ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλη μια... . συνήθης εισβολή

Τρέχοντας μπροστά από το τανκ του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Τρέχοντας μπροστά από το τανκ του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέα εισβολή, αν και μικρότερης εμβέλειας, πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν, στη Βόρεια-Δυτική Οχθη, ενώ την ίδια στιγμή αιρόταν ο αποκλεισμός που είχε επιβληθεί στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών από την περασμένη Πέμπτη. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι δεν προσπαθεί αρκετά για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, προειδοποιώντας ότι οι εξελίξεις θα είναι αρνητικότατες αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Μια 23χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο κεφάλι και στο στήθος όταν προσπάθησε να απομακρύνει το ένα από τα τρία παιδιά της από το παράθυρο του σπιτιού, τη στιγμή της ισραηλινής εισβολής στην Τζενίν, χτες το πρωί. Εκτός από τη νεαρή μάνα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές σοβαρά τραυματίστηκε και ένα μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους μαχητές.

Η ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν πραγματοποιήθηκε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού περί τερματισμού του αυστηρότατου αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών. Συνέπεσε, μάλιστα, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ισλαμιστικής «Χαμάς», συνέντευξης του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, Μοχάμαντ Ντάιφ, ενός από τους πλέον καταζητούμενους από τον ισραηλινό στρατό. Ο Ντάιφ υποστηρίζει ότι η οργάνωση διαθέτει «στρατιές καμικάζι», οι οποίες αποδεικνύονται «εξίσου αποτελεσματικές με τα άρματα μάχης και τα αεροσκάφη», και απειλεί με νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας αν δεν τερματιστεί η κατοχή.

Την αναγκαιότητα «άμεσης παρέμβασης για τον τερματισμό της βίας» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι μιλώντας στο BBC. Ο Κορέι, που πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στην Ευρώπη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν κάνουν αρκετά για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία» και προειδοποίησε ότι και οι ίδιες θα «αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα αν δεν παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν τη βία».

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης προχώρησε, χτες, σε ένα κομβικό βήμα επαναφέροντας σε ισχύ τη θανατική ποινή με στόχο να χρησιμοποιηθεί, αρχικώς, για επαχθή εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και ως φόβητρο για όσους συλληφθούν με την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που διαβίβασε την απόφασή του στο Κοινοβούλιο και στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, φέρεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινήσεις που θα επαναφέρουν την τάξη στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία, με αιχμή την πόλη της Γάζας, τείνουν προς την ακυβερνησία, τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετές ένοπλες συμμορίες να δρουν ανεξέλεγκτα. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, ζήτησε από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η ενοποίηση όλων των σωμάτων.

ΡΩΣΙΑ
«Αλλαγή φρουράς» στη ρωσική κυβέρνηση

Μείωση υπουργείων και συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Πούτιν

Πέντε μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ηςΜάρτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργών από 30 σε 17. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος τοποθέτησε τον Ρώσο πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, ως νέο υπουργό Εξωτερικών. Η αποχώρηση του Ιγκόρ Ιβανόφ από τη θέση του ΥΠΕΞ παρουσιάζεται ως «αναβάθμιση», αφού αυτός τοποθετείται στη θέση του Γραμματέα του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικές μέρες ο Β. Πούτιν απέπεμψε τον πρωθυπουργό, Μ. Κασιάνοφ και διόρισε στη θέση του τον Μ. Φραντκόφ.

Πάντως, παρά την αλλαγή φρουράς, στις θέσεις τους παραμένουν τόσο ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, κι ο υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κουντρίν, γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και την «προτίμηση» που του δείχνουν οι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα, επίσης, με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στη δομή της κυβέρνησης, ο Ρώσος Πρόεδρος θα έχει απευθείας την ευθύνη των υπουργείων: Εσωτερικών, Εκτάκτων Καταστάσεων, Εξωτερικών, Αμυνας και αυτό της Δικαιοσύνης! Επίσης, απευθείας σ' αυτόν θα λογοδοτούν μια σειρά ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (πρώην ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ) και η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από τη μεριά του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δήλωσε πως δε βλέπει ουσιαστική διαφορά στις αλλαγές που έκανε ο Β. Πούτιν στη δομή και στα πρόσωπα του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΓΟΥΙΝΕΑ - Ν. ΑΦΡΙΚΗ
Περιφερειακές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση των μισθοφόρων...

ΧΑΡΑΡΕ-ΠΡΕΤΟΡΙΑ-ΝΤΑΚΑΡ.--

Περιπλέκεται η υπόθεση του μυστηριώδους αεροσκάφους τύπου Μπόινγκ 700-100 που κατασχέθηκε την περασμένη Κυριακή απ' τις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, μεταφέροντας 64 ύποπτους μισθοφόρους και στρατιωτικό επικοινωνιακό υλικό. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ζιμπάμπουε χτες τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς αρχικά θεωρήθηκε πως στόχος των ύποπτων επιβαινόντων ήταν ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αργότερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο πως απώτερος στόχος ήταν η υποκίνηση πραξικοπήματος στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, μολονότι ο Τσαρλς Μπάροου, εκπρόσωπος της Donson Aviation, που ήταν η προηγούμενη εταιρία ναύλωσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, υποστήριξε πως τελικός προορισμός ήταν η μεταφορά ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό... Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι παραδέχτηκε την «ισχυρή πιθανότητα» στο αμφιλεγόμενο αεροσκάφος να επέβαιναν Νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι όπερ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί Ξένης Στρατιωτικής Βοήθειας...

Σύμφωνα, πάντως, με χτεσινά δημοσιεύματα του νοτιοαφρικανικού Τύπου, το ύποπτο αεροσκάφος φαίνεται πως αρχικά ήταν εγγεγραμμένο στα νηολόγια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ώσπου αγοράστηκε (την περασμένη δεκαετία) από εταιρία του Κάνσας Donson Aviation για να μεταπωληθεί πριν μόλις μία βδομάδα από την άγνωστη νοτιοαφρικανική εταιρία LOGO LOGISTICS. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι έρευνες των αρχών της Ζιμπάμπουε στο αεροσκάφος ξεκίνησαν μετά από σήμα της Νοτιοαφρικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ενημέρωσε πως το αμερικανικής κατασκευής μεταγωγικό αεροσκάφος απογειώθηκε από νοτιοαφρικανικό αεροσκάφος δίχως την άδεια των αρχών εναέριας κυκλοφορίας...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποποιείται οιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, δηλώνοντας άγνοια για το γεγονός αλλά προσθέτοντας πως δεν επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες...

Και άλλοι ύποπτοι μισθοφόροι...

Ενδιαφέρον, πάντως, προκαλεί η ακόλουθη προχτεσινοβραδινή εξέλιξη: 15 ύποπτοι μισθοφόροι συνελήφθησαν στην Ισημερινή Γουϊνέα (τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα Δυτικής Αφρικής) μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση, την οποία δημοσιοποίησε το περασμένο 24ωρο ο υπουργός Πληροφοριών της συγκεκριμένης δυτικοαφρικανικής χώρας, Αγκουστίν Νσε Νφούμου. Ο Νφούμου συνέδεσε τη σύλληψη των 15, (που όπως είπε οι περισσότεροι είναι Αφρικάνερς και μαύροι Νοτιοαφρικανοί με καταγωγή από Αγκόλα, ένας Γερμανός και οι υπόλοιποι από Καζακστάν και Αρμενία) με το μεταγωγικό αεροσκάφος που κατασχέθηκε απ' τις αρχές της Ζιμπάμπουε....

ΣΟΥΗΔΙΑ
Δεν ήταν «ψυχικά ασθενής» ο Μιχαΐλοβιτς

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Ο Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς, που παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με την ψυχιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε χτες ο Γκόραν Νίλσον, πρόεδρος του δικαστηρίου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση. Η ψυχιατρική επιτροπή ζήτησε την καταδίκη του Μιχαΐλοβιτς για φόνο.

Ο Μιχαΐλοβιτς αντιμετωπίζει την ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Λιντ τον περασμένο Σεπτέμβρη μέσα σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 23 Μάρτη. Ο δικηγόρος του Μιχαΐλοβιτς δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει αναθεώρηση της απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ