ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Κοινωνικοοικονομικές οι αιτίες της τοξικοεξάρτησης

Δε βοηθούν οι θεωρίες περί «μαλακών» και «σκληρών», ενώ είναι αρνητική η «προσφορά» του Γ. Παπανδρέου επ' αυτού, τόνισε μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας χτες στη ΝΕΤ

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών κλήθηκε να σχολιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συγχρόνως να καταθέσει τις προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπισή του, κατά τη χτεσινή συνέντευξή της στη ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη.

Οπως υπογράμμισε: «Ενας άξονας αντιμετώπισης είναι οι γενικότερες προϋποθέσεις για να μη καταφεύγει ο νέος στα ναρκωτικά. Τα δικαιώματά του στη ζωή, η ποιότητα ζωής, η πολιτιστική ατμόσφαιρα, η κοινωνική ατμόσφαιρα. Ολα αυτά τα χρόνια χτυπήθηκαν αξίες που είχαν διαμορφωθεί με όρους κινήματος.

Ενα είναι ο κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας που δημιουργεί ορισμένες προϋποθέσεις για να σπρώχνεται ένα παιδί στα ναρκωτικά κάτω από τα προσωπικά του αδιέξοδα».

«Δε θα περιμένουμε όμως - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - να αλλάξουν οι γενικότερες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Να σταματήσουν όλες οι θεωρίες που αμβλύνουν το πρόβλημα ως ύπαρξη. Οι θεωρίες για μαλακά και σκληρά, ο διαχωρισμός τους. Δυστυχώς και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσφέρει αρνητικά σ' αυτόν τον προβληματισμό. Γιατί είτε παίρνεις το μαλακό είτε το σκληρό, πας να ξεφύγεις από κάτι. Δημιουργείς και σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Η ψυχολογική φέρνει και τη σωματική.

Να προβληθεί σωστά το πρόβλημα και οι συνέπειές του χωρίς συμβιβασμό. Να πείσουμε ότι αυτός που παίρνει ναρκωτικά μπορεί να απεξαρτηθεί. Κι αυτό σημαίνει θεραπευτικές κοινότητες, στηριγμένες απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, στελεχωμένο προσωπικό, ενημέρωση και συζήτηση με τα παιδιά από μικρές ηλικίες, ενημερωμένες οικογένειες. Θέλει μεγάλο δίκτυο κοινωνικής και κρατικής υποδομής όλο αυτό».

«Δε συμφωνούμε - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - να στέλνεις ένα παιδί στη φυλακή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα, είναι επικίνδυνα. Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχουν ειδικά δικαστήρια κι όχι δικαστές που βάζουν ποινές. Πρέπει να οδηγηθεί στην αποτοξίνωση αντί στη φυλακή. Αυστηρές ποινές στους εμπόρους, γιατί έχουν σχετικά πιο αυστηρές ποινές οι χρήστες από τους εμπόρους. Και μιλάμε για τον έμπορο, όχι για το παιδί που γίνεται βαποράκι».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να νιώσουν άβολα στις 8 Μάρτη

Στην ίδια εκπομπή η Αλέκα Παπαρήγα προέτρεψε τους εργαζόμενους να χτυπήσουν τον δικομματισμό, αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Οπως σημείωσε: «Οσοι θέλουν να χτυπηθεί ο δικομματισμός να στείλουν τα πυρά τους εκεί. Γιατί υπάρχει κι ένα άλλοθι ότι "επειδή δεν είναι ισχυρό το ΚΚΕ" ή "δεν είναι όλα τα κόμματα μαζί, γι' αυτό πάω στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ". Αυτό είναι άλλοθι. Αν έχεις ξεκαθαρίσει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίζονται σε σημαντικά ζητήματα, αν δεν περιμένεις τίποτα καλό από αυτούς, ότι την ανοχή σου θα τη χρησιμοποιήσουν εναντίον σου, τότε φύγε από αυτά τα κόμματα. Αυτό είναι το κύριο.

Η συζήτηση "για την ενότητα της Αριστεράς" αυτή τη στιγμή αποσκοπεί στο να κρατηθούν στο μαντρί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι ψήφοι.

Στο ΚΚΕ θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και ποιοτικότεροι. Απαιτείται και δύναμη γι' αυτό. Ζητάμε απ' όσους διαφωνούν με την πολιτική του δικομματισμού, να αξιοποιήσουν την ψήφο τους κατά του δικομματισμού και να τη στείλουν στο ΚΚΕ, σ' ένα κόμμα που ξέρει να μάχεται, ξέρει να στέκεται ορθό, δεν κλαίει, δεν οδύρεται, αντέχει να αντιπαρατίθεται στον δικομματισμό και να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα όταν χρειάζεται. Στις 8 του Μάρτη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αισθάνονται άβολα. Να έχει προστεθεί ένα εμπόδιο, να μην μπορούν να πουν στο λαό "κύριοι μας ψηφίσατε"... Ηδη οι προτάσεις που κάνουν για ανασφάλιστη δουλιά, για ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι πρόβα τζενεράλε για την επόμενη μέρα.

Λέμε στους εργαζόμενους: Αποκτήστε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, ψηφίστε ΚΚΕ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με βία τις λαϊκές κινητοποιήσεις

«Τον αποτροπιασμό της στην πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να πνίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ και την τρομοκρατία», εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Η Ομοσπονδία εντοπίζει περιστατικά αυταρχισμού, όπως τις επιθέσεις των ΜΑΤ στους αγρότες του Αιγίου, στους οικοδόμους στο υπουργείο Εργασίας, στους δήμους στα Ανω Λιόσια, στην Πάτρα και αλλού, με αποκορύφωμα τη σύλληψη συνδικαλιστών και την προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας από ένστολους αστυνομικούς.

«Η Πμοσπονδία μας, συνδικαλιστική οργάνωση που καλύπτει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς βιοτέχνες και επαγγελματίες, είμαστε κομμάτι λαϊκό που τα συμφέροντά του προσεγγίζουν αυτά των εργαζομένων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλοί από το στρώμα μας προηγούμενα είχαμε την ιδιότητα του εργάτη ή του αγρότη. Επίσης πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες μετά την οικονομική τους καταστροφή και το κλείσιμο καταλήγουν στην εργατική τάξη. Είναι επόμενο και το θεωρούμε καθήκον η συνδικαλιστική μας οργάνωση να είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των εργατών και των αγροτών», επισημαίνει η ΟΒΣΑ.

Προσθέτει ότι «εφ' όσον η πολιτική που ασκείται υπηρετεί το μοντέλο της "ελεύθερης αγοράς" και της ανταγωνιστικότητας, τότε αντικειμενικά θα έχουμε αύξηση του πλούτου από τη μία και φτώχεια από την άλλη, δυνάμωμα των κατασταλτικών μηχανισμών και τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος». Τονίζει επίσης ότι όσοι διεκδικούν ανάπτυξη προς όφελος του λαού πρέπει να επιταχύνουν τη συνεργασία και τους κοινούς αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους.

Τέλος, υπογραμμίζει: «θεωρούμε σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση την καταδίκη στις επερχόμενες εκλογές αυτών των κομμάτων που η πολιτική τους ενισχύει την πλουτοκρατία εις βάρος των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ενίσχυση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που πάντα υποστήριξαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα τα αιτήματα και τους αγώνες μας».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τα προπαγανδιστικά επιτελεία της άρχουσας τάξης (αστικά ΜΜΕ κλπ.), προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο δικομματισμός είναι ισχυρός γιατί η πολιτική του ΚΚΕ «δεν προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες», γι' αυτό είναι «απομονωμένο», κλπ. Πού αποσκοπεί αυτή η προπαγάνδα;

ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ξαφνικά ο πόνος αυτά τα επιτελεία να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, ούτε η επιθυμία να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ σε βάρος του. Ισα - ίσα, το αντίθετο πασχίζουν. Στόχος τους είναι να μην εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια με ριζοσπαστική τοποθέτηση και ψήφο στο ΚΚΕ, να παραμείνουν εγκλωβισμένα όσο γίνεται μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων στο δικομματισμό, με υποταγή ή ανοχή στην κυρίαρχη πολιτική. Και να μην ενισχυθεί η πολιτική του ΚΚΕ, η μοναδική που με συνέπεια υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, αντιστέκεται στην αντιλαϊκή λαίλαπα που εντείνεται αμέσως μετά την αντεπανάσταση, αντιπαλεύει την πολιτική της πλουτοκρατίας ως την οριστική ανατροπή της για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας. Αυτό θέλουν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν. Και το επιχείρημα ότι το ΚΚΕ «δεν προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες», άρα η πολιτική του δεν απαντά στα λαϊκά προβλήματα γι' αυτό είναι «απομονωμένο», αποσκοπεί να πείσει το λαό ότι μοναδική του επιλογή είναι η προσαρμογή στη συναίνεση και η υποταγή στη δύναμη του κεφαλαίου.

ΑΥΤΗ Η ΛΟΓΙΚΗ έδωσε αέρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στα κόμματά τους να επιτεθούν σ' όλα τα λαϊκά δικαιώματα, να εντείνουν την εκμετάλλευση με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Μιλούν για δημοκρατία και ελευθερία επιλογής ψήφου στο λαό. Λες και δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί βίας, τρομοκρατίας και ρουσφετολογίας. Οταν, π.χ., η αντίσταση στην εκμετάλλευση του εργοδότη σημαίνει απόλυση. Οταν η διεκδίκηση καλύτερου μισθού συνθλίβεται στα γρανάζια της ταξικής συνεργασίας. Οταν οι εργοδότες κατευθύνουν την ψήφο των εργαζομένων ή παρεμποδίζουν τη συμμετοχή στους αγώνες ακόμη και με εκβιασμούς. Οταν τα αστικά πολιτικά κόμματα χειραγωγούν με το ρουσφέτι. Οταν κυριαρχεί η βία και τρομοκρατία της εργοδοσίας, η βία και τρομοκρατία των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.

ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΑ οι εργαζόμενοι ακούνε «η ταξική πάλη τέλειωσε», «ο σοσιαλισμός τέλειωσε», «η ιδεολογία τέλειωσε», τα πάντα τέλειωσαν. Μόδα είναι το Μάαστριχτ, μόδα είναι η ΟΝΕ, μόδα είναι το ευρώ. Αυτό είναι το «νέο» που δεν προσαρμόζεται το ΚΚΕ και το θεωρούν «απομονωμένο», γιατί αντιπαλεύει την επιδίωξη εγκλωβισμού του λαού στις συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης, παλεύει να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων, να δουν αυτή τη βάρβαρη την πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν έχουν διαφωνίες ή συμφωνίες με το ΚΚΕ και την αναγκαιότητα να την ανατρέψουν.

ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ αυτό το μονόδρομο γιατί υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος του κεφαλαίου και ο μονόδρομος που συμφέρει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες. Και επιδιώκει να συσπειρώνονται ολοένα και πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις στο δικό τους μονόδρομο και όχι σ' αυτόν της πλουτοκρατίας. Να κατανοήσουν ότι φιλολαϊκή πολιτική πατώντας σε δυο βάρκες δεν υπάρχει. Δηλαδή, και με το Μάαστριχτ και με το λαό, και με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το λαό, και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και με το λαό, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ