ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Χειμερινή... «αντεπίθεση»

«Ο δρόμος προς τη Δύση» του Κ. Κατζουράκη
«Ο δρόμος προς τη Δύση» του Κ. Κατζουράκη
Τη δική του «αντεπίθεση» επιχειρεί ο ελληνικός κινηματογράφος έχοντας τώρα σύμμαχο το «μονοπάτι» που άνοιξε η «Πολίτικη Κουζίνα» στη... «ζούγκλα» της διανομής και των εισιτηρίων.

Φυσικά, η «σούμα» θα γίνει στο τέλος της κινηματογραφικής περιόδου, αν και οι κρατικοί κινηματογραφικοί φορείς «πανηγυρίζουν» για την αποδοχή της προαναφερόμενης ταινίας. Δεδομένου ότι πανηγύριζαν και με το «Safe sex» παλιότερα - χωρίς να υπάρχει πρόθεση κριτικής σύγκρισης των δύο ταινιών - πρέπει να σημειωθεί ότι «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Σοβαρή πολιτική για τη στήριξη της εθνικής κινηματογραφίας δε γίνεται με ταμειακά «πυροτεχνήματα» - επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία της καλλιτεχνικής επάρκειας των ταινιών. Και σίγουρα, οι μεμονωμένες επιτυχίες ελληνικών ταινιών πρέπει να γίνουν αφορμή για συγκρότηση και άσκηση μακροχρόνιας πολιτικής στήριξης του εθνικού κινηματογράφου, κάτι που παραμένει ζητούμενο. Ας δούμε όμως ποιες ελληνικές ταινίες προβάλλονται ήδη και ποιες θα προβληθούν προσεχώς.

Από τις 9/1 προβάλλεται η ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Ενα τραγούδι δε φτάνει» και από τις 23/1 η ταινία «Μάτια από νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου (3ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, Α' γυναικείου ρόλου στη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Β' γυναικείου στην Εκάβη Ντούμα). Από χτες προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο δρόμος προς τη Δύση» (1ο βραβείο ντοκιμαντέρ, κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ, συμμετοχή στα Φεστιβάλ Λοκάρνο, Μόντρεαλ, Γιομαγκάτα) και μαζί της προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία της Ειρήνης Βαχλιώτη «Skipper Straad», (1ο βραβείο στο τελευταίο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και άλλα βραβεία και διακρίσεις). Από χτες προβάλλεται και η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ «Γαμήλια νάρκη» (βραβείο σεναρίου στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στον Αλέξανδρο Λογοθέτη).

Από 13/2 θα προβάλλονται στις αίθουσες η ταινία των Λάκη Λαζόπουλου - Παναγιώτη Κράββα «Ρο Είκοσι», καθώς και το πρώτο μέρος της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει».

Η «μοίρα» της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας εξακολουθεί να είναι προδιαγεγραμμένη μέσω του γνωστού δρόμου με τις προβολές ανά την Ελλάδα των βραβευμένων ταινιών στο Φεστιβάλ Δράμας και λίγων μη βραβευμένων.

Ο «κόσμος» του Σκαλκώτα

Πρωτεργάτης της διαφύλαξης, μελέτης και διάδοσης του έργου του Νίκου Σκαλκώτα υπήρξε ο μουσικολόγος, διακεκριμένος πιανίστας και δάσκαλος Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου - συγγραφέας του δίτομου έργου «Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μια προσπάθεια είσδυσης στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας του».

Το έργο, που καταγράφει τη ζωή και το έργο του κορυφαίου συνθέτη (φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του), θα παρουσιάσουν στις 3/2 (12.30 μ.μ., «Στοά του Βιβλίου»), το Ιδρυμα Χουρμούζιου - Παπαϊωάννου και ο μουσικός εκδοτικός οίκος Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκα. Θα μιλήσουν οι συνθέτες Νίκος Μαμαγκάκης και Στέφανος Βασιλειάδης και η Εβη Βασιλειάδη (επιμελήτρια έκδοσης). Αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα έργων του Ν. Σκαλκώτα θα ερμηνεύσουν οι Βασίλης Τσαμπρόπουλος (πιάνο), Νίνα Πατρικίδου (βιολί), Νίκος Καβάκος (βιολοντσέλο), Αννυ Τότσιου (πιάνο). Θα προβληθεί και απόσπασμα από την αφιερωμένη στο συνθέτη ταινία του Κωστή Αλεφάντη «Η Επιστροφή του Οδυσσέα».

Ευχές για την Κ. Μητροπούλου

Η εκλεκτή και πολυγραφότατη πεζογράφος και δραματουργός Κωστούλα Μητροπούλου δίνει μια σκληρή και κρίσιμη «μάχη» στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, στο οποίο εισήλθε την περασμένη Δευτέρα, λόγω υψηλού πυρετού και αφυδάτωσης. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, λόγω υπολειτουργίας των νεφρών, λοίμωξης του αναπνευστικού και του χαμηλού αιματοκρίτη της, εξαιτίας του οποίου της έγιναν μεταγγίσεις. Με την αμέριστη βοήθεια των θεραπόντων γιατρών και της διευθύντριας της Νευρολογικής Κλινικής, όπου βρέθηκε κρεβάτι για τη νοσηλεία της, χτες, όπως μας είπε η αδελφή της, Κάτια Μητροπούλου, η οποία της συμπαραστέκεται νυχθημερόν, η κατάστασή της παρουσίασε κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις. Ενδείξεις, που ευχόμαστε να γίνουν αποδείξεις για γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στο σπίτι και στο έργο της.

Να σημειωθεί ότι η Κωστούλα Μητροπούλου, η οποία έχει εκδώσει 44 βιβλία, νοσηλεύεται με χαρτί της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς είναι ανασφάλιστη, όπως, εξάλλου, ανασφάλιστοι είναι όλοι οι συγγραφείς και άλλοι «εργάτες» της Τέχνης, οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αφού η πολιτεία ουδέποτε τους έδωσε τη δυνατότητα, με το έργο τους να τεκμηριώσουν ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στα 44 έργα της Κωστούλας Μητροπούλου, προστίθεται και ένα υπό έκδοση (εκδόσεις «Αγκυρα») έργο της με 8-9 μικρές ιστορίες - «παραμύθια» για ενήλικες, το οποίο αρχικά το τιτλοφορούσε «Γιατί τα μάτια σου είναι γαλανά;».

ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

Κάθε φορά, κοντά στις εκλογές, μ' αρέσει ν' ανατρέχω σε παλιά μου γραφτά.

Μ' αρέσει ν' ανασκάφτω τα μέσα μου τέτοιων σημαντικών στιγμών και να βγάζω στη σημερινή μου ματιά.

Ετσι, κάθε φορά, απλωμένες στον μπάγκο μου, οι ίδιες ελπίδες, ξαναθεριεύουν, και με το μαγικό τους πινέλο, ξανασβήνουν μία - μία τις καινούριες μου ρυτίδες.

Οχι, βέβαια, αυτές που φτιάχνει ο χρόνος, μα κείνες που σου χαράζουν, οι επαναλαμβανόμενα, όμοιοι σωτήρες της ζωής μας...

Κι εμείς, σαν άβουλα όντα, λες και κανείς μας δε νιώθει στο πετσί του το τσουρούφλιασμα της κατάντιας, ξανακάνουμε συνειδητά το ίδιο λάθος, στολισμένο με χιλιάδες ψεύτικα χαϊμαλιά...

Να ξεγελάσουμε ποιον; Αλίμονο τον ίδιο μας εαυτό, προς δόξαν των γνωστών κατασκευαστών φρούδων οραμάτων!!!

Και να τώρα, ξανά απ' την αρχή!!! Ριγμένους, ετσιθελικά, στα πράσινα και μπλε λιβάδια, μας ξανατάζουν, τους ίδιους λαγούς με πετραχήλια...

Επιτέλους, ας κάνουμε το πιο απλό.

Ας απλώσουμε, τα ξεχασμένα μας φτερά και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Κι από κει ας ρίξουμε την καρδιά μας, πέρα απ' τα μεταλλαγμένα λιβάδια. Εκεί που πραγματικά θα πιάσει τόπο.

Ετσι, για να νιώσουν, πραγματικά αδύναμοι, για πρώτη τους φορά, εκείνοι που πιστεύουν ότι γεννήθηκαν για να μας διαφεντεύουν, κληρονομικά κι αμερικανικά...

Κόκκινο στη νύχτα, λοιπόν, για ν' αρχίσει

να ξημερώνει...


Τ ου Κυριάκου Ρόκου
Ο Κυριάκος Ρόκος είναι Γλύπτης - καθηγητής Τ.Ε.Ι.Α.

«Σχόλια» του Μ. Χατζιδάκι

«Σαν άρχισα τα "Σχόλια" στο Τρίτο το '78, δεν είχα αποσαφηνίσει μέσα μου ούτε το ύφος της γραφής τους, ούτε καλά - καλά τους στόχους μου. Γνώριζα βέβαια πως θα 'πρεπε να ξεκινήσω από την πραγματικότητα του τόπου μας, αλλά όχι με τον τρόπο της παραδημοσιογραφίας - τρόπος και είδος γραφής που απεχθάνομαι από νέος και περιφρονώ...».

Τα εβδομαδιαία ραδιοφωνικά σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι, την περίοδο που ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, επανακυκλοφορούν από τον «Εξάντα» θυμίζοντας το μεγάλη, δεκάχρονη, σχεδόν, απουσία του. «Τα Σχόλια του Τρίτου» κομίζουν το πνεύμα, τη γλώσσα, τις κρίσεις, τις ευαισθησίες, την ποιητική «ματιά» του συνθέτη για προβλήματα διαχρονικά. Η επανέκδοση συνοδεύεται με CD, με τον Μ. Χατζιδάκι σε τρία σχόλιά του.

Εργα τέχνης από συλλογές έξι κρατικών μουσείων της Κύπρου εκτίθενται (έως τα τέλη του 2004), από το Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης στην «Αθηναΐδα». Πρόκειται για την έκθεση «3.200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού: Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη». Τα 85 έργα της έκθεσης (γλυπτά, χρυσά κοσμήματα, χάλκινα όπλα, εργαλεία, επιγραφές) χρονολογούνται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού έως το τέλος της Ελληνιστικής και τα περισσότερα βγήκαν για πρώτη φορά από την Κύπρο.

Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα και Καισαριανής, στις 4/2 (6μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λουίζα» (Νέας Ελβετίας 34, Βύρωνας) θα παρουσιάσουν το νέο μυθ-ιστόρημα του ηθοποιού Βασίλη Κολοβού «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε» (εκδόσεις Καστανιώτη). Θα μιλήσει ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλέκα Παΐζη, Φοίβος Ταξιάρχης, Χάρης Αρώνης. Θα τραγουδήσει ο Στέφανος Ψαραδάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ