ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι αποτέλεσμα μόνο άγνοιας;

Στο γνωστό αντικομμουνιστικό τροπάρι καταφεύγει, για άλλη μια φορά, η «Αυγή» στο χτεσινό της φύλλο, αναμασώντας τα στερεότυπα περί «διασπαστικών λογικών» του ΚΚΕ, γιατί στηρίζει την αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με τη στήριξη δεκάδων φορέων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και άλλων διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

Μικρό το κακό, αν δε λέγονταν πράγματα που υπερβαίνουν τα όρια της ανοησίας.

Κατ' αρχήν, ουδείς σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο ισχυρίζεται ότι οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται με «πρωτοβουλία του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ». Οπως είναι γνωστό το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ουδέποτε διοργάνωσαν οποιαδήποτε κινητοποίηση και το θέμα δεν είναι αν θέλουν ή όχι, αλλά απλούστατα γιατί εκ φύσεως δεν μπορούν να πάρουν τέτοια απόφαση.

Δεν αποτελεί απλά λάθος, δείχνει απλώς το μέγεθος της άγνοιας και της απόστασης από το κίνημα που έχουν οι άνθρωποι. Κατ' αρχήν, η έκκληση για κινητοποίηση στις 20 Μάρτη προήλθε από τμήματα του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι πρώτες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα μετά τις κινητοποιήσεις στις 27 Σεπτέμβρη και η πρώτη δημόσια έκκληση δημοσιεύεται στις 25 Οκτώβρη, αρκετά νωρίτερα και από το ΕΚΦ και από το ΠΚΦ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ συγκροτήθηκαν για τις 20 Μάρτη 2 συνασπισμοί: Η «Επιτροπή κινητοποίησης 20 Μάρτη» και «Η Εθνική Συμμαχία για τις 20 Μάρτη», οι οποίοι με την εξαίρεση της Νέας Υόρκης διοργανώνουν διαφορετικές εκδηλώσεις.

Οι κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο δεν είναι ούτε κατά της «πολιτικής Μπους» ούτε «κατά του διαρκούς πολέμου του Μπους», όπως ισχυρίζεται η «Αυγή], για τον απλούστατο λόγο ότι 5 χρόνια μετά τη σφαγή της Γιουγκοσλαβίας η ανάφλεξη στα Βαλκάνια μάς ξαναθυμίζει και τον «πόλεμο του Κλίντον» και την «πολιτική Κλίντον», η οποία δε μας φάνηκε και τόσο ...διαφορετική (άσχετα αν τότε βρέθηκαν ορισμένοι - ονόματα δε λέμε - να χειροκροτήσουν την εκλογή Κλίντον και να υιοθετήσουν τα προσχήματα της ΝΑΤΟικής επέμβασης).

Οι διαδηλώσεις στρέφονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, απαιτούν την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και στην Ελλάδα ιδιαίτερα στρέφονται ενάντια στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στα εσωτερικά μας. Αξίζει να θυμίσουμε, για άλλη μια φορά, διότι υπάρχει επιλεκτική μνήμη, ότι οι διαδηλώσεις στις 15 Φλεβάρη 2003 δεν είχαν σύνθημα «Οχι στον πόλεμο», αλλά «όχι στον πόλεμο χωρίς ή με απόφαση του ΟΗΕ».

Είναι αστείο να λέγεται, από αυτούς που εγκαλούσαν το κίνημα γιατί πήγαινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ το 2001 διαδηλώνοντας και όχι για να ανάψει κεράκια όπως κάποιοι άλλοι, ότι το ΚΚΕ «Στην ουσία στέλνει μήνυμα που ικανοποιεί την πρεσβεία και τα επιτελεία της Ουάσιγκτον» (!).

Εκτός και αν θεωρούν ότι η επιχείρηση αθώωσης και «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναλάβει ο Συνασπισμός και το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ» εργολαβία, κάνει το ΝΑΤΟ και την πρεσβεία των ΗΠΑ να ...τρέμουν!

Και στην προσεχή έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου αναμφίβολα θα διαβάσουμε αναφορές έκδηλης ανησυχίας για την ανατρεπτική δράση του Συνασπισμού και του Φόρουμ, διότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και με στόχο να αποτραπεί η μονομερής στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Η Ελλάδα, άλλωστε, δε συμμετείχε με στρατιωτικές δυνάμεις και ούτε σήμερα πρέπει να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού».

Ασε που η αντιιμπεριαλιστική θέση της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», του πράσινου ΣΥΝδιοργανωτή και ΣΥΝοδοιπόρου ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για όλους τους λαούς, όπως μας έδειξε ξανά η 11η Μαρτίου, με τις δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών, στη Μαδρίτη», έχει προκαλέσει κρύο ιδρώτα και τρέμουλο στα αμερικανικά επιτελεία που ετοιμάζουν το θάψιμο της Κύπρου και την επιβολή ΝΑΤΟκρατίας στη χώρα μας.

Πορευτείτε μαζί, λοιπόν! Αγκαλιά με τον μέχρι προσφάτως ΥΠΕΞ της χώρας που αναδείχτηκε στον 4ο πιο πιστό και πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στην άνανδρη επίθεση στο Ιράκ. Το έχετε πράξει, άλλωστε, πολλές φορές. Και το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει να πορεύεται κι αυτό όπως αυτό γνωρίζει: Αγωνιστικά - αντιιμπεριαλιστικά - ανυπότακτα!


Ν.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ