ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Η ηθική των βομβαρδιστικών

Καλό θα είναι ο Γ. Α. Παπανδρέου να μη μιλάει για ηθική, όταν και τα δικά του χέρια είναι βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων αθώων αμάχων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία

Του Πάνου Μαραγκού από το
Του Πάνου Μαραγκού από το "Εθνος"
Προφανώς ο Γ. Α. Παπανδρέου πιστεύει ότι απευθύνεται σε συστηματικούς καταναλωτές κουτόχορτου και λωτοφάγους. Δεν εξηγείται αλλιώς ο βομβαρδισμός του παραζαλισμένου ακροατηρίου του με φούσκες και ακατάσχετη μπουρδολογία: «Επαγγελλόμαστε την πολιτική της ηθικής επανάστασης», «είμαστε δύναμη αλλαγής», «ο πολίτης πάνω από εξουσιαστικούς καταναγκασμούς και οικονομικές και κρατικές δομές»(!)... Ελεος! Είναι αντιληπτό ότι βαραίνει η παράδοση των Παπανδρέου, είναι στο DNA η δημαγωγία και η (λαο)πλάνη. Στην πραγματικότητα, η δύναμη του Γ. Παπανδρέου και των προστατών του είναι ότι ο κόσμος δε θα μπορέσει να συλλάβει το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρείται κάτω από το λουστραρισμένο προφίλ του επίδοξου μεσσία...

Ποια ηθική επαγγέλλεται; Την ηθική του Μπους, που, εν ονόματι του Θεού, σκορπάει τη φρίκη και το θάνατο; Την ηθική των βομβαρδιστικών και των πυραύλων των «φίλων» του Αμερικανών, που ματοκυλούν τους λαούς και με τη δική του υπογραφή; Καλό θα είναι να μη μιλάει για ηθική, όταν και τα δικά του χέρια είναι βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων αθώων αμάχων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Χωμένος μέχρι το λαιμό είναι ο ίδιος και στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, που υφίσταται εδώ και μια δεκαετία ο ελληνικός λαός... Ελάχιστα ενδιαφέρει τι θα κάνει με το κόμμα του, που μόνο «εμπόδιο» δεν ήταν στην αντιλαϊκή πολιτική. Θεωρείται «βαρίδι», όμως, από τα μεγάλα αφεντικά, που χρεώνουν στο «διάδοχο» την ολοκλήρωση της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ κατά τα αμερικανικά πρότυπα...

Να το στεγανοποιήσει, δηλαδή, στις «πιέσεις» από τα κάτω και να ανοίξει πλήρως στην «κοινωνία των (αστών) πολιτών»... Θα ήταν ολέθριο για τα λαϊκά συμφέροντα να πάρει την «ισχυρή εντολή», που επιζητά, από τις κάλπες, όπως βέβαια και ο Κ. Καραμανλής. Η ιδέα προκαλεί ανατριχίλα και συναγερμό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ ΤΟΥ «ΜΕΣΣΙΑ»

«ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ: «Το όραμά του για το μέλλον παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στο κατάμεστο από ένα ενθουσιώδες πλήθος Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και προχώρησε στη διατύπωση έξι δεσμεύσεων. Πρόβαλε την προοπτική για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης της σύγχρονης Ελλάδας με επίκεντρο τον άνθρωπο, για ριζική αποκέντρωση και για διαμόρφωση μιας κοινωνίας παιδείας που θα προσφέρει σιγουριά στους νέους. Εστειλε μήνυμα αλλαγής και επιτέθηκε στα κατεστημένα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. "Φοβούνται ότι θα βρεθούν χωρίς κάποιες εύνοιες ή θέσεις", τόνισε» (Από το βασικό θέμα του «ΕΘΝΟΥΣ»).

ΟΡΑΜΑ-ΑΕΡΑΣ: «Αφήνοντας πίσω του τις λασπομαχίες, τις ύβρεις και τη σκανδαλολογία, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα, μίλησε πολιτικά αναπτύσσοντας το όραμά του για διακυβέρνηση της χώρας, συμμετοχική δημοκρατία, αποκέντρωση εξουσιών στην περιφέρεια, υπηρεσίες απαλλαγμένες από τη γραφειοκρατία και τα πάσης φύσεως συμφέροντα. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε σε συστράτευση και τους μετριοπαθείς, σκεπτόμενους οπαδούς των άλλων κομμάτων, από δεξιά και από αριστερά. "Οι ιδέες σας είναι οξυγόνο", είπε» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΕΤΟΙΜΟΣ... «Πρωτόγνωρη τόλμη για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα προδίδει η χθεσινή κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να κηρύξει -μόλις σαράντα μέρες πριν από τις εκλογές - τον πόλεμο στο κομματικό κατεστημένο του κυβερνώντος κόμματος. Και αποτελεί ασφαλώς την πιο πειστική ένδειξη ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ακύρωση των μηχανισμών και στο άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ... «Αν δεν προέκυπτε η αθλιούτσικη αυτή υπόθεση με την τροπολογία Πάχτα, ακόμη θα σερνόμασταν. Και ο Γ.Α.Π(απανδρέου) θα παρέμενε αρχηγός υπό ήπια κηδεμονία. Μέναμε δηλαδή στην "προ Παπανδρέου εποχή". Το ξύπνημα ήταν χρήσιμο, ίσως περισσότερο από το να κερδηθούν οι εκλογές» (Α. Δ. Παπαγιαννίδης -«ΒΗΜΑ»).

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ... «Το βέβαιο είναι πως το προετοιμαζόμενο χολιγουντιανό σόου της επόμενης Κυριακής, 8 Φεβρουαρίου, με το οποίο θα επιχειρηθεί να εντυπωθεί η εικόνα στην κοινή γνώμη όχι πως το ΠAΣOK εξέλεξε ως αρχηγό του τον προκαθορισμένο, μοναδικό υποψήφιο, αλλά ότι ...έγιναν οι εκλογές(!) και ο "λαός" εξέλεξε ως ηγέτη του τον Γ. Παπανδρέου, θα λάβει χώρα πλέον σε πολύ δυσμενές έδαφος για το κυβερνών κόμμα. H αποτελεσματικότητά του είναι εκ των προτέρων υπονομευμένη» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Γιώργος: ΚΗΡΥΞΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.

ΕΘΝΟΣ: Επίθεση στα κατεστημένα - Οραμα για το μέλλον - ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: (Γ. Παπανδρέου) - ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ Μ' ΑΥΤΑ! - ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: Υπόθεση Πάχτα: - 82% ΠΑΣΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΧΤΑΣ - ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΡΤΟ... ΑΚΗΣ - ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - Επιδεικτική απουσία του κ. Γ. Παπανδρέου.

ΑΥΓΗ: ΑΛΛΑΓΗ = ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή - ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): (Κ. Καραμανλής) - ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο... ΙΟΣ ΠΑΧΤΑ ΘΕΡΙΣΕ 99 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Φινάλε... «Με λιτό συγκινητικό φινάλε αποχαιρέτισε χθες τη Βουλή ο Κ. Σημίτης, στην οποία παρέστη για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός. Τον χειροκρότησε και ο Καραμανλής. Κατά τα άλλα, η συζήτηση εξελίχθηκε ομαλά, με κριτική από Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλο και με ελάχιστες στιγμές όξυνσης, που όμως δεν ακύρωσαν την πρόθεση για "πολιτικό πολιτισμό"» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Ευγενική αντιπαράθεση»... «Σε μια ευγενική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η τελευταία συζήτηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή. Οι τόνοι ήταν σχετικά ήπιοι, χωρίς να λείψουν κάποιες στιγμές έντασης, με τον πρωθυπουργό στο τέλος της διαδικασίας να ευχαριστεί τους αρχηγούς για τη συνεισφορά τους τα τελευταία οκτώ χρόνια και να ανταλλάσσει χειραψία με τον κ. Καραμανλή ο οποίος του είπε: "Πρόεδρε, το κλείσιμο ήταν καλό"» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η ηθική των «φίλων»... «Και πάλι Αμερικανοί στρατιώτες πρωταγωνιστούν, και πάλι οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα το ωμότατο φιλμάκι, με σκηνές τραβηγμένες από την κάμερα ενός ελικοπτέρου "Απάτσι". Είδαμε λοιπόν τον πιλότο και τους πολυβολητές να ενημερώνουν το κέντρο των επιχειρήσεων ότι εντόπισαν τρεις ύποπτους Ιρακινούς. "Χτυπήστε τους", ακούγεται η εντολή του αξιωματικού, που δεν είχε λόγους να κουραστεί με δεύτερες σκέψεις για το αν οι ύποπτοι είναι όντως κακούργοι ή ανθρωπάκια του Θεού. Οι "Απάτσι" χτυπούν. Και σκοτώνουν τους δύο υπόπτους. "O τρίτος είναι τραυματίας", ενημερώνουν και πάλι τον αξιωματικό. "Χτυπήστε τον", ακούγεται αράγιστη η φωνή του. Και τον χτυπούν. Χτυπούν έναν τραυματία. Και τον σκοτώνουν κι αυτόν. Τον απανθρακώνουν. Με δεδομένα τα ανθρωπιστικά αισθήματα των απελευθερωτών, το μόνο που μπορούμε να εικάσουμε είναι ότι σκότωσαν τον τραυματισμένο επειδή γνώριζαν ότι, με την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων στο Ιράκ, ούτως ή άλλως θα πέθαινε αφού πριν θα ταλανιζόταν αδίκως. Ναι, έτσι πρέπει να σκέφτηκαν· έτσι αισθάνθηκαν» (Παντ. Μπουκάλας -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ