ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τόνωση ηθικού από τον Πάουελ

Το έργο των κατοχικών δυνάμεων εξήρε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι «δε φταίει ο πόλεμος στο Ιράκ για την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας»

Πολωνοί στις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Πολωνοί στις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ

«Θα παραμείνουμε ακλόνητοι στο καθήκον μας και θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό που απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο», υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ πραγματοποίησε, χτες, αιφνιδιαστική ολιγόωρη επίσκεψη στη Βαγδάτη, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής εισβολής. Λίγο μετά την αναχώρησή του νέες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης.

Τα αμερικανικά στρατεύματα και όλους τους «συμμάχους» τους συνεχάρη, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, επειδή «απάλλαξαν τον ιρακινό λαό και τον κόσμο από μια φρικτή δικτατορία». Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που εκτιμούσε ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έκανε ασφαλέστερο τον κόσμο», ο Πάουελ υποστήριξε ότι «δε φταίει ο πόλεμος αυτός για την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στον κόσμο». Αλλη άποψη, πάντως, είχαν οι χιλιάδες σιίτες και σουνίτες, που ενωμένοι, διαδήλωναν, την ίδια ώρα, κατά της αμερικανικής κατοχής λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη και δυνατή μέχρις ότου ολοκληρώσει τα καθήκοντά της». Οι δηλώσεις αυτές αποτελούσαν, ουσιαστικά, έμμεση απάντηση τόσο στη διακήρυξη της νέας ισπανικής κυβέρνησης περί απόσυρσης των δυνάμεών της, όσο και στις «ανησυχίες» που διατύπωσε η πολωνική ηγεσία, αλλά και στην άρνηση της Ν. Κορέας να αποστείλει στρατεύματα σε περιοχές που θα χρειαστεί να πάρουν μέρος σε μάχες.

Από τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ αποχώρησαν επιδεικτικά όλοι οι Αραβες δημοσιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία 2 Ιρακινών συναδέλφων τους που εργάζονταν στο «αλ Αραμπίγια», το βράδυ της Πέμπτης. Οι δύο δέχτηκαν τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου, επειδή το προηγούμενο αυτοκίνητο δε σταμάτησε. Ο Πάουελ αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για «κάθε ανθρώπινη απώλεια», αλλά συμπλήρωσε ότι «σίγουρα δεν έγινε επίτηδες».

Κατοχικές δυνάμεις ασφαλίζουν μια περιοχή στη Μοσούλη μετά από επίθεση της Ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις ασφαλίζουν μια περιοχή στη Μοσούλη μετά από επίθεση της Ιρακινής αντίστασης
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε επαφές με αξιωματούχους και στρατιώτες και αναχώρησε, νωρίς το απόγευμα, για τη Σ. Αραβία. Ωρες αργότερα, εκρήξεις σημειώθηκαν στα όρια της περιοχής ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό στρατηγείο στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκλήθηκαν θύματα. Αντίθετα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε έξω από τη Μοσούλη, όταν η αυτοκινητοπομπή του δέχτηκε πυρά αγνώστων. Επίσης, 1 Αμερικανός πεζοναύτης, που είχε τραυματιστεί πριν 2 μέρες, εξέπνευσε.

Αντιφατικά μηνύματα στον ΟΗΕ

Εντός των προσεχών ημερών, θα μεταβεί στο Ιράκ, ομάδα «ειδικών» με επικεφαλής τον απεσταλμένο του για τη χώρα, Λακντάρ Μπραχίμι, προκειμένου να βοηθήσουν στην «αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και της προετοιμασίας των εκλογών». Αυτό ανακοίνωσε ο Κόφι Ανάν, μια μέρα μετά την άφιξη επιστολών από το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και από την κατοχική διοίκηση, όπου ζητούνταν η παρέμβαση του ΟΗΕ γι' αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με διαρροές, η κατοχική διοίκηση άσκησε πιέσεις στο Συμβούλιο, για να ζητήσει ενεργότερο ρόλο του ΟΗΕ, κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς η σιιτική πλειοψηφία έχει δυσαρεστηθεί από τη γνωμοδότηση του Οργανισμού περί αδυναμίας διενέργειας εκλογών στο άμεσο μέλλον. Εντούτοις, ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολάχ Σιστάνι, με επιστολή, είχε καλέσει τον Οργανισμό, πριν από λίγες μέρες, να αναλάβει δράση.

Αμετανόητος και απειλητικός ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκκληση ενότητας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας έκανε - ξανά - ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σε ομιλία του, ενώπιον των 83 πρεσβευτών κρατών, που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την εξαπόλυση του πολέμου και εισβολής του Ιράκ, καθώς, κατά τον Μπους, «το καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να προσπαθεί να καταστρέψει την απειλή της τρομοκρατίας» και ότι ο «μοναδικός σίγουρος δρόμος για να προστατεύσουμε το λαό μας είναι μέσω ενωμένης και αποφασιστικής δράσης».

Ετσι, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις και τις ...σεισμικές δονήσεις που προκαλούνται από τους πρώην πρόθυμους και νυν «παραπλανημένους» για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και τα ψεύδη περί όπλων μαζικής καταστροφής, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τόνισε ακόμα μια φορά την απόφασή του να μην υποχωρήσει μπροστά στα φαινόμενα βίας και να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε, τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, ενώ θεώρησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον όσων βοήθησαν τις ΗΠΑ, ως μια «δοκιμασία της βούλησης» αυτής της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν υπάρχει ουδέτερος χώρος και καμία παραχώρηση δε θα κατευνάσει το μίσος των τρομοκρατών, εκτός από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει η διεθνής κοινότητα. «Κάθε ένδειξη αδυναμίας ή υπαναχώρησης απλώς επικυρώνει τη βία των τρομοκρατών και ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω βία κατά όλων των κρατών», διαμήνυσε και, κατά το Reuters, οι δηλώσεις Μπους αποτελούν εν μέρει απάντηση στον νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ παραδεχόμενος ότι «υπήρξαν διαφωνίες σ' αυτό το ζήτημα μεταξύ παλαιών και πολύτιμων φίλων», αναφορά σε Γαλλία, Γερμανία κυρίως, τόνισε: «Αυτές οι διαφορές ανήκουν στο παρελθόν», επισήμανε, για να διαμηνύσει εκ νέου πως «δε θα λυγίσουμε ποτέ στη βία ορισμένων».

Τέλος, αναφερόμενος στον ιρακινό λαό, δήλωσε: «Δε θα τον εγκαταλείψουμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία. Κάθε έθνος σήμερα έχει συμφέρον να δει ένα Ιράκ ελεύθερο, ειρηνικό και δημοκρατικό - όποια και αν ήταν η γνώμη του στο παρελθόν για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε κατά του Σαντάμ Χουσεΐν».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Συγκαταβατικός ο Πρόεδρος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό Πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι είχε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μια μόλις μέρα μετά τις επικριτικές δηλώσεις του πρώτου για τις πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Την Τετάρτη, ο Κβασνιέφκσι είχε δηλώσει ότι η χώρα του «εξαπατήθηκε», σχετικά με την ύπαρξη των όπλων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης των Πολωνών στρατιωτών από το Ιράκ, αν και έκανε σαφές ότι εν πολλοίς συμφωνεί με την κατοχή και τον πόλεμο.

Χτες ο Μπους «προέτρεψε» την Πολωνία «να μην κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της» στο Ιράκ, τονίζοντας ότι «αυτοί που αποσύρονται, δείχνοντας αδυναμία, είναι πολύ αφελείς εάν πιστεύουν ότι υπάρχει εγγύηση ασφάλειας και αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων»...

Ο Κβασνιέφκσι, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία για να διαβεβαιώσει τον Μπους ότι η Πολωνία «θα παραμείνει στο Ιράκ όσες μέρες χρειαστούν για να επιτύχουμε τους στόχους μας και μια μέρα παραπάνω». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Στόχος της κριτικής, είπε ο Πρόεδρος, ήταν οι υπηρεσίες πληροφοριών και όχι η Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη έλεγε ότι αφού δε βρέθηκαν τα όπλα «το πρόβλημα είναι της Βρετανίας και των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ