ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Αναψε» κόκκινο στο ΝΑΤ

Το οργανικό έλλειμμα έφτασε σε 765,7 εκατ. ευρώ ενώ μειώθηκαν κατά 9,7% οι θέσεις εργασίας των ναυτεργατών

Η δραματική όξυνση της ανεργίας στον κλάδο των ναυτεργατών, με συνέπεια, εκτός των άλλων, την παραπέρα αύξηση των ελλειμμάτων σε βάρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και των άλλων ναυτεργατικών Ταμείων, αποκαλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2004. Τον προϋπολογισμό του Ταμείου φέρνουν στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Ειδικότερα, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία, έχει ανάψει κόκκινο για το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία των ναυτεργατών, καθώς για το 2004 το οργανικό του έλλειμμα έφτασε τα 765.731.620 ευρώ από 687.103.103 ευρώ που ήταν το 2003! Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ, οι θέσεις εργασίας των ναυτεργατών μειώθηκαν κατά 2.352 (δηλαδή 9,7%)! Δηλαδή, το Δεκέμβρη του 2003 οι θέσεις εργασίας ήταν 21.937, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2002 ήταν 24.289! Ετσι, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, «η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους του Ταμείου κατά το Δεκέμβριο 2003 είναι περίπου 1 προς 3,02». Η ΠΕΜΕΝ επιπρόσθετα για την ανεργία στους ναυτεργάτες αναφέρει ακόμα τα εξής στοιχεία: «Στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) έχουν καταγραφεί 2.500 άνεργοι, ενώ αν προστεθούν ακόμα 1.500 ναυτεργάτες από τις ναυτιλιακές εταιρίες ROC και FESTIVAL (σ.σ εταιρίες που φέρονται ότι καταρρέουν) καθώς και οι άνεργοι που δεν είναι καταγεγραμμένοι, η ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών είναι 20% περίπου»!

Σε ό,τι αφορά τώρα ειδικά στο ΝΑΤ και στα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιναυτεργατική πολιτική τα οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, από τα 765.731.620 ευρώ που είναι το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ, θα μείνουν ακάλυπτα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 187.731.620 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και υπόλοιπες παροχές των ναυτεργατών.

Από το τεράστιο αυτό ποσό του συνολικού οργανικού ελλείμματος του ΝΑΤ πρέπει να ξεχωριστούν τα 106.530.246 ευρώ, που αφορούν στο έλλειμμα του Ταμείου Ανεργίας και Ασθενείας των ναυτεργατών, το γνωστό ΚΑΑΝ, και τα 67.696.287, που αφορούν στο οργανικό έλλειμμα του επικουρικού τους ταμείου ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών). Τα αποθεματικά του τελευταίου, που προέρχονται από τον ιδρώτα των ναυτεργατών, στις 31 του Δεκέμβρη 2003 ήταν 133.510.087 ευρώ.

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στα σωματεία και αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης να καταδικάσουν την αντιναυτεργατική πολιτική ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας και με νέους αγώνες να διεκδικήσουν: Αμεση απορρόφηση και προστασία των ανέργων ναυτεργατών, επιδότηση όλων των ανέργων με το 80% του μισθού της ειδικότητος, με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος. Ακόμα, υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σταθερή δουλιά και ασφάλιση στο ΝΑΤ. Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο, με καταβολή επιδόματος, κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ και οικονομική ενίσχυση του Οίκου Ναύτου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη η μεροληψία του ΟΕΚ

Να μην υπογράψει την επαίσχυντη πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, με την οποία προβλέπεται η χορήγηση δανείων και η συμμετοχή σε κληρώσεις σπιτιών για τους εργαζόμενους του ΟΕΚ, με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους δικαιούχους, καλεί τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, με επιστολή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η διοίκηση του ΟΕΚ, σε συνεδρίασή της στις 19.2.2004, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δίνονται δάνεια στους υπαλλήλους του ΟΕΚ από κεφάλαιο του Οργανισμού, όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι θύματα των τραπεζών και ο ΟΕΚ περιορίζεται απλά στην επιδότηση του επιτοκίου. Δεύτερον, κατ' εξαίρεση, δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους του ΟΕΚ να παίρνουν μέρος στην κλήρωση κατοικιών σε πόλη που δεν κατοικούν, ούτε εργάζονται κατά παρέκκλιση του κανονισμού και εφόσον θα μετακινηθούν στην εν λόγω πόλη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει: «Συνεχίζει η διοίκηση να χωρίζει τους δικαιούχους του Οργανισμού σε "αμνούς" και "ερίφια". Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ρατσιστικά απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα ανάμεσα στους εργαζόμενους με διαχωρισμούς ανάμεσα στους δικαιούχους».

Και συνεχίζει: «Σας είναι γνωστό ότι όλοι πληρώνουν τις ίδιες προσφορές στον ΟΕΚ και θα περίμεναν να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δυστυχώς όμως, το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης να σας αποστείλει για υπογραφή, δείχνει περίτρανα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και εσείς, αν το υπογράψετε, χωρίζει τους δικαιούχους σε ευνοούμενους της πολιτείας και μη ευνοούμενους. Θεωρούμε την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού απαράδεκτη, μεροληπτεί υπέρ των εργαζομένων του ΟΕΚ και ενισχύει τον κοινωνικό ρατσισμό».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
«Μαύρο» στους υπεύθυνους για τα προβλήματα

Κάλεσμα σε όλους τους σχολικούς φύλακες, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας υπό το καθεστώς ομηρίας, να ενισχύσουν στις 7 του Μάρτη τις δυνάμεις που στάθηκαν δίπλα τους, αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν, αλλά και που μετά τις εκλογές θα συνεχίσουν τον ίδιο αγώνα χωρίς υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Φυλάκων Ν. Αττικής.

Η επιτροπή καλεί τους σχολικούς φύλακες στις 7 του Μάρτη να θυμηθούν ποιοι είναι υπεύθυνοι: «για τη σημερινή κατάσταση της ανασφάλιστης εργασίας μας 3,5 χρόνια τώρα;». Για την αβεβαιότητα που νιώθουμε με τις εξάμηνες παρατάσεις που μας ξεγελούν; Για την αμοιβή της εργασίας μας που από το 2001 ως σήμερα είναι ίδια, ενώ το κόστος της ζωής καθημερινά ανεβαίνει; Που παραμένει άλυτο το εργασιακό μας πρόβλημα, ενώ προωθείται η μερική απασχόληση δηλαδή μερική ζωή;».

Και συνεχίζει: μήπως είναι οι ίδιοι: «που υπόσχονται και στα παιδιά μας ότι θα εργάζονται και εκείνα ανασφάλιστα για 4 χρόνια τουλάχιστον; Που σε εμάς τους ίδιους υποσχέθηκαν ότι μετά την 11μηνη κατάρτισή μας θα εργαστούμε κανονικά και μετά θα μονιμοποιηθούμε; Που μας λένε για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη ενώ για εμάς ετοιμάζουν τη μερική απασχόληση - μερική ζωή με μισθούς πείνας; Που ψηφίζουν βιαστικά στη Βουλή τροπολογίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, προσπαθώντας να εκπληρώσουν ακόμα και τώρα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει;».

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους στις 7 Μάρτη να θυμηθούν: «Η ΕΕ επιβάλλει την αύξηση της μερικής απασχόλησης, των ιδιωτικοποιήσεων, την καθήλωση των μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, την αφαίρεση των κατακτήσεών μας, την προκλητική αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Οτι η λιτότητα για τον εργαζόμενο έχει γίνει μόνιμη κατάσταση. Οτι η πολιτική αυτή δε διορθώνεται μόνο ανατρέπεται».

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Συνέλευση και εκλογές του Συνδέσμου

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του σωματείου θα πραγματοποιηθούν στις 19, 20, 21 και 22 Μάρτη.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του συλλόγου σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά ενόψει των εθνικών εκλογών να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων. «Το τελευταίο διάστημα - αναφέρει - οι άνεργοι, οι "ενοικιαζόμενοι", οι μερικώς απασχολούμενοι δέχονται ομαδικά πυρά. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρούν να πείσουν τις εργατικές οικογένειες ότι για το ξεροκόμματο που τους πετάνε πρέπει να την ευχαριστούνε κιόλας».

Το ΔΣ του σωματείου μαζί με άλλους εργαζόμενους έδωσε μάχες, μικρές και μεγάλες, όλο το προηγούμενο διάστημα, στους χώρους δουλιάς, ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών.

«Οι αγώνες - τονίζει το σωματείο - δε σταματούν, συνεχίζονται. Υπερασπίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Αγωνιζόμαστε για σταθερή δουλιά με δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της εφαρμογής τους. Παλεύουμε για 35ωρο, 7ωρο, 5μερο με αύξηση των αποδοχών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ