ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να εξασφαλίσουν δουλιά στους εργάτες

Αντιμέτωποι - για πολλοστή φορά - μ' έναν ωμό εκβιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως προέκυψε και στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο ναυπηγείο. Ετσι ενώ μέσα από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων 2.000 εργάτες βρέθηκαν εκτός ναυπηγείου, σήμερα τα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής καλούνται όχι μόνο να μην καταδικάσουν αυτή την πολιτική, αλλά και να παλέψουν για το ποιος από τους δήμιους της εργατικής τάξης θα είναι αυτός που θα δώσει τη χαριστική βολή στη ναυπηγική βιομηχανία.

Τόσο από τις συζητήσεις που είχαμε με τη διοίκηση του σωματείου, όσο και από αυτές με τη διοίκηση της επιχείρησης, έγινε καθαρό ότι επίκειται βάθεμα της κρίσης στα ναυπηγεία όσο αυτά υποχρεώνονται να λειτουργούν υπό καθεστώς «ελεύθερης αγοράς». Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίησή τους, ότι έτσι θα εξασφαλιστούν δουλιές και άρα θέσεις εργασίας, έχει τιναχτεί από την πράξη στον αέρα. Μόνο 890 είναι οι μόνιμοι εργάτες του ναυπηγείου σε σχέση με τους 2.500 που υπήρχαν πριν την ιδιωτικοποίηση. Το σωματείο εκτιμά ότι τα πρώτα 5 χρόνια της ιδιωτικοποίησης η επιχείρηση είχε καθαρό κέρδος 25 δισ. Τώρα επικαλείται τη συναλλαγματική διαφορά μεταξύ ευρώ και δολαρίου για να αιτιολογήσει αυτό που η ιδιοκτησία παρουσιάζει ως ζημιογόνα λειτουργία. Η ίδια η διοίκηση της εταιρίας δεν έκρυψε στη συζήτηση ότι διεκδικεί καθαρά μείωση αυτού που το κεφάλαιο ονομάζει «μη μισθολογικό κόστος». Είναι το σημείο στο οποίο συναντιέται με τις διακηρύξεις Παπανδρέου περί παροχής ανασφάλιστων εργατών στις επιχειρήσεις.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ στο ναυπηγείο καλλιεργεί στους εργάτες τον τρόμο ότι το μέλλον του ναυπηγείου κινδυνεύει μόνο από το αν στην κυβέρνηση βρεθεί η ΝΔ και όχι από τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, που από κοινού προωθούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Περιορίζουν το πρόβλημα στο αν οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού θα δοθούν με ανάθεση ή με διεθνή διαγωνισμό. Και ισχυρίζονται πως το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τα πλοία στο ναυπηγείο. Κάτι, όμως, που η μέχρι τώρα πράξη δεν το επιβεβαιώνει.

Σχολιάζοντας τα περί κινδύνων από το διεθνή διαγωνισμό, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε καθαρό ότι όλα εξαρτώνται από την πίεση που μπορεί να ασκήσουν οι ίδιοι οι αγώνες. Το ΚΚΕ, τόνισε, μιλά για κρατική αμυντική βιομηχανία. Θέση μας είναι η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Και όταν λέμε πως η ΕΕ έχει και εσωτερικό καθεστώς ανισοτιμίας, η ίδια η δική σας εμπειρία το επιβεβαιώνει.

Η συρρίκνωση του κλάδου στη χώρα μας, τόνισε, είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστών. Η διεύρυνση της ΕΕ θα φέρει ακόμα χειρότερο καταμερισμό εργασίας. Διεκδικούμε να δίνονται οι δουλιές της αμυντικής βιομηχανίας στα ναυπηγεία της χώρας μας, όπως επίσης και οι δουλιές του ειρηνικού τομέα της βιομηχανίας.

Πείτε «όχι» στους εκβιασμούς, δυναμώστε το ΚΚΕ και στη Βουλή

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Το ΚΚΕ απευθύνεται στους βιομηχανικούς εργάτες με μεγαλύτερη απαίτηση, γιατί ακριβώς από τη θέση τους στην παραγωγή γνωρίζουν στο πετσί τους τι σημαίνει εκμετάλλευση και ότι άλλοι θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους».

Αυτό σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας χτες σε εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Δείχνοντας ένα από τα «μεγα-γιοτ» που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο, με προορισμό να νοικιάζεται προς 35 εκατομμύρια δρχ. τη μέρα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η πλουτοκρατία αυγαταίνει τα υπερκέρδη της, ενώ η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη».

«Γι' αυτό, συνέχισε, το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα. Σταθμίστε - είπε- την ψήφο σας. Αν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι σα να πυροβολείτε τον εαυτό σας. Πολύ περισσότερο που η άρχουσα τάξη έχει βάλει στόχο να κρατήσει ακόμα και πάνω από το 90% το ποσοστό του δικομματισμού και με διαφορά μόνο 2-3% ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κόμματα, ώστε και τον κόσμο να κρατά εκεί εγκλωβισμένο και να ελέγχει την ισορροπία ανάμεσα στους δύο. Αν οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν τους χαλάσουν τα σχέδια θα φτάσουν και σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους. Γι' αυτό καλλιεργούν από τώρα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας.

Και ο ένας και ο άλλος την επομένη των εκλογών θα ακολουθήσουν την ίδια γενική γραμμή πλεύσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπει φρένο στα σχέδιά τους.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να είναι κομπάρσος. Πρέπει να τους καταψηφίσει. Και φρένο σημαίνει να μην πάρει ο δικομματισμός τις ψήφους που περιμένει. Φρένο στο δικομματισμό σημαίνει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ, γιατί υπερασπιζόμαστε σταθερά τα συμφέροντα των εργαζομένων, δε λοξοκοιτάμε. Τη δύναμή του το ΚΚΕ τη θέλει για να δυναμώσει τους αγώνες σήμερα, για να είναι ισχυρή η λαϊκή συμμαχία αύριο. Οσο κι αν φαίνεται βουνό, οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάζουν μπροστά.

Ο δικομματισμός θέλει την εργατική τάξη χωρίς οράματα. Τη θέλει να διαλέγει ανάμεσα στη "σύνταξη στα 67 ή χάος", ανάμεσα στη "μερική απασχόληση ή χάος". Είναι εκβιασμός. Αποτρέψτε τα χειρότερα. Για να διστάσουν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική πρέπει να χάσουν στις 7 του Μάρτη.

Μην έχετε αυταπάτες. Η ΝΔ δεν άλλαξε. Καπηλεύεται τα λαϊκά προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει με την αλλαγή του αρχηγού του. Είναι συντηρητικό κόμμα με δεξιά πολιτική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητά μιλάει για αλλαγή. Είναι φούμαρα με πράσινη μάσκα. Εχουν ίδια πολιτική. Παρότι καρναβάλι αρνηθείτε να φορέσετε είτε την μπλε, είτε την πράσινη μάσκα.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ωριμότητα της εργατικής τάξης. Δεν πάει άλλο με τις αυταπάτες. Η εργατική τάξη πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή, με βάση τα δικά της συμφέροντα. Μια λαϊκή διακυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει δουλιά για τους εργάτες, χωρίς να πληρώνουν αυτοί την καπιταλιστική κρίση.

Η εργατική τάξη έχει μυαλό να σκεφτεί καθώς νιώθει την εκμετάλλευση στο πετσί της. Σκεφτείτε και πάρτε την ευθύνη. Καταψηφίστε το δικομματισμό, ενισχύστε το ΚΚΕ».

Μπορούμε να κάνουμε βήμα μπροστά!

31 ακόμη αγωνιστές υπογράφουν το κάλεσμα εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ και προστίθενται στους 306 που έχουν ήδη υπογράψει

«Καλούμε κάθε Ελληνα δημοκράτη, πατριώτη, κάθε ενεργό πολίτη, που αγωνιά για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, να στηρίξει και να ψηφίσει στις 7 Μάρτη τους συνδυασμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». Με τις φράσεις αυτές κλείνει το κάλεσμα για εκλογική στήριξη του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» με τις υπογραφές 306 αγωνιστών, εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος. Σ' αυτούς ήρθαν να προστεθούν -καθώς σημειώναμε η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται- 31 ακόμη αγωνιστές.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν την κρισιμότητα της εκλογικής μάχης, που όπως τονίζουν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης. Στις εκλογές της 7ης Μάρτη - τονίζεται - κρίνεται, όχι μόνο ποιο από τα δυο κόμματα του δικομματισμού θα κυβερνήσει με βάση το καλπονοθευτικό σύστημα που ισχύει, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της κοινωνίας μας μέσα από τις «Συμπληγάδες» της νέας τάξης πραγμάτων, που προσπαθούν να επιβάλουν στον κόσμο μετά το 1989 οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εμείς - υπογραμμίζεται - που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες. Υπογράφουμε το κείμενο αυτό, γιατί απλά μας ενώνει μια έντονη ανησυχία για το τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και κύρια, τι θα γίνει στη χώρα μας και στον κόσμο αύριο (...). Η ψήφος μας στις 7 Μάρτη προσλαμβάνει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από μια απλή κοινοβουλευτική μάχη. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Χωρίς αφορισμούς, αποκλεισμούς και περιττές περιχαρακώσεις, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε το κόμμα εκείνο, που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια, που θα είναι παρόν στις 8 Μάρτη για να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες για αντίσταση στη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων».

Συνυπογράφουν οι.

1. Αγαθόπουλος Ιορδάνης, οδοντίατρος

2. Δεληγιάννης Μάκης, αγρότης

3. Διγενής Δημήτριος, εκπαιδευτικός - νομαρχιακός σύμβουλος

4. Θύμης Κώστας, εκπαιδευτικός - πρώην πρόεδρος ΕΛΜΕ

5. Καραμίχας Γιώργος, αρτοποιός

6. Καραμπίδης Θωμάς, κτηνίατρος

7. Κεντρωτής Γιώργος, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

8. Κυριακού Τάκης, πρώην δήμαρχος Αυλώνας

9. Λιάρος Σταύρος, δημοτικός υπάλληλος

10. Ματίδης Στέργιος, αρχιτέκτονας - μηχανικός

11. Μεταλληνός Νίκος, καθηγητής - μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ, πρώην πρόεδρος ΕΛΜΕ

12. Μιαρετίδης Γιάννης, πολιτικός μηχανικός

13. Μουστάκας Αλέκος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεγάρων

14. Νικάκης Βασίλης, πρώην διεθνής διαιτητής

15. Παπαβασιλείου Περικλής, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου

16. Παπαϊωάννου Θωμάς, πρώην δήμαρχος Πασσαρώνας

17. Παπαϊωάννου Μαρία, εκπαιδευτικός - γραμματέας πανελλαδικού Συλλόγου Κοινωνιολόγων

18. Παπαπολυχρονίου Κώστας, δικηγόρος - πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου - νομαρχιακός σύμβουλος

19. Παρασκευάς Χρήστος, τέως Λυκειάρχης

20. Πολύμερος Ηλίας, δικηγόρος - πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

21. Ράδου - Γκλιάτη Χαρά, επιχειρηματίας

22. Ροντογιάννης Σπύρος, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λευκάδας

23. Σαραντοπούλου Γεωργία, δημοτικός σύμβουλος

24. Σιαπατόρης Νίκος, δήμαρχος Δήμου Ζίτσας

25. Ταουξή Πόπη, πολιτικός μηχανικός - αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Στεφάνου

26. Τούντας Θεόδωρος, υπάλληλος ΕΛΤΑ

27. Τσαμπαλάς Βαγγέλης, μαθηματικός - φροντιστής (Αγρίνιο)

28. Τσίκαρης Βασίλης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

29. Φαχουρίδης Γιάννης, αρχιτέκτονας - μηχανικός

30. Χρύσης Νίκος, πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων - μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

31. Ψημένος Ιορδάνης, καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ