ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρώνει σήμερα η Ζώνη

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ώρα 10.30 π.μ.

Απεργία σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Οι απεργοί εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από εκεί με πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να αποκρούσουν την πολιτική των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τους βγάζει μαζικά στην ανεργία και οδηγεί στο μαρασμό τόσο τη Ζώνη, δηλαδή τον μοναδικό παραγωγικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, όσο και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας για λογαριασμό των ναυπηγείων των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την απεργία έχουν κηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας και η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών. Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία αναφέρουν ότι η ανεργία στη Ζώνη έχει ξεπεράσει το τρομακτικό ποσοστό του 90%! Καταγγέλλουν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της Ζώνης. Απαιτούν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ανέργων, με μοναδική προϋπόθεση 30 ένσημα την προηγούμενη διετία, καταβολή έκτακτου επιδόματος ανεργίας και τακτική επιδότηση ίση με το 80% των αποδοχών. Να εγκατασταθούν δύο δεξαμενές στην Κυνοσούρα και να τεθεί σε εφαρμογή η εκκαθάριση του μητρώου επιχειρήσεων.

Πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών

Σήμερα η συγκέντρωση ώρα 6μ.μ. στην Ομόνοια και η πορεία προς τη Βουλή

Μετανάστες σε έργα της Αττικής Οδού

Eurokinissi

Μετανάστες σε έργα της Αττικής Οδού
«Κάθε μέρα στη δουλιά, αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στον εργάτη που σκύβει με τον κασμά και το φτυάρι. Κι ας σε βλέπουν ότι δεν είσαι κλέφτης, δε σκοτώνεις κάποιον, αλλά "σκοτώνεσαι" για να βγάλεις ένα μεροκάματο».

Τα λόγια του Καστράτι, από την Αλβανική Κοινότητα είναι ξάστερα. Τα μοιράζονται χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι που φεύγουν από τη χώρα τους διωκόμενοι από τους πολέμους, την ανεργία, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, και ζητάνε δουλιά στη δική μας, για να αντιμετωπίσουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εγκλωβίζει υποχρεωτικά στην παρανομία, στη σκληρή εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις.

Στην πλειοψηφία τους, οι αλλοδαποί δουλεύουν με μεροκάματα από 20 μέχρι 35 ευρώ τη μέρα. Αραιά και πού. Από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ. «Αν κάτσεις, σου λένε "πάρ' τα πράγματά σου και φύγε"... Ο αλλοδαπός εργάτης δεν ξέρει τι πάει να πει διασκέδαση, έχουμε γίνει ξένοι με τα παιδιά μας», συμπληρώνει στο «Ρ» ο Καστράτι.

«Είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν μέρες στα σύνορα, για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, που τελικά απελαύνονται στις χώρες τους, για να βασανιστούν και να φυλακιστούν από τα αυταρχικά καθεστώτα», δηλώνει στο «Ρ» η Εμινέ, από την Τουρκία. Οπως λέει, τα τελευταία χρόνια δε χορηγείται ούτε καν ροζ κάρτα - που πιστοποιεί ότι έχει γίνει αίτηση για πολιτικό άσυλο - με συνέπεια οι μετανάστες να μην μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κτλ.

Για όλα αυτά, οι μετανάστες σήμερα κατεβαίνουν στο δρόμο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας, και στηρίζει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, στις 6μ.μ. στην Ομόνοια, με πορεία προς τη Βουλή. Ζητάνε να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους, να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και κινδυνεύει η ζωή τους αν απελαθούν,.

Σε συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί και ο σύλλογος Αλβανών Εργαζομένων Ζακύνθου (ΕΚΖ), στις 6.30 μ.μ., ενώ έκκληση για συμμετοχή απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απεργία για τη ζωή και το μεροκάματο

Σήμερα η 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, ώρα 10.00 π.μ.

Σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που γίνεται σήμερα 5 Φλεβάρη 2003 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, καλεί η διοίκηση του ΕΚ Θεσπρωτίας.

Το ΕΚΘ κηρύσσει απεργία ύστερα από το πέμπτο, μέσα σε ένα χρόνο, θανατηφόρο δυστύχημα στο Νομό Θεσπρωτίας, αυτό του Καντρή Βασίλη, και τα εργατικά ατυχήματα, με βαριούς τραυματισμούς, που έγιναν μέσα στο χρόνο που πέρασε. Επίσης απεργούν ενάντια στην πρόσφατη απόλυση των 63 εργατών από την εταιρία «ΑΤΤΙΚΑΤ», αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, τα εξαντλητικά ωράρια και την καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου.

Τις μέρες που πέρασαν, αντιπροσωπεία του ΕΚΘ περιόδευσε στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού, σε γιαπιά και σε άλλα εργοτάξια, της πόλης της Ηγουμενίτσας και της υπαίθρου. Μίλησε με τους εργάτες και διακίνησε ανακοίνωση - κάλεσμα της διοίκησης του ΕΚΘ. Τα μηνύματα που δέχεται από τους εργάτες είναι θετικά για το περιεχόμενο και τη μορφή πάλης και είναι αποτέλεσμα της δουλιάς που έχει γίνει από τις ταξικές δυνάμεις, όμως επικρατεί μεγάλη τρομοκρατία ειδικά στα δυο εργοτάξια της «ΑΤΤΙΚΑΤ» και της «ΒΙΟΤΕΡ». Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΘ, μετά την απόλυση των 24 ιδρυτικών μελών του κλαδικού εργοταξιακού σωματείου της Εγνατίας (απολύθηκαν από την «ΑΤΤΙΚΑΤ») και την απειλή της απόλυσης που ακολουθεί την οποιαδήποτε αντίδραση των εργατών για θέματα που αφορούν τα δικαιώματά τους, επικρατεί φόβος.

Απεργούν οι έκτακτοι στο δημόσιο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο δημόσιο οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μονιμοποίησή τους και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας που βιώνουν επί χρόνια. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί. Σε ανακοίνωση-κάλεσμα το Σωματείο Εκτακτων στο υπουργείο Πολιτισμού καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Συνεχίζεται η επίσχεση

Την επίσχεση εργασίας για δεύτερη συνεχή ημέρα συνέχισαν χτες οι περίπου 100 εργαζόμενοι στην εταιρία «Ευρωπαϊκή Τεχνική», στο έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής στη Ραφήνα, που είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Να σημειώσουμε, ότι η εργοδοσία τους έχει αφήσει πολλές φορές απλήρωτους για μεγάλο διάστημα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στηρίζοντας τον αγώνα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑL- ΕΠΕ
Ανασφάλιστοι οκτώ χρόνια

Την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της επιχείρησης KATEXAL - ΕΠΕ, που εδώ και οκτώ χρόνια «εργάζονται με σοβαρά ασφαλιστικά προβλήματα», καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη.

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, υπενθυμίζοντας πως «αν και το ΙΚΑ (υποκατάστημα Ν. Ιωνίας) έχει εκφράσει θετική στάση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η επιχείρηση ακολουθεί παρελκυστική τακτική αξιοποιώντας την αρνητική στάση της ΤΔΕ και συνεχίζει μέχρι σήμερα να οφείλει τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ έχει φέρει και πριν 3 χρόνια το θέμα στη Βουλή χωρίς όμως να παρθούν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στην «KATEXAL ΕΠΕ», την ασφαλιστική κάλυψη όσων απολύθηκαν από την επιχείρηση, όπως και τι μέτρα θα πάρει για την αποφυγή τέτοιων αντεργατικών φαινομένων από τους εργοδότες και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ