ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΑΜΕ

(Στα χρόνια του ΕΑΜ)

ΜΑΚΡΙΝΕΣ κι όμορφες θύμησες αυτές, που ξύπνησε στις «Αναδρομές» ο «Οδηγητής» στο τελευταίο του φύλλο για τις εκλογές που ζήσαμε στα χρόνια του Αγώνα, όταν την άνοιξη του 1944 η κάλπη ανέδειξε τους αντιπροσώπους, που συγκρότησαν το Εθνικό Συμβούλιο, τη νέα Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Πολεμούσαμε και ψηφίζαμε εδώ και 60 χρόνια. Ανοιξιάτικες μέρες.

Ο ΜΑΡΤΗΣ μας είχε έρθει με τον ανασχηματισμό της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), εθνικό πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Θ' ακολουθούσε τον Απρίλη ένα ακόμη μεγάλο γεγονός καθώς σ' όλη τη χώρα, στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας αλλά και στα κατεχόμενα στήθηκαν οι κάλπες για την εκλογή των αντιπροσώπων της μαχόμενης Ελλάδας.

ΠΟΛΥ θα το θέλαμε σήμερα να κρατούσαμε στο χέρι το αξέχαστο ψηφοδέλτιο. Αυτό, που κρατήσαμε εδώ και 60 χρόνια στην αδούλωτη πολιτεία, τις ανοιξιάτικες μέρες, που τα μηνύματα της λευτεριάς φτερούγιζαν στον αγέρα.

ΤΟ καριοφίλι του Εικοσιένα, ο αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, τα εμβλήματα, όλα αυτά στόλιζαν εκείνο το ψηφοδέλτιό μας. Και πάνω σ' αυτό τα ονόματα, οι αγωνιστές, αυτούς που θα ψηφίζαμε ως εθνοσυμβούλους. Ανάμεσά τους καθηγητές Πανεπιστημίου, εργάτες, αγρότες. Ενας καινούριος άνεμος φυσούσε καθώς για πρώτη φορά ψήφιζαν οι νέοι κι οι νέες που είχαν συμπληρωμένα τα 18 χρόνια τους. Θα ψήφιζαν αλλά επίσης θα είχαν το δικαίωμα να ψηφιστούν. Γυναίκες με πλούσια αγωνιστική παρουσία κι αυτές στο ψηφοδέλτιο. Η Χρύσα Χατζηβασιλείου, η Καίτη Νισυρίου (Ζεύγου), η Μαρία Σβώλου και μαζί τους και νιάτα της ΕΠΟΝ απ' όλες τις περιοχές της χώρας. Στους ΕΠΟΝίτες εθνοσυμβούλους κι ο Λέανδρος Βρανούσης από τα Γιάννενα, ο «Βενιαμίν», αντιπρόσωπος που μετείχε στην αντιπροσωπεία της Ηπείρου, με πλούσια ιστορική και φιλολογική εργασία. Αλλά και πασίγνωστος για το ποίημα «Σε γέλασα κι απόψε, Γερμανέ!» που είναι αφιερωμένο στο Σύνδεσμο. Το ποίημα αυτό, όπως σημειώνει ο Λ. Βρανούσης, τυπώθηκε σε μονόφυλλο και κυκλοφόρησε παρένθετο στην τετρασέλιδη εφημεριδούλα «Λεύτερα Νιάτα» που ήταν όργανο του Συμβουλίου περιοχής Ηπείρου της ΕΠΟΝ, στις αρχές του 1944.

ΣΤΙΣ ελεύθερες περιοχές οι εκλογές εκείνες, που ανέδειξαν τους εθνοσυμβούλους, πήραν πανηγυρικό χαρακτήρα. Σε κάθε χωριό η ΕΠΟΝ είχε οργανώσει διαφωτιστική εξόρμηση και καλούσε το λαό να πάρει μέρος στις εκλογές. Οι ΕΠΟΝίτες, οι ΕΠΟΝίτισσες, ακόμη και τα Αετόπουλα με κάθε τρόπο βοηθούσαν τη μεγάλη και ιστορική εκείνη προεκλογική εξόρμηση. Οι ίδιοι οι ΕΠΟΝίτες με περηφάνια συνόδευαν τις μανάδες τους να πάνε στην κάλπη. Οι καμπάνες της εκκλησιάς του χωριού χτυπούσαν χαρμόσυνα, οι κάτοικοι φορούσαν τα γιορτινά τους. Ετσι για πολλές μέρες πριν αλλά και μετά από τις εκλογές ήταν για το χωριό το κεντρικό θέμα συζήτησης.

ΕΚΛΟΓΕΣ επίσης έγιναν και στις κατεχόμενες πόλεις κι είναι πολύ φυσικό να φανταστεί κανείς μέσα σε ποιες συνθήκες άγριας τρομοκρατίας έγινε η εκλογική εξόρμηση με το ψηφοδέλτιο του ΕΑΜ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και στα άλλα αστικά κέντρα. Κι εδώ οι πιο πρωτότυπες αλλά τολμηρές ιδέες μπήκαν σ' εφαρμογή από τους ΕΠΟΝίτες για να παρουσιάσουν το μεγάλο γεγονός, τις εκλογές.

ΑΞΕΧΑΣΤΑ μένουν όλα όσα βλέπαμε κι ακούγαμε καθώς με το ιστορικό εκείνο ψηφοδέλτιο της «λευτεριάς» μπαίναμε στα σπίτια της γειτονιάς. Μιλούσαμε για όλα, για τον Αγώνα, για τη λευτεριά που πλησίαζε. Ξεχνιέται μήπως η μορφή εκείνου του πατέρα του μπαρμπα-Αντώνη Κόντε που φιλόξενα, συντροφικά τον ανταμώσαμε τη μέρα της εκλογής στο σπίτι της οδού Λιακαταίων, στου Γκύζη. Καμάρωνε, τότε, μαζί μας το 16χρονο παλικάρι του, τον Αλκη, που ΕΠΟΝίτης δούλευε στης ΕΠΟΝ το παράνομο τυπογραφείο.

ΗΤΑΝ εκείνες εκλογές αλλιώτικες. Σε μια ώρα, που ο λαός πολεμούσε για τη λευτεριά της πατρίδας μας και ζούσε, χαιρόταν τους λαογέννητους θεσμούς, γεγονός χειροπιαστό στις λεύτερες περιοχές αλλά και στις κατεχόμενες παρ' όλη την τρομοκρατία. Αλλά και εκλογές σταθμός γιατί τότε για πρώτη φορά έφταναν στις κάλπες και ψήφιζαν οι γυναίκες καθώς κι οι νέοι από 18 χρόνων και πάνω. Οι εκλογές εκείνες ήταν σαν γιορτή, σαν ιεροτελεστία, γιατί όλοι καταλάβαιναν και πανηγύριζαν το βαθύτερο νόημα της αλλαγής που είχε συντελεστεί. Ο λαός να είναι αφέντης, να πάρει ο ίδιος τις τύχες του στα χέρια του, χωρίς προστάτες κι αφέντες, ξένους και ντόπιους. Εξήντα χρόνια από τότε, που πολεμούσαμε και ψηφίζαμε. Με του ΕΑΜ το ψηφοδέλτιο.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΠΑΣΟΚ
Aξιωματική... συμπολίτευση

Στις πρώτες κιόλας εκτιμήσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα, με την ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με τη ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις».

Υπήρξαν ορισμένοι που, με αρκετή δόση προσποιητής αφέλειας, εμφανίστηκαν την επομένη της ανακοίνωσης της ΚΕ να σχολιάζουν: «Μα καλά, μήπως το ΚΚΕ πάσχει από κάποια κεκτημένη πλην ετεροχρονισμένη αντικυβερνητική ταχύτητα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να κρίνει το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση και όχι ως αντιπολίτευση;»...

***

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν δεν είχε καταστεί σαφές το στίγμα του κ. Παπανδρέου, τόσο με την ιδιότητά του επί χρόνια ως υπουργού Εξωτερικών όσο και ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, ήρθε η ημέρα αυτών των... μελιστάλαχτων τελετών παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, που ακόμα και σε σημειολογικό επίπεδο η επικύρωση της εκτίμησης του ΚΚΕ υπήρξε πανηγυρική.

Η επιδειχθείσα συναίνεση μεταξύ των «πράσινων» απερχόμενων και των «γαλάζιων» ερχόμενων εκδηλώθηκε με τόσο ακραίο τρόπο, που όσες προσπάθειες έγιναν ώστε αυτό το κλίμα αγάπης, εναγκαλισμών, αλληλοασπασμών κλπ. να αποδοθεί στον περίφημο «πολιτικό πολιτισμό» της εποχής, έπεσαν στο κενό. Αυτή η εικόνα της «βελούδινης εναλλαγής» δεν πρόκειται για εικόνα που απορρέει από τον δήθεν εκπολιτισμό των δικομματικών ηθών. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική επίδειξη του πολιτικού συγχρωτισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μετά το κλείσιμο της κάλπης δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει κρυφός, πολύ περισσότερο που «ο κόσμος το 'χει τούμπανο»...

***

Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας θα είναι ακριβώς ίδιο με εκείνο της προηγούμενης. Για παράδειγμα:

  • Ο Χριστοδουλάκης δεν έχει κανένα λόγο να υποκρίνεται ότι «τσακώνεται» με τον Αλογοσκούφη. Αν υποδυόταν τον αντιπολιτευόμενο έναντι στο διάδοχό του, αυτόματα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το εξής παράδοξο: Να αντιπολιτεύεται τον... εαυτό του! Αλλωστε, όταν οι εργάτες θα ζητήσουν αυξήσεις, ο Αλογοσκούφης έχει έτοιμη την απάντηση: «Δε δύναμαι να σας ικανοποιήσω, γιατί πρέπει να εφαρμόσω τον προϋπολογισμό του... Χριστοδουλάκη».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, που ο προδιαγεγραμμένος χαρακτήρας τους καθορίζει και το είδος της «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ:

  • Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που διετείνετο ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται κοινές αρχές, όπως δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακή σταθερότητα»!!! (Γ. Παπανδρέου, «Ουάσιγκτον Ποστ», 10/12/2000). Σε τι διαφέρει αυτή η θέση από την άποψη του κ. Π. Μολυβιάτη (όπως διατυπώθηκε σε σχετική του αρθρογραφία τον Απρίλη του 2003) ότι «μετά το τρομοκρατικό πλήγμα κατά των Δίδυμων Πύργων στη Ν. Υόρκη και του Πενταγώνου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, "είμαστε όλοι Αμερικανοί"»; Επομένως σε τι θα «αντιπολιτευτεί» την εξωτερική πολιτική της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ; Μήπως θα αρνηθεί την έλευση του ΝΑΤΟ σαν στρατού κατοχής στη χώρα (που πρώτος άλλωστε αποδέχτηκε τις τελευταίες μέρες της πρωθυπουργίας του ο κ. Σημίτης), με πρόσχημα την Ολυμπιάδα; Αστεία πράγματα. Αρκεί, επιπλέον, να σκεφτεί κανείς το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου στο ΝΑΤΟικό έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό, στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι η πολιτική της ΝΔ. Είναι η κοινή πολιτική, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό είναι που καθορίζει, τελικά, την «αντιπολίτευση» που θα ασκήσει η Χαριλάου Τρικούπη.

***

Για τη «σχέση» που θα αναπτύξει η «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα, τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους, υπάρχουν επιπλέον δυο βασικές «εγγυήσεις»: Αφ' ενός ο δεξιός νεοφιλελευθερισμός των Μάνου - Ανδριανόπουλου και ο «αριστερός» νεοφιλελευθερισμός των Δαμανάκη - Ανδρουλάκη που αποτελεί την επίμονη (και μετεκλογικά) πυξίδα του κ. Παπανδρέου. Αφ' ετέρου το εκπεφρασμένο προεκλογικά «πιστεύω» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε πια για πάλη των τάξεων με την «κλασική της - τουλάχιστον - μορφή»...

***

Θα πει κανείς: Αν έτσι είναι τα πράγματα, τότε πώς θα ξαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση; Εστω για τα μάτια του κόσμου δε θα πρέπει να ασκήσει μια κάποια «αντιπολίτευση»; Υπαρκτό το ερώτημα (αν και υπάρχει η πεπατημένη του «ώριμου φρούτου» που ακολούθησε η ΝΔ), αλλά καθόλου δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα. Αφορά ίσως τους «πράσινους βαρόνους» σχετικά με τα τερτίπια που θα ακολουθήσουν για να ξαναπάρουν το «πάνω χέρι» από τη ΝΔ. Αλλά όχι, κατηγορηματικά όχι, τους ανθρώπους της δουλιάς, τους ανέργους, τους πολλούς που θα συνεχίσουν να γίνονται φτωχότεροι έναντι των λίγων που συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι.

Επομένως, αν κάτι έχει να περιμένει κανείς από το ΠΑΣΟΚ είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με καταστάσεις και εξελίξεις που οδηγούν... έξω από το ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε, πρώτα και κύρια, για τον απεγκλωβισμό, για την απόδραση από τα αριστερά λαϊκών δυνάμεων που παραμένουν παγιδευμένες σε αυτό το χώρο, για ένταξή τους στους αγώνες κατά της κυρίαρχης πολιτικής. Γεγονός που, εφόσον εκδηλωθεί σε κοινωνικό επίπεδο, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα συμβάλει σε θετικές διεργασίες στο συνολικό πολιτικό σκηνικό.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ