ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
«Σπάνε» την αργία της Καθαράς Δευτέρας

«Φωτιά» οι τιμές στα θαλασσινά και τα οπωροκηπευτικά

Eurokinissi

Στο δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, μέσα στα πλαίσια που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, κινούνται οι μεγαλοεργοδότες του λιανικού εμπορίου, κλιμακώνοντας την επίθεσή τους σε θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), με ανακοίνωσή του, παροτρύνει τα μέλη του να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Καθαρά Δευτέρα. Ετσι, αξιοποιώντας το νομοθετικό κενό που «θέλει» την Καθαρά Δευτέρα «προαιρετική» αργία, ο ΣΕΣΜΕ, με ανακοίνωσή του, «προτρέπει» μεν τα μέλη του να κλείσουν «τα αστικά καταστήματά τους», ωστόσο «προτρέπει και παρακαλεί» τα μέλη του να λειτουργήσουν «έστω και για λίγες ώρες» τα καταστήματά τους «σε περιοχές, όπου εθιμοτυπικά γιορτάζονται από τους εκδρομείς τα Κούλουμα». Ενδεικτική του πού το πάει ο ΣΕΣΜΕ, είναι η εντολή του αντιπροέδρου του ΣΕΣΜΕ Κ. Αποστόλου, ιδιοκτήτη των «Ατλάντικ», να λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα καταστήματα της αλυσίδας ανεξαρτήτως «αστικών» και μη περιοχών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας Π. Βαμβακάς δήλωσε στο «Ρ»: «Εντείνονται οι προσπάθειες από την πλευρά της μεγαλοεργοδοσίας να καταργήσει θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων και βασικά δικαιώματα γύρω από τις εργασίες τους, κατά τις ημέρες των αργιών, με μελλοντική εξέλιξη ακόμα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ετσι, με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, είτε μέσω των κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή διάφορα ζητήματα όπως Ολυμπιάδα κλπ., είτε αξιοποιώντας νομοθετικά "κενά", προσπαθούν να καταργήσουν ό,τι θεσμικό υπάρχει για τους εργαζόμενους».

Θαλασσινά και κηπευτικά

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα παραδοσιακά είδη των ημερών, ακολουθούν μια πρωτοφανή πορεία προς τα πάνω. Ειδικά στα θαλασσινά η εικόνα είναι τραγική και ταυτόχρονα προκλητική. Ακόμα και στην κεντρική αγορά της Αθήνας, την Παρασκευή οι τιμές στα διάφορα θαλασσινά ήταν ακριβότερες σε ποσοστά 20% και 30% και 40% σε σχέση με την Πέμπτη.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και στα οπωροκηπευτικά, όπου με πρόσχημα την κακοκαιρία τα κερδοσκοπικά κυκλώματα μετρούν ήδη κέρδη σε βάρος των καταναλωτών, ενώ ο Κουλούρης εξέφραζε χτες προκλητικά την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση επάρκειας και ...χαμηλών τιμών, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της αγοράς οπωροκηπευτικών.

Οι χονδρέμποροι δήλωσαν ότι έχουν γίνει εισαγωγές από Ιταλία, Ισπανία και Αίγυπτο, που εξασφαλίζουν επάρκεια για τις επόμενες δυο βδομάδες. Πάντως, ο νέος εμπαιγμός του Κ. Κουλούρη και η προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την καθημερινή ακρίβεια και τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις είναι φανερό ότι δεν μπορούν να πιάσουν τόπο, αφού η ίδια η πραγματικότητα, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, είναι ο μόνος αδιάψευστος μάρτυρας.

Οι τιμές όλη τη βδομάδα που πέρασε αυξάνονταν καθημερινά. Χτες, σε σύγκριση με την Τρίτη 17 του μήνα, οι περισσότερες τιμές παρουσιάζουν αύξηση μέχρι 40%. Συγκεκριμένα, μέχρι 40% αυξήθηκε μέσα σε τρεις μέρες η τιμή του μαρουλιού, που έφτασε σχεδόν 1,5 ευρώ το ένα, σύμφωνα με τις τιμές του Παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Μέχρι 33,33% ανατιμήθηκαν τα ραδίκια, το ίδιο και τα αγγούρια, μέχρι 21,21% τα κολοκυθάκια, μέχρι 20% τα παντζάρια και τα ξερά κρεμμύδια, μέχρι 17,33% τα λεμόνια. Ακόμα, δε, και οι μειώσεις τιμών που παρατηρούνταν χτες σε σύγκριση με την προηγούμενη Τρίτη σε κάθε περίπτωση δε δημιουργούν επίπεδα χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μήλα, που φαίνεται να μειώθηκε η τιμή τους μέχρι και 25% χτες, εξακολουθούν να πωλούνται μέχρι 1,6 ευρώ το κιλό, ενώ οι πατάτες ακόμα και μετά από μείωση της τιμής τους πωλούνται μέχρι 0,8 ευρώ.


Χρυσές δουλιές στην «ΚΟΣΜΟΤΕ»

«Χρυσές δουλιές» πέραν των στόχων που είχε θέσει η διοίκηση, έκανε η «Κοσμοτέ» το 2003, ενώ για το 2004 προβλέπει... συναρπαστικές μπίζνες!

Ε, όπως και να το κάνουμε, σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που χρόνο με το χρόνο βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται, η όλο και αυξανόμενη κερδοφορία των μεγάλων εταιριών, σίγουρα συνιστά ωμή πρόκληση. Οσο βέβαια... ωμή είναι και η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική, η οποία επιτρέπει στις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων να υπερηφανεύονται για τις... υψηλές οικονομικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κοσμοτέ», ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 13% το 2003, σε σύγκριση με το 2002 φτάνοντας τα 1.357 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 10,7% ήταν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (576 εκατ. ευρώ) ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 42,45%.

Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του ομίλου της «Κοσμοτέ» ανήλθαν σε 253,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,4% σε ετήσια βάση, παρά τη διαμόρφωση του ποσοστού φόρου σε 36,6% από 34,9% το 2002. Το περιθώριο καθαρού κέρδους του ομίλου το 2003 διαμορφώθηκε σε 18,7%.


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Εκλεισε το 2003 στο 15% του ΑΕΠ

Στο 15% του ΑΕΠ έφτασε στο 12μηνο του 2003 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ την ίδια χρονιά το γενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες) διαμορφώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντανακλά την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ΟΝΕ καταγράφεται φυγή κεφαλαίων από τη χώρα που πληρώνονται στο εξωτερικό (κυρίως στα κράτη της ΕΕ) με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 12μηνο του 2003 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε 22,64 δισ. ευρώ (από 22,7 δισ. το 2002), φτάνοντας στο 15% του ΑΕΠ που παράχτηκε το 2003. Η αξία των εξαγωγών στην τριετία 2001 - 2003 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 3,72% (11,1 δισ. ευρώ το 2003). Αντίθετα, οι εισαγωγές εμπορευμάτων από άλλες χώρες διογκώθηκαν κατά την ίδια περίοδο σε ποσοστό 1,81% (33,7 δισ. ευρώ το 2003). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αποτυπώνει και την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του διεθνούς καταμερισμού.
  • Το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 8,64 δισ. ευρώ ή στο 5,7% του ΑΕΠ, από 8,5 δισ. το 2002.
  • Το ισοζύγιο των εισοδημάτων είναι ελλειμματικό κυρίως λόγω των τόκων, μερισμάτων και κερδών που πληρώθηκαν στα κράτη της ΕΕ. Αυτό το συγκεκριμένο κονδύλι έφτασε τα 4 δισ. ευρώ (από 3,45 δισ. το 2002) με αύξηση 11,5% Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις πληρωμές τοκοχρεολυσίων σε ξένες τράπεζες -μεγαλοδανειστές του Δημοσίου.
  • Το ισοζύγιο των εισοδημάτων είναι πλεονασματικό (11,49 δισ. ευρώ από 10,75 δισ. το 2002), λόγω της εισροής τουριστικού συναλλάγματος.
  • Τέλος, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων με την ΕΕ καταγράφει αισθητή υποχώρηση (5,1 δισ. ευρώ το 2003) ή σε ποσοστό 6,6% σε σύγκριση με το 2002 και 18,8% με το 2001. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης των εισπράξεων από την ΕΕ όσο και της αύξησης των πληρωμών προς την ΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ