ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ούτε τον πληθωρισμό δε δίνει ο ΣΕΒ

Κατέθεσε πρόταση για 537 ευρώ κατώτερο μισθό, που αντιστοιχεί σε αυξήσεις σε 3,2%

Αποθρασυμένη από τη στήριξη της κυβέρνησης, η μεγαλοεργοδοσία πρότεινε χτες στη δεύτερη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την καθήλωση των μισθών στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ανασύροντας τα γνωστά ιδεολογήματα του δικομματισμού για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, κατέθεσε πρόταση για αυξήσεις 3,2% στους βασικούς μισθούς το 2004. Ετσι ο γαλαντόμος ΣΕΒ θέλει ο κατώτερος μισθός των 519 ευρώ να φτάσει στα 537 ευρώ! Ο ΣΕΒ και οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν πρωτοτυπούν, αφού ήδη η κυβέρνηση για τους μισθούς στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ έχει δώσει εντολή οι αυξήσεις το 2004 να μην ξεπερνούν το 3,5%. Δηλαδή, κυβέρνηση και ΣΕΒ, με πρόβλεψη για επίσημο πληθωρισμό το 2004 στο 3% και στην πράξη πολύ πάνω από αυτό, επί της ουσίας επιδιώκουν να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των μισθών κάτω από τα επίπεδα του 2003.

Σε άμεση και αγωνιστική απάντηση κάλεσε τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ενώ ο Γιώργος Μαυρίκος -στέλεχος του ΠΑΜΕ - υπογράμμισε ότι είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που οπλίζει με περίσσιο θράσος τον ΣΕΒ για να εμπαίζει την εργατική τάξη.

Υπό το βάρος αυτής της πρόκλησης και με δεδομένο ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ούτε καν συζητούν τη μείωση του χρόνου εργασίας, η διαπραγμάτευση σταμάτησε.

Στις δηλώσεις τους, οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν το ίδιο προκλητικές όσο και με το περιεχόμενο των θέσεών τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος μίλησε για «πρόβλημα επιβίωσης» των επιχειρήσεων, προφανώς ξεχνώντας τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Εκανε λόγο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την ένταξη στην ευρωζώνη και τη διεύρυνση της ΕΕ, ως παράγοντες που επηρεάζουν - προφανώς αρνητικά - τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τυχόν υψηλές αυξήσεις στους μισθούς θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανεργίας, ενοχοποιώντας έτσι τους εργαζόμενους για την ύπαρξη των ανέργων.

Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του ΣΕΒ πήρε ο Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους, είπε ότι «ο άνεργος δυστυχώς δεν παρίσταται (σ.σ. στη διαπραγμάτευση), δε διαπραγματεύεται αυξήσεις μισθών...». Η λογική αυτή, βέβαια, εκφράζει απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς υποννοείται ότι για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά οι επιχειρήσεις, ο μόνος τρόπος είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Παλιά φιλελεύθερη συνταγή, αφού τα κέρδη και η υπεραξία πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο.

Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προέταξε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και στέλεχος της ΝΔ, Δ. Αρμενάκης, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος απέρριψε την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων και είπε ότι θα συγκαλέσει τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε αρνηθεί την πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας, όταν καταγγέλθηκε η σύμβαση, έτσι ώστε η πίεση που θα ασκούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να έκλεινε το δρόμο στην προκλητικότητα του ΣΕΒ. Προκλητικότητα, στην οποία σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η λογική της «κοινωνικής συναίνεσης» που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Αγώνας για να μην «υποκατασταθεί»

Στο πόδι έχει σηκώσει το λαό του Περάματος η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της πόλης, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες και της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και αποτελεί σημαντική κατάκτηση των εργατοτεχνιτών και των Περαματιωτών, σε κέντρο χορήγηση μεθαδόνης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Την ερχόμενη Δευτέρα 2 του Φλεβάρη, Περαματιώτες και εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο του σταθμού ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ζώνης, δίνοντας έτσι την πρώτη τους συντονισμένη απάντηση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία εκτός των άλλων αποτελούν και ευθεία υπονόμευση της Ζώνης.

Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού όλοι οι μαζικοί φορείς της πόλης, σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και τα σωματεία της Ζώνης, ενώ η δημοτική αρχή κάτω από την πίεση του Περαματιώτικου λαού πήρε, στη διάρκεια δύο Δημοτικών Συμβουλίων - με τελευταίο αυτό που έγινε προχτές το βράδυ - ομόφωνη απόφαση, όχι απλώς να υπερασπιστεί το σταθμό αλλά να διεκδικήσει τη σωστή λειτουργία του με την εγκατάσταση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και την πρόσληψη προσωπικού και στη συνέχεια να αποτελέσει Κέντρο Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία.

Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων, το κέντρο χορήγησης μεθαδόνης που υπάρχει στην περιοχή του Πειραιά δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, αντίθετα από τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 600 ατόμων είναι ζήτημα αν σε αυτό προσέρχονται 35-40 άτομα. Τέλος, κάτοικοι και μαζικοί φορείς καθώς και εργατοτεχνίτες της Ζώνης θεωρούν ότι αυτά τα σχέδια είναι εκ του πονηρού. Συγκεκριμένα, ότι από τη μια εντάσσονται στα πλαίσια συρρίκνωσης της Ζώνης που προωθεί η κυβέρνηση και από την άλλη για εξυπηρέτηση ορισμένων μεγάλων συμφερόντων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Επιβάλλεται αγωνιστική απάντηση

Μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα της πρότασης των βιομηχάνων έχει αφετηρία και υπηρετείται από την πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που οπλίζει με περίσσιο θράσος τον ΣΕΒ, για να εμπαίζει την εργατική τάξη. Αρα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι καλούνται ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης να καταδικάσουν τις πολιτικές αυτές που οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση, που οδηγούν στην παρατεταμένη λιτότητα, στην ακρίβεια, στα προβλήματα επιβίωσης για τη λαϊκή οικογένεια.

Πιστεύω ότι η καταψήφιση του δικομματισμού είναι βασικό καθήκον για την κάθε εργατική οικογένεια και για τον κάθε εργαζόμενο. Επιβάλλεται η άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων».

LEDRA MARRIOT
Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην τρομοκρατία

Με τη συμμετοχή τους στη 2ωρη στάση εργασίας (1μ.μ. - 3μ.μ.) και στη συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Ledra Marriot», απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου στη διεύθυνση και στην προσπάθειά της να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, προκειμένου πιο εύκολα να περνάει τα αντεργατικά της σχέδια. Ταυτόχρονα, έστειλαν σαφέστατο μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν καμία άλλη παρέμβαση στη λειτουργία του σωματείου.

Να υπενθυμιστεί ότι η διεύθυνση αποφάσισε πριν λίγες μέρες και εντελώς αιφνιδιαστικά να κλείσει το τμήμα πλυντηρίου στο ξενοδοχείο και να μεταθέσει σε άλλα πόστα τους εργαζόμενους που δούλευαν σ' αυτό. Το σωματείο, αμέσως, κινητοποιήθηκε, καλώντας τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση. Το «ποτήρι ξεχείλισε», όταν η διεύθυνση κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στη συνέλευση, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εργαζόμενους. Την επόμενη μέρα ακριβώς από τη συνέλευση, δεκάδες συνδικαλιστές εκπρόσωποι από σωματεία του κλάδου αλλά και σωματεία της Αθήνας πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στο ξενοδοχείο και έκαναν καθαρό στη διεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουν άλλη τέτοια παρέμβαση. Δήλωσαν, μάλιστα, ότι αν η διεύθυνση συνεχίσει την ίδια τακτική, οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ