ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο εδώλιο η συνδικαλιστική δράση

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ξανά σήμερα η συνδικαλιστική δράση.

Κατηγορούμενοι είναι ο Μ. Νουφαρίτσης γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ι. Μανουσογιαννάκης πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Π. Ιατρόπουλος επίσης μέλος της διοίκησης και ο συνδικαλιστής Β. Ξένος, οι οποίοι θα δικαστούν στα δικαστήρια του Πειραιά. Οι τέσσερις το 2001 είχαν παρέμβει σε εργατική διαφορά στην εταιρία «σεκιουριτάδων» Mediteranian Work στον Πειραιά.

Είχαν κληθεί από εργαζόμενους, τους οποίους ο εργοδότης Αθανασόπουλος είχε απολύσει παράνομα. Το αποτέλεσμα ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός των συνδικαλιστών από μπράβους του Αθανασόπουλου, τους οποίους κατηύθυνε το πρωτοπαλίκαρο της εταιρίας και πρώην Αττικάρχης της Αστυνομίας Παφίλης! Μετά τον ξυλοδαρμό, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν μήνυση. Ομως, μήνυση και βέβαια με χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος των συνδικαλιστών κατέθεσαν και οι εργοδότες, ζητώντας προκλητικά και τα... ρέστα!

Ο εισαγγελέας που εξέτασε την υπόθεση αποφάνθηκε ότι πρέπει να τσουβαλιάσει θύτες και θύματα και να τους θεωρήσει όλους κατηγορούμενους.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Προκλητική προεκλογική κοροϊδία

Αυξήσεις - ψίχουλα στα εξευτελιστικά επιδόματα της συντριπτικής μειοψηφίας των εκατοντάδων χιλιάδων ανάπηρων της χώρας, που ζουν σε δραματικές συνθήκες εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, και που στοχεύουν κατευθείαν στην υποκλοπή της ψήφου των αναπήρων και των οικογενειών τους, προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια βάρβαρη πολιτική, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Β. Κοντογιαννόπουλος.

Οι ανακοινώσεις είναι στην πραγματικότητα άθροιση των αυξήσεων της επόμενης τετραετίας, προκειμένου τα νούμερα να δείξουν πιο «παχυλά». Οι αυξήσεις για το 2004 κυμαίνονται για την πλειοψηφία των δικαιούχων από 10 ευρώ (για τους βαριά ανάπηρους) έως 39 ευρώ (ΕΪΤΖ, αιμορροφιλία). Αυξήσεις 86-110 ευρώ δίνονται μόνο στους τυφλούς ασκούμενους δικηγόρους, τους τυφλούς πανεπιστημιακού επιπέδου και τους τυφλούς δικηγόρους που ασκούν δικηγορία, που δεν είναι περισσότεροι από 50 άτομα!

Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός, παρουσιάζοντας την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας, μίλησε για αυξήσεις που κυμαίνονται από 10,4% σε κάποια επιδόματα για το 2004, σε περισσότερο από 155% το 2007, για πολιτική που έβγαλε τους ανθρώπους με αναπηρίες απ' το περιθώριο...

Τα επιδόματα πάντως και με τις εξαγγελθείσες για το 2004 αυξήσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα (στην πλειοψηφία τους κυμαίνονται σε 192-300 ευρώ), πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και αφορούν, σύμφωνα με τον Β. Κοντογιαννόπουλο, 135.000 δικαιούχους ενώ οι ανάπηροι στη χώρα μας είναι περίπου 1.000.000 άνθρωποι και οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000! Από τα επιδόματα εξαιρούνται κατηγορίες, όπως οι ανήμποροι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από ημιπληγίες, οι κωφοί 18-65 ετών κ.ά. Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός ερωτηθείς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα για την ένταξη άλλων κατηγοριών αναπήρων στα επιδόματα!

Η κυβέρνηση με τα επιδόματα επιδιώκει να κουκουλώσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της, καθώς αναγκάζει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που έπρεπε το κράτος να τους προσφέρει δωρεάν. Πως όταν η φροντίδα, εκπαίδευση και θεραπείες ενός παιδιού με αυτισμό κοστίζει κατ' ελάχιστο 1.500 ευρώ το μήνα, το επίδομα είναι σήμερα 200-250 ευρώ. Πως οι μαθητές και φοιτητές με μερική όραση δεν επιδοτούνται, ενώ οι μεγεθύνσεις βιβλίων, τα τεχνικά βοηθήματα, η κατ' οίκον διδασκαλία, τα ειδικά γυαλιά που χρειάζονται κοστίζουν περισσότερο από 1.000 ευρώ το μήνα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη λειτουργία των περίφημων Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης για άτομα με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που έχουν εξαγγελθεί από το 1997 και που ο αριθμός τους αυξομειώνεται, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Χτες ο υφυπουργός είπε ότι λειτουργούν 21 από τα 24, ενώ στην πλειοψηφία τους υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσής τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΕΝΙΤ»
Γύρισαν με άδεια χέρια

Απρακτοι επέστρεψαν για πολλοστή φορά στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα οι εργαζόμενοι της «ΕΛΛΕΝΙΤ», ύστερα από τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα, παρουσία μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ρυθμιστεί με τροπολογία από την παρούσα Βουλή το εργασιακό μέλλον των 39 εργαζομένων που θα βρεθούν στο δρόμο την 1/1/2005, όταν το εργοστάσιο κλείσει, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, που απαγορεύει τη χρήση προϊόντων του αμίαντου.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών, την τελευταία τριετία δεν υπήρξε καμιά κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των εργαζομένων της «ΕΛΛΕΝΙΤ». Στην προηγούμενη μάλιστα συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας στα τέλη του Γενάρη, είχαν αποσπάσει τη δέσμευση ότι η τροπολογία που θα ρύθμιζε τόσο το ζήτημα των αποζημιώσεων, όσο και εκείνο της ασφάλισης, θα εντασσόταν στο μίνι ασφαλιστικό που συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή.

Η σχετική τροπολογία δε συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο και χτες ο Λ. Τζιόλας επιχείρησε να δικαιολογήσει την τρίχρονη κυβερνητική κοροϊδία, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση Πάχτα, έχουν παγώσει όλες οι τροπολογίες που θα συζητούνταν από την παρούσα Βουλή.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε στην Αθήνα και με τους βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και Α. Τζέκη, οι οποίοι αποκάλυψαν στους εργαζόμενους ότι η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να διευθετήσει το ζήτημα είναι σκόπιμη, αφού δε θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με αυτή της «ΕΛΛΕΝΙΤ».

ΕΒΙΕΣΚ
Σχεδιάζουν μέχρι και κλείσιμο

Σενάρια που φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο της ΕΒΙΕΣΚ, στο Αλιβέρι και στο Βόλο και το πέταγμα στην ανεργία των 230 εργαζομένων της, επεξεργάζεται η διοίκηση της εταιρίας, θυγατρική του ομίλου της ΑΓΕΤ.

Η ανησυχία και η αναστάτωση των εργαζομένων και των διοικήσεων των δύο σωματείων είναι μεγάλη, καθώς η διοίκηση της εταιρίας σε συνάντηση που είχε μαζί τους δεν τους έδωσε καμία ξεκάθαρη απάντηση και τους παρέπεμψε για οριστικές αποφάσεις τον ερχόμενο Απρίλη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί μελέτη που κάνει. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το σωματείο εργαζομένων στην ΕΒΙΕΣΚ Αλιβερίου διοργάνωσε χτες το απόγευμα σύσκεψη φορέων για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα όποια σχέδια της εταιρίας.

Μεγάλη ανταπόκριση για την Παλαιστίνη

Στην τελική ευθεία μπήκε η καμπάνια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τίτλο «Μια κουβέρτα για την Παλαιστίνη», καθώς απέμειναν μόνο δύο ημέρες μέχρι το Σάββατο 7 Φλεβάρη, που θα ολοκληρωθεί τελικά. Η έμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης εκφράστηκε από πολλές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για συλλογή κουβερτών και συγκέντρωση χρημάτων.

Η συγκέντρωση υλικών γίνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμ. Μπενάκη 28, Αθήνα) και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα και τη Λαμία. Επίσης, χρήματα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στον αριθμό λογαριασμού 129/592366-26.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη για έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και στην εργαζόμενη νεολαία. Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελούν συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αν και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες συγκέντρωσαν χρήματα απ' το υστέρημά τους για να αγοράσουν κουβέρτες και να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και στους νέους εμποροϋπαλλήλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ