ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Πιέζουν ΗΠΑ - Γαλλία, αντιστέκονται όμως...

Σαν να είναι στο «σπίτι του»...

Associated Press

Σαν να είναι στο «σπίτι του»...
ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.-

Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ενώ αναμένεται και νέος πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Ιβόν Νεπτίν. Ομως τίποτα δε δείχνει να βαίνει καλώς αφού οι διαδηλώσεις κατά των κατακτητών συνεχίζονται, ενώ η Αϊτή θα θάψει και τον πρώτο νεκρό από σφαίρες Αμερικανών πεζοναυτών...

Το σχέδιο που έχουν εγκρίνει οι ΗΠΑ και η Γαλλία: ένα συμβούλιο επτά προσωπικοτήτων από την Αϊτή θα διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών. Επικρατέστεροι είναι: ο επιχειρηματίας Μισέλ Σμαρκ που είχε διατελέσει πρωθυπουργός υπό τον πρόεδρο Αριστίντ, ο απόστρατος στρατηγός Εράρντ Αμπραάμ που είχε παραιτηθεί από την εξουσία το 1990 για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ζεράρ Λατόρτ και πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λέσλι Μανιγκά που ανατράπηκε το 1988 με πραξικόπημα ένα από τα 32 στην ιστορία της χώρας.

Στο μεταξύ, ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος Μπονιφάς Αλεξάντρ με πρώτο διάγγελμα-έκκληση για ηρεμία και καλώντας το λαό να μην πάρει το νόμο στα χέρια του.

Πιέσεις παντός είδους

Παρ' όλα αυτά, έξω από το κτίριο όπου γινόταν η τελετή ορκωμοσίας του, διαδήλωναν εκατοντάδες ή χιλιάδες - ουδείς γνωρίζει - οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Αριστίντ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του και κατά των κατακτητών. Η διαδήλωση εκτυλίχτηκε σε επεισόδια, με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να πετούν πέτρες κατά των Αμερικανών. Πάντως, χτες, Αμερικανός πεζοναύτης πυροβόλησε και σκότωσε ένα Αϊτινό όταν αυτός οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου των Αμερικανών στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς σύμφωνα με το Associated Press. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού που πρόσθεσε επίσης ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα ακόμη Αϊτινό που θεώρησαν ύποπτο ο οποίος πυροβολούσε κατά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις της Κυριακής όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι ανάμεσά τους και ο Ισπανός δημοσιογράφος.

Οδηγός ΤΑΞΙ που δολοφονήθηκε σε σημείο ελέγχου από τους Αμερικανούς κατακτητές

Associated Press

Οδηγός ΤΑΞΙ που δολοφονήθηκε σε σημείο ελέγχου από τους Αμερικανούς κατακτητές
Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από οργανώσεις - Haiti Progres, Haiti Support Network και το International Action Center - που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο βρίσκεται στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής προσπαθώντας να συναντηθούν με τον Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Και ενώ η πρώτη συνάντηση έγινε στην πρωτεύουσα Μπανγκί απρόσκοπτα, η δεύτερη δεν έγινε αφού η κυβέρνηση της χώρας «που φιλοξενεί τον Αριστίντ» τούς αρνήθηκε την πρόσβαση και τη συνάντηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα της σύλληψης, απαγωγής και κράτησης του Αριστίντ που προκάλεσε και τη σωρεία των αποκαλύψεων. Τελικά, μετά από πολλές πιέσεις αξιωματούχοι της Κεντροαφρικανικής δημοκρατίας αποκάλυψαν ότι η χώρα τους δέχεται αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προκειμένου να υπάρξει πέπλος σιωπής γύρω από τον Αριστίντ. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η Αφρικανική Ενωση, που εκπροσωπεί 53 χώρες της μαύρης ηπείρου, κατήγγειλε και αυτή με τη σειρά της όπως η Caricom, την ανατροπή του προέδρου Αριστίντ τονίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετικά «επικίνδυνο προηγούμενο για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν και συνέστησαν στον Αριστίντ να μην «ανασκαλεύει το παρελθόν», αντιδρώντας στη δήλωσή του ότι εξακολουθεί να είναι «ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος» της χώρας του. «Εάν ο κ. Αριστίντ θέλει πραγματικά να υπηρετήσει τη χώρα του, οφείλει κατά τη γνώμη μας, να την αφήσει να ασχοληθεί με το μέλλον της και να μην προσπαθεί να ανασκαλεύει το παρελθόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αριστίντ, κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την άφιξή του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κάλεσε το λαό της Αϊτής σε «ειρηνική αντίσταση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυραυλική δοκιμή «για εσωτερική κατανάλωση»;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν πραγματοποίησαν χτες την πρώτη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς «Shaheen II», που έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές και, με βεληνεκές 2.000 χλμ., μπορεί να πλήξει στόχους βαθιά εντός ινδικού εδάφους. Η πολιτική σημειολογία της δοκιμής - για την οποία η ινδική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα, και την οποία στελέχη της κυβέρνησης Βάτζπαϊ χαρακτήρισαν «φυσιολογική» - ίσως, κατά αναλυτές, να έχει κυρίως ως αποδέκτη το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο (την τόνωση δηλαδή του εθνικιστικού αισθήματος με το οποίο επιχειρεί να υπεραναπληρώσει την εκχώρηση εξουσίας στις ΗΠΑ...) ενώ επιχειρεί ταυτόχρονα να πείσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, που υπέστη μεγάλο πλήγμα από τις «αποκαλύψεις» και την έκπτωση Χαν που από «εθνικός ήρωας» έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο (το περιοδικό «Economist» εκτιμούσε ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό είναι νεκρό, λόγω της «παράνομης φύσης» του), συνεχίζεται.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Ουάσιγκτον σχετικά με τη δοκιμή του «Σαχίν ΙΙ».

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Ελευθέρας» στους Αμερικανούς στρατιώτες με νομοσχέδιο Κοϊζούμι...

ΤΟΚΙΟ.--

Ρόλο «εξυπηρετικό» των περίπου 50.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε βάσεις στην Ιαπωνία επιφυλάσσει για τον ιαπωνικό στρατό (λεγόμενες Δυνάμεις Αυτοάμυνας») η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι σύμφωνα με νομοσχέδιο επτά σημείων που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την αντιμετώπιση «έξωθεν επιθέσεων, τρομοκρατικών απειλών και εκτάκτων καταστάσεων».

Το νομοσχέδιο που προωθείται με τη μορφή του επείγοντος για ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος το αργότερο ως τα μέσα Ιούνη, μεταξύ άλλων αναφέρει μεταξύ άλλων:

-- Κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας από τις ιαπωνικές δυνάμεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό σε «έκτακτες καταστάσεις». Προβλέπεται δε η επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων σε όσους αρνηθούν...

-- Οι δυνάμεις αυτοάμυνας καλούνται να παράσχουν κάθε βοήθεια, όπως πυρομαχικά (όχι όμως όπλα), στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιαπωνία ακόμη και να κάνουν χρήση πυρός όχι μόνον για αυτοάμυνα αλλά και για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες εάν τους συνοδεύουν(!)...

-- Επιτρέπεται σε Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν πολιτικά λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, ραδιοφωνικές συχνότητες και δημόσιες εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση έξωθεν απειλής ή εκτάκτων καταστάσεων.

-- Αδεια σε Ιάπωνες στρατιώτες να κάνουν αιφνιδιαστικές εφόδους σε ξένα πλοία για να εξακριβώσουν εάν μεταφέρουν παράνομα στρατιωτικό υλικό.

Τα μέτρα αυτά, που αναμένεται να προκαλέσουν εύλογα τις αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και σημαντικής μερίδας του ιαπωνικού λαού, συνοδεύτηκαν χτες και με ένα ακόμη πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβερνώσα παράταξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε σχέση με σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει (έως το ερχόμενο καλοκαίρι) η κυβέρνηση Κοϊζούμι με την παράλληλη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ