ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Εμπόριο παροχολογίας

Αν θέλουν να πείσουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους «οικονομικά ασθενέστερους» ιδού η πρόκληση: 1.100 ευρώ κατώτατος μισθός, 880 κατώτατη σύνταξη, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με κανονικό μισθό και ασφάλιση...

Του Δημ. Χατζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χατζόπουλου από τα «Νέα»
Αναμενόμενη και επιβεβλημένη από τις εκλογικές επιδιώξεις των ηγεσιών του δικομματισμού η προσφυγή τους στην πλειοδοσία των παροχών - κοροϊδία σε επιλεγμένες «ειδικές κοινωνικές ομάδες». Δεν μπορούν να πάνε στις εκλογές χωρίς να μοιράσουν λίγα ψίχουλα, χωρίς να βάλουν μάσκες «κοινωνικής ευαισθησίας». Η παροχολογία είναι ταυτόχρονα και έμμεση πλην σαφής ομολογία αποτυχίας των ηγεσιών του δικομματισμού να δείξουν «στην πορεία προς το λαό» το αληθινό τους πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες τομές και ανατροπές που εξαγγέλλουν (ανασφάλιστη εργασία των νέων, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, μείωση του εργατικού κόστους, ιδιωτικά ΑΕΙ και νοσοκομεία - επιχειρήσεις...), μόνο μαύρες σκέψεις γεννούν στους εργαζόμενους...

Οι προεκλογικές παροχές - αέρας είναι το αναγκαίο εμπόριο ελπίδων των μονομάχων και η απόπειρα εξαγοράς ψήφων... Προς δόξαν των «εκσυγχρονιστικών» διακηρύξεών τους και της αγέρωχης δήθεν στάσης τους. «Δεν θα μπούμε σε μια λογική πλειοδοσίας προεκλογικών παροχών», διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ο Κ. Καραμανλής. Εχουν πάψει όμως να τους πιστεύουν. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ακόμα περιμένουν τις συντάξεις των 152.000 δρχ. που τους υποσχέθηκαν το 2000. Οι άνεργοι νέοι δε «βολεύτηκαν» στις 600.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως και οι εργαζόμενες μητέρες δεν ανακουφίστηκαν από το «εκτεταμένο δίκτυο παιδικών σταθμών», τα ολοήμερα σχολεία πρωινής βάρδιας, κ.ο.κ.

Ας τελειώνουμε με τα ψέματα: Αν θέλουν να πείσουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους «οικονομικά ασθενέστερους» ιδού η πρόκληση: 1.100 ευρώ κατώτατος μισθός, 880 κατώτατη σύνταξη (80% του μισθού), 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με κανονικό μισθό και ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία... Ομως η «ισχυρή εντολή» που επιζητούν από το λαό δεν αποσκοπεί στην υλοποίηση τέτοιων φιλολαϊκών μέτρων, αλλά στην κατεδάφιση των λαϊκών κατακτήσεων. Ισχυρή εντολή για φιλολαϊκή πολιτική είναι το ισχυρό ΚΚΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ - ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ»... «Κρίσιμο επταήμερο, από το οποίο θα κριθούν πολλά, αρχίζει σήμερα. Στο ΠΑΣΟΚ επενδύουν στο συνέδριο της Παρασκευής και στην ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου, που επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι θέλει να κάνει "ανατροπές και ρήξεις με κάθε λογής κατεστημένα". Παράλληλα, η ΝΔ ετοιμάζει τη δική της επικοινωνιακή αντεπίθεση, με στόχο να μη μονοπωλήσουν την επικαιρότητα οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

...ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ: «Εύλογη είναι η εκτίμηση ότι εισήλθαμε ήδη στην κρισιμότερη ίσως εβδομάδα της προεκλογικής αναμέτρησης. Και φυσικά η κρισιμότητά της δεν έγκειται - ή μάλλον δεν περιορίζεται - στο γεγονός ότι στη διάρκειά της θα επισημοποιηθεί η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ... Σε δύο άλλους τομείς είναι που εντοπίζεται η κρισιμότητα της εβδομάδας αυτής. Πρώτον, στην τελική διαμόρφωση και οριστικοποίηση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, στην πλήρη αποσαφήνιση των κομματικών και πολιτικών ανατροπών που σχεδιάζει να προωθήσει ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και στη στελεχιακή ανανέωση την οποία προγραμματίζει, έτσι ώστε, μέσα απ' αυτή, ν' αναδειχθεί η νέα ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

ΜΗΝ «ΠΑΡΑΣΥΡΘΕΙΣ»... «Δύο υποσχέσεις έδωσε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Κ. Καραμανλής, και τις ξέχασε πριν ακόμη προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές. Η πρώτη ήταν ότι προσπαθούσε να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα, ώστε ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί χωρίς ακρότητες... Η δεύτερη υπόσχεση Καραμανλή ήταν ότι δεν θα ακολουθούσε την πεπατημένη της παροχολογίας. Ομως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πάγια τακτική που ακολουθεί εδώ και καιρό, υποσχόμενος όλα σε όλους... Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να μη παρασυρθούν από την τακτική του κ. Καραμανλή, καθώς ένας πλειστηριασμός προεκλογικών παροχών θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, θα πλήξει την αξιοπιστία των ίδιων των πολιτικών» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ ΦΤΑΙΝΕ... «Υποβαθμίζει τον πολιτικό λόγο και υποτιμά το εκλογικό σώμα συνολικά η προεκλογική παροχολογία, κατά την αρχή "από το τάξιμο δεν έπαθε κανείς τίποτε, από το δόσιμο έπαθε". Δυστυχώς, όμως, και οι δύο νέοι ηγέτες, που υπόσχονται ανανέωση και άλλο ύφος στην πολιτική ζωή, δεν αποφεύγουν την πεπατημένη, προφανώς υπακούοντας σε συμβουλές επικοινωνιολόγων» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιώργος: 7 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΙΠΛΟ ΤΡΙΚ Ν.Δ. ΜΕ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ... ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔ: 7 ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΗΤΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2004 - Τον Ιούνιο με τις ευρωεκλογές ή το φθινόπωρο.

ΧΩΡΑ: ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΙΝΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ... ΚΑΙ ΝΕΑ «ΘΑ» (φωτό Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δυτική και Κεντρική Μακεδονία - ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ολα για τις επιχειρήσεις...«Δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιωτών και επιχειρήσεων θα ανακοινώσει αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΝΔ. Το οικονομικό της πρόγραμμα προβλέπει επίσης μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, συγκεκριμένα πακέτο αποκρατικοποιήσεων, κίνητρα σε επιχειρήσεις για τη μείωση της ανεργίας, καθώς και τροποποίηση φορολογικών κλιμάκων» (Από το βασικό θέμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Ο,τι λένε τα γκάλοπ...«Καταλυτική αποδεικνύεται η σημασία της υπόθεσης Πάχτα στο προεκλογικό σκηνικό, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η KAPA RESEARCH, η MRB, η VPR-C και αύριο η OPINION και η ALCO καταγράφουν σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ σε ποσοστά που ανεβάζουν πλέον τη διαφορά από τις 3,5 εκατοστιαίες μονάδες και πάνω... Παρά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα ή ίσως ακόμη και να το αξιοποιήσει (με την αποπομπή των δέκα) για την ενίσχυση της προσωπικής του εικόνας, τελικώς δεν τα κατάφερε» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Σενάρια...«Ο τόπος πιθανότατα θα οδηγηθεί σε νέες βουλευτικές εκλογές εντός του 2004. Ολα δείχνουν ότι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Ομως με τον σημερινό εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα εξασφαλίσει τις 121 έδρες που απαιτούνται για να "μπλοκάρει" την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου 2005. Προ του κινδύνου αυτού, η αυριανή Κυβέρνησις Καραμανλή θα έχει μία και μόνο επιλογή: - να προκηρύξει νέες εκλογές εντός του 2004, πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας» (Από το βασικό θέμα της ΕΣΤΙΑΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ