ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Από Μαδρίτη, 2004, Καμπούλ...

Σύντροφοι τα γεγονότα τρέχουν με την ταχύτητα της Μαύρης Διεθνούς. Ποτάμι το αίμα των λαών. Χοάνες συναισθηματικού εγκλωβισμού και απελπισμένης επιβίωσης ανοίγουν με φρικωδίες σαν της Μαδρίτης. Κι είμαστε μόνον λειψά τρία χρόνια από το εναρκτήριο λάκτισμα της 11ης του Σεπτέμβρη κι ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ. Ψυχραιμία και προσοχή χρειαζόμαστε πριν βρεθούμε στο λάκκο με τα φίδια.

Ξέρω καλά πως δεν προλάβαμε μήτε να κοιμηθούμε, μήτε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί για το τεράστιο βήμα μπροστά που έκανε το Kόμμα μας σ' αυτές τις εκλογές, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του δικομματισμού, τις Σειρήνες μιας ύπουλης και οπορτουνιστικής πρότασης, να συμβαδίσουμε τάχα μου με δυνάμεις που αριστερίζουν λαστιχωτά σαν ιδιότυπο ιδεολογικό χούλα-χουπ... Δεν πειράζει. Συνηθισμένα τα κόκκινα ποδάρια από κακοτράχαλα μονοπάτια. Ομως το ικανοποιημένο γνήσιο χαμόγελο των συντρόφων, ο ατμός από τον ιδρώτα της κούρασης, είναι το κοινό μας γιορτινό τραπέζι. Με 55.000 κοντά νέους ψηφοφόρους στην πιο δύσκολη στιγμή, με έδρα παραπάνω και μια πολύ καλύτερη ποσοστιαία θέση στην ταλαίπωρη πατρίδα, η χαρά όπως κι η ευθύνη μοιράζονται στον καθένα και την κάθε μια, αντίδωρο νίκης σε δύσκολους καιρούς, όπως λέει κι ο ποιητής «κομματάκια φρέσκο ψημένο ψωμί ζυμωμένο στο φούρνο της καρδιάς μας».

Δεν έχει όμως ανάπαυλα η μάχη. Λίγα λεπτά για μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, ένα χτύπημα στον ώμο και μπρος συλλαλητήριο, απεργία, συγκεντρώσεις, πόρτα πόρτα δουλιά, χέρι απλωμένο σ' αυτούς που μας σκέφτηκαν και δεν τόλμησαν. Γιατί το θεριό είναι εδώ, ισχυρό, ματωμένο και ανατριχιαστικό. Ο... «ανασχηματισμός» κυβέρνησης μπορεί να έγινε με στιλ και τακτ, αλλά το ΝΑΤΟ θα «προστατεύει» τη χώρα κατέχοντάς τη με αφορμή την Ολυμπιάδα. Η Μαδρίτη και η τραγωδία ήρθε να φιμώσει όλα τα στόματα στο όνομα μιας «συνάντησης» όλο σάλια και γλειψίματα. Πλην ΚΚΕ βεβαίως.

Το αντίτιμο γι' αυτήν την ιμπεριαλιστική ομπρέλα είναι πανάκριβο. Το πρωτόκολλο το υπέγραψε ο κ. Γιαννίτσης και το αποδέχτηκε ως έχει η νέα κυβέρνηση. Θα μας προστατέψει ως άλλο στέγαστρο Καλατράβα η ομπρέλα κι η μπότα του ΝΑΤΟ, αλλά αμέσως μετά την Ολυμπιάδα θα στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν!.. Αυτό είναι το τίμημα. Το έχουμε προκαταβάλει. Οχι, δε μας θέλουν στο Ιράκ εμάς. Στην Καμπούλ μας θέλουν ως πλήρως υποταγμένους στις επιδιώξεις τους. Υποτελείς της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στο μεταξύ στην Ευρώπη των φόρουμ, των φρουφρού κι αρωμάτων που καλύπτουν την καπιταλιστική βρώμα, θα θησαυρίσουν οι βιομήχανοι της καταστολής. Θα πουλάνε ασφάλεια, με ειδικά συστήματα, θα εξοπλίζουν μυστικές υπηρεσίες με βιομετρικά δεδομένα, θα ρουφάνε δικαιώματα στο μισθό, το μεροκάματο και τη σύνταξη με το μπουρί της σόμπας και θα βγάζουν άδεια σε δουλεμπορικές γαλέρες, τα νέα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων.

Ας θυμόμαστε. Στη Μαδρίτη, η Μαύρη Διεθνής χτύπησε το λαό κατάστηθα. Για να διαδηλώνει εφάπαξ ενάντια στο φόβο του και να ψηφίζει τους δυνάστες του καλά κρυμμένους εκεί στο στόμα του λύκου, που χάσκει ανάμεσα Κεντροαριστερά - Κεντροδεξιά. Στο σημείο μηδέν των αγώνων. Στο σημείο που οι έμποροι πουλάνε τις ανάγκες σε συσκευασία ονείρου.

Σύντροφοι, με δυναμωμένη τη λαϊκή εντολή για πρόσω ολοταχώς αντιστεκόμαστε μέχρις ενός. Δυναμώνει ο κόκκινος ποταμός κι αλλάζει τη στάθμη των υδάτων της πορείας προς τη λαϊκή εξουσία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με το πιστόλι στον κρόταφο

Στήριξη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση αναζητά σήμερα, με την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος

Eurokinissi

Στήριξη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση αναζητά σήμερα, με την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος
Η πρώτη δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, για το Κυπριακό έγινε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής και αυτομάτως διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση - για όποιον τυχόν διατηρούσε - περί της πορείας που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Η τρέχουσα διαδικασία για το Κυπριακό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, έχει συμφωνηθεί στα μέσα του Φλεβάρη στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι δεσμευτική και δύσκολο αν όχι αδύνατο να ανατραπεί.

Ποια είναι και τι προβλέπει αυτή η «τρέχουσα διαδικασία», είναι γνωστό από τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτση. Φιλοσοφία αυτής της μεθόδευσης είναι η εφαρμογή ενός σκληρού χρονοδιαγράμματος, το οποίο καταλήγει στο δημοψήφισμα της 22ης του Απρίλη, στο οποίο οι δύο κοινότητες θα αποφασίσουν αν θα δεχτούν ή όχι τη συμφωνία. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά από διμερείς επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ο,τι δε συμφωνηθεί μεταξύ τους, θα συζητηθεί στην τετραμερή διάσκεψη, με την προσθήκη Ελλάδας και Τουρκίας από 22 έως 29 του Απρίλη. Εκεί, στη Ζυρίχη πιθανότατα, γίνεται προσπάθεια ώστε η σύνοδος να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, κάτι που ο Κ. Καραμανλής μάλλον θα ήθελε να αποφύγει, καθώς όλοι ακόμη ενθυμούνται τι σήμαναν για το Κυπριακό οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου τις οποίες συνήψε ο «μεγάλος» πρόγονός του.

Ομως, το βασικότερο στοιχείο της τρέχουσας διαδικασίας για το Κυπριακό δεν είναι ούτε η τετραμερής διάσκεψη, η οποία υποβιβάζει το κυπριακό πρόβλημα σε διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας ανεξάρτητης χώρας. Η ουσία της διαδικασίας είναι η παραπομπή των σημείων όπου θα υπάρξει διαφωνία από τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων και της τετραμερούς διάσκεψης στη διαιτητική δικαιοδοσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν. Με άλλα, πιο απλά λόγια, το Κυπριακό έχει βγει από το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του που καθόριζαν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τοποθετήθηκε στη δικαιοδοσία ενός και μόνου ανθρώπου, έστω κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Για να συμβεί αυτό ευθύνες έχουν όλοι όσοι συμφώνησαν ή σιώπησαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστάτησαν σε μια επιχείρηση διευθέτησης του Κυπριακού, πανηγύρισαν μάλιστα το «αντάλλαγμα» της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Το αν αυτή η ένταξη αφορά, τελικά, μόνο στη Νότια Κύπρο, ή αν το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Κ. Ανάν ουσιαστικά αναγορεύει το ψευδοκράτος σε κράτος-συστατικό της νέας οντότητας που θα δημιουργηθεί δεν απέτρεψε τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων. Ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σήμερα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ακολουθεί ακριβώς τα προσδιορισμένα βήματα.

Σε αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στην «κεφαλή» της Λευκωσίας επικρέμανται οι «απίθανες» απόψεις των Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές ηγεσίες στο νησί οφείλουν να πείσουν τους υπηκόους για την αξία των προτάσεων Ανάν, προκειμένου να υπερψηφιστεί το σχέδιο στα δημοψηφίσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, λένε στις επαφές τους με την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση αυτοί οι αξιωματούχοι (Αμερικανοί πρεσβευτές, απεσταλμένοι της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ), πως οι συνέπειες για όποιον πάρει το βάρος της απόρριψης θα είναι τρομακτικές!

Η Λευκωσία, προφανώς, δεν είναι σε θέση να σηκώσει μόνη της τέτοιο βάρος. Δεν είναι όμως σε θέση να σηκώσει ούτε το βάρος που συνεπάγεται μια συμφωνία η οποία ξεπουλά την κυπριακή υπόθεση. Επιζητεί τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, για την ακρίβεια τη συμμετοχή της Αθήνας στη διαμόρφωση της συμφωνίας. Κι αυτό έχει εξασφαλιστεί με την τετραμερή διάσκεψη.

Μέχρι εκεί, λοιπόν, φτάνει η «συμπαράσταση» της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλωστε, ο Πέτρος Μολυβιάτης φρόντισε να το ξεκαθαρίσει με τις πρώτες του λέξεις ως υπουργός Εξωτερικών: «Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη». Αυτή, ωστόσο, η πορεία, πριν την οδυνηρή της κατάληξη, είναι απαραίτητο να δοκιμαστεί από τη διάθεση του κυπριακού λαού, ο οποίος, με το πιστόλι στον κρόταφο, για μια ακόμη φορά, καλείται να «αποφασίσει»...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Στο Περιστέρι

Συγκέντρωση - συζήτηση για τις πρώτες εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των εκλογών της 7 Μάρτη, πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, 14/3, στις 11 το πρωί, στο Περιστέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων ΚΥΒΕ (στάση Κολοκυνθού). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ