ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προεκλογικές «άμυνες»

Μετά τις εκλογές η ουσιαστική συζήτηση ζητά η Αθήνα

H προεκλογική περίοδος υποχρεώνει τον Γ. Παπανδρέου να «παρακούσει», προς το παρόν, τις συστάσεις του Κόλιν Πάουελ για να εξασφαλιστεί, με την πίεση της Αθήνας, η «ευελιξία» της Λευκωσίας. Οπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί και ο Κ. Ανάν ζητούν την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων που θα προεγκρίνουν μια λύση την οποία θα επιβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες!

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε χτες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις επαφές και επικοινωνίες που είχε το τελευταίο διάστημα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Κ. Ανάν για την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς γύρω από το Κυπριακό επαναλαμβάνοντάς του την ετοιμότητα της Αθήνας όπως και της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ορισμένων αλλαγών στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας και της συμβατότητας του σχεδίου με το κοινοτικό κεκτημένο. Επίσης, επισήμανε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είναι δύσκολο για την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί τους όρους που έχει θέσει για την επανέναρξη της διαδικασίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει - είπε ο Γ. Παπανδρέου - να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και εφόσον σημειωθεί πρόοδος και υπάρξει συμφωνία σε ορισμένα ουσιώδη ζητήματα τότε οι δύο κοινότητες μπορούν να συμφωνήσουν στη διαμόρφωση ενός πολιτικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συμπληρώσει τα κενά σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα».

Εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επιλυθούν ορισμένα βασικά ζητήματα τότε θα μπορεί να γίνει και το δημοψήφισμα, επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας ταυτοχρόνως επιφυλάξεις στον Κ. Ανάν για το αν και κατά πόσο η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης αποδέχονται τους όρους που ο ίδιος έχει θέσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ο ίδιος ο Κ. Ανάν επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν είναι πεπεισμένος πως η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνεί με τους όρους του, ενημερώνοντάς τον ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς μέρες πρόκειται να έχει επικοινωνία και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε επίσης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τη θέση της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας υπέρ της παραμονής του Αλβαρο ντε Σότο στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κρίσιμη πτυχή της ασφάλειας ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στον Κ. Ανάν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές της 7ης του Μάρτη με δεδομένο ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει μια νωπή λαϊκή εντολή.

Και δεύτερη επιστολή Μπους σε Παπαδόπουλο

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνήλθε χτες και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται εν μέσω της έντονης κινητικότητας για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και για τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Επίσης, ενημέρωσε για τη λήψη δεύτερης επιστολής από τον Πρόεδρο Μπους.

H επιστολή Μπους επιδόθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο από τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία, M. Κλόσον. Με αυτήν ο Λευκός Οίκος κλιμακώνει τις πιέσεις για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού τονίζει την επιθυμία του για λύση πριν την 1η του Μάη (ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ) με βάση το σχέδιο Ανάν, σημειώνει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό πως αποδέχεται τους όρους που έχει θέσει ο Κόφι Ανάν για την επανάληψη των συνομιλιών. «Θα πρέπει και εσείς να επιδείξετε την απαιτούμενη πολιτική βούληση», καταλήγει η επιστολή.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ενεργοποιείται το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα

Μια στρατιωτική επιχείρηση νεοταξίτικου τύπου θα εξελιχθεί, το ερχόμενο καλοκαίρι, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) της Αθήνας, με τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) να παίζουν ενεργά ρόλο εσωτερικής ασφάλειας με σημαία το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε ειδική εκδήλωση με θέμα την «παρουσίαση της συνολικής συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τη συνολική ευθύνη της ασφάλειας των ΟΑ 2004 έχει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια των ΟΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί Κλάδος ΟΑ, με επικεφαλής αντιστράτηγο, υπαγόμενο απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το έργο που έχουν αναλάβει οι ΕΔ, πάντα στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και της αντιμετώπισης των λεγομένων ασύμμετρων απειλών, είναι:

Να εξασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια). Να επιτηρούν και να ελέγχουν τον εθνικό εναέριο χώρο - FIR Αθηνών, σε συνεργασία με την ΥΠΑ - και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών. Να παρέχουν υποστηρικτικό έργο στην ΕΛ.ΑΣ., συμμετέχοντας στο αστυνομικό έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, με τη διάθεση μιας Στρατιωτικής Διακλαδικής Δύναμης Ασφάλειας ΟΑ, 10.000 ατόμων, περίπου, και με τη διάθεση επιπλέον προσωπικού και μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΕΔ θα διαθέσουν προσωπικό για τη στελέχωση των επιχειρησιακών κέντρων Ολυμπιακής ασφάλειας, για τον έλεγχο πρόσβασης πεζών και οχημάτων σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες, για την εκτέλεση περιπολιών επιτήρησης χώρων - αθλητικών και μη - εγκαταστάσεων φιλοξενίας ξένων επισήμων, καθώς και ζωτικών για την ασφάλεια των ΟΑ 2004 σημείων. Πυροτεχνουργούς για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών σε εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα και υποθαλάσσιο χώρο. Εναέρια μέσα για την επιτήρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΕΔ: Θα διαθέσουν τα κατάλληλα πολεμικά πλοία που θα εκτελούν περιπολίες για την επιτήρηση και έλεγχο των στενών διεθνούς ναυσιπλοΐας και θαλασσίων περιοχών ειδικού ενδιαφέροντος. Θα εμπλέξουν το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αεράμυνας της χώρας (ραντάρ - αντιαεροπορικά όπλα - αεροσκάφη), για την επιτήρηση - έλεγχο του ελληνικού εναέριου χώρου. Θα παρέχουν επεξεργασμένες πληροφορίες στην Ελληνική Αστυνομία. Θα διαθέσουν μια Διακλαδική Μονάδα Υγειονομικού ΠΒΧ (Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής) Αμυνας δύναμης 200 περίπου στελεχών, για την υποστήριξη του Σχεδίου Αντιμετώπισης ΠΒΧ Απειλών.

Υπάρχει βέβαια και το κεφάλαιο της λεγόμενης Διεθνούς Συνεργασίας, μέσω της οποίας περνάει η αμερικανική εμπλοκή. Εχει συσταθεί η «Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα» (ΟΣΟ), μια ομάδα επτά χωρών (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Μ. Βρετανία). Στο στρατιωτικό τομέα, όπως αναφέρθηκε, η διεθνής συνδρομή αντιμετωπίζεται θετικά σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι πληροφορίες, η ΠΒΧ άμυνα και η εκπαίδευση.

Επίσης, έχουν διατεθεί θέρετρα του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι, οι εγκαταστάσεις των στρατιωτικών παραγωγικών Σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων και ΣΤΥΑ. Ακόμα οι Ενοπλες Δυνάμεις θα παράσχουν υγειονομική υποστήριξη στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τη διάθεση 622 στελεχών ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού. Στον τομέα της μετεωρολογικής υποστήριξης, η ΕΜΥ έχει αναλάβει τη μετεωρολογική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Τα «Λέοπαρντ» και πάλι στο προσκήνιο

Αντικείμενο δικομματικού και πάλι η υπόθεση της προμήθειας από τις Ενοπλες Δυνάμεις των νέων αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2». Το θέμα επανέφερε εκ νέου το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Στο δημοσίευμα που αναφέρεται στην περίοδο που υπουργός Αμυνας ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος, γίνεται λόγος για διάθεση από την ανάδοχο εταιρία ποσού 60 εκατ. ευρώ (περίπου 20 δισ. δραχμές) για προμήθεια (μίζα) που κατευθύνθηκε σε παραλήπτες στην Ελλάδα.

Τη σκυτάλη από το γερμανικό περιοδικό την πήρε αμέσως ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Αμυνας της ΝΔ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας το δημοσίευμα δήλωσε πως «η συγκεκριμένη προμήθεια θεωρούμε ότι αποτελεί κλασική περίπτωση διαπλοκής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», που τη χρεώνει και στον Γ. Παπανδρέου καθώς και «ο ίδιος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, προσυπέγραφε όλες αυτές τις αμαρτωλές προμήθειες και πολλές άλλες ακόμη».

Στο μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στη γερμανική δικαιοσύνη σε βάρος του περιοδικού «Spiegel». Ο Α. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «σκανδαλολογία» και συνδέει το εν λόγω δημοσίευμα με το κλίμα της εποχής και σημειώνει ότι πρόκειται για «αυθαίρετες και ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, που στοχεύουν στο να με δυσφημίσουν, πλήττοντας παράλληλα τόσο εμένα, όσο όμως και τις θεσμικές διαδικασίες λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ