ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Σάλος από τη δικομματική (ν)τροπολογία!

Η κυβέρνηση, τόσο διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, όσο και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα της τροπολογίας για το παράνομο ξενοδοχείο της Εκάλης και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, φτάνοντας να μιλήσουν για... κλίμα σκανδαλολογίας του '89!

Σάλο και ταραχή και στους δύο πόλους του δικομματισμού δημιούργησε η έκταση που πήρε η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για το σωρό των αμαρτωλών «φωτογραφικών» ρυθμίσεων που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα και ιδιαίτερα γι' αυτή που φέρει την υπογραφή πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου και η οποία ψηφίστηκε με την έγκριση και της ΝΔ.

Οπως είναι γνωστό, με τη (ν)τροπολογία αυτή που υπέγραψαν ακόμη οι υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης, Ε. Βενιζέλος, Α. Τσοχατζόπουλος και Β. Παπανδρέου, εγκρίνεται, κατά παρέκκλιση της υπάρχουσας νομοθεσίας, η λειτουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου σε περιοχής αμιγούς κατοικίας στην Εκάλη, της εταιρίας «MIRASOL» συμφερόντων Τζ. Μαμιδάκι. Μάλιστα, μόλις στις 26 Γενάρη 2004, εν μέσω πλήρους έντασης του σκανδάλου Πάχτα, έσπευσε να εκδώσει τη σχετική οικοδομική άδεια ολοκλήρωσης του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 30 κλινών, σε πείσμα αντίθετης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες.

Η κυβέρνηση, τόσο διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, όσο και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, προσπάθησαν όχι μόνο να υποβαθμίσουν το θέμα, αλλά και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, φτάνοντας να μιλήσουν για... κλίμα σκανδαλολογίας του '89!

«Είναι ένα θέμα που το γνωρίζετε - δήλωσε συγκεκριμένα ο Χρ. Πρωτόπαππας. Δεν πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ή οι άλλες δυνάμεις δεν το ήξεραν. Είναι ένα θέμα που έχει κλείσει και είχε συζητηθεί στο φως της ημέρας. Είχαν αναλυθεί τα επιχειρήματα. Είχε αποφασίσει το Κοινοβούλιο. Η σύνδεση και η επαναφορά αυτού του προβλήματος τώρα, είναι σαφές ότι αποτελεί συνέχιση της προσπάθειας της σκανδαλολογίας. Κάποιοι θέλουν να τραβήξουν τη σκανδαλολογία μέχρι τις εκλογές. Κάποιοι θέλουν να μιμηθούν το 1989. Κάποιοι νομίζουν ότι θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν όρους αποδόμησης και ανακοπής του μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας που δημιουργεί ο Γιώργος Παπανδρέου»!

Κι όλα αυτά, λες και το θέμα είναι αν οι «φωτογραφικές» διατάξεις που εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αυτή και πλήθος άλλων, συζητιούνται στο φως της ημέρας ή όχι. Εν πάση περιπτώσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ξέχασε» φαίνεται πως ο «Ρ» έφερε τώρα το θέμα, αφού μόλις πριν πέντε μέρες η υπουργός υπέγραψε, κατ' εφαρμογή της (ν)τροπολογίας, την οικοδομική άδεια.

Σε ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, οι οποίοι στην αρχή προσπάθησαν να επιτεθούν στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας αναληθέστατα ότι αυτοί καταψήφισαν την επίμαχη (ν)τροπολογία, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν και αυτοί να υποβαθμίσουν το θέμα, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι έχουν και αυτοί «λερωμένη τη φωλιά τους».

Ωμά ψέματα

Με ωμά ψέματα και απόλυτες ανακρίβειες προσπάθησε χτες η κυβέρνηση, με δηλώσεις και ανακοινώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, να μειώσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η αποκάλυψη του «Ρ» για τη νέα (ν)τροπολογία του ξενοδοχείου της Εκάλης.

Σε μια πρώτη δήλωσή της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χτες το πρωί ισχυρίστηκε συγκεκριμένα τα εξής: «Πράγματι, το ξενοδοχείο αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Λειτουργούσε, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι το 1997. Ζήτησε άδεια ανακαίνισης και υπάρχει σύμβαση με τον Οργανισμό "ΑΘΗΝΑ 2004" για τη φιλοξενία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή και από τη Νέα Δημοκρατία, δόθηκε η δυνατότητα σε υπάρχοντα ξενοδοχεία, με νόμιμη άδεια, να ανακαινιστούν, ώστε να λειτουργήσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε νόμιμη άδεια».

Πρώτη φορά σε τόσες λίγες φράσεις υπάρχουν τόσες πολλές ανακρίβειες, αφού η μόνη αλήθεια είναι ότι η (ν)τροπολογία αυτή ψηφίστηκε και από τη ΝΔ! Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ας διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Το ξενοδοχείο αυτό κτίστηκε τον καιρό της χούντας (αριθμός οικοδομικής άδειας 1981 του 1968) και δε λειτούργησε παρά μόνο για δύο περίπου χρόνια. Από το 1977 μέχρι το 1995 μετασκευάστηκε και λειτουργούσε ως Δημόσια Σχολή Νηπιαγωγών στην αρχή και στη συνέχεια ως Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο της Δροσιάς, ενώ από το 1995 έως το 1999 εγκαταλείφτηκε ως επικίνδυνο. Στο μεταξύ οι όροι δόμησης της περιοχής άλλαξαν και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση εκεί την ανέγερση ξενοδοχείου, ούτε κατ' εξαίρεση με βάση το νόμο 2508/1997. Αρα δεν ήταν ξενοδοχείο ούτε το 1997, ούτε το 1999 που αγόρασε το ακίνητο η εταιρία «MIRASOL» της Μαμιδάκι και επιδίωξε να το εντάξει στο πρόγραμμα φιλοξενίας, με αντάλλαγμα τα τεράστια οικονομικά κίνητρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση. Ενα επικίνδυνο ερείπιο ήταν...
  • Το ξενοδοχείο δε διέθετε νόμιμη άδεια (η όποια υπήρχε, δηλαδή η 1414/28-7-2000 ή η αναθεωρημένη 442/2002 που απλώς πρόσθετε άλλη μία πισίνα), έχουν ακυρωθεί με την πρόσφατη απόφαση 2900/2003 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για ποια νομιμότητα, λοιπόν, μιλάει η υπουργός; Μήπως θεωρεί νόμιμες και τις άδειες της χούντας, που όλοι ξέρουμε πώς χορηγούνταν;

Η Β. Παπανδρέου, όμως, δεν αρκέστηκε στη δήλωση αυτή. Με άλλη ανακοίνωση που διανεμήθηκε αργότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφού φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «παραφιλολογία» τις αποκαλύψεις, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Σε περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται ξενώνες μικρής δυναμικότητας περί τις 20 κλίνες», ότι η γνωστή (ν)τροπολογία ψηφίστηκε για να επιτραπεί «σε προϋφιστάμενα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, ακόμη και αν υπερβαίνουν τις 20 κλίνες», ότι η διάταξη αυτή δήθεν «δεν έρχεται σε αντίθεση με τον πολεοδομικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών» κ.λπ.

Απορία 1η: Αφού είναι τόσο νόμιμα όλα αυτά, τότε γιατί χρειάστηκε η «φωτογραφική» τροπολογία για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο;

Απορία 2η: Η κα υπουργός έχει διαβάσει την απόφαση 2900/2003 του Συμβουλίου της Επικρατείας; Αν ναι, τότε γιατί την αποσιωπά; Αν όχι, τότε ας αναφέρουμε εμείς ένα σημείο: «5. Επειδή, με την 65570/3692/10.6.1994 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 667 Δ΄) εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Εκάλης και τμήματος Διονύσου Αττικής, καθορίστηκαν δε ως επιτρεπόμενες χρήσεις γης εκείνες της αμιγούς κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του από 23.2.1987 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 166 Δ΄), στις οποίες δε συγκαταλέγεται η χρήση ξενοδοχείου».

Στην περιοχή αυτή, λέει ρητά το ΣτΕ, απαγορεύεται η λειτουργία ξενοδοχείου. Και για να παρακαμφθεί αυτή η απόφαση, προωθήθηκε η τροπολογία και δόθηκε στη συνέχεια η άδεια για την αποπεράτωση από την ίδια την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, που υποκατέστησε την Πολεοδομία. Ολα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΕΚΑΛΗΣ
«Κατάργησαν τη νομιμότητα»

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η επιβάρυνση που θα υποστεί το περιβάλλον από την κατασκευή του ξενοδοχείου και τις υπόλοιπες χρήσεις γύρω από αυτό, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για παρανομία, την οποία εμείς, δε θα νομιμοποιήσουμε».

Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ρ» η κοινοτάρχης Εκάλης Β. Σπηλιωτοπούλου για το θέμα της τροπολογίας - με την οποία επιτρέπεται η δόμηση ξενοδοχείου υπερπολυτελείας συμφερόντων Μαμιδάκη - που κατατέθηκε πρόσφατα με την υπογραφή έξι πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παράνομη δόμηση με κανέναν τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καν, χωροταξικός σχεδιασμός», σημείωσε η κοινοτάρχης και συνέχισε: «Γύρω απ' αυτό το χώρο υπάρχουν 1.100 στρέμματα δάσους. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, τα περισσότερα θα καταστραφούν, αφού μιλάμε για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Ομως, σε αυτή την περίπτωση εγείρεται και ένα ουσιαστικό ζήτημα νομιμότητας». «Η κυρία υπουργός ΠΕΧΩΔΕ», τόνισε η Β. Σπηλιωτοπούλου, εμφανώς αγανακτισμένη, «αντικατέστησε την πολεοδομία και παρέκαμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι δυνατό να παρακάμπτεται με αυτό τον τρόπο το ΣτΕ, το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας;».

Στη συνέχεια, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και στις ενέργειες της κοινότητας, σημείωσε πως η κοινότητα έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να απαλλοτριώσει το εν λόγω κτίριο. «Αυτό το κτίριο υπάρχει από το 1968 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο για δύο μόλις χρόνια. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε και από το 1995 μέχρι το 1999 ως Δημόσια Σχολή Νηπιαγωγών και Γυμνάσιο. Εκτοτε, η κοινότητα, έχει ζητήσει το κτίριο να απαλλοτριωθεί με στόχο να γίνει πολιτιστικό κέντρο, κάτι που στερείται η Εκάλη. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και το ίδιο υπουργείο, όταν ήρθαν τα ιδιωτικά συμφέροντα, προσέτρεξε να τα εξυπηρετήσει».

Την ενέκρινε και η ΝΔ

«ΔΕΝ την ψηφίσαμε την τροπολογία», υποστήριζαν σε όλους τους τόνους χτες οι εκπρόσωποι της ΝΔ Φάνη Πάλλη Πετραλιά και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Αδιάψευστος μάρτυρας η σχετική σελίδα των επίσημων πρακτικών της Βουλής, όπου μετά το τέλος της συζήτησης ο προεδρεύων Π. Σγουρίδης λέει: «Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο ενιαία επί της αρχής, των άρθρων, και στο σύνολό του με τις τροποποιήσεις του κυρίου υπουργού και (...) την τροπολογία με γενικό αριθμό 2028 και ειδικό αριθμό 135; (σ.σ. πρόκειται για την επίμαχη τροπολογία).

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ (ΚΚΕ): Κατά πλειοψηφία, δηλαδή το ΚΚΕ δεν τον ψηφίζει».

Οι μόνοι που δεν καταψήφισαν τελικά το νομοσχέδιο - άρα και την τροπολογία - ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δικομματικός καβγάς στα λόγια, δικομματική συναίνεση στην πράξη...

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο δημοσίευμα «Ρ»

Αλυσιδωτές ήταν οι αντιδράσεις χτες, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», αναφορικά με τη νέα τροπολογία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, τόνισε: «Μόλις πριν από μερικούς μήνες το ΚΚΕ φώναζε ότι ο νέος νόμος για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μετατρέπει μια κλίκα κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων σε ληστές». Σε άλλο σημείο, είπε πως «η αλλαγή χρήσης γης είναι το μείζον σε αυτό το θέμα και αν χαθούμε στους λαϊκισμούς, ότι επειδή είναι η Εκάλη, τάχα μου αυτοί δεν έχουν ανάγκη, θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή χρήσης γης και δε θα μείνει πουλί για πουλί, δέντρο για δέντρο, οικολογικό για οικολογικό σύστημα. Τα ίδια δε γίνανε στο Μαραθώνα με το πρόσχημα αυτό... που δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο όρθιο;»...

Ο Γερ. Αρσένης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε πλήρη άγνοια: «Αντί σχολίου», είπε, «θέτετε ένα θέμα σημαντικό για την κυβερνητική πολιτική και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τους ίδιους τους υπουργούς (!) να τοποθετηθούν, να ακούσω και εγώ τις τοποθετήσεις τους, γιατί μπορώ να πω ότι πάνω στα συγκεκριμένα θέμα δεν μπορώ να πάρω θέση».

Ο Μ. Κεφαλογιάννης, βουλευτής της ΝΔ, αλλά και η Φ. Πετραλιά, ισχυρίστηκαν πως η ΝΔ... καταψήφισε τόσο το νομοσχέδιο όσο και τις τροπολογίες.

Ξύνονται στην γκλίτσα!

Η φωτογραφική τροπολογία που αποκάλυψε ο «Ρ» και που μαζί ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προς όφελος της οικογένειας Μαμιδάκι συνιστά μια καραμπινάτη περίπτωση ενός σκανδάλου πολεοδομικού (εκτός των άλλων) χαρακτήρα.

Ομως, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, άρχισε να «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη». Ετσι ακούσαμε χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι το όλο θέμα εντάσσεται σε μια «επιχείρηση σκανδαλολογίας» που θέλει να επαναφέρει την πολιτική ζωή στην «περίοδο του '89»...

***

Πήγανε - ξανά - στην «καραμέλα» περί του '89 λοιπόν. Τους λες για την τροπολογία υπέρ Μαμιδάκι και σου λένε για τον Κοσκωτά. Αλλά κακό του κεφαλιού τους. Γιατί - αν δεν το θυμούνται - και εκείνο το σκάνδαλο, το σκάνδαλο Κοσκωτά, από μια τροπολογία για θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα ξεκίνησε! Θυμάστε, κ. Πρωτόπαππα; Ολα άρχισαν όταν η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ ήταν και τότε) θέλησε το '88 να νομιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Κοσκωτά στην Παλλήνη...

Ετσι ξεκίνησε (και τότε). Και μετά τι ακολούθησε; Μετά ο Αντρέας Παπανδρέου έλεγε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες του σκανδάλου (άρα υπήρξε σκάνδαλο Κοσκωτά, ε κ. Πρωτόπαππα;), μετά το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε για την παραπομπή του αντιπροέδρου του στο δικαστήριο, μετά ο γιος του Α. Παπανδρέου, ο Γιώργος, του πρότεινε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου. Κι άλλα τέτοια...

***

Εν κατακλείδι: Τότε - επαναλαμβάνουμε - όλα ξεκίνησαν από μια σκανδαλώδη τροπολογία πολεοδομικού χαρακτήρα. Δηλαδή (κύριε Πρωτόπαππα) κάτι σαν τη σημερινή τροπολογία υπέρ Μαμιδάκι. Ετσι ξεκίνησε και η υπόθεση Κοσκωτά.

Και κάτι ακόμα (για τον κύριο Πρωτόπαππα): Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ