ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χρυσοτόκος όρνιθα» τα ΚΑΕ για τους ιδιώτες

Οι μελλοντικές προοπτικές που δημιουργεί στους νέους ιδιοκτήτες της η πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση- τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ)- η οποία ξεπουλήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ως γνωστόν, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και τυπικά το ξεπούλημα του 25,25% των μετοχών (9.500.000 μετοχές) των ΚΑΕ σε κοινοπραξία που αποτελείται από τις εξής εταιρίες: «Aer Rianta International» (ιρλανδική), «Gebr. Heinemann» (γερμανική), «Jacques Parson BV», «Γρ. Σαράντης», «Follie - Follie», «Γερμανός», «Elmec Sport», «Intrapar» (εταιρία συμμετοχών του ομίλου Κόκκαλη), «Telesis - Δωρική».

Ενδεικτικά της «χρυσοφόρας» περιόδου, που περιμένει από δω και στο εξής τις επιχειρήσεις που απέκτησαν τον έλεγχο των ΚΑΕ, είναι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, που μέχρι πρότινος εκμεταλλευόταν το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου:

  • Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της τριετίας 1996 - 1998 ξεπέρασαν τα 51 δισ. δρχ.
  • Τα περιθώρια μεικτών και καθαρών κερδών ανήλθαν το 1998 σε 48,5% και 32,6% αντίστοιχα.
  • Η εταιρία (ΚΑΕ) διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή δομή, με ελάχιστες υποχρεώσεις, υψηλή ρευστότητα και κερδοφορία.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
«Τρύπιες» οι δεξαμενές στη Ρεβυθούσα!

«Σιγήν ιχθύος» τηρεί η κυβέρνηση για το σοβαρό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έχει προκληθεί από το σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου

Σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα προκύπτει ότι αντιμετωπίζει ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δραχμές και κανείς δεν ξέρει πόσα ακόμα θα κοστίσει αφού κατά τις πρόσφατες δοκιμές στεγανότητας, που έγιναν, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες διαρροές από τις δεξαμενές αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου. Συνέπεια αυτού ήταν να μην ξεφορτώσει την περασμένη βδομάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο το καράβι που έφθασε από την Αλγερία, με την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει σύμβαση για την αγορά 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Και ενώ το πρόβλημα έχει σοβαρότατες αρνητικές παραμέτρους, που προέρχονται και από τη διαρροή, αλλά πολύ περισσότερο απ' το ότι η χώρα μας θα αγοράζει φυσικό αέριο που ούτε να το αποθηκεύσει μπορεί, αλλά ούτε στην κατανάλωση μπορεί να το προωθήσει, διότι δεν υπάρχουν δίκτυα, η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου όχι μόνο τηρεί «σιγήν ιχθύος» αλλά προβαίνει και σε αόριστες διαψεύσεις του προβλήματος. Μάλιστα, αν και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης στα μέσα του περασμένου μήνα είχε ανακοινώσει ότι εντός του Νοέμβρη γίνονταν τα εγκαίνια της εγκατάστασης, ως αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινώσει τίποτα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πλοίο, που μετέφερε την περασμένη βδομάδα το αλγερινό φυσικό αέριο, παρέμενε επί μέρες αγκυροβολημένο στη Ρεβυθούσα χωρίς να μπορεί να ξεφορτώσει, ενώ η διοίκηση της ΔΕΠΑ έψαχνε απεγνωσμένα να βρει αγοραστή για να το πουλήσει. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ κατόρθωσε να βρει αγοραστές στη Γαλλία. Τώρα το αν κέρδισε ή έχασε από τη μεταπώληση του αερίου, μόνο η ΔΕΠΑ ξέρει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι, σε λίγες μέρες, θα έρθει και άλλο πλοίο με φυσικό αέριο από την Αλγερία και προκύπτει το ερώτημα τι θα το κάνει η ΔΕΠΑ, εάν δεν έχουν επισκευαστεί οι δεξαμενές. Διότι κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει πότε θα επισκευαστούν οι κακοτεχνίες, αλλά και πόσο θα κοστίσουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Επιτροπή Αγώνα και στη Δυτική Μακεδονία

Η νεοσύστατη Επιτροπή δηλώνει ότι είναι ανοιχτή σε όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, κόντρα στη συμβιβασμένη πλειοψηφία σωματείων και  ΓΕΝΟΠ

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και στο Λιγνιτικό Κέντρο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, ως συνέχεια των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί και σε άλλους χώρους δουλιάς, της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη Επιτροπή δημιουργείται στην περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά και στο μεγαλύτερο ενεργειακό της κέντρο.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία συγκρότησης επιτροπής αγώνα πάρθηκε από συναδέλφους, μέλη όλων των σωματείων και είναι ανοιχτή σε όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν κόντρα στη συμβιβασμένη πλειοψηφία σωματείων και ΓΕΝΟΠ. Είναι ανάγκη η συγκρότηση και δράση των επιτροπών αγώνα σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ για να βγούμε από την απραξία και να ακολουθήσουμε τον ταξικό δρόμο του αγώνα, ενωμένοι, ανεξάρτητα από το σωματείο που ανήκει ο καθένας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους».

Επίσης μέσω της ανακοίνωσης, η Επιτροπή Αγώνα του Λιγνιτικού Κέντρου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας καλεί όλους τους εργαζόμενους «να φτιάξουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των σωματείων, για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας τους εργαζόμενους, για την επόμενη γενιά αλλά και για να δώσουμε ζωή στον τόπο μας».

Η Επιτροπή Αγώνα κάνει αναφορά για τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά και η προδοτική συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) με τον υπουργό Ανάπτυξης για την κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος. Κωδικοποιώντας τις συνέπειες που θα έχει η διάλυση του ασφαλιστικού, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει μεταξύ άλλων τις εξής: «Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Υπαγωγή μέρους της συνταξιοδοτικής χρηματοδότησης από το Χρηματιστήριο. Ο υπολογισμός του ύψους της σύνταξης θα γίνεται με βάση την τελευταία πενταετία και όχι τον τελευταίο μήνα που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι παροχές υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Τα εργασιακά δικαιώματα όπως το 8ωρο,η ΣΣΕ, θα πάψουν να υφίστανται για τους εναπομείναντες εργαζόμενους».

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση σημειώνει: «εμείς οι εργαζόμενοι που θεωρούμε ότι η ΟΝΕ δεν είναι μονόδρομος και θέλουμε μία ΔΕΗ 100% στο δημόσιο , καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή και με διευρυμένο τον κοινωνικό της χαρακτήρα, καθώς επίσης θεωρούμε ότι η ασφάλιση στον εργοδότη είναι επωφελής για την ανάπτυξη της ΔΕΗ από το δρόμο της ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο μαύρο μπλοκ της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ και μαζί με τους εργαζόμενους από όλο το Λεκανοπέδιο, φτιάχνουμε το μπλοκ της αντίστασης και του αγώνα».

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής Αγώνα είναι, η ενημέρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού της Δ. Μακεδονίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου καθώς και όλων των παραγόντων και μαζικών φορέων της περιοχής, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο σωτηρίας της ΔΕΗ.

Εν αναμονή κοστολόγησης 100 φάρμακα

Πάνω από 100 φάρμακα πρόκειται να τιμολογηθούν μέχρι το τέλος του μήνα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για τα οποία η σχετική προθεσμία λήγει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη. Πρόκειται για πρωτότυπα εισαγόμενα φάρμακα μεταξύ των οποίων και αρκετά καρδιολογικά. Να σημειωθεί ότι με τις πολιτικές υπονόμευσης της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και αποδυνάμωσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που ακολούθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, τα εισαγόμενα φάρμακα έφτασαν να καλύπτουν ποσοστό πάνω από το 65% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης, ενώ τα εγχωρίως παραγόμενα περιορίστηκαν στο 20%, αντιστρέφοντας τους συσχετισμούς που ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια.

Στο μεταξύ εξακολουθεί να εκκρεμεί το χρέος των νοσοκομείων προς τους φαρμακοβιομηχάνους, το οποίο ξεπερνάει τα 100 δισ. δρχ. εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής που διαιωνίζει τα χρέη των ταμείων, τα οποία με τα σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσοκομεία.

Ο χρηματιστηριακός τζόγος ενισχύει τα έσοδα

Την ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου, που εδραιώνεται με τις «ευλογίες» των κυβερνώντων στην ελληνική πραγματικότητα, αξιοποιεί στο έπακρο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να εμφανίζει αυξημένα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την εξέλιξη των εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1999.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο παραπάνω διάστημα τα έσοδα που εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία από το φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανήλθαν στο ποσό των 195.964 εκατ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά... 530% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (31.104 εκατ. δρχ.). Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών έχει αυξηθεί από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη από 0,3% σε 0,6%. Ομως, η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή δεν οφείλεται στο διπλασιασμό του συντελεστή φορολογίας αλλά κυρίως στην «άνθηση του τζόγου», καθώς ο όγκος των συναλλαγών στο χρηματιστήριο σημείωσε θεαματική αύξηση.

Αναλυτικότερα από τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει ότι:

  • Τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 863% το Σεπτέμβρη (συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα), κατά 1.656% τον Οκτώβρη και κατά 848% το Νοέμβρη.
  • Τα έσοδα από τέλη κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν στο φετινό εντεκάμηνο σε 7.523 εκατ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 64% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.600 εκατ. δρχ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ