ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Τα έργα αποκατάστασης έγιναν έργα ψηφοθηρίας

Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τις Κυκλάδες το Μάη του 2003 και το νησί της Σαντορίνης, παρά τις «αγαθές προθέσεις» του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναθέσει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», μία εργοληπτική εταιρία «με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο, λειτουργεί όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ», όπως αναφέρεται στα χαρτιά.

Ολα θα ήταν καλά, αν η εταιρία αποκαθιστούσε όντως τις ζημιές και δεν εργαζόταν για το χτίσιμο του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Σιγάλα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στις Κυκλάδες, «μετά τις καταστροφές του Μάη, δήμαρχος και έπαρχος (σ.σ. και οι δύο υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) διεκδικούσαν την πατρότητα των έργων αποκατάστασης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε σχετικό κονδύλι και η ανάθεση έγινε - άγνωστο με ποιες διαδικασίες, αφού δεν ανακοινώθηκαν ποτέ - στην εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ"». Οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, όπως μας λέει ο Β. Σιγάλας, «κατέγραψαν τις ζημιές και συνέταξαν σχετικό κατάλογο, τον οποίο και κοινοποίησαν στην εταιρία και στους αρμόδιους φορείς». Οταν όμως ξεκίνησαν τα έργα, κάτοικοι και τοπικοί φορείς διαπίστωσαν ότι τα «έργα αποκατάστασης» περιορίζονταν στο οδικό δίκτυο και προχωρούσαν - με κριτήρια ρουσφετιών - σε ασφαλτοστρώσεις διαφόρων μικρών δρόμων, ή ακόμα και κάποιων που εφάπτονταν στον αιγιαλό, κατασπαταλώντας τα χρήματα που χορηγήθηκαν και αγνοώντας τις καταγραμμένες ζημιές που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα έργα που έπρεπε να γίνουν στα γκρεμνά της καλντέρας, όπου λειτουργεί το τελεφερίκ. Οι ζημιές αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί, παρά τις υποδείξεις ακόμα και του προέδρου του τελεφερίκ, ο οποίος επίσης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα ήταν ο έπαρχος του νησιού, Χρύσανθος Ρούσσος, να αναγκαστεί, υπό την πίεση των κατοίκων - αφού δεν τηρούνταν ο δηλωμένος κατάλογος των καταστροφών - να στείλει επιστολή στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», με κοινοποίηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, στην οποία εκφράζει την απαίτηση «η αποκατάσταση όλων των ζημιών να γίνει όπως είχαν δηλωθεί από το Επαρχείο και τους ΟΤΑ του νησιού μας και είχαν συμπεριληφθεί στην κατάσταση που μας κοινοποιήθηκε, το οποίο (έγγραφο) και γνωστοποιήθηκε σε όλους τους φορείς προς ενημέρωσή τους», ενώ ζητά «να βεβαιωθεί εγγράφως και υπεύθυνα ποια έργα έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα και ποια υπολείπονται, πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί και πόσα απομένουν και για ποιους λόγους κάποια δε θα εκτελεστούν».

Κλείνοντας ο έπαρχος δηλώνει ότι το Επαρχείο «εκφράζει την αγωνία του και ζητά την άμεση εκτέλεση όλων των προγραμματισμένων έργων λόγω υψηλής επικινδυνότητας και των καταστροφικών συνεπειών που εγκυμονεί η μη εκτέλεσή τους, δεδομένου ότι η πίστωση είχε προϋπολογιστεί και διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ, αποκλειστικά και μόνο για όσες ζημιές είχαν δηλωθεί από το Επαρχείο και τους ΟΤΑ του νησιού». Την επιστολή αυτή ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες του Επαρχείου, προκειμένου να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει και ακολούθως να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού...

Η αντίδραση από το κυβερνών κόμμα δεν άργησε να έρθει. Αδυνατώντας μάλιστα να απαντήσουν με επιχειρήματα, περιορίστηκαν σε κατηγορίες από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Λεβογιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι «αισθάνεται ντροπή» για τον έπαρχο. Αλλά και από την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ελπίζουμε ότι οι ατυχείς, αστήρικτες και καταφανώς εσφαλμένες δηλώσεις και θέσεις του επάρχου δε θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη των έργων και στη ροή των χρηματοδοτήσεων»...


Α. Φ.

ΤΡΟΧΑΙΑ
Εκτακτα μέτρα για την έξοδο

Eurokinissi

Εκτακτα μέτρα λαμβάνονται ήδη από χτες από την Τροχαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και άνετη κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες, ενόψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου (από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. της Κυριακής και τις 7 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας) θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου στο σημείο της Κακιάς Σκάλας. Παρεμβάσεις θα γίνουν στο Δαφνί, στα διυλιστήρια, στον Ασπρόπυργο, στη Μαγούλα και σε άλλα σημεία.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας θα ληφθούν μέτρα τις ίδιες ώρες και ημέρες στον κόμβο της Κηφισιάς, στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου και σε σημεία που εκτελούνται έργα.

Κατά την είσοδο, θα παραχωρηθεί από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. της Κυριακής και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 μ.μ. της Δευτέρας μία επιπλέον λωρίδα από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τη Διασταύρωση Δαφνίου και μία λωρίδα στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Η Τροχαία υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στο ρεύμα προς Αθήνα (με εξαίρεση οχήματα Οδικής Βοήθειας, φορτηγών ΕΛΤΑ, διανομής Τύπου και μεταφοράς ζώντων ζώων, παστεριωμένου γάλατος και νωπών ψαριών) από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. της Καθαρής Δευτέρας.

Νέος επικεφαλής δημοτικής παράταξης

Νέο επικεφαλής εξέλεξε η δημοτική παράταξη «Αθήνα η πόλη μας», που στις δημοτικές εκλογές του 2002 είχε ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον Γ. Δημαρά. Ο νέος επικεφαλής είναι ο Νίκος Μπουζάνης, υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης - Περιβάλλοντος του ΔΗΚΚΙ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που υπογράφεται ως «ευρύτατη πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης "Αθήνα η Πόλη μας"», «σήμερα ο Γ. Δημαράς είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από το ΔΗΚΚΙ, αλλά μην αποχωρώντας και από τη Δημοτική Παράταξη». Ετσι, στις 2 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών - συνεχίζει η ανακοίνωση - με τη συμμετοχή 137 μελών από σύνολο 178». Με αυτή, καταδικάζει την ενέργεια του Γ. Δημαρά, ως «απαράδεκτη πράξη σφετερισμού ψήφων».

ΔΕΗ: Προσοχή στους χαρταετούς

Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού, ώστε να μην μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα καλώδια συνιστά η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος στην περιοχή. «Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για λόγους ασφαλείας - αναφέρει η ΔΕΗ - δεν πρέπει να επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή τους στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε κάθε περίπτωση, που θα χρειαστείτε βοήθεια, πρέπει να ειδοποιήσετε τη ΔΕΗ (βλαβοληπτικά κέντρα) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».

Κάλπες σήμερα για τους δικαστές

Ψηφίζουν σήμερα οι δικαστές στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικείο και Εφετείο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά καθώς και τα μεγάλα διοικητικά δικαστήρια και το Ειρηνοδικείο Αθήνας) για να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις τους, στο πλαίσιο του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός αυτός συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να ψηφίσουν οι δικαστές στις 7 Μάρτη, αλλά λόγω της σύμπτωσης με τις βουλευτικές εκλογές, με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου μετατέθηκε η ημερομηνία των δικαστικών εκλογών κατά δύο βδομάδες νωρίτερα. Η ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης επικρίθηκε από την πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίοι ζητούσαν οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων να διεξαχθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ΕΠΟΝ, αύριο Κυριακή, στην Κυδιάντα Λαγκαδάς και ώρα 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ