ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΦΑΡΑΝ»
«Τυχαίο γεγονός η κατάρρευση» λέει ο Τσελέντης!

Ο σεισμολόγος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως «φταίει η γη και όχι το κτίριο». Αυτό δηλαδή που αποτελεί και το συμπέρασμα σχετικής αιτιολογικής έκθεσης που συνέταξε ο ίδιος ύστερα από παραγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας και κατηγορούμενου σήμερα Μάριου Κάτσικα

Στην ένταση του σεισμού της 7/9/1999 απέδωσε την κύρια αιτία της κατάρρευσης του κτιρίου της ΦΑΡΑΝ ο σεισμολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου Γεράσιμος Τσελέντης, καταθέτοντας χτες στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας, όπου δικάζονται οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης και ο πολιτικός μηχανικός που επισκεύασε τις ζημίες που είχε υποστεί το κτίριο στο σεισμό του 1981.

Ο μάρτυρας αφού σημείωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας υπερασπιστής, είπε ότι στην περίπτωση της ΦΑΡΑΝ φταίει η γη και όχι το κτίριο. Αυτό είναι και το συμπέρασμα που ανέγραψε σε σχετική αιτιολογική έκθεση για τους λόγους κατάρρευσης του εργοστασίου, που συνέταξε επί πληρωμή, ύστερα από παραγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας και κατηγορούμενου σήμερα Μάριου Κάτσικα.

Αυτή καθ' αυτή την κατάρρευση τη χαρακτήρισε «τυχαίο γεγονός», υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως να μη γινόταν αν, για παράδειγμα, άντεχε ένας τοίχος του κτιρίου. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής είπε ότι με το ίδιο το κτίριο δεν ασχολήθηκε, ενώ σε άλλη ερώτηση εάν στη μελέτη που έκανε πήρε υπόψη του ότι το κτίριο είχε κολόνες με μικρότερες διατομές, δεν είχε αρμούς διαστολής, είχε μειωμένο οπλισμό, απάντησε: «Αυτά δε με αφορούν. Σχετικά με το κτίριο δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, δεν είμαι μηχανικός». Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι σίγουρος αν το κτίριο έπεσε επειδή συντονίστηκε με το σεισμό και όχι από άλλη αιτία, είπε: «Η κατάρρευση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο συντονισμού. Σχετικά με τα κατασκευαστικά του κτιρίου η κατάρρευση ήταν τυχαίο γεγονός».

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Γερ. Τσελέντη η πολιτική αγωγή επισήμανε ότι ο μάρτυρας είχε πελατειακές σχέσεις με τους κατηγορούμενους. Η εισαγγελέας της έδρας από τη μεριά της υποστήριξε πως η κατάθεσή του άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Η επόμενη μάρτυρας υπεράσπισης που ακολούθησε ήταν η λογίστρια της επιχείρησης από το 1971 και επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων, Γεωργία Γρηγορίου. Υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ακουστεί κάτι σχετικό για την αντοχή του κτιρίου, ενώ αναφερόμενη στους εργαζόμενους είπε ότι δεν είχαν προβλήματα στις σχέσεις τους με την επιχείρηση.

Σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι από τους 150 εργαζόμενους οι 50 περίπου ήταν γραμμένοι στο σωματείο, εκ των οποίων οι 24 μετά το σεισμό είχαν ταχθεί υπέρ της ΦΑΡΑΝ και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου στην αγωγή εργαζομένων που ζητούσαν αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, όπως φαίνεται από έγγραφα που διαβάστηκαν, η εταιρία δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, είχε πάρει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία και προχωρούσε σε αγορές ακινήτων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου γίνονται αορίστου...

...για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ωρομίσθιες, εποχιακές κλπ.) μετατρέπονται αυτοδίκαια σε αορίστου χρόνου, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Αυτό αποφάσισε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 249/2004 απόφασή του (υπό πενταμελή σύνθεση), κρίνοντας ότι υπό το καθεστώς των νόμων 2738/1999 και 2266/1994 είναι νόμιμη και υποχρεωτική η μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Το ΣτΕ θεωρεί ότι ο νόμος του 1999 καταλαμβάνει όλες τις νομικές μορφές απασχόλησης, επομένως και τους ωρομίσθιους.

Η απόφαση του ΣτΕ καταλήγει ότι το αίτημα εργαζόμενης να καταταγεί σε οργανική θέση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατά το νόμο του 1994, είναι νόμιμη, υπό την προϋπόθεση ότι το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο θα διατύπωνε την άποψη ότι εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας. Ωστόσο, το δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση να κριθεί εκ νέου υπό επταμελή σύνθεση από το Γ΄ Τμήμα, λόγω μείζονος σημασίας.

Συγκεκριμένα, εργάτρια που απασχολούνταν ως εποχιακή ωρομίσθια στο γραφείο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Καστοριάς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η σύμβασή της έληξε στις 30.10.1994, ζήτησε να καταταχθεί σε οργανική θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Το αίτημα αυτό της εργαζόμενης απέρριψε το υπουργείο Γεωργίας, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο των 30 μηνών, γιατί, σύμφωνα με το νόμο 2266/94, ο χρόνος προϋπηρεσίας της ως ωρομίσθιας δε λαμβάνεται υπόψη.

Το σκεπτικό, όμως, της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με το νόμο 2738/1999 το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που υπηρετεί στο δημόσιο και σε ΝΠΔΔ και η σύμβασή του έχει ανανεωθεί ή παραταθεί τουλάχιστον μια φορά, μπορεί να καταταγεί σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον έχει συμπληρώσει:

  • Συνεχόμενη ή με διακοπές, το πολύ ενός μήνα κάθε φορά, παροχή υπηρεσίας τουλάχιστον 24 μηνών
  • Συνολική παροχή υπηρεσίας στο ίδιο υπουργείο ή ΝΠΔΔ 30 τουλάχιστον μηνών, ανεξάρτητα από τη διάρκεια τυχόν ενδιάμεσων διακοπών

Επίσης, ο νόμος 2738/1999 προβλέπει ότι για την κατάταξη σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αρκεί η ύπαρξη σχέσης εργασίας, με την έννοια της πραγματικής απασχόλησης και επομένως το αίτημα της εργαζόμενης είναι νόμιμο.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΘΕΟΔΩΡΟ Β. ΚΑΡΑΤΖΑ

κηδεύουμε αύριο Παρασκευή, 5 Μαρτίου και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η σύζυγος: Ολγα - Θεοφανώ. Τα παιδιά: Κατερίνα και Μενέλαος Τασσόπουλος, Βασίλης Καρατζάς. Τα εγγόνια: Θανάσης, Ολγα, Θεόδωρος Τασσόπουλος. Τα αδέλφια: Τούλα, Νίκος, Κώστας. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Κομματικός αιρετός

Την κομματική του ιδιότητα, ως μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, επιστράτευσε και πάλι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει τη «δέσμευση» του Γ. Παπανδρέου για αστική συγκοινωνία στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και για την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου ως «γενναία πολιτική πράξη». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ χρησιμοποιεί αυτή τη θεσμική του ιδιότητα για να προάγει την κυβερνητική πολιτική και επιλογές. Αλλωστε η μέχρι τώρα θητεία του αποδεικνύει ότι ο ρόλος του «εξαντλείται» ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια και όχι στην υπεράσπιση μιας Αυτοδιοίκησης που έχει λόγο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που καταπατά τα συμφέροντα των δημοτών.

Νέα επιτροπή στο Φανάρι

Νέα τριμελής επιτροπή από τους μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονα, Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, συνοδευόμενη από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Σκλήφα, θα μεταβεί στο Φανάρι για την επίλυση ορισμένων διαδικαστικών ζητημάτων, όπως αποφασίστηκε χτες, τελευταία μέρα συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η ΔΙΣ επαναβεβαίωσε την έγκρισή της στο τελευταίο κείμενο για το θέμα της εκλογής μητροπολιτών στη Β. Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το κείμενο της πρότασης έχει «ήδη τύχει και της εγκρίσεως της άλλης πλευράς», επειδή όμως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τέθηκαν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται «με τις νόμιμες διαδικασίες εγγραφής στον κατάλογο των εκλόγιμων υποψηφίων που προτείνονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο» αποφάσισε τα παραπάνω.

Για το θέμα των εγγραφών στο κατάλογο ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, απαντώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «δεν πρέπει ούτε το Πατριαρχείο να αισθάνεται μειωμένο και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, αυτό το τονίζω, αλλά ούτε και η Εκκλησία της Ελλάδας να παρανομεί». Η επιτροπή των ιεραρχών, θα προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις της Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα πάει μετά τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ