ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ
Ανακατανομή σε όφελος της πλουτοκρατίας

Με αύξηση μισθών και συντάξεων, που πέρσι ήταν γύρω στο 3,5%, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 14,4%. Αντίθετα, οι ΑΕ, που αύξησαν τα κέρδη τους πάνω από 20% (τα φορολογητέα αυξήθηκαν κατά 8,8%), πλήρωσαν μόλις 1,2% περισσότερους φόρους!

Συνεχίστηκε και το 2003 η υπερφορολόγηση των εργαζόμενων, μισθωτών, συνταξιούχων, ΕΒΕ, αγροτών, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, σε αντίθεση με τη συμβολική φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Τα ίδια στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια - μέχρι και την περασμένη Κυριακή - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πριμοδότησαν τις μεγάλες επιχειρήσεις και με τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ολα, δε, δείχνουν πως η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει στην ίδια ακριβώς αντιλαϊκή ρότα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους συντελεστές φορολογίας πάνω στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων μέσω της άμεσης κρατικής φορολογίας και, αντίθετα, η μείωση του φόρου πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό έτος 2003 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2002), σύμφωνα με τα οποία:

  • Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν φόρους ύψους 4,028 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. για τα εισοδήματα του περασμένου έτους. Η φορολογική επιβάρυνση έφτασε στο 14,4% (!) και είναι πολύ πάνω από τις όποιες πενιχρές αυξήσεις δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση «έκλεψε» εισοδήματα και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η ανακατανομή των εισοδημάτων σε όφελος της πλουτοκρατίας, που συντελέστηκε μέσω της άμεσης φορολογίας, προκύπτει και από το ποσοστό συμμετοχής που είχαν οι κοινωνικές τάξεις στο σύνολο του φόρου που εισέπραξε το κράτος. Ετσι, το οικονομικό έτος 2003 το ποσοστό συμμετοχής του φόρου που πλήρωσαν οι μισθωτοί - συνταξιούχοι ανέβηκε στο 41,08% του συνολικού φόρου, από 39,03% που ήταν στο οικονομικό έτος 2002. Το στοιχείο αυτό αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της αντιλαϊκής αναδιανεμητικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, όπως είναι επόμενο, οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι μείωσαν τη συμμετοχή τους στο σύνολο του φόρου. Συγκεκριμένα, το 2003 η συμμετοχή που είχαν τα «νομικά πρόσωπα» έπεσε στο 43,77%, από 45,69% το 2002.
  • Τα «νομικά πρόσωπα», πρώτα και κύρια, οι μεγάλες ΑΕ διευκολύνθηκαν και από τη μείωση της σχετικής συμμετοχής στο σύνολο του φόρου, αλλά και από τη μείωση της φόρου σε απόλυτους αριθμούς! Ετσι, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της μάζας των κερδών τους ήταν αρκετά σημαντική, οι φόροι που πλήρωσαν αυξήθηκαν μόλις 4,1% (έναντι αύξησης 14,4% στους μισθωτούς - συνταξιούχους). Για το οικονομικό έτος 2003, τα «νομικά πρόσωπα» (τόσο οι μεγάλες ΑΕ, όσο και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις) κατέβαλαν συνολικούς φόρους ύψους 4,3 δισ. ευρώ (από 4,1 δισ. ευρώ το 2002). Τα παραπάνω ισχύουν για το σύνολο των νομικών προσώπων. Η κατάσταση, όμως, είναι εξοργιστική, αν δει κανείς τα ειδικότερα στοιχεία που αφορούν στις ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα φορολογητέα κέρδη των 39.329 ΑΕ για το οικονομικό έτος 2003 έφτασαν σε 10,3 δισ. ευρώ (9,47 δισ. το 2002 για 36.457 ΑΕ) με ποσοστό αύξησης 8,76%. Ομως, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ήταν 3,25 δισ. ευρώ (από 3,21 δισ. ευρώ το 2002), με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται μόλις σε 1,2%, που είναι πολύ κάτω ακόμη και από τον τιμάριθμο!
  • Οι «λοιποί φορολογούμενοι», που ταξινομεί η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει κυρίως τους ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες κλπ. Η αύξηση της άμεσης φορολογίας πάνω σ' αυτά τα στρώματα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έφτασε σε 7,10% και η μάζα του φόρου που πλήρωσαν έφτασε στα 1,48 δισ. ευρώ (από 1,37 δισ. ευρώ στο οικονομικό έτος 2002). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα αναδρομικά φοροχαράτσια, που επιβλήθηκαν μέσω της «συνάφειας» και άλλων αντίστοιχων ρυθμίσεων. Ετσι, το στοιχείο που δίνει το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο η συμμετοχή αυτών των στρωμάτων στο σύνολο του φόρου παρέμεινε στο 15%, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Φανερό είναι το γεγονός ότι οι μοναδικοί ωφελημένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Το σύνολο του φορολογούμενου εισοδήματος και των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων για το οικονομικό έτος 2003 έφτασε σε 79,31 δισ. ευρώ, από 68,36 δισ. ευρώ το 2002. Η αύξηση των φορολογούμενων εισοδημάτων φτάνει στο 16%. Ο συνολικός φόρος (για το 2003) έφτασε σε 9,8 δισ. ευρώ (από 9,02 δισ. το 2002) με ποσοστό αύξησης 8,70%, δηλαδή στο μισό σχεδόν της αύξησης των εισοδημάτων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη «φωτογραφίζει» και πάλι τις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στις ισχυρές επιχειρήσεις. Ετσι, τα «νομικά πρόσωπα» αύξησαν τα φορολογητέα κέρδη τους στα 12,98 δισ. ευρώ σε ποσοστό 16,8%, ενώ η αύξηση του φόρου ήταν μόλις 4,10%.
«ΡΟΛΣ - ΡΟΪΣ»
Αλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση

Τελικά, μήπως η Ελλάδα είναι όντως μια ...«ισχυρή» χώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί και τις ανάλογες δάφνες; Το ερώτημα προκύπτει μετά την ανακοίνωση και στην Ελλάδα, των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2003 από τη ...«Ρολς - Ρόις». Μια ανακοίνωση που - για να σοβαρευτούμε - δεν είναι άσχετη από τις προσπάθειες της εταιρίας να εξαπλώσει ακόμη περισσότερο τη βάση πελατών της σε όλο τον κόσμο, ώστε να αντλήσει και το ελάχιστο που μπορεί, προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της εικόνα.

Ισως πάλι, η «Ρολς - Ρόις» να ξέρει κάτι που αγνοεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για τις δυνατότητες που μπορεί να της προσφέρει η ελληνική αγορά στους τέσσερις τομείς όπου δραστηριοποιείται, στην πολιτική και αμυντική αεροδιαστημική, στην ενέργεια και τη ναυτιλία. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση, αφού και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ταυτίζονται πολιτικά.

Στο «διά ταύτα», το 2003 η εταιρία αύξησε τα βασικά κέρδη προ φόρων στα 180 εκατ. στερλίνες (286,2 εκατ. ευρώ), από τα 105 εκατ. στερλίνες (166,95 εκατ. ευρώ) που είχε το 2002, μια αύξηση της τάξης του 41,6%! Οι πωλήσεις της εταιρίας το 2003 έκλεισαν στα 5,6 δισ. στερλίνες ή 8,9 δισ. ευρώ. Επενδυτές ...σπεύσατε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ