ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ
Η (ν)τροπολογία το έσωσε από την κατεδάφιση!

Νέα αποκάλυψη του «Ρ»

Το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι το ξενοδοχείο της Εκάλης σώθηκε από κατεδάφιση μία μέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας...
Το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι το ξενοδοχείο της Εκάλης σώθηκε από κατεδάφιση μία μέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας...
Υπό κατεδάφιση τελούσε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της εταιρίας MIRASOL, συμφερόντων Μαμιδάκη, που χτίστηκε παράνομα στην περιοχή της Εκάλης και το οποίο νομιμοποιήθηκε, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», με (ν)τροπολογία που υπέγραψαν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Τσοχατζόπουλος, Β. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης και ψηφίστηκε στις 17 Δεκέμβρη 2003, υπό τις ευλογίες και της ΝΔ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», την ακριβώς επόμενη μέρα από την ψήφιση της σκανδαλώδους τροπολογίας, δηλαδή στις 18 Δεκέμβρη 2003, το Συμβούλιο Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών έβγαλε γνωμοδότηση με την οποία το ξενοδοχείο εξαιρείται από την κατεδάφιση!

Το ΣΧΟΠ, όμως, δεν είναι η μόνη υπηρεσία που δούλεψε προς την κατεύθυνση νομιμοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου της συγκεκριμένης επιχειρηματία - υπήρξαν μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες όμως σκόνταφταν στη νομιμότητα και γι' αυτό χρειάστηκε η προσφυγή στη «φωτογραφική» τροπολογία. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο ιστορικό:

Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας «Νηρεύς ΑΕ» επί της οδού Θησέως 101 - 103 κτίστηκε επί χούντας με την άδεια 1981 του 1968. Ως ξενοδοχείο, όμως, λειτούργησε μόνο δύο χρόνια και το 1977, αφού μετασκευάστηκε, άρχισε να λειτουργεί ως Δημόσια Σχολή Νηπιαγωγών και από το 1985 ως το 1995 ως Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο Δροσιάς. Στη συνέχεια, από το 1995 ως το 1999 εγκαταλείπεται ως επικίνδυνο.

Το 1999 το ακίνητο αγοράζεται από την εταιρία MIRASOL, η οποία συμβάλλεται με την εταιρία «Αθήνα 2004» για την ανακαίνισή του, μεγάλο μέρος της οποίας θα γίνει με κρατικές επιδοτήσεις. Εκδίδεται για το σκοπό αυτό η οικοδομική άδεια 1414/28-7-2000, η οποία προσβάλλεται από το Δήμο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ως παράνομη, καθώς η χρήση του δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις γης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.

Το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει την προσφυγή της Κοινότητας. Στη συνέχεια, όμως, η Κοινότητα προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την 2900/2003 απόφασή του ακυρώνει την απόφαση του Εφετείου και κρίνει παράνομη τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ λαμβάνεται στις 14 Απρίλη 2003 και δημοσιεύεται στις 15 Οκτώβρη 2003. Με την απόφαση αυτή το ξενοδοχείο θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Στο μεταξύ και ενώ η απόφαση του ΣτΕ αναμενόταν, το ΥΠΕΧΩΔΕ με την 23592/10-8-2003 «φωτογραφική» υπουργική απόφαση προβλέπεται τροποποίηση των χρήσεων γης επί της Θησέως, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εκεί ξενοδοχείο. Και αυτή, όμως, η απόφαση είναι μετέωρη.

Στη συνέχεια βέβαια έρχεται η γνωστή τροπολογία, ακολουθεί την επόμενη μέρα η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ και στις 13 Γενάρη 2004 με απόφαση του νομάρχη εξαιρείται το ξενοδοχείο από την κατεδάφιση. Και φυσικά επακολουθεί στις 16 Γενάρη 2004 η έκδοση της οικοδομικής άδειας που έσπευσε να υπογράψει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλούμενη και αυτή την... τροπολογία!..

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

Την ίδια στιγμή που κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, μια δράκα από αυτές αυξάνουν όλο και πιο πολύ τους τζίρους και τα κέρδη τους και μετατρέπονται σε μονοπώλια όχι μόνο των δημοσίων, αλλά και των ιδιωτικών τεχνικών έργων. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η συγκεντροποίηση της παραγωγής και στον τομέα των κατασκευών, που προωθήθηκε ακόμη και με κυβερνητική «ένεση», δηλαδή με το νόμο για τις συγχωνεύσεις, καλά κρατεί...

Υπερσυγκέντρωση...

Πιο συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε χτες το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, οι 14 μεγαλύτεροι όμιλοι εταιριών της σημερινής 7ης τάξης πτυχίου κατά το 2002 με έναν κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ ήταν υπεύθυνες για την παραγωγή του 25,2% του συνολικού προϊόντος του κατασκευαστικού κλάδου (έργα δημοσίου και ιδιωτικά), αλλά και του 48,8% των δημόσιων κατασκευαστικών έργων. Παράλληλα το ΙΟΚ εκτιμά ότι μέχρι το 2006 οι μεγάλες εταιρίες θα παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου τους καθώς τα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν και να κατασκευαστούν θα είναι επίσης μεγάλου μεγέθους (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες).

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη για 4 - 5 από τους μεγάλους αυτούς ομίλους (ΑΚΤΩΡ, J&P - ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΟΧΛΟΣ) που συγκεντρώνουν το 80% του τζίρου όλων μαζί των 14 ομίλων της 7ης τάξης. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι μεγάλο ποσοστό και των μικρότερων έργων ουσιαστικά συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων μεγάλων ομίλων, καθώς εκτελείται από θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με το ΙΟΚ το σύνολο της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας (δημόσια και ιδιωτικά έργα) για το 2002 ανήλθε σε 12,180 δισ. ευρώ.

Και...«κανόνια»

Πάντως, την ίδια στιγμή το νόμισμα παρουσιάζει και την άλλη του όψη. Μόλις προχτές τρεις εταιρίες, η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η ΕΡΓΑΣ και η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση και απειλούνταν με λουκέτο. Στην πρώτη, μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε έργο της Μαραθώνιας διαδρομής, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας αφού έμειναν απλήρωτοι για δύο μήνες. Αλλη έρευνα του ΙΟΚ, που επίσης παρουσιάστηκε χτες, δείχνει ότι αυξάνονται οι εταιρίες που παρουσιάζουν ζημιές. Ετσι το 2002 ο αριθμός των ζημιογόνων εταιριών από την 4η τάξη ως την 7η ανήλθε σε 26 (7 της 6ης τάξης, 9 της 5ης και 10 της 4ης), έναντι 16 το 2001, 15 το 2000 και 8 το 1999. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», αν η έρευνα προχωρούσε και πιο κάτω, τότε θα υπήρχαν περισσότερες προβληματικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα από τις 300 εταιρίες που απαρτίζουν την 3η τάξη, οι 173 δήλωσαν το 2002 μηδενικό τζίρο!

Οπως ανέφεραν στο «Ρ» κορυφαία στελέχη του κλάδου, μετά το Σεπτέμβρη αναμένεται μεγάλη καθίζηση των εργασιών, με επακόλουθο απολύσεις εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και αλλεπάλληλα «κανόνια». Μάλιστα, όπως έλεγαν με έμφαση η κρίση αυτή σίγουρα θα αγγίξει και συναφείς κλάδους οικοδομικών υλικών (τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, χάλυβα, αλουμινίου, τουβλοποιίας κ.ά.) με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα έκρηξη της ανεργίας.

ΔΙΚΑΤΣΑ
Καταγγελιών συνέχεια

Σωρεία καταγγελιών συνόδευσε για άλλη μια φορά τις εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ, για την αναγνώριση πτυχίων Ιατρικής από πανεπιστήμια του εξωτερικού (εκτός χωρών της ΕΕ), που διενεργήθηκαν το Νοέμβρη του 2003. Γονείς και φοιτητές καταγγέλλουν το ΔΙΚΑΤΣΑ και το υπουργείο Παιδείας για διάφορες παρατυπίες κατά τη διαδικασία των εξετάσεων και κυρίως για το ότι επιτυχόντες θεωρήθηκαν όσοι συγκέντρωσαν βαθμό 6,25 και πάνω, αντί για 5 και πάνω. Σήμερα μάλιστα, προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, απαιτώντας να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τους και προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τη διαδικασία των εξετάσεων.

Εξώδικο κατά της ΕΤΑ

Εξώδικη διαμαρτυρία κατά της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ), απέστειλε χτες ο δήμος Καλυβίων, με την οποία ζητά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μην υλοποιήσουν τη σύμβαση ξεπουλήματος της παραλίας του Λαγονησίου στον όμιλο Μαντωνανάκη.

Με το εξώδικο, καλείται το ΔΣ της ΕΤΑ να προβεί, εντός δέκα ημερών, στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην υλοποιηθεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, τα ΕΤΑ και την εταιρία «Αττικός Ηλιος», με την οποία ξεπουλιέται η δημόσια παραλία του δήμου Καλυβίων στον όμιλο Μαντωνανάκη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμος Καλυβίων θα προσφύγει στα ποινικά, διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΕΤΑ. Θυμίζουμε πως με την εν λόγω σύμβαση παραδίδεται στο ξενοδοχείο «Grand Resort» (πρώην «Ξενία» στο Λαγονήσι), του ομίλου Μαντωνανάκη, τμήμα της παραλίας του Λαγονησίου έναντι του ευτελούς ποσού των 15.000 ευρώ ετησίως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ