ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Περί Βιοτόπων, Κωμωδίας και Μουσείων Φυσικής Ιστορίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, όλα τα έχει ο μπαχτσές. Κάτι η καρναβαλική περίοδος που συνέπεσε με τις εκλογικές αγωνίες των δυο μονομάχων για τη νομή της εξουσίας (και των ευρωπαϊκών πακέτων, για να μην ξεχνιόμαστε), κάτι η απύθμενη συνθηματική ελαφροβαρβαρότητά τους, προς άγραν ψήφων, ήρθε κι έδεσε το γλυκό.

Αυτά που ακούγονται και διαβάζονται απ' τους πολίτες από τις θεραπαινίδες του δικομματισμού θα μπορούσαν, αν καταγράφονταν συστηματικά, να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως υλικό, εφάμιλλο με τα Απαντα του Τσιφόρου! Θεατρικοί συγγραφείς και σκιτσογράφοι βρίσκονται μες στην καλή χαρά, αντλώντας ιδέες και ατάκες, που δύσκολα θα μπορούσαν να συνθέσουν, όσο κι αν έστυβαν το μυαλό τους.

Οσο για τους εμπνευστές - τροφοδότες τους, συνεχίζουν απτόητοι στις λεωφόρους της γελοιότητας, του εκφυλισμού και της κακομοιριάς. Ολα για την κουτάλα...

Εκεί, όμως, όπου η κωμωδία απογειώνεται κι ο Αριστοφάνης μοιάζει ασήμαντος, είναι ο θίασος των «Συμμετοχικών», που εν είδει σίριαλ καθημερινά στα κανάλια δίνει τα ρέστα του. Μαζί τους και οι γνωστοί κλακαδόροι της εξουσίας, που ως υπερβατικοί χαμαιλέοντες απαγγέλλουν ρολάκους που τους έχουν μάθει. Αλλά ως κακοί ηθοποιοί αδυνατούν να τους απομνημονεύσουν. Ετσι, σε ρόλο υποβολέα, τηλεοπτικοί υπάλληλοι, που συχνά αυτοαποκαλούνται και «δημοσιογράφοι», προσφέρουν χείρα βοηθείας (για να μην πούμε τίποτα άλλο), ξεκατινιαζόμενοι απαξάπαντες.

Κάτι «πολύ ωραίον», που θα 'λεγε κι ο μακαρίτης ο Μποστ, είναι ο χαρακτηρισμός της Εταιρίας τους ως βιότοπος. Πριν αναλύσουμε τον όρο, αναρωτιόμαστε μήπως θα έπρεπε να την παρομοίαζαν με υγροβιότοπο, αφού το υδάτινο στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από έντονο από τα απόνερα της πολιτικής τους; Πάντως, η λέξη βιότοπος, που χρησιμοποίησε ο εκατομμυριούχος πρόεδρός τους (με ή χωρίς το πρόθεμα), είναι άκρως επιτυχής.

Εξηγούμαστε. Με απλά λόγια, βιότοπος είναι ο φυσικός χώρος, όπου ζουν και αναπτύσσονται ένα ή περισσότερα είδη. Τόσο στο παλαιό, όσο και στο νέο ΠΑΣΟΚ, συνυπήρχαν (και συνυπάρχουν) σε αρμονική ισορροπία πλήθος ειδών του ζωικού βασιλείου. Το διατροφικό τους πρόβλημα ήταν εξασφαλισμένο από τον κρατικό κορβανά, με αποτέλεσμα ποτέ να μη δημιουργηθούν αναταράξεις. Βέβαια, τα ισχυρότερα είδη - νόμος της φύσης - είχαν πάντα τον πρώτο λόγο. Αλλά όλα τα μέλη του βιοτόπου λίγο έως πολύ έβρισκαν την τροφή τους.

Η ισορροπία σε ένα βιότοπο διαταράσσεται ή και ανατρέπεται, αν εκλείψει κάποιο είδος και κυρίως όταν η τροφή σπανίσει. Ως προς τα είδη υπάρχει υπερεπάρκεια και, μάλιστα, έχουμε και μια πρωτοτυπία. Ενώ η βιοποικιλότητα παγκοσμίως μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς, στα καθ' ημάς αυξήθηκε προσφάτως με είδη που συναντούσαμε μόνο σε Μουσεία Φυσικής Ιστορίας. Βροντόσαυροι του νεοφιλελευθερισμού με χαμαιλέοντες του παλαιοκομματισμού συναντήθηκαν με τα γνωστά αρπακτικά και τους σκούληκες του σκότους, συνθέτοντας μιαν αγέλη, που προσδοκά να επιδοθεί σε μια νέα εκδοχή παμφαγίας, αν κατορθώσει να επικρατήσει σε βάρος μιας άλλης πεινασμένης αγέλης, που καιροφυλακτεί εδώ και είκοσι χρόνια να επικρατήσει στα λιβάδια της εξουσίας.

Το βέβαιο είναι ότι η επιβίωση της μιας ή της άλλης αγέλης θα προξενήσει σημαντικές βλάβες στην περιοχή που παρέχει την υπερτροφία τους (κράτος) και η ηττημένη θα αποχωρήσει με τεράστιες απώλειες στον αριθμό των ειδών της. Το δεύτερο δε μας απασχολεί. Το πρώτο, όμως, μας τρομάζει. Γιατί περί αγελών επικίνδυνων πρόκειται και η μόνη λύση είναι η εξαφάνισή τους, παρά τις «υποδείξεις» των «ειδικών» (εργολάβων και εκδοτών) περί χρησιμότητας των συγκεκριμένων ειδών. Η θέση τους είναι στα μουσεία και μόνο...

Απόφαση κατόπιν εορτής

Η πολύπαθος περιοχή της Χαλκιδικής, όπως φαίνεται, αποτέλεσε μέχρι την τελευταία στιγμή ένα από τα φιλέτα που εκποίησε η «ΑΕ Εκσυγχρονισμός». Εκτός από την υπόθεση του «Πόρτο Καρράς» υπήρχε και η υπόθεση «Σάνης» στην περιοχή Σταυρονικήτα, που κατασκεύασε υπερπολυτελή διαμερίσματα την περίοδο 1995 -1998 σε δασική παραθαλάσσια περιοχή. Στο απόγειο του σημιτικού καθεστώτος, το πολεοδομικό γραφείο της περιοχής εξέδωσε παράνομα 22 άδειες εντός μιας δασικής έκτασης 2.235 στρεμμάτων, αγνοώντας τις Συνταγματικές διατάξεις και στηριζόμενο σε βασιλικό διάταγμα του 1965. Χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο έδωσε το «πράσινο φως» για οικοπεδοποίηση του δάσους, παρά τις έντονες ενστάσεις που εγέρθηκαν από νομικούς, οικολογικές κινήσεις και κατοίκους της περιοχής. Με μια απόφαση - κόλαφο το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας έρχεται σήμερα να αποφανθεί ότι παρανόμως κατασκευάστηκε το συγκρότημα και μάλιστα αναφέρει ότι η διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση και έχει ευθύνες, αν δεν την εκτελέσει. Το ερώτημα, όμως, που εγείρεται είναι τι θα γίνει τώρα που το συγκρότημα έχει κτιστεί και ποιο το νόημα μιας τόσο καθυστερημένης απόφασης; Η υπόθεση θα κλείσει, ως συνήθως, με κάποια πρόστιμα; Θα τολμήσουν να βάλουν μπουλντόζες ή θα κυριαρχήσει η άποψη περί ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και, εν τέλει, αφού έγινε τι να κάνουμε; Λαλιώτης, Μάνος, Ανδριανόπουλος και Ανδρουλάκης καλούνται να αναπτύξουν τη θέση τους. Ετσι για την ιστορία! Να σημειώσουμε ότι μέχρι το Μάρτη του 2003 (τότε καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο) δικηγόρος της επιχείρησης ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Παυλόπουλος (της ΝΔ). Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Καινούριο εκσυγχρονιστικό στριπτίζ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών (και όχι ακραία, όπως βλακωδώς αναφέρθηκαν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ), που είχαν προβλεφτεί από τους μετεωρολόγους μέρες πριν, απέδειξαν εκ νέου την αναπηρία του ξεχαρβαλωμένου κρατικού μηχανισμού. Για όσους έχουν μνήμη, μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού. Ο απολογισμός είναι αποκαλυπτικός. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τα πάντα κινούνται από το φιλότιμο των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι και υψηλά ιστάμενοι κάνουν ...ταμείο λίγο πριν μας αφήσουν γεια. Το πιο ...σύγχρονο αεροδρόμιο έκλεισε με πέντε πόντους χιόνι και δε βρέθηκαν μηχανήματα να καθαρίσουν τους διαδρόμους. Η Αττική οδός έκλεισε μετά από χιονόπτωση λίγων ορών. Το δίκτυο ύδρευσης απαξιώθηκε και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς νερό τρεις μέρες. Χιλιάδες πολίτες και δυο νοσοκομεία αποκλείστηκαν. Αυτό είναι το κράτος στην εκσυγχρονιστική εκδοχή του. Να το χαίρονται!

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Καλατράβεια πάθη Ι

Φαίνεται πως δεν έχει τέλος η ιστορία με το θόλο του Σταδίου από τον Ισπανό αρχιτέκτονα, που θέλησαν χάριν εντυπωσιασμού να κατασκευάσουν οι μεγαλομανείς κυβερνώντες. Κάτι η σταθερότητα του εδάφους, κάτι το υλικό που από γυαλί θα είναι πλαστικό, κάτι οι καθυστερήσεις και πολλοί αμφιβάλλουν αν θα γίνει το έργο.

Καλατράβεια πάθη ΙΙ

Εργο αξίας 100 δισ., που, φυσικά, θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Ανεξάρτητα, αν θα καταφέρουν να είναι έτοιμο στην ώρα του, όπως διαλαλεί ο ευτραφής συνταγματολόγος, το ζήτημα που παραμένει είναι η χρησιμότητα και η αναγκαιότητά του. Και επ' αυτών ουδείς λόγος...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Σύγχρονη Εκπαίδευση 132-133

Με πλούσια, όπως πάντα, ύλη και διαθεματική κάλυψη πολλών τομέων της εκπαίδευσης, κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο διμηνιαίο τεύχος. Αν και θα θέλαμε να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία από ένα ενδιαφέρον κείμενο, που αφορά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των Σκαναβή - Σαρρή με τίτλο «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσμπουργκ», θα σταθούμε στην αμετροεπή (επιεικώς) συμπεριφορά «συμμετοχικού» μεγαλοσχήμονα πανεπιστημιακού σε βάρος μέλους της συντακτικής ομάδας, που την κατηγορεί ως «ΚΝίτισσα», επειδή τόλμησε να τον αμφισβητήσει. Μάλιστα. Η ιδιότητα αυτή (ανεξάρτητα αν ανήκει στη συντάκτρια του περιοδικού) είναι για τον κ. πανεπιστημιακό το επιχείρημα που την απαξιώνει. Ισως στο βιογραφικό του εν λόγω κυρίου να προσμέτρησε ο αντικομμουνισμός του ως κριτήριο για την ανέλιξή του... Η πλήρης δικαίωση των Δαμανοανδρουλάκηδων και των Μανοανδριανόπουλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ