ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
«Για τη νεολαία έρχεται ο λογαριασμός»

Με τους νέους του Αιγάλεω, συζήτησε προχτές Κυριακή,ο Θ. Τζιαντζής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Με τους νέους του Αιγάλεω, συζήτησε προχτές Κυριακή,ο Θ. Τζιαντζής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Η πολιτική και ο ρόλος της στη ζωή της νεολαίας, η διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ, τα μέτρα που προωθούνται σε παιδεία και εργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Θ. Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με νέους του Αιγάλεω, προχτές Κυριακή, που φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ο ομιλητής κάλεσε τους νέους να μη σταματήσουν να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν, να κλείσουν τα αυτιά στους πολιτικούς και φιλολογικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο νεανικό ακροατήριο, «για εσάς έρχεται ο λογαριασμός» για όσα αντιλαϊκά σήμερα προωθούνται.

«Δεν υπάρχει ζήτημα που να αφορά τη ζωή σας και να μη συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με την πολιτική», τόνισε και αναφέρθηκε σε όσους προσπαθούν να περάσουν στη νεολαία τη λογική ότι η πολιτική είναι γενικά μια «βρώμικη υπόθεση». «Οταν οι μαθητές έβγαιναν στο δρόμο και ζητούσαν γνώση όχι απόγνωση, η νεολαία έκανε πολιτική για τις ανάγκες και τα συμφέροντά της, είπε. Βρώμικη ήταν η πολιτική που έφερνε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έστελνε τον εισαγγελέα στα σχολεία και τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στη συζήτηση με τους νέους και στα μέτρα που προωθούνται στην εκπαίδευση, με στόχο την ανταποδοτική της λειτουργία. Αφού μίλησε για τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει μέτρα μετατροπής της μόρφωσης σε εμπόρευμα και αναφέρθηκε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «θέλουν τα σχολεία διαφοροποιημένα», να λειτουργούν ανάλογα με τα φόντα κάθε δήμου, να δημιουργηθούν «σχολεία - Γκούτσι» για την ελίτ και σχολεία - λαϊκή για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. «Αυτό είναι το καινούριο και το σύγχρονο που προπαγανδίζουν», είπε.

Ο Θ. Τζιαντζής αναφέρθηκε επίσης στο χτύπημα του δικαιώματος της νεολαίας στην εργασία και την προώθηση του όρου «ανταγωνιστικότητα», που - όπως είπε - σημαίνει μια κοινωνία που θα λειτουργεί με το νόμο της ζούγκλας, όπου το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό. Ο ομιλητής απάντησε και σε ερωτήματα για την ιστορία και τους αγώνες της εργατικής τάξης και το ρόλο του ΚΚΕ, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν παρουσιάζεται ως κόμμα για όλους, καθώς δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κάλεσε τη νεολαία να μη σκύψει το κεφάλι, να ταχθεί με το ΚΚΕ, στις εκλογές, αλλά και στους αγώνες που έρχονται, γιατί, όπως είπε, μετά τις 7 Μάρτη έρχονται σκληρότερα μέτρα.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε λαϊκό γλέντι με συγκρότημα που έχουν φτιάξει μαθητές λυκείου και ΤΕΕ της περιοχής.

Μάθημα τέχνης, μάθημα ζωής

Με νέους ηθοποιούς συζήτησαν την Κυριακή το πρωί οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος και Βασίλης Κολοβός

Ενα πολύπλευρο σεμινάριο, ένα μάθημα - με όλη τη σημασία της λέξης - για την υποκριτική τέχνη και κυρίως για τις αξίες και τη συνείδηση που πρέπει να καλλιεργεί ένας νέος καλλιτέχνης, ήταν η εκδήλωση για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», με κεντρικούς ομιλητές τους υποψήφιους βουλευτές Κώστα Καζάκο και Βασίλη Κολοβό. Τη συζήτηση άνοιξε η Κάτια Ζαρκάδα, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου και στον προβληματισμό της εκδήλωσης μπήκαν στοιχεία από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νέοι στις σχολές τους, τις χαμηλές αμοιβές στη δουλιά, τα κυκλώματα που ελέγχουν τις θεατρικές, τις κινηματογραφικές αίθουσες και άλλους χώρους τέχνης. Αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως ένα πολιτικό ζήτημα, οι δυο καταξιωμένοι ηθοποιοί και υποψήφιοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στο αίτημα για δημιουργία μιας πανεπιστημιακού επιπέδου κρατικής σχολής θεάτρου και μίλησαν, επίσης, για την ανάγκη ο νέος καλλιτέχνης να ατσαλώσει τη συνείδησή του, να έχει στόχο, να μάθει σε τι κόσμο ζει και να μη σκύψει το κεφάλι, αλλά να αγωνιστεί, να διεκδικήσει συλλογικά.

Κι άλλος εμπαιγμός για το επίδομα

Νέος εμπαιγμός με το περιβόητο επίδομα των 1.000 ευρώ στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους! Μας το διαφημίζουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη, έφτασε Φλεβάρης κι όσοι πήγαν χτες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Εφορίες για να εισπράξουν έστω αυτά τα ψίχουλα κοινωνικής πολιτικής (ένας καφές τη μέρα βγαίνει αν τα βάλουμε κάτω), έφυγαν με άδεια χέρια. Ο λόγος; Δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ στις Εφορίες!

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί κι άλλα ζητήματα όπως τι γίνεται με τις περιπτώσεις που δυο ή περισσότεροι φοιτητές συγκατοικούν, πληρώνουν από κοινού το ενοίκιο, αλλά το μισθωτήριο είναι στο όνομα του ενός. Επίσης, τι γίνεται με περιπτώσεις φοιτητών που μένουν σε ξενοδοχεία ή πανσιόν;

Θυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τους φοιτητές που κατάγονται π.χ. από τα Κύθηρα, σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά δε δικαιούνται το επίδομα, γιατί τα Κύθηρα ανήκουν στο νομό Πειραιώς! Αύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο... κι ο εμπαιγμός καλά κρατεί!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 85χρονα του ΚΚΕ

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 85χρονα του Κόμματος διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 του Φλεβάρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Επιχειρώντας να φωτίσει ένα μέρος της ιδεολογικής παρέμβασης του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει διήμερη έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα εκτεθούν στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κείμενα-ντοκουμέντα από τα περιεχόμενα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του «Νέου Κόσμου» και 85 ιστορικές στιγμές του «Ριζοσπάστη».

Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 7 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ευρωσύνταγμα - τρομονόμοι, νέα δεσμά για τους λαούς». Θα μιλήσουν οι: Σ. Βαλανάς, δικηγόρος, Δ. Καλτσώνης, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής, Τ. Κωστόπουλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική μισθών και συντάξεων και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανεργία και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 23.20 στα πλαίσια της εκπομπής «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ», η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζει το πρώτο μέρος της συζήτησής της με το Διονύση Τσακνή. Αφορμή αυτής της συνάντησης η κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Μια ζωή αλλού».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ