ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απών χτες, από την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ο Γεώργιος Παπανδρέου, παρούσα όμως η δικομματική συναίνεση του κόμματός του με τη ΝΔ και η εμμονή και των δυο στις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπάρχουν ανταγωνισμοί και όχι διαφορές», τόνισε από το βήμα του Κοινοβουλίου η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «ο λαός δεν μπορεί να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ ούτε να ελπίζει στη Νέα Δημοκρατία» και επισήμανε πως «η 7η του Μάρτη είναι ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια οι αντιστάσεις του, που είναι υπαρκτές».

Τις «περγαμηνές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέθεσε χτες ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να καταγράψει ως φιλολαϊκό το έργο της κυβέρνησής του, ενώ ταυτόχρονα πυροδότησε τη δικομματική αντιπαράθεση κατηγορώντας τη ΝΔ για καταστροφολογία. Στα γεγονότα της «υπόθεσης Πάχτα» εστίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δίνοντας για μια ακόμη φορά όμως «πιστοποιητικό» συναίνεσης στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος υπεραμύνθηκε του «προοδευτικού εκσυγχρονισμού» της χώρας που όπως είπε δεν πέτυχε η κυβέρνηση Σημίτη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του

Eurokinissi

Το ΚΚΕ κρίνει το κυβερνητικό έργο με κριτήρια όπως σε τι κατάσταση αφήνει η κυβέρνηση τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, αν εκχωρήθηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τα παραπάνω τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την κοινωνική πολιτική.

Ανεβαίνοντας στο βήμα η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ υπάρχουν βεβαίως ανταγωνισμοί όχι όμως ουσιαστικές διαφορές στο πρόγραμμα και στην πολιτική τους, και αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα. Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, δε βρήκε κανένα αδύνατο σημείο».

«Εμείς - συνέχισε η ομιλήτρια - κρίνουμε το έργο της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά του με βάση τέσσερα κριτήρια:

Το πρώτο κριτήριο αφορά την απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα στη δουλιά, οι συνθήκες δουλιάς, η ανεργία. Πού βρίσκονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Παιδεία, Υγεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Πού βρίσκεται η κατάσταση των γυναικών, της νεολαίας, των μεταναστών; Κρίνουμε τα πράγματα όσον αφορά την κερδοφορία του κεφαλαίου, τη συγκέντρωσή του, τις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας. Κρίνουμε την πορεία των κοινωνικών ταξικών ανισοτήτων. Ακόμα κι αν είχε βελτιωθεί ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων πάλι δε θα ήμαστε ικανοποιημένοι αν η κερδοφορία ανέβαινε με μεγαλύτερους ρυθμούς. Εχει αποδειχτεί ότι ακόμα κι όταν έχουμε σχετική και απόλυτη βελτίωση βιοτικού επιπέδου μπορεί να έχουμε σχετική και απόλυτη βελτίωση της κερδοφορίας και η ψαλίδα να ανοίγει».

Το δεύτερο κριτήριο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι τα θέματα δημοκρατίας. Αυτή η τετραετία σφραγίστηκε, με τη συναίνεση της ΝΔ, από την υιοθέτηση σωρείας αντιδημοκρατικών νόμων που ήρθαν μετά τις 11/9 από τις ΗΠΑ, πέρασαν από τις Βρυξέλλες, έφτασαν και εδώ, κι αν κάτι δεν έχει περάσει ισχύει έτσι κι αλλιώς λόγω ισχύος του κοινοτικού δίκαιου. Η δημοκρατία στους τόπους δουλιάς. Είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε το φόβο στα μάτια των εργαζομένων τόσο έκδηλο. Και δεν είναι μια ή δυο φορές που ακούμε από υπουργούς να λένε ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στους χώρους δουλιάς, όμως με το αντιδημοκρατικό καθεστώς, την ανεργία, επεμβαίνει υπέρ της εργοδοσίας έτσι κι αλλιώς.

Το τρίτο κριτήριο για το ΚΚΕ αφορά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τη συμμετοχή της χώρας σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους. Ακόμα και η αμυντική ικανότητά της, στο βαθμό που οι εξοπλισμοί αφορούν την επιθετική συμμετοχή της χώρας σε επιλογές των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τέταρτο κριτήριο: Η πολιτιστική ατμόσφαιρα σ' αυτό τον τόπο. Οπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, πέρα από φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, το ΚΚΕ το απασχολεί ότι κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια ένας κατάλογος εκβιαστικών διλημμάτων που τίθενται στον εργαζόμενο λαό «ή δέχεστε εκείνο ή χάνεστε». Αυτή - κατήγγειλε η Αλ. Παπαρήγα - είναι η λογική της μοιρολατρίας, του ραγιαδισμού και παράγει φαινόμενα διαφθοράς.

Για ποια ανάπτυξη μιλάτε;

«Απορρίπτουμε ως σύνολο το κυβερνητικό έργο - υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα - και λέμε στο λαό ότι δεν μπορεί να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ ούτε να ελπίζει στη ΝΔ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στους οποίους αναφέρεστε. Τους αναγνωρίζουμε. Ομως, με τι κριτήρια βλέπει κανείς την ανάπτυξη; Η ανάπτυξη είναι συνώνυμη σήμερα στην Ελλάδα με έναν άθλο που έχετε επιτελέσει, να είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου στην πρώτη γραμμή σε όλη την Ευρώπη και πολύ ψηλά παγκόσμια. Επιλεκτική και σε ορισμένους τομείς ανάπτυξη, όπως επέλεξε το κεφάλαιο. Υπάρχουν κλάδοι που είναι στα επίπεδα του '80. Αλλά με τους αριθμούς δε βγάζουμε άκρη. Λέτε για παράδειγμα πως το μέσο εισόδημα ανέβηκε. Μα ανακατεύετε μεγάλα και μικρά για το μέσο όρο. Αλλο παράδειγμα, μερικά απασχολούμενοι ή εποχιακά λογίζονται ως ενεργοί εργαζόμενοι, έτσι δε θα βρούμε άκρη για το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας. Τρίτο παράδειγμα, οι κοινωνικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνουν και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα βάζετε όλα στη σούμα. Στα 100 εκατομμύρια τα 15 αφορούν τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα είναι των εργαζομένων. Πώς αξιολογούνται οι δείκτες; Είναι αξιοπρεπής ο μισθός των 519 ευρώ; Ακόμα κι αν δουλεύουν και οι δύο στην οικογένεια. Με 2.000 ευρώ μπορεί να ζήσει και να θεωρείται πλούσια; Μιλάτε για ιδιοκατοίκηση αλλά το ποσοστό έχει πέσει. Εφυγε η περίοδος του '50 και '60, της αντιπαροχής. Πόσα χρωστάει η ελληνική οικογένεια στα δάνεια; Θα πεθάνουμε χρωστώντας. Μιλάτε για μεγάλα έργα, δε συζητάμε που έγιναν 30 χρόνια μετά, αλλά ποιος πληρώνει; Ο λαός και την κατασκευή και τη συντήρηση, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης».

Ακολούθως η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως ναι μεν το ΚΚΕ παίρνει υπόψη του την πραγματικότητα, αλλά δε συμμορφώνεται μ' αυτή. «Εμείς - συνέχισε - παίρνοντας υπόψη την κερδοφορία, την αύξηση των αναγκών, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής, το πώς θα μπορούσαμε να ζούμε, διεκδικεί κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ. Θα μου πείτε, είναι ρεαλιστικό; Δεν είναι, γιατί η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν ή να διεκδικήσουν τίποτα. Και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος προεκλογικά ζητά 8%. Να δούμε όμως τι πλούτος παράγεται και ποια είναι η συμβολή των εργαζομένων; Αυτή είναι μια ρεαλιστική ματιά από ταξική σκοπιά και αφετηρία».

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στις περισπούδαστες προτάσεις για την Υγεία. Οπως σημείωσε, «έχετε τη θέση και οι δύο για αναπροσαρμογή, δηλαδή αύξηση, των νοσηλίων. Ποιος θα τα πληρώσει αν όχι ο εργαζόμενος ή ο άνεργος, η εργοδοσία; Ολα αυτά τα χρόνια απαλλάχτηκε από μέρος εργοδοτικών εισφορών και τώρα μιλάτε και για ανασφάλιστη εργασία. Η λογική σας είναι κίνητρα στην εργοδοσία... Τι να υποθέσω, ότι τα νοσήλια θα τα πληρώνει η εργοδοσία; Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε, τα νοσοκομεία το ίδιο, πώς θα στηριχτεί το νέο σύστημα Υγείας που εξαγγέλλετε; Εμείς λέμε να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Δεν είναι ρεαλιστικό στα πλαίσια του σημερινού συσχετισμού δύναμης, είναι όμως αν γίνει αίτημα της πλειοψηφίας του λαού και αν η εκλογική μάχη αξιοποιηθεί για να υπάρξει καταδίκη αυτής της πολιτικής. Ο ρεαλισμός έχει σχέση με την αποφασιστικότητα του λαού να επιβάλει αλλαγές προς όφελός του.

Φορτώσατε άλλα 5 χρόνια συνταξιοδότησης. Η ΝΔ δεν είπε ότι θα το αλλάξει. Γιατί είναι ίδια γεύση. Αλλη διαχείριση επαγγέλλεται. Εμείς δεν πάμε πίσω, θα υποστηρίζουμε σύνταξη στα 60. Εχουμε ανεργία, αύξηση παραγωγικότητας κι αντί να έχουμε μείωση έχουμε αύξηση και θα αυξηθεί κι άλλο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι προτάσεις πάλης του ΚΚΕ λένε το εξής: Θα χάσει το κεφάλαιο, θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό η πολιτική θα πρέπει να είναι αντίθεσης, αναμέτρησης, ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα».

Να μη νομιμοποιηθεί καμία ιδιωτικοποίηση στη λαϊκή συνείδηση

Η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε και στο θέμα των ημερών, της περιβόητης τροπολογίας, καταθέτοντας όμως ένα γενικότερο συμπέρασμα, όπως τόνισε: Ολη η συζήτηση περιορίστηκε στην τροπολογία που ήταν κατάπτυστη. Αλλά μόνο με τις τροπολογίες θα ασχοληθούμε; Οι νόμοι που ψηφίστηκαν τι νόμοι ήταν; Ολοι στη λογική παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο κρατικών επιχειρήσεων, γης, νησιών, ορεινών όγκων, οικοσυστημάτων, τομέων της Παιδείας, της Υγείας... Φύγαμε από τη φάση που παίρνατε τις ιδιωτικές χρεοκοπημένες εταιρίες και τις κάνατε κρατικές, τις ανασυγκροτούσατε και τις παραδίδατε πάλι στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θα συζητάμε τις ύποπτες τροπολογίες μόνο; Στις 20/12/2003 ήρθε τροπολογία που τροποποίησε χρήση γης στον Φαληρικό όρμο. Στις 15/12 άλλη τροπολογία που αίρει την προστασία ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής.

Ολες αυτές οι εκχωρήσεις, οι αποχαρακτηρισμοί πού οδηγούν... Θα φτιάξουμε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, αυτή είναι η ανάπτυξη; Γιατί εμείς βλέπουμε 200.000 εκτοπισμένες αγροτικές οικογένειες. Μας επιβάλλουν ποσοστώσεις. Είναι αναχρονιστικό να παράγει η Ελλάδα αγροτικά προϊόντα για τις ανάγκες της και για εξαγωγές; Δεν αναπτύσσεται όλη η παραγωγική βάση της χώρας. Τι θα γίνει η Ελλάδα, ένα απέραντο ξενοδοχείο και μάλιστα για την πλουτοκρατία και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα; Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, λέτε. Πόσες; Λιγότερες απ' αυτές που χάνονται. Εργασιακές σχέσεις γαλέρας υπάρχουν στον τουρισμό. Κι αυτοί που θα έρθουν αν αφήσουν κάτι, στους μεγαλοεπιχειρηματίες θα το αφήσουν, όχι στους εργαζόμενους.

Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Δεν είναι θέμα μιας τροπολογίας. Εχει εκποιηθεί και εκποιηθεί. Ολες οι άλλες ήταν καλές οι ιδιωτικοποιήσεις; Βεβαίως μπορεί να ήταν τυπικά εντάξει αλλά εμείς καλούμε το λαό να μη νομιμοποιήσει καμία ιδιωτικοποίηση και να διεκδικήσει επιστροφή στο λαό μελλοντικά».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε πως παρά τα όσα ακούστηκαν για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, αυτοί πρέπει να γνωρίζουν πως η πορεία εκτόπισής τους δεν αναστρέφεται, αφού τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν αποτελούν ούτε καν ασπιρίνες. «Η ανάπτυξη που επαγγέλλεστε δε συμφέρει τους εργαζόμενους», υπογράμμισε. «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μέσα στο λαό παρά τη μοιρολατρία υπάρχουν αντιστάσεις και αυτές πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Μια τέτοια ευκαιρία δίνεται στις 7 του Μάρτη».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επιμένει... στον κόσμο του

Εφόλης της ύλης επίθεση στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε χτες από το βήμα της Βουλής στην τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο ο Κώστας Σημίτης, ενώ υποστήριξε ότι η υπόθεση της «τροπολογίας Πάχτα» δε χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησής του. Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των κεντρικών πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σημίτης παρουσίασε ως «απόδειξη» της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής τους επαίνους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ανάπτυξη, Πέδρο Σόλμπες, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «ανυπαρξία προτάσεων» όπως και «καταστροφολογία και μηδενισμό, υπερβολή, άρνηση και φραστική επιθετικότητα», ενώ χαρακτήρισε τις θέσεις της «σχέδια της νύχτας που βλέπει η μέρα και γελά».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ κινείται με «επιπολαιότητα και προχειρότητα», με την οποία «δε διατηρείται η ανάπτυξη», αφού «το μέλλον δε χτίζεται ούτε με αφορισμούς ούτε με στείρα κριτική», αλλά «με μια πειθαρχημένη οικονομική πολιτική όπως αυτή που εφαρμόσαμε», ενώ «με την πολιτική της ΝΔ οι ασθενέστεροι θα αναγκαστούν να ζήσουν πολλές χειρότερες μέρες και καμία καλύτερη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ανεργίας, λέγοντας ότι «εμείς αυξήσαμε την απασχόληση μαζί με την παραγωγικότητα της εργασίας» κι «έχουμε ενεργητικές πολιτικές όπως η επιχορήγηση νέων θέσεων εργασίας και προγράμματα κατάρτισης ανέργων και εργαζόμενων». Πρόσθεσε ότι «η ανεργία βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και κατά 3,5% μικρότερη σε σχέση με την αρχή της 4ετίας», ενώ «την επόμενη 4ετία θα την οδηγήσουμε στο 6%». Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι προτίθεται να «διευκολύνει τις απολύσεις». Επίσης εστίασε στο θέμα του ΑΣΕΠ χαρακτηρίζοντας «νεφελώδεις» τις προτάσσεις της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε επιστροφή «στο πελατειακό σύστημα του παρελθόντος».

Ειδικά για το θέμα της «τροπολογίας Πάχτα» ο Κώστας Σημίτης επιχείρησε να παρουσιάσει την υπόθεση αυτή ξεκομμένη από το συνολικό νομοθετικό έργο και τις πολιτικες επιλογές της κυβέρνησης που αφορούν την εκποίηση δασικών περιοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δήλωσε ότι «σε μια 4ετία διακυβέρνησης μπορεί να υπάρξουν στιγμές που δεν τηρήθηκαν κανόνες, δεν προστατεύθηκε όσο έπρεπε το δημόσιο συμφέρον και υπερίσχυσαν τοπικές λογικές», που -όπως είπε- όμως «δε χαρακτηρίζουν το σύνολο». Παράλληλα υποστήριξε ότι «η θέση της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη τροπολογία ήταν σαφής και ξεκάθαρη», αφού «είχε καταψηφίσει την τροπολογία από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε». Οσον αφορά δε τη στάση του υφυπουργού Οικονομίας τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για την αναπτυξιακή σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης, η τροπολογία ήρθε σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση ακολουθώντας μια βαθύτατα αντιδημοκρατική μεθόδευση». Ο Κώστας Σημίτης κατέληξε μιλώντας για «το ΠΑΣΟΚ της ανανέωσης, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σκανδαλολογία και ... συναίνεση

Τα γεγονότα που κυριαρχούν αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα έθιξε - όπως αναμενόταν - στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ενώ εστίασε και στην ανάδειξη των συναινετικών πρακτικών σε κεντρικές πολιτικές επιλογές με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική ήταν η έναρξη της ομιλίας του, όπου τόνισε απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη ότι «είναι η τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην οποία μετέχετε», προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια κρατήσαμε ένα θετικό επίπεδο διαλόγου. Το πιστεύω και το αισθάνομαι. Συμβάλατε κι εσείς κ. Σημίτη, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί». Επισήμανε πάντως ότι «λυπούμαι γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δώσατε πλασματικά στοιχεία ή δε λέγατε όλη την αλήθεια» και πως «δεν είπατε μια θετική κουβέντα για την αντιπολίτευση, ακόμα και όταν με κίνδυνο πολιτικού κόστους στήριζε εθνικές πολιτικές».

Επιμένοντας στο θέμα της συναίνεσης, ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι «η ΝΔ στήριξε τις εθνικές πρωτοβουλίες» και «ζητά ακόμα και σήμερα ειλικρινή διάλογο και απάντηση δεν έχει». Παράλληλα έβαλλε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου, σημειώνοντας για την απουσία του πως «η καρδιά της δημοκρατίας είναι εδώ στη Βουλή, εδώ γίνεται ο πολιτικός διάλογος, εδώ η πραγματική αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών. Εδώ υπηρετούμε την πατρίδα μας. Ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε στους τηλεοπτικούς μονολόγους». Σε άλλη αναφορά του για τον Γεώργιο Παπανδρέου τόνισε ότι «επί 14 χρόνια ΠΑΣΟΚ τα έβρισκε όλα σωστά, ενώ σε 14 μέρες που είναι υποψήφιος αρχηγός πότε τα βρίσκει όλα λάθος και πότε δηλώνει συνεχιστής».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της «τροπολογίας Πάχτα». Οπως είπε, «αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση και το κομματικό κατεστημένο», αφού «ανεύθυνοι στην κορυφή της εξουσίας δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «δεν είναι εσωκομματικό σας θέμα να το λύσετε στη Χαριλάου Τρικούπη». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα «ποιοι προωθούσαν την τροπολογία και χάριν ποιων».

Μιλώντας συνολικά για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών», τονίζοντας ότι «προσβάλατε το κύρος του Κοινοβουλίου», αφού «περάσατε τροπολογίες εξαιρετικά βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον» και «προσπαθήσατε να παραδώσετε την εποπτεία των ελέγχων για τα καζίνο σε ιδιώτες», ενώ επίσης «προσπαθήσατε να περάσετε τροπολογία για να καλύψετε παράνομες πράξεις εναντίον 1,5 εκατομμυρίου επενδυτών» και «να απαλλάξετε από τις ευθύνες τους εκείνους που έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ