ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόλεμος, θάνατος, παραλογισμός

Το έργο «Η μοιρασιά του διαβόλου» του Φαμπρίς Μελκιό θα ανεβάσει το ΚΘΒΕ στις 6/2, στο «Μικρό θέατρο» της Μονής Λαζαριστών, σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, σκηνικά - κοστούμια Κένι Μακ Λέλαν, μουσική Θανάση Παπακωνσταντίνου, χορογραφία Αμάλια Μπένετ. Παίζουν: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καυκάς, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Θόδωρος Οικονομίδης, Αρης Τσαμπαλίκας.

Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία ο νεαρός Σέρβος Λόρκο Λιέβιτς λιποτακτεί και αφήνει πατρίδα και οικογένεια: τους γονείς, το μικρότερο αδερφό του, τον καλύτερο φίλο και τη μουσουλμάνα γυναίκα του. Κι ενώ ο Λόρκο φτάνει ως το Παρίσι και σε «άλλες χώρες», με τα «φαντάσματα» των αγαπημένων του, εκείνοι που έμειναν πίσω βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, καθώς ο πόλεμος εισβάλλει στο σπίτι τους. Με τη «Μοιρασιά του διαβόλου» o Μελκιό ξαναθυμίζει την πρόσφατη τραγωδία της Βοσνίας, με τη σκληρότητα που δοκιμάζουν οι ήρωές του, αλλά και με λυρισμό, ευαισθησία και χιούμορ, σ' ένα κείμενο που γλιστράει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τον πόνο και την τρυφερότητα, το μίσος και την ανθρωπιά. «Αγγελοι» μπλεγμένοι στα μαλλιά του «διαβόλου», οι χαρακτήρες αγωνίζονται να υπερασπίσουν τη ζωή - κι ένα μεγάλο έρωτα - ανάμεσα στο θάνατο και τον παραλογισμό και να κρατήσουν τα μάτια ανοιχτά.

«Κινηματογράφος και πραγματικότητα»

Από 2-7/2 θα διεξαχθεί το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το φεστιβάλ γίνεται με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στην πρεμιέρα (2/2, 8 μμ) θα προβληθεί η ταινία «S-21, la machine de mort Khmere rouge» (2003).

Εκτός από ταινίες Γάλλων και Ελλήνων, νεότερων και παλαιότερων δημιουργών, θα προβληθούν και αφιερώματα: Στον Γάλλο σκηνοθέτη Ζορζ Ρουκιέ (1909-1989) ο οποίος αφιερώθηκε στην απεικόνιση της ζωής των μαστόρων και χωρικών. Θα προβληθούν δύο μεγάλου μήκους ταινίες του, «Farrebique» (Μεγάλο Βραβείο της διεθνούς επιτροπής κριτικών, Κάννες 1946) και «Biquefarre» (Μεγάλο ειδικό βραβείο στη Βενετία, 1983). Στον Καμποτζιανό σκηνοθέτη Rithy Panh. Στον Ιταλό Φραντσέσκο Μαζέλι (πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ευρωπαίων σκηνοθετών) - με την προβολή αρκετών ταινιών του όπως «Παιδιά», «Οταν κανείς δε μας βλέπει», «Γιορτή στο Πολιτζάνο».

Από τους Ελληνες: Στον Λέοντα Λοίσιο με τις ταινίες «Ψαράδες και ψαρέματα» (1952), «Η ζωή στη Μυτιλήνη» (1960), «Λέσβος» (1960), «Ελληνική ζωή» (1963) και επεισόδια επικαίρων που γύρισε για το «Πανόραμα του αιώνα» (1984-1986). Στον Τάσο Ψαρρά με τις ταινίες «Μελελέ» (1972), «Γράμμα στη μητέρα πατρίδα» (2000), «Η ορεινή Τσάλκα» (2001), «Ο Στρατής Τσίρκας και η εποχή του» (2002), «Ανδρέας Εμπειρίκος» (2002), «Τα αθλήματα σε εικόνες». Στις 5/2 (7.30 μμ) θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης)». Τέλος, θα προβληθεί η ταινία της Πανδώρας Μουρίκη «Θεσσαλονίκης Φεστιβάλ Κινηματογράφου» (2003).

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με ελεύθερη είσοδο (έναρξη 5 μμ). Οι άλλες προβολές θα ανακοινωθούν πριν την έναρξή του.

Ελληνική δραματουργική «Ανοιξη»

Τη Δευτέρα (1μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων θα κόψει την πίτα της στα γραφεία της (Ψαρομηλίγκου 24, πλατ. Κουμουνδούρου). Θα κοπούν τρεις πίτες, με τρία ασημένια ανάτυπα της σφραγίδας της Εταιρείας, ενώ πιάνο θα παίξει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Στο μεταξύ, βάσει προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφηκε (22/1/2003) ανάμεσα στον Οργανισμό Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και στην Εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανοιξη του Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου» στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», η επιτροπή επέλεξε 40 νεοελληνικά θεατρικά έργα, που θα προωθηθούν διεθνώς. Εργο της επιτροπής ήταν η επιλογή είκοσι παλιότερα μεταφρασμένων έργων και είκοσι αμετάφραστων, που θα μεταφραστούν στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς και η επιλογή της γλώσσας μετάφρασης και οι μεταφραστές.

Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι: Λούλας Αναγνωστάκη «Η κασέτα». Μιχάλη Ανθη «Ολα στη θέση τους», Λείας Βιτάλη «Ροσμπίφ», Γιαλαμά - Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νειάτα», Ακη Δήμου «Τα λουλούδια στην κυρία», Γιώργου Διαλαγμένου «Σε φιλώ στη μούρη», Αντώνη Δωριάδη «Οπερα για μελλοντικούς δικτάτορες», Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο φονιάς», Βασίλη Ζιώγα «Χρωματιστές γυναίκες», Γιώργου Θεοτοκά «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», Παναγιώτη Καγιά «Τιμόνι στον έρωτα», Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη χώρα Ιψεν», Στρατή Καρρά «Οι παλαιστές», Δημήτρη Κεχαΐδη «Το πανηγύρι», Δημήτρη Κορδάτου «Το ημερολόγιο της άμμου», Μανώλη Κορρέ «Οίκος ευγηρίας», Αλέκου Λιδωρίκη «Οι ξεριζωμένοι», Μαργαρίτας Λυμπεράκη «Η γυναίκα του Κανδαύλη», Στέλιου Λύτρα «Ιουλιέτα των μάκιντος», Γιώργου Μανιώτη «Το ματς».

Επίσης Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα», Σπύρου Μελά «Ιούδας», Παναγιώτη Μέντη «Οι ξένοι», Λάκη Μιχαηλίδη «Στην Τηλεχώρα του Υπνου», Κώστα Μουρσελά «Ενυδρείο», Γρηγορίου Ξενόπουλου «Δεν είμαι εγώ ή Η λογική», Σπύρου Παπαδογεώργος «Την Αλλη Κυριακή», Μάριου Ποντίκα «Η γυναίκα του Λωτ», Διονυσίου Ρώμα «Το Ζαμπελάκι», Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ενας Ηρως με Παντούφλες», Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα», Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», Ανδρέα Στάικου «1843», Αγγελου Τερζάκη «Θεοφανώ», Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ο κύριος», Νίκου Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων», Νίκου Χατζαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών», Παντελή Χορν «Ο Σέντζας», Τάκη Χρυσούλη «Το μαγικό δωμάτιο».

Ζωγραφική και χαρακτική

Εργο της Μ. Μαρουδή
Εργο της Μ. Μαρουδή
«Λίγο πριν, λίγο μετά» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μαρουδή που παρουσιάζει η γκαλερί «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Με αυτά τα έργα η δημιουργός ξαναστράφηκε στο τελάρο μετά από μακριά θητεία στις κατασκευές, αλλά με μεικτή τεχνική συνεχίζει την αναζήτησή της μέσα από ένα «παιχνίδι» υλικών και αντιθέσεων. Με λιγότερη εσωστρέφεια, προσωπικούς κώδικες και υπαρξιακές αναφορές, μέσα από την επικαιρότητα, με εικόνες ασπρόμαυρες (παραπέμποντας στην έννοια του ντοκουμέντου) επεξεργασμένες, τυπωμένες ή σε κολάζ, εκφράζει τον προβληματισμό της για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Διάρκεια έκθεσης έως 12/2.

Στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» (Παλλήνη) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σολιδάκη με τίτλο «Παιγνίου τόπος». Τα έργα πραγματεύονται το μαγικό κόσμο του παιχνιδιού και τον τρόπο που αυτός βοηθά την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού. Κάθε παιχνίδι αποτελεί ταυτόχρονα ανάμνηση και εμπειρία. Διάρκεια έκθεσης έως τις 4/2.

Εκθεση έργων χαρακτικής του Γιώργου Βλασσόπουλου εγκαινιάζεται στις 3/2 στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Η ενότητα που παρουσιάζεται είναι μεικτές τυπογραφικές τεχνικές, δουλεμένες με το χέρι σε καμβά. Η πανάρχαια τεχνική της διατυπίας και η φωτοευαίσθητη μεταξοτυπία, συνδυάζονται με την κλασική ξυλογραφία, δημιουργώντας έγχρωμα έργα, μεσαίων διαστάσεων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21/2.

Τελευταίες ημέρες (θα διαρκέσει έως τις 31/1) της έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44).

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Η «Δωδώνη» παρουσίασε το βιβλίο της Μαίρης Ζωγράφου «Κρυψώνες».

-- Οι εκδόσεις «Πατάκης» (Ακαδημίας 65) στις 31/1 (12μ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Ηρώς Παπαμόσχου «Ενα μωρό χωρίς όνομα». Στις 2/2 (7 μ.μ.) το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι».

-- Η «Μίλητος» στις 2/2 (8 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη 1α) θα παρουσιάσει το βιβλίο του Θανάση Βακάλη «Τα άνω Ραβένια και τα δυτικότερα Ζαγοροχώρια».

-- Η «Αγκυρα» (Σόλωνος 124) οργάνωσε αφιέρωμα στον Νάνο Βαλαωρίτη, παρουσιάζοντας και τη νέα ποιητική συλλογή του «Μια αλφάβητος κωφαλάλων» και έκθεση 27 έργων - κολάζ του ποιητή, η οποία θα λειτουργήσει έως τις 12/2.

-- Οι εκδόσεις Α. Λιβάνη στις 2/2 (7μμ) στο «Βοξ» (Αραχώβης 56 και Θεμιστοκλέους) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Ευαγγελίας Λαμπρέλη «Κβαζάρ ή εκεί που βρίσκονται τα χαμένα».

-- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης και οι εκδόσεις «Εικοστού Πρώτου», στις 3/2 (8.30 μ.μ., Στοά Βιβλίου) θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Σιδηροδρομικώς Μπουένος Αϊρες - Μαδρίτη με τρένο».

-- Το «Μεταίχμιο» θα παρουσιάσει στις 5/2 (8 μ.μ., Στοά Βιβλίου) τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Μίγγα «Της Σαλονίκης μοναχά...». Στις 9/2 (8 μ.μ.) στην Τράπεζα Αττικής (Ακαδημίας 54) αφιέρωμα στον Μανόλη Πρατικάκη, για τη βράβευση (2003) της ποιητικής συλλογής του «Το νερό». Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί: Α. Κατσιγιάννη, Δ. Μεντή, Ε. Γαραντούσης, Θ. Πυλαρινός και ο ποιητής. Θα τραγουδήσει ο Βασ. Λέκκας.

-- Η «Πόλις» στις 17/2 (7 μ.μ.) στον «Πατάκη» (Ακαδημίας 65) θα παρουσιάσει το βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αγιογραφία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ