ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φιλοφρονήσεις ο Μπάρακ, συγκρατημένη η Δαμασκός

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός με την Μ.Ολμπράιτ

Associated Press

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός με την Μ.Ολμπράιτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Μετά από την ανακοίνωση της επανάληψης των συνομιλιών με τη Συρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ καλείται, όπως φαίνεται, να πείσει και τον ισραηλινό λαό για την ορθότητα της επιλογής του. Ο ίδιος ο Εχούντ Μπάρακ δεν τσιγκουνεύτηκε φιλοφρονήσεων για τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, ενώ την ίδια στιγμή, μιλώντας σε ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, κάλεσε όλα τα μέλη του να εργαστούν στην κατεύθυνση της μεταστροφής της όποιας αρνητικής κοινής γνώμης, προκειμένου να «εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή». Από την πλευρά της, η Δαμασκός εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη.

«Σπουδαιότερο άνδρα της συριακής ιστορίας» χαρακτήρισε τον Χαφέζ αλ Ασαντ, ο Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο Ασαντ, μόνο, μπορεί να πετύχει και να δεσμευτεί «στην Ειρήνη των Γενναίων», της οποίας οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο Μπάρακ κάλεσε τον ισραηλινό λαό να κατανοήσει ότι «ο Σύρος Πρόεδρος δεν μπορεί παρά να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συριακού λαού και κατά συνέπεια κάποιες από τις θέσεις που εκφράζει δε θα ικανοποιούν το Ισραήλ». Ο Μπάρακ, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, κάλεσε όλα τα μέλη, αλλά και τους Εβραίους εποίκους που κατοικούν στα Υψίπεδα του Γκολάν να εργαστούν προς όφελος της «ειρηνευτικής διαδικασίας», αναγνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης αμφιβάλλει πολύ για τις εξελίξεις στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις.

Πάντως, όπως φαίνεται, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εκτός από το μέτωπο των συνομιλιών που «ανοίγει» απέναντι στη Συρία, έχει να αντιμετωπίσει και ένα εσωτερικό μέτωπο. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χτες εμφανίζουν την ισραηλινή κοινή γνώμη βαθιά διχασμένη όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στις συνομιλίες με τη Συρία. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μααρίβ», μόνο, το 46% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» το 54% των Ισραηλινών τάσσεται κατά της ολικής αποχώρησης από τα Υψίπεδα Γκολάν, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 38% στο ενδεχόμενο μερικής αποχώρησης. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία κατά της όποιας συμφωνίας με τη Συρία και προκάλεσε τον Εχούντ Μπάρακ να προχωρήσει σε διενέργεια δημοψηφίσματος για να διαπιστώσει ότι «ο ισραηλινός λαός δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός τήρησε χαμηλότερους τόνους και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η συριακή αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις και δε θα αρκεστεί σε μεγαλόστομες υποσχέσεις εκ μέρους του Ισραήλ. Η επιμονή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδινε, χτες, ο σύμβουλος του Εχούντ Μπάρακ, Γκάντι Μπαλτιάνσκιν, σύμφωνα με τις οποίες θα συζητηθούν, στην Ουάσιγκτον, σειρά άλλων θεμάτων και το ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν θα αφεθεί για το τέλος των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, χτες, τόσο ο Εχούντ Μπάρακ και ο Χαφέζ αλ Ασαντ όσο και Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η υπουργός Μαντλίν Ολμπράιτ δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα προσφέρουν «οτιδήποτε τους ζητηθεί» προκειμένου να προωθήσουν την επιτυχία της ισραηλινο-συριακής ειρηνευτικής προσέγγισης.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανησυχούν για τις αποσχιστικές τάσεις στο Κόσσοβο...
ΠΕΚΙΝΟ.-

Οι παραβιάσεις της απόφασης 1244 των Ηνωμένων Εθνών για τη Γιουγκοσλαβία και η κλιμακούμενη έξαρση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο προκαλούν την έντονη ανησυχία Ρωσίας και Κίνας, ανακοίνωσαν χτες οι ηγέτες των δύο χωρών, Μπορίς Γιέλτσιν και Ζιανγκ Ζεμίν αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των δύο ηγετών εστιάστηκε και στις τάσεις απόσχισης της επαρχίας από τη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που το καταλογίζουν οι δύο ηγέτες και στην «ανεπιτυχή εφαρμογή» της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν πως «ζητούν την πλήρη και άνευ όρων εφαρμογή των όσων προβλέπει η απόφαση ...για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Το Μαυροβούνιο «δε βιάζεται» να ανεξαρτητοποιηθεί...
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Φαίνεται πως προς το παρόν ...έχει μπει «φρένο» ...στις φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου για την ολοκλήρωση της αποσχιστικής πορείας που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η ηγεσία της Ποντγκόριτσα κατ' εντολή της Ουάσιγκτον και της Βόννης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, και που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτε Ροντσάου», φρόντισε να υπογραμμίσει τις έντονες «επιφυλάξεις» των μεγάλων δυνάμεων για να καταλήξει πως βραχυπρόθεσμα - τουλάχιστον... - είναι άκαιρη η προοπτική διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, με στόχο την ανεξαρτησία του ετέρου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οπως είπε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, το ζήτημα του δημοψηφίσματος «δεν τίθεται πλέον με επείγοντα τρόπο»... και έτσι υπάρχει η δυνατότητα, μέσα σε ένα χαλαρότερο κλίμα, της προσέγγισης με το Βελιγράδι μέσω διαβουλεύσεων. Και ο Βουγιάνοβιτς συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε την απόφαση των Σέρβων». Ετσι, ακολούθως απέφυγε να προσδιορίσει στο Γερμανό δημοσιογράφο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την πορεία του δεδηλωμένου αιτήματος της Ποντγκόριτσα για ανεξαρτητοποίηση. Εντούτοις, αμέσως μετά εξήγησε - μάλλον σιβυλλικά - πως αυτή η στάση του Μαυροβουνίου έγκειται στο γεγονός πως «στην παρούσα χρονική συγκυρία ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε η διεθνής πολιτική ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκά διατεθειμένες απέναντι στο ζήτημα περί ανεξαρτησίας».

ΗΠΑ
Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους επτά πεζοναύτες που θεωρούνται αγνοούμενοι από το βράδυ της Πέμπτης, μετά την πτώση και συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά στο ελικόπτερο μετέβαιναν 18 άτομα και τα σωστικά συνεργεία και ειδικές δυνάμεις που κατέφθασαν στον τόπο του δυστυχήματος κατάφεραν να περισυλλέξουν ζωντανούς τους 11, αλλά επτά βρίσκονται ακόμα μέσα στα παγωμένα νερά του ωκεανού, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Το ελικόπτερο τύπου «Η-46 Sea Knight» άρχισε να χάνει ύψος λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και ενώ βρισκόταν 40 χλμ νοτιοδυτικά του Σαν Ντιέγκο, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο USS Pecos.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν τη συντριβή του ελικοπτέρου, αλλά τόνισαν ότι τα αίτια της πτώσης είναι ακόμη άγνωστα, ενώ ήδη έχει διαταχθεί έρευνα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αναστολή με δικαστική απόφαση
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Επιστροφή στα πόστα τους, σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, σήμανε για τους απεργούς μετά τη δικαίωση της προσφυγής της κυβέρνησης από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να σταματήσει την απεργιακή κινητοποίηση. Το αιτιολογικό ήταν να ελαττώσει τις επιπτώσεις και τις ζημίες στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας της πιθανότητας να συνεχιστεί για δεύτερη εβδομάδα η απεργία που έχει ξεκινήσει την προηγούμενη Δευτέρα. Τα αιτήματα των σιδηροδρομικών αφορούν στην αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 70%, καθώς και στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας που έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας των αθρόων περικοπών της κυβέρνησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλλε με την απόφασή του να επιστρέψουν οι σιδηροδρομικοί στις εργασίες τους και την αναστολή οποιασδήποτε απεργιακής κινητοποίησης για 45 ημέρες. Πάντως αν και οι απεργοί έδειξαν ότι δε θέλουν προς το παρόν να συγκρουστούν και επομένως ότι συμμορφώνονται με τη δικαστική απόφαση, όμως επιφυλάσσονται για τη συνέχεια. «Ολοι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν» θα δηλώσει προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Γεόργιε Σουλτάνα, ένας εκ των συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπων των απεργών, ο οποίος όμως θα συμπληρώσει «σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να απεργήσουμε ξανά, στην περίπτωση που τα αιτήματά μας δε δικαιωθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ