ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα ντοκουμέντο

«Κίνδυνος», 2002
«Κίνδυνος», 2002
Εγκαινιάζεται στις 26 Φλεβάρη (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση έργων ζωγραφικής του καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα δύο μεγάλα αφιερώματα που έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης το 1977, αλλά και από την προηγούμενη (2001) έκθεση έργων του στον ίδιο χώρο.

«Δε θέλω να με λένε Σέρβο, είμαι Γιουγκοσλάβος», αναφέρει ο δημιουργός. «Τα έργα μου είναι αποτέλεσμα μιας ατέλειωτης μελέτης για τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική χώρα μου. Ολα τα έργα μου μιλούν γι' αυτό το θέμα. Θέμα που δεν πρόκειται να με αφήσει ποτέ... Επιδιώκω κυρίως, να δώσω στους πίνακές μου την αξία ενός ντοκουμέντου...».

«Αγαπώ το ρυθμό του Βελίκοβιτς», σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Μαρσέλ Μορό. «Μας ξεριζώνει από το χώμα, μας επιβάλλει την κίνηση, μας μαθαίνει την ελευθερία. Στο άγγιγμά του, ανοίγουν τα μάτια μας, διαρρηγνύεται η νύχτα του πνεύματος... Αγαπώ ακόμη το "γκρίζο" του Βελίκοβιτς. Δεν είναι μια ήττα της πολυχρωμίας, είναι συχνά μια ήττα της αυταπάτης. Η καθημερινότητα είναι γκρίζα, σχεδόν από συνήθεια, είναι μια αντανάκλαση της παρακμής... Αγαπώ ακόμη το "κόκκινο" του Βελίκοβιτς. Δεν υπάρχει όμοιό του στη φαντασία του αίματος. Ματώνει από την εσωτερική ιστορία μας, όπως οι αναίτιες αιμορραγίες του τρόμου και των πολέμων...».

Οπως αναφέρει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα: «Στα πρώτα του έργα ο χώρος είναι αβαθής, ορίζεται από την ίδια την έκταση της δράσης. Αντίθετα, στους τελευταίους του πίνακες, τοπία ερήμωσης και καταστροφής διανοίγουν μια προοπτική βάθους, χωρίς ωστόσο ελπίδα διαφυγής: ο ορίζοντας είναι κλεισμένος από φλόγες, καπνούς, εκρήξεις... Και ο ήρωας οδεύει τώρα προς το βάθος, σε μια ανοιχτή καταπακτή ή προς την άβυσσο. Συχνά έχει κιόλας υποκύψει, σταυρωθεί. Σ' αυτά τα σκοτεινά έργα αναγνωρίζουμε την οδυνηρή εμπειρία από τα πρόσφατα πάθη της πατρίδας του καλλιτέχνη».


Κυριακή 22/2
  • Ο Διονύσης Τσακνής στο «Συρμό»
    Ο Διονύσης Τσακνής στο «Συρμό»
    Τα «Νέα Παναθήναια» παρουσιάζονται στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής (1 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο. Επιλογή τραγουδιών: Λουκιανός Κηλαηδόνης, ενορχήστρωση: Γιώργος Νιάρχος, κείμενα Γιάννης Ξανθούλης, σκηνικά - κοστούμια: Αντ. Κυριακούλης, καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Χρ. Βαλαβανίδης, Ελ. Γερασιμίδου, Μ. Θρασυβουλίδου, Σ. Κοσκινά, Ολ. Λαζαρίδου, Αργ. Μπακιρτζής, Δ. Πιατάς, Μελ. Τανάγρη, Ηλ. Τηλιακός, Κων. Τζούμας. Χορεύουν: Ντ. Ζέκα, Ελ. Κούρκουλη, Απ. Τσολάκη, Δ. Φέρας, Ε. Χατζάκη. Συμμετέχει 9μελής ορχήστρα.
  • Αποκριάτικο πάρτι με dj, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), παραδομένο στους ξέφρενους λάτιν ρυθμούς και κυρίως της σάμπα.
Δευτέρα 23/2
  • Στο «Συρμό», σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.
Τρίτη 24/2
  • «Η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004» είναι ο τίτλος του συνεδρίου που ξεκινά (6.30 μ.μ.), στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Διοργανώνεται από τη Βουλή και την Ακαδημία Αθηνών, για τα 140 χρόνια από την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Τετάρτη 25/2
  • Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» προσφέρει μια ακόμη βραδιά στο «Συρμό».
Πέμπτη 26/2
  • Στο «Συρμό» εμφανίζεται το συγκρότημα «Εκείνος + Εκείνος».
  • Η Μουσικοθεατρική Ομάδα (ΗΧΟΣ - ΠΛΑΓΙΟΣ) παρουσιάζει την όπερα «Ο Μερλίνος ο Μάγος» του Γιώργου Σεφέρη (εμπνευσμένη από το βιβλίο του «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά»), στο Θέατρο «Μέλι» (Φωκαίας 4, πλ. Βικτορίας), μέχρι τις 29/2.
  • Η Λιζέτα Καλημέρη και ο Χρήστος Τσιαμούλης παρουσιάζουν καινούρια και γνωστά τραγούδια τους, καθώς και παραδοσιακά, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
Παρασκευή 27/2
  • Ο Β. Παπακωνσταντίνου και η μουσική του συντροφιά
    Ο Β. Παπακωνσταντίνου και η μουσική του συντροφιά
    Ο Διονύσης Τσακνής, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ξεδιπλώνει στο «Συρμό» ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, καθώς και με κομμάτια από την καινούρια του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Μια ζωή αλλού». Μαζί του η Ελισάβετ Αφεντάκη.
  • Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37), όπου μαζί με γνωστά κομμάτια του θα παρουσιάζει και τον καινούριο δίσκο του «Δίψα». Μαζί του οι Ανδριάνα Μπάμπαλη και Οδυσσέας Τσάκαλος.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και το σύνολο κρουστών «Κρόταλα» παρουσιάζουν στο «Gagarin» (Λιοσίων 205) την παράσταση «Terra Nostra».
  • Οι «Χαΐνηδες» εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).
Σάββατο 28/2
  • Μέχρι τις 6 Μάρτη θα διαρκέσουν οι μουσικές παραστάσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, 210.9316.101). Μαζί του οι: Ευρυδίκη, «Οναρ», Τάνια Κικίδη, Ελεάνα Ζ., Γιάννης Κωνσταντινίδης. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (9.30 μ.μ.).
  • Η «Νόρμα» του Μπελίνι ανεβαίνει (7 μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Αντζελο Καβαλάρο, σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μάρθα Αράπη, Βαγγέλης Χατζησίμος, Δημήτρης Καβράκος, Ειρήνη Καράγιαννη κ.ά.

«Νόρμα» στη Λυρική Σκηνή
«Νόρμα» στη Λυρική Σκηνή


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ