ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
«Ολα για όλα»...

Σε αυτές τις εκλογές έχουν ατονήσει τα εκβιαστικά διλήμματα του δικομματισμού, ιδιαίτερα η διαίρεση του κόσμου στη βάση «δεξιά - αντιδεξιά»

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
«Ολα για όλα», ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων», της ναυαρχίδας του ...συγκροτήματος και της «δημοκρατικής παράταξης», δίνει με ενάργεια το στίγμα των διαθέσεων στα κέντρα εξουσίας. Συνάμα είναι και σινιάλο της τελικής εφόδου. «Ολα για όλα», για να αντιστραφεί το κλίμα και να δημιουργηθεί μια «δυναμική» υπέρ του Γ. Παπανδρέου. Στο γαλάζιο στρατόπεδο, την ίδια στιγμή, βιάζονται να «κλειδώσουν» τη νίκη: -«Ο λαός έχει αποφασίσει» - «ΠΑΣΟΚ τέλος», «ρεύμα πολιτικής αλλαγής», ορισμένοι ενδεικτικοί τίτλοι του φιλονεοδημοκρατικού Τύπου που δεν κρύβει τη λαχτάρα, για να πάρουν την κουτάλα.

Η παραμικρή ψευδαίσθηση δεν υπάρχει ότι τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες η δικομματική πόλωση θα φτάσει στο ζενίθ, πολύ περισσότερο που η αυλαία των γκάλοπ αφήνει το μήνυμα ότι «όλα παίζονται»... Η ιδιαιτερότητα, όμως, αυτών των εκλογών είναι ότι έχουν ατονήσει τα εκβιαστικά διλήμματα του δικομματισμού, ιδιαίτερα η διαίρεση του κόσμου στη βάση «δεξιά - αντιδεξιά». Το σκιάχτρο της «επιστροφής της δεξιάς» το μόνο που καταφέρνει είναι να γελοιοποιεί αυτούς που το επισείουν. Ποια «δεξιά» θα επιστρέψει με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο να προαλείφονται για υπουργοί σε κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου; Ποια δεξιά, όταν απευθύνεται, έμμεσα πλην σαφώς, πρόσκληση και στην Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί «ως φιλελεύθερη αισθάνεται μάλλον απομονωμένη στη ΝΔ»!

Η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ των δύο μονομάχων είναι μεταξύ έμπειρων και δοκιμασμένων και άπειρων και αδέξιων διαχειριστών: «Εμείς έχουμε δώσει κατ' επανάληψη εξετάσεις, ενώ οι άλλοι κάνουν συνέχεια φροντιστήριο όλα αυτά τα χρόνια», αποφάνθηκε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στην Ουάσιγκτον και την άρχουσα τάξη... Οσοι δεν έχουν δεθεί με νήματα εξάρτησης μαζί τους, έχουν κάθε λόγο να τους δώσουν ένα καλό μάθημα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

«ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»... «Το διευρυμένο, σε σχέση με τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ, προβάδισμα της N.Δ. οδηγεί το κυβερνών κόμμα και τον Γιώργο Παπανδρέου σε μια επίθεση διαρκείας "όλα για όλα", προκειμένου να αναστρέψει το υπέρ της Νέας Δημοκρατίας κλίμα. Αυτό που αναμένεται τώρα, και για τις επόμενες δύο εβδομάδες έως τις εκλογές, είναι μια συντονισμένη επιθετική στρατηγική κατά της N.Δ. και του αρχηγού της K. Καραμανλή, με σκληρή κριτική τόσο επί των προγραμματικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και άλλων ζητημάτων που αφορούν τα πρόσωπα, τις πρακτικές και βεβαίως το παρελθόν τους» (Γ. Παπαχρήστος - «ΝΕΑ»).

...ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ: «Μία ανάσα από τη νίκη θα βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ αν η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν γύρω στις 2 μονάδες δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η διαφορά να έχει κατέβει στις 2, και παρακάτω, μονάδες, ώστε με μια τελική, παρατεταμένη προσπάθεια, το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει άνετα τις εκλογές» (Ο ίδιος).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ... «Προβάδισμα 3,1% δίνει στη ΝΔ και το τελευταίο επιτρεπόμενο γκάλοπ από την Opinion για την "Ε". Διαφορά 2,9% (Metron) και 3,3% (MRB) δίνουν και τα άλλα δύο που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Πρόκειται για σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και επομένως τίθεται πλέον το ερώτημα, αν είναι δυνατόν και πώς να πέσει το φράγμα αυτό στις 15 μέρες που απομένουν ως τις εκλογές. Στο διάστημα αυτό οι πιθανές διακυμάνσεις στις προτιμήσεις των πολιτών θα είναι "αόρατες", αφού δεν επιτρέπονται οι δημοσκοπήσεις» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ... «Πλήρη επικράτηση της ΝΔ προϊδεάζουν οι τελευταίες -πριν από την απαγόρευση - μετρήσεις της κοινής γνώμης. Παράλληλα, καταρρίπτονται πολλοί μύθοι, όπως αυτός της "μεγάλης" διεισδυτικότητας του κ. Παπανδρέου στους νέους, ενώ πιστοποιείται η υπεροχή της ΝΔ στην πλειονότητα των κρίσιμων τομέων διακυβέρνησης» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΨΗΦΙΣΑΝ... «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησής τους δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει όλα του τα "χαρτιά"» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ 3% ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 3,3 ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4,2% ΜΠΡΟΣΤΑ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: ΣΤΟ 3,4% Η ΔΙΑΦΟΡΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν: ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΟΣ!

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΕΝΤΕ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΑΥΓΗ: ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΟΡΑΜΑ, ΣΧΕΔΙΟ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Οικονομικό όραμα» Γ. Παπανδρέου - ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ελπίδες και «αναποφάσιστοι»... «Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου έχει καλύψει τα 3/5 της διαφοράς που υπήρχε στις δημοσκοπήσεις πριν από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Η διεύρυνση με Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη και Δαμανάκη δεν φαίνεται να έπεισε το εκλογικό σώμα, αντίθετα, φαίνεται να ενίσχυσε τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στην αδιευκρίνιστη ψήφο, καθώς η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από τις τάξεις του...» («Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»).

«Ρεύμα νίκης»... «Η μεγαλύτερη έρευνα αποτύπωσης των διαθέσεων της κοινής γνώμης, που παρακολούθησε συστηματικά σε εννέα κύματα και σε αθροιστικό πανελλαδικό δείγμα 10.853 ατόμων όλες τις κρίσιμες φάσεις του εκλογικού αγώνα και διενεργήθηκε από τη VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3, πέραν των σταθερών τάσεων που κατέγραψε αποτύπωσε και τις σοβαρές μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και κατά επαγγελματική κατηγορία. Από τις 12 κατηγορίες της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας το ΠΑΣΟΚ προηγείται μόνο σε τρεις και μάλιστα με σχετικά μικρή διαφορά» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Το εφιαλτικό μέλλον... «Χαράσσοντας τη μορφή της μελλοντικής Ευρώπης στην τριμερή του Βερολίνου, οι κ. κ. Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. O τόνος, πάντως, της τριμερούς δόθηκε χθες από τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής μεταρρύθμισης ζήτησε τη μείωση των κονδυλίων για την υγεία και τις συντάξεις βάσει των νέων δεδομένων, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για επενδύσεις σε άλλους τομείς» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ