ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση κομμάτων της GUE - NGL στη Λισαβόνα

Ολοκληρώθηκε στη Λισαβόνα η συνάντηση κομμάτων που συμμετέχουν στην ομάδα της GUE - NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ στις 7 του Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με τη λήξη της συνάντησης το Πορτογαλικό ΚΚ, αναφέρεται πως συμμετείχαν 15 κόμματα από 12 χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα τα ΚΚ Αυστρίας, ΑΚΕΛ, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ΚΚΕ, Γαλλικό ΚΚ, ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Συνασπισμός, «Αριστερά» Λουξεμβούργου, ΚΚ Λουξεμβούργου, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, ΚΚ Σλοβακίας και Πορτογαλικό ΚΚ. Τα Κόμματα από τις σκανδιναβικές χώρες δε συμμετείχαν καθόλου, παρότι είχαν προσκληθεί. Στο δελτίο Τύπου του ΠΚΚ υπογραμμίζεται πως η πρωτοβουλία της Λισαβόνας δεν αντιτίθεται σε άλλες μορφές συνεργασίας.

Αρκετοί ομιλητές εκφράσανε την ετοιμότητά τους για κοινές ή παράλληλες πρωτοβουλίες μπροστά στις εκλογές αλλά και για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη βάση των θετικών πλευρών της δουλιάς στη GUE - NGL στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου, και ιδιαίτερα της αυτοτέλειας, του σεβασμού της άποψης του κάθε κόμματος και της ελευθερίας έκφρασης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τη δράση και τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών. Εντονη συζήτηση έγινε γύρω από προτάσεις σχετικά με το «Ευρωσύνταγμα», το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Προβλήθηκε η ανάγκη της διεκδίκησης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας με παράλληλη γενναία αύξηση των μισθών, συστήματα Παιδείας και Υγείας δημόσια και δωρεάν. Εκφράστηκε η αντίθεση στον Ευρωστρατό, στο ΝΑΤΟ και στην κατοχή στο Ιράκ, καθώς και η αλληλεγγύη με τους εργαζομένους των υπό διεύρυνση χωρών, και τους λαούς της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Στον πυρήνα των συζητήσεων βρέθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, την αξιολόγηση των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων και το χαρακτήρα των εναλλακτικών λύσεων που απαιτούνται. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει και επόμενη συνάντηση για την παραπέρα επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες ορισμένων να συνδέσουν και να εξαρτήσουν την πρωτοβουλία με τις διεργασίες γύρω από το ευρωενωσιακό «Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα» έπεσαν στο κενό.

Ιδιαίτερα καταδικάστηκε από τους παραβρισκόμενους, με πρωτοβουλία της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, ο εντεινόμενος αντικομμουνισμός στην ΕΕ που ήρθε πάλι στην επιφάνεια απ' αφορμή την απαράδεκτη πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην ανακοίνωση του ΠΚΚ υπογραμμίζεται: «Τα κόμματα που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Λισαβόνας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ και κατηγορηματικά αποδοκιμάζουν την αντικομμουνιστική και ρεβανσιστική καμπάνια που εξαπόλυσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η οποία αποσκοπεί να αμφισβητήσει το ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι Κομμουνιστές στην πάλη για δημοκρατία, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών. Εξίσου αποδοκιμάζουν τις απόπειρες να απαγορευτεί και να ποινικοποιηθεί η δράση των Κομμουνιστών στην Ανατολική Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υιοθετήθηκε το αντικομμουνιστικό ψήφισμα που είχε παρουσιαστεί πέρσι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη στήριξη και ανοχή δεξιών και σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, με την επιπλέον απαίτηση να απαγορεύεται σε πρώην μέλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα στο επίπεδο των θεσμών της ΕΕ.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ακόμη κλιμάκωση του «κυνηγιού μαγισσών» και του κλίματος αντικομμουνισμού που καλλιεργείται στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις των κυρίων Φερχόιγκεν και Πρόντι, από τη συνεχιζόμενη δίκη του αντιπροέδρου του ΕΚ Ουγγαρίας, τη συντήρηση των αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων, την υπόθεση του άρθρου 96 του νόμου περί κομμάτων στην Τουρκία κ.ά. Πρόκειται για εξελίξεις που συμβαδίζουν με την αντιδραστικοποίηση των πολιτικών συστημάτων στις χώρες της ΕΕ και επιτείνουν την ανάγκη της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης των κομμουνιστών και των αντιιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων.

Το Πορτογαλικό ΚΚ προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να παραβρεθεί στις μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη στη Λισαβόνα με αφορμή την 30ή επέτειο της Επανάστασης των Γαρίφαλων.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

Συγκέντρωση για τη νεολαία στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, θα μιλήσει, σήμερα Τρίτη, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Α` Αθήνας, Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση που έχει θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη νεολαία», θα γίνει στο μπαρ «Code» (Τσιριγώτη 6), στις 8.30 το βράδυ.

Ημερίδα για Εθνική Ανεξαρτησία - Κυριαρχία - Αμυνα

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) διοργανώνουν εκδήλωση για ζητήματα Εθνικής Ανεξαρτησίας - Κυριαρχίας - Αμυνας. Στην πρόσκληση που κυκλοφόρησαν επισημαίνουν:

«Η προεκλογική περίοδος και η συγκέντρωση της προσοχής των ΜΜΕ στις ρωμαϊκού τύπου φιέστες των δύο μεγάλων κομμάτων, απομακρύνουν τον κόσμο από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και τις λύσεις που ετοιμάζονται πίσω από κλειστές πόρτες για το Κυπριακό και το Αιγαίο αλλά και από τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Αμυνας. Μια ημερίδα με ιδιαίτερη σημασία για αυτές τις εξελίξεις και με θέμα "ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ - ΑΜΥΝΑΣ" οργανώνεται για την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου το απόγευμα στις 5.30 στην αίθουσα "ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Λεωφ. Συγγρού 136, Αθήνα).

Ομιλητές θα είναι οι ακόλουθοι:

-- Θεοφάνης Πάκος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, «Αμυντικές Δαπάνες και Εθνική Ανεξαρτησία».

-- Θέμος Στοφορόπουλος, Πρέσβης επί τιμή, «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Εθνικά Συμφέροντα - Κύπρος».

-- Δημήτρης Δήμου, Αντιστράτηγος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου και Στρατιάς, «Εθνική Αμυνα - Νέο Δόγμα και Οργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων», και

-- Αντώνης Κακαράς, Αρχιπλοίαρχος ε.α., «Κυριαρχία στο Αιγαίο».

Περιοδείες - ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

- Τετάρτη 11/2, στις 17.00: Ομιλία σε συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών στην αίθουσα της «Πανηπειρωτικής».

- Πέμπτη 12/2, στις 17.00: Ομιλία σε συγκέντρωση ανθρώπων από το χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Τρίτση).

- Παρασκευή 13/2 στις 18.00: Ομιλία σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ (πλατεία Ομονοίας).

- Σάββατο 14/2 18.00: Ομιλία σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω (Κλειστό Γήπεδο Αιγάλεω).

- Κυριακή 15/2 18.30: Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

Πλατιά σύσκεψη ετεροδημοτών

Πλατιά σύσκεψη των Επιτροπών Ετεροδημοτών του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 10/2, στις 6.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην Αθήνα (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2). Τηλέφωνο 210.3300.517. Το θέμα της σύσκεψης είναι η οργάνωση της εκλογικής δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ