ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαχών συνέχεια

ΟΥΑΝΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αντιφατικές πληροφορίες μεταδίδονταν χτες από το στρατό του Πακιστάν σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν, όπου προχτές οι Ενοπλες Δυνάμεις του στρατηγού - «Προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ ισχυρίζονταν ότι είχαν «κυκλώσει» τον δεύτερο τη τάξει της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ετσι, ο στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν, εκπρόσωπος των πακιστανικών δυνάμεων, είπε ότι «300 έως 400 μαχητές» μέλη της «Αλ Κάιντα» ή των Ταλιμπάν, έχουν περικυκλωθεί σε μία ζώνη πέντε έως δέκα χιλιομέτρων στην περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν. Κατά επίσημη ανακοίνωση, οι ένοπλες δυνάμεις είχαν 2 νεκρούς, ωστόσο αξιωματούχος είπε ανώνυμα ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 15. Ο Σουλτάν είπε ότι «δεν έχει καμία πληροφορία» ότι ο αλ Ζαουάχρι βρίσκεται πράγματι ανάμεσα στους πολιορκούμενους. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά στόματος της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου εθνικής ασφαλείας, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί «περικύκλωσης» του Αιγύπτιου που θεωρείται «υπαρχηγός της "Αλ Κάιντα"». Από την πλευρά των Ταλιμπάν, ένας πολέμαρχος χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «ψευδή προπαγάνδα»: οι αλ Ζαουάχρι και μπιν Λάντεν «είναι ασφαλείς και βρίσκονται στην αφγανική πλευρά των συνόρων» δήλωσε ο Αμπντούλ Σαμάντ, μιλώντας σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεταξύ στο Αφγανιστάν, πληροφορίες της ειδησεογραφικής υπηρεσίας «Bloomberg» ανέφεραν ότι «δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε μάχη με τρομοκράτες», στην κεντρική επαρχία του Ορουζγκάν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε από τους οπλοφόρους του «εχθρού» σκοτώθηκαν.

Την ίδια ώρα, ο «Πρόεδρος» της χώρας Χάμιντ Καρζάι παραδεχόταν πλέον και επίσημα ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν «τουλάχιστον ως τον Αύγουστο», ενώ η εφημερίδα «Daily News» του Πακιστάν έγραφε ότι την Κυριακή που πέρασε, σημειώθηκε επίθεση εναντίον ομάδας απογραφής του ΟΗΕ, που προετοιμάζει τις εκλογές. Με μόλις 1,5 εκατ. ψηφοφόρους να έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής από τους υπολογιζόμενους σε περίπου 10 εκατομμύρια έχοντες δικαίωμα ψήφου, το να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Σαρόν - Αμπντάλα

Ακόμα με τις σφεντόνες...

Associated Press

Ακόμα με τις σφεντόνες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μυστική συνάντηση, μακριά από τα ΜΜΕ, είχαν, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ιορδανός μονάρχης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ράντζο του Σαρόν, στο Νότιο Ισραήλ, και, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, συζήτησαν, κυρίως, τα ισραηλινά σχέδια μονομερούς και μερικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κάτι ανάλογο από το μέρος της Δ. Οχθης.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα φέρεται να διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαχωριστικού τείχους, πολλοί Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εστία τους με κατεύθυνση πιθανότατα την Ιορδανία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημογραφική ισορροπία της χώρας. Επισήμως, πάντως, ο Ιορδανός βασιλιάς αναφέρεται ότι επανέλαβε την πάγια θέση του για το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ανεξαρτησία και σε ένα βιώσιμο κράτος. Ο Σαρόν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα φυλάει τα σύνορα με την Ιορδανία ό,τι και αν γίνει.

Από την πόλη της Γάζας, ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «καταστροφή». «Σπεύδουν όλοι να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, υποκρινόμενοι δήθεν ότι ενδιαφέρονται για τον παλαιστινιακό λαό. Η αλήθεια είναι ότι ο παλαιστινιακός λαός πουλιέται και αγοράζεται από τους άλλους, γι' αυτό και πρέπει να απελευθερωθεί και από τις αραβικές χώρες».

Την ίδια ώρα, νοτιότερα της πόλης της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Μουγκχράκα «αναζητώντας μέλη της Χαμάς». Σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών και βόμβα εξερράγη δίπλα σε ισραηλινό τανκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 στρατιώτες. Τραυματίστηκαν και 12 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2 παιδιά. Κατά την εισβολή καταστράφηκε το υδροδοτικό δίκτυο και διεκόπη η ηλεκτροδότηση, ενώ ισοπεδώθηκαν και 2 σπίτια.

Αργά το βράδυ, τέλος, ένας Ισραηλινός έπεσε νεκρός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από ενόπλους που διέφυγαν με αυτοκίνητο. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για παλαιστινιακή επίθεση, αναφέροντας ότι υπάρχει και ανάληψη ευθύνης από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Ανεμος αλλαγής φυσά...

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Λιγότερο από 24 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ και ο υποψήφιος του Φαραμπούντο Μαρτί - FMLN, Σαφίκ Χάνταλ, προβάλλει ως ο επικρατέστερος για το προεδρικό αξίωμα.

Μία προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τα γνωστά «έκτροπα» που συνήθως συνοδεύουν ανάλογες εκλογικές διαδικασίες στην Κεντρική Αμερική και όχι μόνο... ειδικά στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ, που 12 χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας το FMLN πιθανώς θα επισφραγίσει την εκλογική του πρωτοκαθεδρία, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη νίκη στις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές. Ετσι, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών, είτε με επιθέσεις κατά των υποψηφίων και των στελεχών του FMLN, είτε με δημοσιεύσεις στις εφημερίδες και μάλιστα από το μέχρι σήμερα κυβερνητικό κόμμα, την Εθνική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία - ARENA, όπου ο Χάνταλ, δεν είναι τίποτε περισσότερο από «ένας κομμουνιστής απαγωγέας, βουτηγμένος στο αίμα και τη βία, ο οποίος θα προκαλέσει την αμερικανική κυβέρνηση να κατακρατήσει τα εμβάσματα που στέλνουν οι οικογένειες πολλών Σαλβαδοριανών από τις ΗΠΑ»...

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Λατινικής Αμερικής, Οτο Ράιχ, ο οποίος δύο μέρες μετά την επίθεση στη Μαδρίτη και ενώ επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση υιοθετούσε τον ψευδέστατο ισχυρισμό ότι την ευθύνη έφερε η ΕΤΑ, δήλωσε ότι το «FMLN και ο Σαφίκ Χάνταλ έχει σχέσεις με κυβερνήσεις που υποθάλπουν την τρομοκρατία και με τρομοκρατικές οργανώσεις», διευκρινίζοντας ότι κάνει λόγο για την ΕΤΑ.

Από την πλευρά του, το ARENA θεωρεί ότι ο υποψήφιός του Τόνι Σάκα, θα είναι ο τελικός νικητής στο δεύτερο γύρο... Πάντως, η ουσία δεν αλλάζει. Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ έχει εκδηλώσει σαφέστατες προθέσεις αλλαγής πλεύσης. Ριζικής αλλαγής μίας κοινωνίας και οικονομίας, ουσιαστικά προτεκτοράτο των ΗΠΑ, αφού ακόμη και το νόμισμα είναι το δολάριο...

ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Τραγωδία με θύματα εφήβους

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Είκοσι τέσσερις νεαροί Φιλανδοί έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με νταλίκα κοντά στην πόλη Αανεκόσκι, στην κεντρική Φιλανδία.

Οι νεκροί στην πλειοψηφία τους είναι μεταξύ 15 και 20 χρόνων, ενώ τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν κάτοικοι του Ελσίνκι και μετέβαιναν για σκι στη Λαπωνία. Το δυστύχημα είναι το χειρότερο στην ιστορία της χώρας.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

«Ποιοτικά και ποσοτικά» προειδοποίησε χτες η ΛΔ Κορέας πως θα ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη εάν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να αυξάνουν τις στρατιωτικές απειλές τους. Αφορμή δίνουν οι προγραμματισμένες να αρχίσουν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας μεταξύ Ν. Κορέας και ΗΠΑ.

Σε σχετικό τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, επισημαίνεται πως «η αυξημένη στρατιωτική απειλή που θέτουν οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων και με την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων αντανακλάται στην αύξηση κινδύνου σχετικά με την πρόκληση πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο».

Επιπλέον, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, επισήμανε πως ο πραγματικός στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι βεβαίως η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά η διά της βίας ανατροπή της κατάστασης στην Πιονγιάνγκ. Καθίσταται σαφές, συμπλήρωνε, πως «είναι απίθανο να καθίσει κανείς σε ένα τραπέζι διαλόγου και να έχει αποδοτικές συνομιλίες όταν ο συνομιλητής του έχει κρυμμένο στη ζώνη μαχαίρι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ