ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ράμσφελντ: «Δεν αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχαν όπλα!»

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά ότι δεν αποδεικνύεται, μέχρι στιγμής, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπήρχαν τέτοια όπλα πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ». Με αυτόν τον εκπληκτικό παραλογισμό, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας απάντησε στις εντεινόμενες επικρίσεις που οδήγησαν ακόμη και τον Πρόεδρο Μπους στη σύσταση μιας διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει γιατί «έπεσαν έξω οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες».

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στην Επιτροπή Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας υπεραμύνθηκε της απόφασης εισβολής και χαρακτήρισε «εναλλακτικές γνώμες» τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί από αρκετούς αξιωματούχους περί μη ύπαρξης απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ πριν από την εισβολή. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί δεν έχουν βρεθεί όπλα, όπως είναι η πιθανότητα να έχουν μεταφερθεί σε τρίτη χώρα, ή να έχουν κρυφτεί πολύ καλά σε όλη τη χώρα, ή να καταστράφηκαν λίγο πριν την εισβολή.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «μεγαλύτερη γκάφα στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια της Βρετανίας από το Σουέζ το 1956». Ο Κουκ τονίζει ότι ο πόλεμος ούτε κατέστρεψε απαγορευμένα όπλα, ούτε μείωσε την απειλή της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα υπονόμευσε το κύρος του ΟΗΕ, οδήγησε σε ρήξη στις σχέσεις της Βρετανίας με τους συμμάχους της στην Ευρώπη και έπληξε την εικόνα της στον Τρίτο Κόσμο. Ο Βρετανός πολιτικός καταλήγει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο μόνο και μόνο για να αποδείξει στον Πρόεδρο Μπους ότι «είναι ο καλύτερός του σύμμαχος».

Μοιραία «λάθη»

Ενας 9χρονος Ιρακινός σκοτώθηκε και η μητέρα και τα δύο αδέλφια του τραυματίστηκαν, όταν οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν «κατά λάθος» πυρ προς το σπίτι τους. Η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το «λάθος». Την ίδια ώρα, η κουρδική τηλεόραση μετέδωσε τη φωτογραφία που τράβηξε τυχαία ένας φωτογράφος έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, στο Αρμπίλ, την Κυριακή, και απεικονίζει τον έναν από τους δύο καμικάζι που αιματοκύλησαν τα γραφεία των δύο κύριων κουρδικών κομμάτων, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ό,τι σχετική πληροφορία έχουν.

Τέλος, στις πόλεις του σουνιτικού τριγώνου, Ραμάντι - Φαλούτζα, έκαναν την εμφάνισή τους προκηρύξεις που υπογράφονται από μια οργάνωση με την επονομασία «Στρατός του Μουχάμαντ» και άλλες άγνωστες οργανώσεις. Στην προκήρυξη υποστηρίζεται ότι οι μαχητές των οργανώσεων αυτών ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν μια σειρά από ιρακινές πόλεις και καλούν τους πολίτες να σεβαστούν την τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύσει μετά την ανακατάληψη με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τέλος, απειλούνται με θάνατο οι συνεργάτες των κατακτητών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα αντικομμουνιστική πρόκληση

Σχέδιο σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για αποκλεισμό ευρωβουλευτών με θητεία στα κομμουνιστικά κόμματα της ανατολικής Ευρώπης

Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες το 16ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (4-5 Φλεβάρη) με κύριο θέμα τις προετοιμασίες των συντηρητικών δυνάμεων για τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας ωστόσο, στην οποία θα παραβρεθούν και 13 πρωθυπουργοί από την ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» αλλά και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «EurActiv.com», θα τεθεί προς ψήφιση σχέδιο που καλεί τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωβουλής να μην κάνουν δεκτούς στις τάξεις τους βουλευτές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είχαν σχέσεις με τα Κομμουνιστικά Κόμματα ή με τον κρατικό μηχανισμό των σοσιαλιστικών χωρών.

Το σχέδιο - πρόκληση, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτό στις 28 του Γενάρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αν εγκριθεί από το Συνέδριο θα κατατεθεί και στα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωβουλής.

Το σχέδιο προτάθηκε από το μέλος του ουγγρικού συντηρητικού κόμματος Φιντές (Fidesz), Γιόζεφ Σάγιερ, που είναι παρατηρητής στην Ευρωβουλή υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προφανώς ο Σάγιερ επιθυμεί να αναπαραγάγει την αντιδραστική νομοθεσία που ισχύει στη χώρα του και με βάση την οποία διώχτηκαν οι κομμουνιστές (άλλωστε στην Ουγγαρία το Κόκκινο Αστέρι και το σφυροδρέπανο εξισώνονται με τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ απαγορεύεται και η δημιουργία Κομμουνιστικού Κόμματος)...

Αν η πρόταση - σκάνδαλο εγκριθεί τελικά από το Συνέδριο αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα (σε πρώτη φάση) σε 3 ευρωβουλευτές του γερμανικού Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Εκπρόσωπος του ΕΛΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους Επιτρόπους που έχουν υπάρξει μέλη των Κομμουνιστικών Κομμάτων, αλλά σίγουρα κάποια προβλήματα θα δημιουργηθούν όταν ο Επίτροπος της Εσθονίας Σίιμ Κάλας (μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1972 μέχρι το 1990) θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Ευρωβουλή το Μάη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξημένος ρόλος στην κατοχή για την ΕΕ

Στρατιώτης της ISAF στην Καμπούλ. Το καλοκαίρι αναμένονται ευρωπαϊκές «ενισχύσεις», έγινε γνωστό χτες

Associated Press

Στρατιώτης της ISAF στην Καμπούλ. Το καλοκαίρι αναμένονται ευρωπαϊκές «ενισχύσεις», έγινε γνωστό χτες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η λεγόμενη «Eurocorps», η «υψηλής ετοιμότητας» ευρωπαϊκή δύναμη 60.000 ανδρών του ΝΑΤΟ στην οποία μετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, θα «αντικαταστήσει» αργότερα φέτος τον Καναδά στην ISAF, την κατοχική δύναμη που με εντολή του ΟΗΕ έχει ενδυθεί μανδύα «ειρηνευτικής» αποστολής. Η απόφαση ελήφθη, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», χτες στις Βρυξέλλες, και αναμένεται να εφαρμοστεί το καλοκαίρι. Η κίνηση ενδεχομένως προοιωνίζεται εμπλοκή και του Ευρωστρατού στην κατοχή - άρα, «διεύρυνση» του ρόλου της Ελλάδας(;), που ως γνωστόν συμμετέχει ήδη στην ISAF με πάνω από 120 άνδρες.

Στο μεταξύ χτες οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν και παρέδωσαν τον Μπάτσα Χαν Ζαντράν - έναν πολέμαρχο που πολέμησε στο πλάι των Αμερικανών στον πόλεμο του 2001, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον τους - στο στρατό των ΗΠΑ.

Επίσης χτες αναφέρθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στην Καμπούλ, οι οποίες δεν έγινε γνωστό πού οφείλονταν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο «έκπτωτος ήρωας», ως «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, δρ. Χαν, παραδέχτηκε χτες ότι εμπλέκεται σε «διεθνές πυρηνικό λαθρεμπόριο» και ζήτησε την «επιείκεια» του δικτάτορα -«Προέδρου» για τους φίλους - Μουσάραφ.

ΒΕΓΓΑΛΗ.- Πάνω από χίλιους διαδηλωτές εναντίον των νέων φορολογικών μέτρων, που επέβαλε η κυβέρνηση κρατιδίου της Ινδίας, συνέλαβε χτες η αστυνομία. Η απεργία που είχε κηρύξει κόμμα της αντιπολίτευσης κηρύχτηκε παράνομη και επιβλήθηκε σιδηρά καταστολή.

ΜΑΝΙΛΑ.- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες όταν «κομμουνιστές αντάρτες» επιτέθηκαν σε μονάδα της αεροπορίας που «κατασκεύαζε σχολικά κτίρια» σε ανατολική επαρχία. Ο αντισυνταγματάρχης Ρεστιτούτο Παντίγια, σε μια επίδειξη γκεμπελικής προπαγάνδας, δήλωσε ότι «οι κομμουνιστές δε θέλουν σχολεία».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό ανακοίνωσε χτες ότι θα δεχόταν «διαμεσολάβηση» του ΟΗΕ για να τερματιστεί ο εμφύλιος. Στο μεταξύ, σε μάχες ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε «δέκα μαοϊκούς». Επίσης χτες, πρώην βουλευτής του ΚΚ Νεπάλ-Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού δολοφονήθηκε, σε μια ενέργεια που αποδόθηκε στους μαοϊκούς από τις αρχές.

ΚΙΕΒΟ.- Η ουκρανική Βουλή αποφάσισε χτες ότι ο πετρελαιαγωγός Οδησσού-Μπρόντι (πόλη στη Δυτική Ουκρανία) θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία και όχι ρωσικό πετρέλαιο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απόφαση αποτελεί νίκη για την Ουάσιγκτον και πιο συγκεκριμένα για την «ChevronTexaco» που έχει συμφέροντα στο Καζαχστάν.

ΣΕΟΥΛ.- Στην αγορά τεσσάρων στρατιωτικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών-ραντάρ (AWACS) έως το 2011 ανακοίνωσε χτες πως θα προβεί η νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Η δαπάνη εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,7 δισ. δολάρια. Πιθανοί πωλητές θεωρούνται μεγάλες πολεμικές βιομηχανίας της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΚΕΝΤΑΚΙ.- Αρνητικό βγήκε το τεστ εγκυμοσύνης σε 35χρονη αγνώστων λοιπών στοιχείων που δέχτηκε να της γίνει εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου, ανακοίνωσε χτες ο επίδοξος δημιουργός ανθρωπίνων κλώνων για άτεκνα ζευγάρια, δρ. Πάνος Ζαβός.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Υγιέστατα γεννήθηκαν πριν εννιά μήνες δύο δίδυμα που προήλθαν από γονιμοποιημένο ωάριο που είχε καταψυχτεί προ δωδεκαετίας. Σύμφωνα με τον δρ. Αριέλ Ρέβελ, επικεφαλής ομάδας Ισραηλινών γιατρών στο νοσοκομείο Χαντασάχ της Ιερουσαλήμ, πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη γέννηση εμβρύων που καταψύχτηκαν μετά από τεχνητή γονιμοποίηση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα όπλα του Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η καλύτερη υπεράσπιση ενάντια στις κατηγορίες που εκτοξεύονται για το πόρισμα του λόρδου Χάτον, περί «συγκάλυψης» της κυβέρνησης, είναι η ίδια η έκθεση, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων για το πόρισμα, σχετικά με τις αιτίες του θανάτου του δρ Ντέιβιντ Κέλι...

Ο Τόνι Μπλερ, όμως, δεν μπόρεσε να συνεχίσει, καθώς διαδηλωτές διέκοψαν τη συνεδρίαση, φωνάζοντας συνθήματα όπως, όχι άλλες «συγκαλύψεις» και «δολοφονίες». Η συνεδρίαση διεκόπη μέχρι να εκκενωθεί η αίθουσα των Κοινοτήτων από τους «παρείσακτους». Την ίδια στιγμή διαδηλωτές συνελήφθησαν και έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς έριξαν άσπρη μπογιά στην κατοικία του πρωθυπουργού, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ανακοίνωση της σύστασης της ειδικής ερευνητικής επιτροπής για τα όπλα του Ιράκ, την οποία χαρακτήρισαν «ψεύτικη» ή καλύτερα «παραπλάνηση», όπως δήλωσε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ...

Υπενθυμίζεται ότι η χτεσινή συζήτηση έπεται της απόφασης, την Τρίτη, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να προχωρήσει σε έρευνα για την απουσία των όπλων του Ιράκ. Πάντως, ο Μπλερ παραδέχτηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η Ομάδα Επιθεώρησης στο Ιράκ-(ISG) δε βρήκε «όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα».

Στο μεταξύ, ανοιχτή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τις σελίδες της εφημερίδας Independent, ένας από τους πλέον εξέχοντες ειδικούς στα όπλα μαζικής καταστροφής, ο δρ. Μπράιαν Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, την εποχή που η κυβέρνηση Μπλερ, δημοσιοποιούσε τον περίφημο, πλέον, φάκελο για τα όπλα του Ιράκ. Στο άρθρο του ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ούτε ένας ειδικός των μυστικών υπηρεσιών που να ασπαζόταν τους ισχυρισμούς του Τόνι Μπλερ για τα όπλα του Ιράκ. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής, οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις για τις διατυπώσεις του φακέλου και συμπληρώνει πως «στον πρόλογο του κειμένου που διάβασε ο Τόνι Μπλερ η λέξη "πιθανότητα" αντικαταστάθηκε από τη λέξη "βεβαιότητα"» και καταλήγει λέγοντας πως συμφωνεί «με το BBC όσον αφορά στην παραποίηση του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ».

ΙΡΑΝ
«Λάδι στη φωτιά» από Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της «μεταρρυθμιστικής» κυβέρνησης και κλιμακώνοντας περαιτέρω την, ήδη, οξυμένη πολιτική κρίση. Παρ' όλα αυτά, ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην «αναμειγνύονται στα εσωτερικά του Ιράν».

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι οι εκλογές οφείλουν να γίνουν κανονικά στις 20 Φλεβάρη και ότι όποιες παραιτήσεις αξιωματούχων γίνονται, με στόχο να εμποδίσουν τη διενέργεια των εκλογών «αντιβαίνουν στο νόμο και απαγορεύονται από το Ισλάμ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αμπντολάχ Ραμαζαντζαντέχ, ανταπαντούσε ότι «αν βρεθεί μια μέση λύση μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, τότε ίσως υπάρξουν οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση των εκλογών, ειδάλλως... είμαστε σε αδιέξοδο».

Από την Κυριακή έχουν παραιτηθεί 120 «μεταρρυθμιστές» βουλευτές, ενώ με παραίτηση απειλούν πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό περισσοτέρων των 2.500 αιτήσεων υποψηφιότητας που κατατέθηκαν από «μεταρρυθμιστές» πολιτικούς. Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, που ελέγχει τις αιτήσεις, υποτίθεται ότι επανεξετάζει τις απορριφθείσες αιτήσεις. Η επιτροπή που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως και το υπουργείο Εσωτερικών, έχει διαμηνύσει ότι αν δε συμμετάσχουν οι «μεταρρυθμιστές» βουλευτές, δεν μπορούν να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια και δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις για τη «χάρτινη» πολυκατοικία

ΙΚΟΝΙΟ.--

Στη σύλληψη δύο εργολάβων προχώρησαν χτες οι τουρκικές αρχές, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για την κατάρρευση της «χάρτινης» πολυκατοικίας στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χτες - για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - να αναζητούν επιζώντες και σορούς θυμάτων στα ερείπια. Οι διασωθέντες, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ανήλθαν σε 31, και ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Ικονίου Χαλίλ Ουϊμάζ εξέφραζε ακόμη και χτες την ελπίδα ότι «θα ανασυρθούν κι άλλοι ζωντανοί» από το σωρό των ερειπίων στον οποίο μετατράπηκε το 11ώροφο κτίριο.

Ενας διασώστης επισήμανε πάντως ότι οι ελπίδες να βρεθούν κι άλλοι ζωντανοί εξανεμίζονται. Οπως είπε, τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν στις σκάλες: «φαίνεται ότι προσπαθούσαν να κατέβουν και παγιδεύτηκαν», είπε στο πρακτορείο «Ανατολή».

Ενας από τους διασωθέντες ενοίκους έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή των στιγμών της τραγωδίας. «Τα πάντα κατέρρευσαν σε δευτερόλεπτα. Τα εγγόνια μου κρατούσαν ακόμα τα μπαλόνια που τους είχα πάρει, παγιδευμένα μέσα στα συντρίμμια».

ΣΕΡΒΙΑ
Υπό σχηματισμό η νέα κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν εκλέχτηκε χτες νέος πρόεδρος στη σερβική Βουλή μετά τη νεόκοπη συμμαχία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο 54χρονος Μαρσιτσάνιν, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, γίνεται επίσης, βάσει του Συντάγματος, προσωρινός πρόεδρος της Σερβίας. Εκλέχτηκε με 128 ψήφους έναντι 81 της δεύτερης υποψηφίου Γκορντάνα Ποπ-Λάζιτς του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας, ενώ 36 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος (του δολοφονηθέντος Ζόραν Τζίντζιτς) απείχαν από την ψηφοφορία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, θεωρείται εφικτός εντός των προσεχών ημερών ο σχηματισμός της νέας σερβικής κυβέρνησης (με πιθανό πρωθυπουργό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα) και ετέρους στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, της Ομάδας 17+ (οικονομολόγων) του Μίρολιουμπ Λάμπους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το φιλομοναρχικό Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Β. Ντράσκοβιτς.

ΗΠΑ
Αγωγές κατά εταιριών από θύματα του πολέμου στο Βιετνάμ

Ν. ΥΟΡΚΗ.--

Αγωγές κατά είκοσι αμερικανικών εταιριών τοξικών χημικών και βιοτεχνολογίας (ανάμεσά τους οι «Dow Chemical» και «Mosanto») κατέθεσαν οι δικηγόροι Βιετναμέζων πολιτών σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ν. Υόρκης, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την παραγωγή του επικίνδυνου χημικού όπλου «orange agent» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ (αλλά και της Κορέας) στιγματίζοντας για πάντα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπου οργάνωσης υποστήριξης των θυμάτων του πολέμου στο Βιετνάμ, οι ενάγοντες είναι δύο γυναίκες και ένας άνδρας που καταγγέλλουν ότι αρρώστησαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από το χημικό αυτό όπλο.

Βετεράνοι του βιετναμικού πολέμου που εκτέθηκαν επίσης στο πορτοκαλί αυτό παρασιτοκτόνο έχουν εδώ και πολλά χρόνια καταγγείλει ότι υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν επίσης υποβάλει μηνύσεις.

Το 1984 οι «Dow» και «Monsanto» συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημίωση 180 εκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς βετεράνους. Ομως, οι ίδιες εταιρίες αλλά και οι αρχές των ΗΠΑ αρνούνται να αποζημιώσουν τους λαούς που υπέστησαν - προ δεκαετιών - ανήκεστες βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον τους απ' τα επικίνδυνα χημικά όπλα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ