ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σχέδια Σαρόν

Σύλληψη Παλαιστινίου

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυριών εντός του κόμματος Λικούντ, αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού για τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει σε εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Η υποψία ότι ο Σαρόν θα καταφύγει στην υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος για να προωθήσει την εκκένωση, ενέτεινε την αγανάκτηση, ενώ ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή σε δημοψήφισμα για να διασφαλίσει τη συναίνεση της ισραηλινής κοινής γνώμης.

Αποφασισμένος να επιμείνει στα σχέδιά του για εκκένωση 17 από τους 21 εποικισμούς της Δ. Οχθης εμφανίζεται ο Αριέλ Σαρόν, παρά το σάλο που έχουν προκαλέσει οι απόψεις του στους κόλπους του κόμματός του και της κυβέρνησής του. Μετά από τα κόμματα των εποίκων και της ακροδεξιάς, χτες, 10 βουλευτές του Λικούντ του απέστειλαν γράμμα, με το οποίο τον ενημερώνουν ότι δε θα μπορέσουν να στηρίξουν ένα σχέδιο εκκένωσης των εποικισμών, εάν δεν έχει λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και όλων των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος. Λίγο αργότερα, μια δεύτερη επιστολή, υπογεγραμμένη από άλλους 12 βουλευτές του Λικούντ, προειδοποιούσε τον Σαρόν ότι θα χάσει την προεδρία της κυβέρνησης, σε περίπτωση που αναζητήσει στήριξη από το Εργατικό Κόμμα.

Ο ίδιος ο Σαρόν φέρεται να δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα τα σχέδιά του, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών, με βάση τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, επικροτεί την προοπτική εκκένωσης των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, που επανεκλέχτηκε στην ηγεσία του κόμματος για μία ακόμη διετία, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την εκκένωση των εποικισμών ασυζητητί, χωρίς, όμως, να κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Οπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, αυτό που υποστήριζαν οι περισσότεροι Ισραηλινοί αναλυτές είναι ότι ο Σαρόν κατάφερε να δημιουργήσει δεδομένα που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού στην ισραηλινή κοινή γνώμη, όπως είναι η εκκένωση των εποικισμών ή η επαναχάραξη των συνόρων και η ανταλλαγή εδαφών με τους Παλαιστινίους. Το αποτέλεσμα είναι, εκτιμούν αυτοί οι αναλυτές, ότι ακόμη και αν ο Σαρόν δεν καταφέρει να προωθήσει τα σχέδιά του, αυτά θα παραμένουν πάντα στο προσκήνιο ως εναλλακτικές λύσεις.

Πιέσεις και «αμφιβολίες»

«Οι ΗΠΑ εκβιάζουν τους Παλαιστινίους» δήλωσε, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον απέχει από τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, ασκώντας, έτσι, πιέσεις στην παλαιστινιακή πλευρά να συλλάβει τους ενόχους της βομβιστικής επίθεσης, του Οκτώβρη, στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν και 3 Αμερικανοί. Χτες, πάντως, συναντήθηκαν οι διευθυντές των γραφείων του Ισραηλινού και του Παλαιστινίου πρωθυπουργού για να δρομολογήσουν μια συνάντηση ανάμεσα στους Αριέλ Σαρόν και Αχμάντ Κορέι. Δεν ανακοινώθηκε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία μετά το τέλος της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, ενώ πλησιάζει η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για το διαχωριστικό τείχος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και η Ρωσία, χτες, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το Δικαστήριο μπορεί να δώσει μια λύση στο ζήτημα. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι δε συμφωνεί με την ανέγερση του τείχους.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, χτες, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέα «σκούπα» με 11 συλλήψεις στη Δ. Οχθη.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Η κάλπη έβγαλε υποψήφιο Πρόεδρο..;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μία φορά τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και για το «σούπερ επτά», δηλαδή την ψηφοφορία σε επτά Πολιτείες, διάσπαρτες στην αμερικανική επικράτεια, κάποιες με έντονο ισπανόφωνο πληθυσμό, όπως η Αριζόνα και το Νέο Μεξικό ή με σημαντικό πληθυσμό Αφροαμερικανών, όπως η Νότια Καρολίνα. Μεγάλος νικητής ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, ο άνθρωπος που ήρθε από το «πουθενά», και ο οποίος δείχνει να μπορεί να κερδίσει τον νυν Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.

Ετσι ο Κέρι νίκησε σε πέντε εκ των επτά αμερικανικών πολιτειών. Εντός μάχης όμως εξακολουθούν να παραμένουν οι δύο αντίπαλοί του, Τζον Εντουαρτς και ο πρώην στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ. Συγκεκριμένα, ο Τζον Κέρι κέρδισε στο Μιζούρι, στην Αριζόνα, στη Βόρεια Ντακότα, στο Νέο Μεξικό και το Ντελάγουερ, ενώ ο Τζον Εντουαρτς συγκέντρωσε την υποστήριξη μόνο της γενέτειράς του Νότιας Καρολίνας, και ο Ουέσλεϊ Κλαρκ, που προέρχεται από το Αρκάνσας, προτιμήθηκε από τη γειτονική Οκλαχόμα. Ο Χάουαρντ Ντιν και ο Τζο Λίμπερμαν δεν πέτυχαν το στόχο τους και ο δεύτερος δήλωσε ότι αποσύρεται. Ενδεχομένως μπορεί να το πράξει και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ο μέχρι πρότινος «επικρατέστερος» πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν.

Ο Κέρι συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50% στις τρεις πολιτείες, ενώ και στις επτά κέρδισε σημαντική υποστήριξη, ειδικά μεταξύ εκείνων που επιθυμούν ένα ισχυρό αντίπαλο για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Δύσκολη η εξάλειψη της ασθένειας...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΑΝΟΪ.--

Στους δεκαέξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό H5N1 της λεγόμενης γρίπης των πουλερικών μετά από το θάνατο ακόμη δύο Βιετναμέζων και ενός εξάχρονου αγοριού στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα, οι ειδικές υπηρεσίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ και ειδικοί επιστήμονες που συναντώνται σήμερα για τρίτη μέρα στη Ρώμη, διαπιστώνουν πως παρά τη θανάτωση τουλάχιστον 50.000.000 πουλερικών σε δέκα ασιατικές χώρες, δεν έχει επιτευχθεί η αναχαίτιση της επιδημίας... Γι' αυτό και εκτός της θανάτωσης των πουλερικών, προβάλλεται πλέον απ' τους κτηνιάτρους ως συνδυασμένο μέτρο και ο μαζικός αντιγριπικός εμβολιασμός των πτηνών. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο δράσης στο οποίο καταλήγουν ειδικοί επιστήμονες από δεκάδες χώρες του κόσμου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα στην έδρα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη...

Στην Κίνα, πάντως, παρά τις επιμελείς προσπάθειες των αρμόδιων αρχών, αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών που πλέον έχουν εκδηλωθεί σε 12 από τις 31 περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, χτες στο Πεκίνο ανακοινώθηκε η λειτουργία ενός Εθνικού Κέντρου Αποτροπής της Γρίπης των Πουλερικών. Το Εθνικό Κέντρο θα επιβλέπει τις προσπάθειες θανάτωσης των προσβεβλημένων από τον ιό πουλερικών αλλά και την τήρηση μέτρων υγειονομικής προστασίας των εργαζόμενων στους συναφείς κλάδους.

Στο Βιετνάμ, δε, οι αρχές επιχειρούσαν χτες να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη ανησυχία του πληθυσμού με την επί 24ώρου λειτουργία τεσσάρων τηλεφωνικών γραμμών ενημέρωσης. Τα τηλεφωνικά κέντρα μπλόκαραν μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας τους εξαιτίας των πολυάριθμων κλήσεων...

Στην Ταϊλάνδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε - μάλλον υπερβολικά... - αισιόδοξος, δηλώνοντας πως έως το τέλος της βδομάδας θα έχουν εξαλειφθεί τα κρούσματα γρίπης των πουλερικών.

Τέλος, στη Σιγκαπούρη, μολονότι δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα της γρίπης, οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να... παραδώσει για ευθανασία όλα τα οικιακά πτηνά σε κτηνιάτρους «για προληπτικούς λόγους»!

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Ο λαός της Κούβας θα νικήσει

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Την Κυριακή 8 Φλεβάρη, στις 10.30 πμ, ο Ελληνικουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος, εκδήλωση - ενημέρωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ