ


Γεωργικές ασφαλίσεις και δικομματισμός

Την έλλειψη ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες, για να ψηφοθηρήσει σε ένα θέμα που έχει τεράστιες ευθύνες, όταν γνωρίζει ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες θα είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές.

Σύμφωνα με το καθεστώς που υπάρχει, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) καλύπτει μόνο την αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και αυτά όχι στο σύνολό τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποζημίωσης που καταβάλλεται στην αγροτική παραγωγή ανέρχεται στο 76% περίπου, όταν η εκτιμούμενη ζημιά είναι 100%, ενώ τα ποσοστά αποζημίωσης είναι μικρότερα του 76% όταν η εκτιμούμενη ζημιά είναι μικρότερη του 100% και όταν η καλλιέργεια βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο από το τελικό, που είναι το στάδιο της συγκομιδής.

Για το αγροτικό κεφάλαιο φυτικό και έγγειο (θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κ.ά.) δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία που να προβλέπει το ποσοστό αποζημίωσης. Για τις ζημιές αυτές δίνονται κάποιες αποζημιώσεις από τις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) που πρόσφατα εντάχθηκαν στον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις αυτές από τη μέχρι τώρα πολυετή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι κυμαίνονται στο ύψος του 50% περίπου των πραγματικών ζημιών. Επιπλέον για να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, θα πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την ΕΕ, η οποία είναι χρονοβόρα και αποδείχνει την εξάρτηση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο σε προφανή θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερα κοινοτική σημασία, αλλά αφορούν αγρότες ορισμένων περιοχών της χώρας μας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τις πρόσφατες ζημίες από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, που ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 175 εκατ. ευρώ αφορούν αγροτικό κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημίες.

Γι' αυτό είναι επουσιώδης η υπόσχεση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι το Πάσχα θα καταβληθεί το 50% αυτών των ψίχουλων, ακόμα και στην περίπτωση που θα τηρηθεί η υπόσχεσή τους.

Απαίτηση η πλήρης ασφάλιση

Οι πρόσφατες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο φέρνουν στην επικαιρότητα τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, μέσα από ένα αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Αγροτικής Ασφάλισης, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και την πάγια επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Βασικό αντικείμενο αυτού του συστήματος αγροτικής ασφάλισης, πέρα από την καταβολή των αποζημιώσεων, θα είναι η πρόληψη και ο δραστικός περιορισμός των ζημιών που προκαλούν τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που επιτυγχάνεται με την κατασκευή των αντίστοιχων έργων υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά κ.ά., σε συνεργασία με αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άφησαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης το αγροτικό κεφάλαιο και ουδέποτε επιχορήγησαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ, όπως προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο 1790/1998. Αντίθετα τον ανάγκασαν σε δανεισμό, με αποτέλεσμα τα δάνεια του ΕΛΓΑ να φτάσουν στο αστρονομικό ύψος των 730 εκατ. ευρώ ή 248 δισ. δραχμές.

Επιπλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της με νέο νόμο το 2001 αύξησε τα ασφάλιστρα των αγροτών χωρίς να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη και το κυριότερο άνοιξε το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να κερδοσκοπήσουν στον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων και μάλιστα με κίνητρα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από σχετικό κοινωνικό πόρο.

Ο αναγκαστικός δανεισμός του ΕΛΓΑ, που σίγουρα θα τον οδηγήσει στη χρεοκοπία, θα αποτελέσει το άλλοθι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ για να υλοποιήσουν την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων, που προβλέπει ο νόμος του 2001.

Η αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στον τομέα της γεωργικής ασφάλισης αποτελεί έναν ακόμα λόγο καταψήφισής τους από όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Και αυτό γιατί το ΚΚΕ, εκτός από την ολοκληρωμένη φιλοαγροτική πρόταση που έχει και για τη γεωργική ασφάλιση, είναι το μόνο κόμμα που με κάθε τρόπο στηρίζει τις κινητοποιήσεις και των πληγέντων αγροτών για έγκαιρη και ολική αποζημίωση των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο, για πάγωμα των δανείων τους προς την ΑΤΕ μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική τους διαδικασία, για ευνοϊκή χρηματοδότηση τους από την ΑΤΕ ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ