ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Επίφαση δημοκρατίας

Η χτεσινή εικόνα από το «Σπίτι της άρσης βαρών», παρέπεμπε περισσότερο σε εγκατάσταση Ρωμαίου επάρχου, όπου μάζες προορίζονται σε ένα «στοιχείο» του φαντασμαγορικού σκηνικού

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Ούτε ένας κόκκος δημοκρατίας δεν υπάρχει στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η όλη ιστορία είναι μια παρωδία δημοκρατίας, μια επίφαση λαϊκής συμμετοχής, όπου η «βάση» χρησιμοποιείται για επικύρωση «διά βοής» προειλημμένων αποφάσεων σε μυστικά ανακτοβούλια. Πάει πολύ να εμφανίζεται ως αποκορύφωμα της δημοκρατίας η αποθέωση του αρχηγισμού και η λατρεία του αμερικανικού μοντέλου. Η χτεσινή εικόνα από το «Σπίτι της άρσης βαρών» παρέπεμπε περισσότερο σε εγκατάσταση Ρωμαίου επάρχου, όπου μάζες προορίζονται σε ένα «στοιχείο» του φαντασμαγορικού σκηνικού. Σύγχρονοι παραστάτες του «επάρχου», οι αθέατοι καναλάρχες και οι φίλοι και προστάτες στη Ρώμη, ...συγνώμη στην Ουάσιγκτον.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο με τέτοιες διαδικασίες θα μπορούσε να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της αντιδραστικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ, που αποστειρώνει την πολιτική του από κάθε, αντιιμπεριαλιστική και φιλολαϊκή επιρροή. Από αυτή την άποψη η διαδικασία είναι ουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δε δίνεται στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε «λαϊκή εντολή», μέσω συνεδρίου. Επιχειρήθηκε και επί Σημίτη το κόλπο, να χρησιμοποιείται, δηλαδή, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δοθεί «ώθηση» στην κυβερνητική πολιτική, μέσα από μια εικονική «ανανέωση λαϊκής εντολής». Αν αυτό δεν είναι σφετερισμός και υπεξαίρεση της λαϊκής εντολής, τότε τι είναι; Γενική θυμηδία προκαλεί η προπαγανδιστική επιχείρηση (ανα)κατασκευής «νέου κινήματος αλλαγής». Αλήθεια, ποιο είναι το όραμα και το σύνθημα; Μήπως «η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, ζήτω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ»;...

Ας τελειώνει το παραμύθι(ασμα). Οι λαϊκές μάζες είναι καχύποπτες και παγερά αδιάφορες για «κινήματα» εξουσίας, που διαιωνίζουν τη φτώχεια και την κυριαρχία των δυναστών τους. Εχουν μάθει να «φοβούνται όλα αυτά που γίνονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς». Μένει το αποφασιστικό βήμα για την αληθινή ανατροπή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ...«Δεν είναι μια απλή αλλαγή ηγεσίας το εγχείρημα που δρομολογεί το σημερινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε και είναι μια διαδικασία, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης ή την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Εκείνο που ουσιαστικά συντελείται αυτή την ώρα είναι η μετάβαση σε μία νέα πολιτική εποχή, η αφετηρία μιας ανατροπής που φιλοδοξεί όχι απλώς να σημαδέψει, αλλά και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ...«Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά πολλά από αυτό το τριήμερο, καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στην εκλογή του νέου αρχηγού του. Το γεγονός αυτό, μαζί με το αυτογκόλ της ΝΔ στο θέμα του Ασφαλιστικού, οδηγεί τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος στην εκτίμηση ότι θα ανακτηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που - όπως πιστεύουν - θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών» (Γ. Καρελιάς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ...«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από τη βάση και τους "φίλους" του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη δεύτερη προεκλογική "επικοινωνιακή καταιγίδα" του κυβερνώντος κόμματος. Τα όρια αυτής της νέας επικοινωνιακής καταιγίδας θα δοκιμαστούν πολύ γρήγορα, καθώς από τη Δευτέρα κιόλας ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αποδείξει ότι διαθέτει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ...«Στην πραγματικότητα, οδεύουμε ολοταχώς στην αφυδάτωση του διαμεσολαβητικού ρόλου, που ο θεσμός Κόμμα παίζει στην αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία. Ισως γιατί κι αυτή έχει εκφυλιστεί σε "τηλεοπτική δημοκρατία". Δεν είναι τυχαίο ότι η διαδοχή είχε κριθεί πριν καν αρχίσει. Την αποκαθήλωση του K. Σημίτη και την προώθηση του Γ. Παπανδρέου τις επέβαλαν οι δημοσκοπήσεις και όχι ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων. Το ΠAΣOK έχει προ πολλού πάψει να λειτουργεί ως πολιτικός οργανισμός. Εχει εκφυλιστεί σε "κόμμα αξιωματούχων". Τώρα, παρακάμπτεται και ακυρώνεται. Πρόκειται για θρίαμβο της κοινής γνώμης, αλλά όχι υποχρεωτικά και της δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στη διαμόρφωση των πολιτικών προτιμήσεων μεγάλο ρόλο παίζει η χειραγώγηση που ασκούν τα MME» (Στ. Λυγερός - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ... ΠΑΡΩΔΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΑΥΓΗ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΓΚΑΦΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΦΙΜΩΤΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ψηφίστηκε με αλλαγές το νομοσχέδιο - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: 740 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Παπανδρέου - Οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ - ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ TV «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αποθεώσεις... «Τόσο μαζική και παθιασμένη συγκέντρωση θα τη ζήλευαν και τα μεγάλα κόμματα. Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν προχθές στη Λεωφόρο για να υποδεχτούν (με τα πανό και τα συνθήματά τους και, προπαντός, με την πείνα τους για ένα πρωτάθλημα) τον νέο μεσσία. Ούτε η κακοκαιρία τούς εμπόδισε ούτε το γεγονός ότι για τον Αργεντινό Εζεκίελ Γκονζάλες γνώριζαν ελάχιστα... Κάτι μας θυμίζει όλη αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα. Πάνω - κάτω με τον ίδιο τρόπο της υπερβολής υψώθηκε σαν μεσσίας ο Γ. Παπανδρέου. Χωρίς να κριθεί επί της ουσίας, χωρίς να ελεγχθεί η προϊστορία του (αλήθεια, τόσο επιτυχημένος ήταν ως υπουργός;), αποθεώθηκε από παλαιούς και νέους κόλακες και δοξολογήθηκε σαν ο νέος κλειδοκράτορας της Ιστορίας· οι μονότονες "ωραιολογίες" και "νεολογίες" του θεωρήθηκαν νέο ευαγγέλιο, κι ας μένουν στην επιδερμίδα των πραγμάτων, σαν ένα θεαματικό ψαλιδάκι, που χειροκροτείται ενώ στέλνει την μπάλα άουτ» (Παντ. Μπουκάλας - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Κόμματα «αλά καρτ»: «H καινοτομία να ψηφίζεται ο πρόεδρος ενός κόμματος από ανοικτή ψηφοφορία πολιτών διαφοροποιεί ουσιαστικά και τυπικά την έννοια του κόμματος ως "εθελοντικής ένωσης ατόμων που τους ενώνει μια κοινή ιδεολογία" και ενδεχομένως να ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση κομμάτων αλά καρτ...» (Χρ. Βερναρδάκης - πρόεδρος της VPRC - «ΝΕΑ»).

Κομματική διαδικασία... «Προκλητική παρέμβαση στα πολιτικά μας πράγματα αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική μια απόλυτα διάφανη και ανοικτή πολιτική διαδικασία... Αν είναι συνταγματικό για έναν πολίτη να μετέχει σε ένα κόμμα όπου προφανώς τηρούνται αρχεία με προσωπικά του στοιχεία, γιατί δεν είναι συνταγματικό για έναν άλλο πολίτη να μετέχει σε μία μόνο κομματική διαδικασία - την εκλογή του προέδρου - δίνοντας εθελοντικά τα προσωπικά του στοιχεία και εν γνώσει του ότι θα τηρηθούν σε κάποιο κομματικό αρχείο;» (Στ. Τζαννάκης - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ