ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχητική αύξηση του δανεισμού των ΔΕΚΟ

Προάγγελο μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια των εποπτευόμενων από το κράτος επιχειρήσεων αποτελεί η εκτίναξη του ακαθάριστου ελλείμματός τους το 2003

Κατά 89% αυξήθηκαν οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των ΔΕΚΟ το 2003, συγκριτικά με το 2002. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των ΔΕΚΟ το 2003 ανήλθαν στα 2.749 εκατ. ευρώ έναντι 1.457 εκατ. ευρώ το 2002. Η μεγάλη αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το δημόσιο, δανεισμός ο οποίος αποσκοπεί είτε στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών, είτε στην εξόφληση παλαιότερων δανείων, αποτελεί κακό προάγγελο για τους Ελληνες καταναλωτές. Μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει εξαγγείλει «συγκράτηση» και «πάγωμα» για το α΄ εξάμηνο του 2004 (ελέω εκλογών), το πιο πιθανό όμως σενάριο είναι, πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές, να ανακοινωθούν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αυτών, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων τους.

Στο σχετικό πίνακα, ο οποίος εμφανίζει τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ από το 1996 μέχρι και το 2003, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα: Κατά την περίοδο 1996-2000 ο ακαθάριστος δανεισμός των δημοσίων επιχειρήσεων κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στα 224,7 εκατ. ευρώ το 1996, στα 446,3 εκατ. ευρώ το 1997, στα 436,7 εκατ. ευρώ το 1998, στα 507,5 εκατ. ευρώ το 1999 και στα 595,1 εκατ. ευρώ το 2000. Από το 2001 παρατηρείται μια εκτίναξη του ακαθάριστου δανεισμού στα 1.280 εκατ. ευρώ το έτος αυτό, στα 1.457 το 2002, ποσό το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε το 2003 στα 2.749 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη στροφή των δημοσίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, τα τελευταία χρόνια, συνοδεύεται με τη δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ίδιου πίνακα, οι κρατικές επιχορηγήσεις από 751,8 εκατ. ευρώ το 2000, τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν φθίνουσα πορεία, στα 687 εκατ. ευρώ το 2001, τα 442 εκατ. ευρώ το 2002 και στα 484 εκατ. ευρώ το 2003.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Θα επανέλθουμε περισσότερο αποφασιστικοί!

Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας και του Δερβενίου, αργά χτες το βράδυ μετά από την επανέναρξη από το μεσημέρι της διαδικασίας πληρωμής 80 ελαιοπαραγωγών.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών μετά από συνεδρίασή της το βράδυ επισημαίνει σχετικά: «Αναστέλλουμε για λίγες μέρες τις κινητοποιήσεις μας πιστεύοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αλλάξει η πολιτική απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς. Περιμένουμε να πληρωθούν άμεσα οι 1.696 ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας και οι 465 του Δερβενίου» και υπογραμμίζει: «θα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τους ρυθμούς πληρωμής της επιδότησης του ελαιολάδου και την ολοκλήρωση της πληρωμής της στρεμματικής ενίσχυσης. Σε αντίθετη περίπτωση - τονίζεται στην ανακοίνωση - θα επανέλθουμε περισσότερο μαζικοί, περισσότερο αποφασιστικοί και περισσότερο μαχητικοί διότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Οι αγρότες δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε δημόσια δύο φορές για την καταβολή της επιδότησης στο σύνολο της παραγωγής, αλλά και τις δύο φορές αθέτησε τις δεσμεύσεις της. Με τον αγώνα τους μέχρι στιγμής κατάφεραν να μην ισχύσουν οι 29 όροι για την καταβολή της επιδότησης που ήταν πρακτικά αδύνατο να ικανοποιηθούν, αλλά και να πληρωθούν περίπου χίλιοι παραγωγοί.

«Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξαναβγούμε στους δρόμους του αγώνα, τόνισε ο Κ. Κερκουλές, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, και συμπλήρωσε: «πολιτική βούληση χρειάζεται από την κυβέρνηση για να προχωρήσει στην πληρωμή του λαδιού και της σταφίδας. Με τα πεπραγμένα της απέδειξε ότι δεν είναι μαζί μας και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε».

Μαζική συμπαράσταση

Την έντονη καταδίκη και αγανάκτησή του για «τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της νεοφιλελεύθερης αντιδραστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», εκφράζει με ψήφισμά του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας. Στο ψήφισμα επισημαίνεται, ότι ο αγώνας των αγροτών του Αιγίου «είναι και αγώνας όλων των ελαιοπαραγωγών της χώρας, όλης της αγροτιάς, και είναι πέρα για πέρα δίκαιος, γι' αυτό και αταλάντευτα στεκόμαστε στο πλευρό σας». Η ανακοίνωση καταλήγει, επισημαίνοντας πως, η εγκληματική επίθεση με ρόπαλα, χημικά και με αστυνομικούς σκύλους!!! που εξαπολύθηκε εναντίον των αγροτών της Αιγιάλειας «προοιωνίζεται το τι ετοιμάζουν για όλους μας, εργάτες, αγρότες, νέα γενιά, για όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα» και καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους.

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς Ιθάκης, στο οποίο σημειώνεται ότι «αυτή η επίθεση των ΜΑΤ σε μία προεκλογική περίοδο, δείχνει ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά τις 7 του Μάρτη θα είναι πιο σκληρή και αποφασιστική». «Υπάρχει τρόπος, τονίζεται, να φράξουμε το δρόμο στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Να τους γυρίσουμε την πλάτη και να ισχυροποιήσουμε το κόμμα εκείνο που πάντα βρίσκεται στο πλευρό σας, ώστε να ανοίξουμε δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Σε αντίστοιχο ψήφισμα του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Ηλείας, καταδικάζεται η κυβερνητική βία ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες και εκφράζεται η πλήρης συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους.

ΕΥΒΟΙΑ
Στον αέρα οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Στον αέρα βρίσκονται οι επιδοτήσεις των αιγοπροβατοτρόφων του νομού Ευβοίας, έπειτα από την αποκάλυψη σκανδάλου όπου εμπλέκονται και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας, το οποίο αφορά εικονικές πωλήσεις δικαιωμάτων δικαιούχων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δε βρίσκονται καν στη ζωή! Συγκεκριμένα, αφορμή για το πάγωμα της καταβολής των επιδοτήσεων, στάθηκε η αποκάλυψη σκανδάλου, με εικονικές πωλήσεις δικαιωμάτων δικαιούχων, στην Κάρυστο, στο οποίο ενέχεται και ένας γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας, στο Γραφείο Καρύστου, εναντίον του οποίου διατάχθηκε ΕΔΕ και έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα. Απ' αυτές τις εικονικές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ποσόν 200.000.000 δρχ. (σύμφωνα με υπολογισμούς της Δ/νσης Γεωργίας) πήγε σε άλλους νομούς.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καταγγέλλει στους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και στις οικογένειές τους, τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της φιλοκυβερνητικής διοίκησης της Νομαρχίας που δεν έχουν «ούτε ιερό, ούτε όσιο, όταν πρόκειται να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού. Δε φείδονται εμπαιγμού και κοροϊδίας, ενώ την ίδια ώρα, παραγωγοί που διεκδικούν το δίκιο τους στους δρόμους του αγώνα - ελαιοπαραγωγοί Αιγίου - βιώνουν καθημερινά στην πλάτη τους τα ΜΑΤ και τα κλομπ της "συμμετοχικής δημοκρατίας"». Οσον αφορά την αιτία την οποία επικαλούνται οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζει η ΝΕ Εύβοιας, ότι έχουν γίνει ατασθαλίες με τις επιδοτήσεις στην περιοχή της Καρυστίας γι' αυτό μπλόκαραν τις επιδοτήσεις σ' όλο το νομό, αυτή δεν έχει να κάνει με ευθύνες των κτηνοτρόφων, αλλά με τις ρεμούλες ενός ολόκληρου μηχανισμού που λυμαίνεται προγράμματα και επιδοτήσεις, που στήθηκε εκτός των άλλων, για να ψαρεύει εκλογική πελατεία, εκμεταλλευόμενος τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Σκληρή η τιμωρία

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ, τα νέα, κ. Παπανδρέου; Στην Αχαΐα, στη «γη των Παπανδρέου», οι ΜΑΤατζήδες επιτέθηκαν βίαια και κακοποίησαν άγρια τους αγρότες, που είχαν βγει στο δρόμο αγωνιζόμενοι για το ψωμί και για το δίκιο τους. Εριξαν εναντίον τους χημικά και τους κυνήγησαν μέχρι το χωριό. Μπήκαν σε καφενεία και σε σπίτια, δέρνοντας όποιος έβρισκαν μπροστά τους. Ανοιξαν κεφάλια.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δημόσιας Τάξης, ο θλιβερός Φλωρίδης, ο οποίος από τότε που γύρισε από την Αμερική εμφανίζεται όλο και πιο σκληρός, δικαιολόγησε την τραμπούκικη συμπεριφορά των ΜΑΤατζήδων, αποδεικνύοντας ότι κυβερνητική ήταν η εντολή να αντιμετωπιστούν οι αγρότες σαν τους χειρότερους εγκληματίες.

ΒΕΒΑΙΩΣ δεν είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται μ' αυτόν τον τρόπο στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ολοι θυμούνται την «επιχείρηση βουλκανιζατέρ», που οργάνωσε στη Θεσσαλία και όλοι ξέρουν ότι με δική της ευθύνη πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς σύρθηκαν στο εδώλιο των «αγροτοδικείων».

ΤΙ ΕΧΕΤΕ να πείτε για όλα αυτά, κ. Παπανδρέου; Αυτή είναι η «συμμετοχική δημοκρατία», που προτείνετε; Αυτό είναι το «νέο ήθος», που διαλαλείτε; Αυτή είναι η «νέα εποχή», που υπόσχεστε; Οταν μιλάτε για φιλοαγροτική πολιτική που θα ακολουθήσετε - κι είχατε το θράσος να το εκστομίσετε και από τον ιερό χώρο του Κιλελέρ - αυτό εννοείτε;

ΑΛΛΑ όλα εδώ πληρώνονται, κ. Παπανδρέου. Οι αγρότες θα τιμωρήσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Αλλά δε φτάνει μόνον η τιμωρία σας. Για να πιάσει τόπο η αγροτική ψήφος, δεν πρέπει να πάει ούτε στη ΝΔ, γιατί έτσι οι ξωμάχοι θα πέσουν «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη». Η ψήφος των αγροτών πρέπει να δοθεί στο ΚΚΕ, το Κόμμα που μάχεται για το παρόν και το μέλλον της αγροτιάς.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ