ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Αντικείμενο αντιπαράθεσης η απουσία του Γ. Παπανδρέου

Η απουσία του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αποτέλεσε το αντικείμενο της αντιπαράθεσης Σημίτη και Καραμανλή, στις καθιερωμένες παρεμβάσεις τους, μετά τη λήξη των προγραμματισμένων ομιλιών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τον κανονισμό έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε 15 λεπτά», αποκαλώντας το αίτημα της ΝΔ για παρουσία του «τέχνασμα και σκηνοθεσία», που στοχεύει στο «ο υπεύθυνος να μην απαντά». Απαντώντας ο Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι «δεν είναι τέχνασμα» η συζήτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι στην ουσία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».

Επίσης αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στο ότι οι βουλευτές του Γάλλου ακροδεξιού Λεπέν και η ΝΔ ήταν οι μόνοι βουλευτές που κατηγόρησαν την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταπάντησε, χαρακτηρίζοντας «γκάφα» την κατάθεση άρθρου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου σε παλιότερη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Καημός για τον «προοδευτικό εκσυγχρονισμό»

Τη διαπίστωση ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη «δεν μπορούσε να προωθήσει τον αναγκαίο προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας» κατέθεσε χτες στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι τέτοια κατεύθυνση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα αποτιμώντας τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας σημείωσε μιλώντας στον Κ. Σημίτη ότι «επί της πρωθυπουργίας σας η εικόνα της χώρας διεθνώς βελτιώθηκε» ενώ «υπήρξαν μερικές απόπειρες να τεθούν προς συζήτηση μεγάλα και σοβαρά θέματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τροπολογίας Πάχτα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι «ολόκληρη η διαχείριση των κοινοτικών πόρων και ολόκληρη η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζεται από τέτοιες μεθόδους» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται την πρωτοκαθεδρία των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων και νόμων της αγοράς». Παράλληλα «προσπερνώντας» το θέμα των κατευθύνσεων της ΕΕ σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «με τους πόρους που είχατε στη διάθεσή σας μπορούσε να αλλάξει η μοίρα της Ελλάδας». Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση για «διπλά βιβλία» στη δημοσιονομική πολιτική μιλώντας για «9,5 δισεκατομμύρια ευρώ του 2003 που ξοδεύτηκαν μέσα σε ειδικούς λογαριασμούς».

Προμηνύει χειρότερα μέτρα η ανταγωνιστικότητα

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα, ορμώμενη από τις συνεχείς αναφορές των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή στην ανταγωνιστικότητα, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Οπως διαβάζουμε στις αποφάσεις της ΕΕ και στα ντοκουμέντα του ΣΕΒ, των εφοπλιστών κλπ., η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας καθορίζεται:

1) Από πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μεγαλύτερη ευελιξία, έτσι το λένε τώρα, δε λένε θα σας ρουφήξουμε το αίμα, λένε θα γίνεται πιο ευέλικτοι.

2) Κίνητρα για την εργοδοσία που έχουν σχέση με ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικό κλπ.

3) Να μην είναι ο λαός, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τόσο ευαίσθητοι στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

4) Για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα ότι πρέπει να μη μπαίνει στα πόδια τους.

Και τελευταίο η γραφειοκρατία, που εδώ έχουν δίκιο.

Αν εξαιρέσουμε τη γραφειοκρατία, όλα τ' άλλα σημαίνουν ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Ετσι, το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας προμηνύει νέα και χειρότερα μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ