ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Πρόοδος και συντήρηση...

Στο αιώνιο δίλημμα «συντήρηση - πρόοδος», ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι δύο μονομάχοι εργάζονται με όλες τις δυνάμεις τους για την οπισθοδρόμηση, για το νέο κοινωνικό Μεσαίωνα...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Από τα «καινοφανή» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ από πιο «δεξιές» θέσεις. Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ δεν «αποκαλύπτει» και καυτηριάζει τη ΝΔ για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και ιδέες της - θα ήταν σαν να στρεφόταν κατά του «εαυτού» του - αλλά για «συντήρηση». Επικρίνεται, δηλαδή, η ΝΔ, γιατί υστερεί έναντι του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση νεοφιλελεύθερων «τομών» και «ρήξεων». Αυτές συνιστούν το «καινούριο» και «προοδευτικό». Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει «ενσωματώσει» την κριτική που ασκούσε για καιρό ο Α. Ανδριανόπουλος, που μεμφόταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αριστερή»(!), άρα αναχρονιστική, πολιτική...

Μ' αυτήν την έννοια, είναι το ΠΑΣΟΚ, που «γέρνει», ιδεολογικοπολιτικά, προς την «ακροδεξιά»... Το ΠΑΣΟΚ γίνεται κήρυκας και εκφραστής των θεωριών του κοινωνικού δαρβινισμού, της επικράτησης των νόμων της ζούγκλας της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Η σημασία αυτής της «εξέλιξης», που συσκοτίζεται στον προεκλογικό κουρνιαχτό, θα φανεί μετά τις εκλογές, αλλά θα είναι αργά, αν το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται «δικαιωμένο» από τη λαϊκή ψήφο... Η αλήθεια για τη ΝΔ είναι ότι είναι «αμετακίνητα» ο εκφραστής των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πρώτος που βγήκε και χαιρέτισε τις αποφάσεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ την περασμένη βδομάδα. Φοράει, όμως, φιλολαϊκές μάσκες, γιατί πρέπει να ανέβει στην εξουσία, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι όσο ποτέ πιο ευδιάκριτες. Ακριβώς επειδή «κλίνουν» στην ίδια όχθη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να σπείρουν σύγχυση... Επίσης, στο αιώνιο δίλημμα «συντήρηση - πρόοδος», ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι δύο μονομάχοι εργάζονται για την οπισθοδρόμηση, για το νέο κοινωνικό Μεσαίωνα... Το «ποιος είναι καταλληλότερος» να ηγείται αυτής της αντιδραστικής πορείας, δεν (πρέπει να) αφορά τα λαϊκά στρώματα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΟΠΛΑ» ΚΑΙ «ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ»

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»... «Πέντε συγκεντρώσεις, πολλά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα σποτ και ένα δίλημμα είναι τα τρία "όπλα" που θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ στις 11 μέρες της προεκλογικής περιόδου που απομένουν, με στόχο να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή έστω και την τελευταία στιγμή... Τόσο στις συγκεντρώσεις όσο και στην τηλεοπτική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει και το τελευταίο προεκλογικό «όπλο» του που είναι το "δίλημμα των εκλογών", το οποίο συνοψίζεται στο διπλό ερώτημα: "Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε στο παρελθόν;" και "Ποιος είναι καταλληλότερος να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον;"» (Γ. Καρελιάς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ... «Επιθετική πολιτική έναντι της ΝΔ, με την ανάδειξη των διαφορών των δύο κομμάτων και του ρόλου της ακροδεξιάς στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, που, παράλληλα, θα επιδιώξει να στείλει μήνυμα νίκης μέσω των μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη» (Βασ. Σκουρής - «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΣΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ... «Σε ενενηντάλεπτο... φλερτ με τους αναποφάσιστους - που υπολογίζονται σε πάνω από 10% του εκλογικού σώματος - εξελίσσεται η τηλεοπτική αναμέτρηση της Πέμπτης μεταξύ των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζονται εντατικά για το ντιμπέιτ, επιστρατεύοντας όλους τους άσους τους» («ΝΕΑ»).

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ «ΓΡΑΜΜΩΝ»... «Στην Τρίπολη οι μάσκες έπεσαν. Ο... υπερβατικός Γ. Παπανδρέου επέστρεψε στις γνωστές αντιδεξιές κορόνες. Μπροστά στο φάσμα της ήττας ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις διαχωριστικές γραμμές. Και όλα αυτά λίγες μόνο μέρες μετά το νεοφιλελεύθερο άνοιγμά του» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΚΡΥΦΑ ΑΤΟΥ... «Με κρυφά ατού μπαίνει στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής. Η εβδομάδα αυτή θεωρείται η πλέον κρίσιμη για την έκβαση της μάχης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζει αιφνιδιασμούς» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΜΕ ΜΥΑΛΟ... «Αυτοί, οι λίγοι από τους Πασόκους που φωνάζουν, επειδή τάχατες θα τους... "νοθεύσει" τον Σοσιαλισμό (!) η προσχώρηση του Μάνου και του Ανδριανόπουλου, την οποίαν η "Αυριανή" υπέδειξε στον Γιώργο, πριν ακόμα ο Σημίτης υποχρεωθεί να του παραχωρήσει τη θέση του, για να γλιτώσει τον εξευτελισμό μιας μεγάλης βαριάς ήττας, θα πρέπει να σταματήσουν, επιτέλους, αν σκέφτονται με την... καρδιά τους και να αρχίσουν να σκέφτονται με το μυαλό τους!» («ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: (ντιμπέιτ) - 90 ΛΕΠΤΑ ΦΛΕΡΤ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: («Τεχνόπολις»): ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ 4 ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΙΚΡΗΣ... ΗΤΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΗΤΤΑ...

ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΑ ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ!...

ΧΩΡΑ: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ.

ΕΣΤΙΑ: Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΘΗ Ο ΣΑΝΤΑΜ! - Αυτά έγραφε πέρυσι σε άρθρο του στην «Wall Street Journal».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΨΗΦΙΖΟΥΝ Ν.Δ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 8 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: 1.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πρόοδος και συντήρηση... «Σ' αυτή την αγεφύρωτη διαφορά ανάμεσα στα όσα οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ και στα όσα παραμένει προσκολλημένη η ΝΔ θα επικεντρώσει την προσπάθειά του ο Γ. Παπανδρέου μέχρι τη βραδιά της 6ης Μαρτίου... Ισως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Και ως τέτοια είναι βέβαιο ότι θα την αντιμετωπίσει κάθε πολίτης που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

Ακρότητες... «Η ΝΔ, χάνοντας στελέχη όπως ο Στ. Μάνος και ο Ανδρ. Ανδριανόπουλος και τις απόψεις που τα στελέχη αυτά εκπροσωπούν, περιχαρακώνεται ιδεολογικά στο πιο ακραίο κομμάτι της συντηρητικής παράταξης» (Βάσω Παπανδρέου - «ΕΘΝΟΣ»).

Μη ταύτιση... «Ασφαλώς, ο προοδευτισμός δεν πρέπει να ταυτίζεται αυτόματα με την Αριστερά, ούτε ο συντηρητισμός με τη Δεξιά. Υπάρχουν συντηρητικές νοοτροπίες στην Αριστερά (παράδειγμα, το "παλαιό ΠΑΣΟΚ") και προοδευτικές τάσεις στη Δεξιά (παράδειγμα, οι κ.κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος)» (Αλ. Καλοκαιρινός - «ΝΕΑ»).

Ιδιες ιδέες... «"Μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες" έγραψε ο Γάλλος πρωθυπουργός στον κ. Κώστα Καραμανλή... Ο κ. Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόλμησε στη Γαλλία το αδιανόητο. Τα μέτρα που πρότεινε θεωρήθηκαν πρόκληση για όλους τους φοροδίαιτους ταγούς της αριστερής διανόησης: 1). Περιορισμός των δημοσίων υπαλλήλων με την πρόσληψη ενός στη θέση δύο που συνταξιοδοτούνται. 2). Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. 3) Αποκέντρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στον τοπική αυτοδιοίκηση...» (Πάσχος Μανδραβέλης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ