ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Συμμετοχική» απόφαση για καταχρηστική απεργία!

Για 8η φορά τα δικαστήρια έκριναν καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ, που κάνουν κινητοποιήσεις εδώ και 2,5 χρόνια

Με μια απόφαση-καρμπόν του αυταρχισμού που διαπνέει την κυβέρνηση και στο ...νέο πνεύμα της «συμμετοχικής δημοκρατίας», το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ που ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώθηκαν χτες, με κύρια αιτήματα την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των απεργιών που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για τις 21, 22, 23 του Γενάρη 2004, με το αιτιολογικό ότι οι κινητοποιήσεις είναι καταχρηστικές. Μάλιστα, την απόφαση του δικαστηρίου προανήγγειλε η διοίκηση του ΙΚΑ όταν την παραμονή της έναρξης των κινητοποιήσεων με γραπτή ανακοίνωσή της καλούσε τους γιατρούς να μην πάρουν μέρος σε «μια εντελώς παράνομη και καταχρηστική απεργία».

Η αγωγή εκδικάστηκε προχτές και η απόφαση κοινοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Πριν όμως κοινοποιηθεί η απόφαση η διοίκηση του ΙΚΑ είχε κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την απόφαση του δικαστηρίου και καμαρώνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως τους χειρισμούς της διοίκησης του ΙΚΑ».

Και με τη νέα αυτή απόφαση ουσιαστικά τίθεται υπό κατάργηση το δικαίωμα της απεργίας, αφού η προχτεσινή καταδικαστική απόφαση είναι η όγδοη μέσα σε 2,5 χρόνια, ενώ συνολικά οι γιατροί οδηγήθηκαν δέκα φορές στα δικαστήρια. Η πρώτη αγωγή κατά της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) εκδικάστηκε στις 4.7.2001 και ακολούθησαν άλλες εννέα. Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μια αγωγή δεν εκδικάστηκε, ενώ σε οχτώ περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Η απεργία, πάντως, των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίστηκε και χτες με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.

Νέα απεργία στην Αττική

Πενθήμερη απεργία ξεκινούν απ' τη Δευτέρα (26.1.2004) οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ, που έγινε στις 17.1.2004.

Οι συμβασιούχοι γιατροί ζητούν την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση καθώς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΙΚΑ.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Από τις «ενεργητικές πολιτικές» στην κατάργηση της ασφάλισης

Την πρόταση του Γ. Παπανδρέου στηλίτευσε το ΠΑΜΕ

Να δικαιολογήσει τη σύμπλευσή του με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την επιβολή της ανασφάλιστης εργασίας, επιχείρησε χτες στην Ολομέλεια της Διοίκησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, απαντώντας στην κριτική των στελεχών του ΠΑΜΕ, που έκαναν λόγο για «βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης». Ετσι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε έμμεσα αυτό το οποίο χρόνια τώρα υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Οτι η πλειοψηφία με τη θέση της υπέρ των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» έχει ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο σε κάθε είδους απασχολησιμότητα, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέχρι και στην κατάργηση της ασφάλισης, με τον ακραίο και αποκρουστικό τρόπο που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου.

Οσο για τους όρους που δήθεν θέτει η πλειοψηφία για να προχωρήσουν «οι ενεργητικές πολιτικές», όπως η ασφάλιση της εργασίας, η μη επιβάρυνση της κοινωνικής ασφάλισης και η μη αντικατάσταση εργαζομένων με άνεργους ανασφάλιστους, αυτοί λέγονται μόνο για προπέτασμα καπνού. Αφού είναι ξεκάθαρο πως η εφαρμογή της πρότασης του Γ. Παπανδρέου αποκλείει ακριβώς αυτούς του όρους. Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ομως μπροστά στον αναβρασμό και στο θυμό που κυριαρχεί στους χώρους δουλιάς, για την πρόκληση του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του και τα στελέχη του αλλάζουν επικοινωνιακή τακτική, χωρίς βέβαια να κάνουν πίσω στο παραμικρό από την επιδίωξη να απαλλάξουν ολοσχερώς τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή προπαγάνδας είναι ότι η πρόταση μπήκε για διάλογο στην κοινωνία... Πιο εξειδικευμένη θα παρουσιαστεί μέσα από το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μετά το συνέδριο και θα εστιάζεται στα εξής: α) οι εισφορές των ανέργων, που θα πάνε να εργαστούν, θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται στο ΙΚΑ β) μέσα από την ανακατανομή κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και από σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, μπορούν να διατεθούν πόροι για την ασφαλιστική κάλυψη και γ) κάποια χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να «χρυσώσει το χάπι» και να εφαρμόσει το μέτρο που σε κάθε περίπτωση απαλλάσσει τους εργοδότες από τις εισφορές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας κατήγγειλε την πλειοψηφία, γιατί με τη στάση της ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το δρόμο στην κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης. Η πρόταση Παπανδρέου, είπε ο συνδικαλιστής, προωθεί μαζικά τη μαύρη εργασία, είναι βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης, μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και οδηγεί στη δημιουργία σύγχρονων σκλαβοπάζαρων στην αγορά εργασίας.

Στη συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ, ο Α. Τσώλης παρουσίασε το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το οποίο στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Παρά την πολυδιαφημιζόμενη «ενοποίηση» ομοσπονδιών και συνδικάτων και ενάντια στις αποφάσεις του οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ αποδέχτηκε την εγγραφή δύο νέων ομοσπονδιών. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ εναντιώθηκαν στην απόφαση, καθώς αυτή ενισχύει τον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι ταξικές δυνάμεις κόντρα στο συμβιβασμό

Με την ανεργία στον Πειραιά να έχει ξεπεράσει το 20%, τη συνέχιση της πολιτικής της εγκατάλειψης, των ιδιωτικοποιήσεων, των «λουκέτων», που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, σταθερά προσανατολισμένη στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αρχίζει τη Δευτέρα 26 Γενάρη το 30ό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο, στα δεκάδες εργοστάσια που έχουν κλείσει προστέθηκαν και άλλες δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η «μαύρη εργασία» έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η αντιναυτεργατική και φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η πολιτική εγκατάλειψης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην οποία η ανεργία αγγίζει το 80%, εντείνεται. Το πρώτο λιμάνι της χώρας μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία και ήδη πάνω από το 25% των μετοχών του έχει περάσει και αυτό στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που οδηγεί τον Πειραιά σε μαρασμό, έπαιξε η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ). Κινήθηκαν στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, όπως έχει καθορίσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τώρα ενόψει του συνεδρίου και προκειμένου να αποσπάσουν τα αποτελέσματα που θέλουν έχουν επιδοθεί στη νοθεία, επιχειρώντας να νομιμοποιήσουν αντιπροσώπους που είναι νόθοι «καραμπινάτοι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αντιπρόσωποι της Ενωσης Πλοιάρχων, οι οποίοι είναι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα.

Κόντρα σ' αυτή την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις στο ΕΚΠ, που εκφράζονται με τη «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο σωστό προσανατολισμό των αγώνων. Με τη δράση τους αποκαλύφθηκαν περισσότερο, στα μάτια των εργαζομένων, οι συνέπειες και οι επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής, έγινε πιο καθαρή η αντιπαράθεση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια αυτή του ταξικού πόλου που αντιστέκεται και αντιπαλεύει την αντεργατική πολιτική, τα κόμματα του δικομματισμού και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που διεκδικεί αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Από την άλλη αυτή της συναίνεσης και της υποταγής που εκφράζεται από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και συγκεκριμένα τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ, ΠΝΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ