ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Απαγορεύουν επιτρέποντας;

Παραμένουν «γκρίζες ζώνες» στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές

Τελικά την Παρασκευή 29/1 το λετονικό Κοινοβούλιο (Σέιμ) αποφάσισε να απαλείψει από τον εκλογικό νόμο που αφορά στις ευρωεκλογές την απαγόρευση σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Πρόκειται για απαγόρευση σε βάρος των κομμουνιστών, των πρώην στελεχών των σοβιετικών αρχών ασφαλείας, αλλά και των αντιφασιστών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις παραπάνω κατηγορίες επιτρέπεται πλέον η υποψηφιότητά τους στις ευρωεκλογές, αλλά παραμένει η απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές και τοπικές εκλογές!

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ), «το ΣΚΛ στην πράξη θα δοκιμάσει να εκθέσει στο ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές του 2004 ανθρώπους που έως τώρα δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι». Να σημειωθεί πάντως ότι στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές παραμένουν ορισμένες «γκρίζες ζώνες». Ετσι, π.χ., υπάρχει η αναφορά ότι δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Να σημειωθεί ότι ο Α. Ρούμπιξ είχε φυλακιστεί, ως Α΄ Γραμματέας του ΚΚΛ, για 6 χρόνια (1991-1997) εξαιτίας της άρνησής του να αποκηρύξει τα κομμουνιστικά ιδανικά. Αν και ο ίδιος έχει δύο φορές προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του, η «ανεξάρτητη» λετονική Δικαιοσύνη τού ζητά να αποκηρύξει το κομμουνιστικό παρελθόν του, δηλαδή να κάνει δημόσια «δήλωση μετανοίας», για να προχωρήσει σε σχετική απόφαση. Ετσι παραμένει αμφίβολο αν τελικά θα επιτραπεί στον ηγέτη του ΣΚΛ να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη Λετονία (που απαγορεύεται η δράση του ΚΚΛ όπως και τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά σύμβολα), περισσότερο από το 25% των κατοίκων δεν έχει καθόλου πολιτικά δικαιώματα (!) αφού δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ή οι γονείς τους βρίσκονταν στη Λετονία και πριν την ένταξη της χώρας στη Σοβιετική Ενωση.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Επικίνδυνος για την κυρίαρχη τάξη ο Μ. Μπουρακιάβιτσιους

Ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας για την παράταση της κράτησης του κομμουνιστή ηγέτη στις φυλακές

«Το τελευταίο διάστημα στη Λιθουανία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης, από τις φυλακές ελευθερώνονται επικίνδυνοι ποινικοί εγκληματίες. Μ' αυτόν τον τρόπο, κι ενώ οι λιθουανικές αρχές διακηρύσσουν τις αρχές του ανθρωπισμού και της ισότητας όλων απέναντι στον νόμο, εφαρμόζουν αυτόν τον νόμο σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες ενώ δεν προχωρούν σε καμία έρευνα για εντυπωσιακά εγκλήματα που αφορούν την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου της χώρας. Παρά τις διαβεβαιώσεις προς τη Δύση για πίστη στις αρχές της "δημοκρατίας" και στις "πανευρωπαϊκές αξίες", στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, που αν και θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, επειδή αποτελούν "κίνδυνο" για την κυρίαρχη τάξη», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας (ΣΚΛ).

Το ΣΚΛ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την παράταση της φυλάκισης του Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αν και το δικαστήριο που τον είχε καταδικάσει αποφάσισε τη μείωση της ποινής του και την πρόωρη αποφυλάκισή του, που θα έπρεπε να είχε γίνει στις 15 Γενάρη 2004. Αντί αυτού, η κράτηση του κομμουνιστή ηγέτη παρατείνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιθουανίας για δύο ακόμη χρόνια!

Στην ανακοίνωση του ΣΚΛ σημειώνεται επίσης πως: «Πρόκειται για μια απάνθρωπη απόφαση σε βάρος ενός ηλικιωμένου κι άρρωστου ανθρώπου που δεν αποκήρυξε τις αρχές και τα ιδανικά του». Τέλος, καλούνται οι πολίτες στις προσεχείς εκλογικές μάχες του 2004 να στηρίξουν με την ψήφο τους «όσους κομμουνιστές διατήρησαν τη συνείδησή τους και η πλειοψηφία των οποίων είναι ενωμένη σήμερα κάτω από τη σημαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας».

Να σημειωθεί ότι στη Λιθουανία, όπως και στις δυο άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Εσθονία και Λετονία, είναι απαγορευμένη η δράση του ΚΚ.

«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»
Ακόμη δύο θύματα...

ΡΩΜΗ - ΑΝΟΪ - ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.--

Η «γρίπη των πουλερικών παραμένει σοβαρή δημόσια απειλή υγείας για ζώα και ανθρώπους καθώς εξακολουθεί να μεταδίδεται» δήλωνε χτες αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στη Ρώμη, ανακοινώνοντας την εκεί πραγματοποίηση έκτακτης συνάντησης ειδικών (κτηνίατροι, ιολόγοι κ.ά.) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί πως η αιτία θανάτου ενός 18χρονου Βιετναμέζου και μίας 58χρονης Ταϊλανδής ήταν ο ιός H5N1. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκαν νεότερα κρούσματα της ασθένειας σε πτηνοτροφικές μονάδες της Κίνας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Πάντως, ο Δρ. Κλάους Στορ (αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) δεν απέκλεισε - σε δηλώσεις του στους Κυριακάτικους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» - το ενδεχόμενο ο πρόσφατος θάνατος δύο αδελφών από το Βιετνάμ να οφείλεται στη μόλυνσή τους από ιό που μετέφερε συγγενικό τους πρόσωπο και όχι από την άμεση επαφή τους με άρρωστα πουλερικά. Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως η υπόθεση αυτή δε θα διευκρινιστεί ποτέ γιατί το έτερο μέλος της οικογένειάς τους ασθένησε, πέθανε και αποτεφρώθηκε προτού διενεργηθούν οι έρευνες εξακρίβωσης της αιτίας θανάτου. Πρόσθεσε πως μετά το θάνατο των ασθενούντων μελών της συγκεκριμένης οικογένειας χάθηκε ο πιθανά μεταλλαγμένος ιός που «ίσως» να κατέστησε εφικτή τη μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο... Εως σήμερα είναι γνωστό πως η «γρίπη των πουλερικών» μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνον από την άμεση επαφή του με άρρωστα ζώα...

Στο μεταξύ, οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξετάζουν την περίπτωση νοσηλείας μίας γυναίκας που επέστρεψε προ ημερών στη Γερμανία από την Ταϊλάνδη παρουσιάζοντας συμπτώματα ύποπτα με εκείνα της γρίπης των πουλερικών: υψηλό πυρετό, ναυτία, βήχα κλπ. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις έδειξαν πως δε φαίνεται να έχει μολυνθεί από τον ιό Η5Ν1.

ΡΩΣΙΑ
Υπερχρεωμένοι κι οι Ρώσοι αγρότες

Διπλασιάστηκαν τα χρέη τους στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του Πούτιν

Την παραγραφή των αγροτικών χρεών στις τράπεζες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, τη ρωσική κυβέρνηση και την Κρατική Δούμα ο Νικολάι Χαριτόνοφ, πρόεδρος της Αγροτοβιομηχανικής Ενωσης Ρωσίας κι υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη.

Οπως σημείωσε ο ίδιος, όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλ. Πούτιν τα χρέη των αγροτών ήταν 169 δισεκατομμύρια ρούβλια, «ως αποτέλεσμα των απερίσκεπτων μεταρρυθμίσεων που είχαν προηγηθεί. Στα 4 χρόνια που ακολούθησαν, τα χρέη των αγροτών διπλασιάστηκαν (!) και φτάνουν σήμερα τα 350 δισεκατομμύρια ρούβλια. Το χωριό υποκύπτει κάτω από την πίεση των χρεών», σημειώνει ο Ν. Χαριτόνοφ και καταγγέλλει ότι οι αρχές βάζουν σε εφαρμογή το νόμο «περί χρεοκοπίας» καταστρέφοντας αγροτικά νοικοκυριά, κι όχι το νόμο «περί εξυγίανσης», που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες. Σ' αυτές τις συνθήκες, σημειώνει ο Ν. Χαριτόνοφ είναι απαραίτητη η παραγραφή των αγροτικών χρεών για να επιβιώσει το ρωσικό χωριό!

ΓΕΩΡΓΙΑ
Πιο «διαλλακτική» η Μόσχα για τις βάσεις

ΜΟΣΧΑ.- Την πιθανότητα απόσυρσης των στρατιωτικών βάσεων από το έδαφος της Γεωργίας σε διάστημα μικρότερο των 11 ετών, ανακοίνωσε χτες ο πρώτος υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφκσι.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αποκάλεσε την απαίτηση της ηγεσίας της Τιφλίδας για απόσυρση των βάσεων μέσα σε τρία χρόνια «μη ρεαλιστική», αλλά τόνισε ότι «θα πρέπει να βρούμε κάποια ενδιάμεση λύση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 7 μέχρι 9 χρόνια. Θα εξαρτηθεί από το πότε θα μπορέσουμε πραγματικά να φτιάξουμε εναλλακτικές υποδομές για τις δυνάμεις μας». Νωρίτερα φέτος, ο ίδιος αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι η απόσυρση θα γινόταν σε 11 χρόνια.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 7.000 άντρες στις δύο βάσεις στη Γεωργία (αν και πολλοί από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι), ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ